Torelló

Totes les notícies

Marçal, Torelló

L’assemblea d’ERC i de Junts per Torelló elegeix Marçal Ortuño candidat a l’alcaldia

Marçal Ortuño: “volem l’alcaldia per liderar el canvi que Torelló necessita, ens esperen dies apassionants” ERC i Junts per Torelló van celebrar l'assemblea per escollir el candidat a l'alcaldia de Torelló per les eleccions municipals del maig. La única candidatura per l'assemblea va ser la de Marçal Ortuño, persona independent que forma part del col.lectiu de Junts per Torelló. Ortuño va ser elegit per unanimitat amb una participada assemblea. El ja candidat a l'alcaldia de Torelló per ERC-JpT, Marçal Ortuño, va mostrar la seva satisfacció pel treball fet fins ara amb comissions àmplies i amb molta gent de Torelló per bastir els pilars d’un programa electoral que “és bo perquè és ambiciós, perquè demostra iniciativa i un projecte clar de poble: viu, dinàmic i emprenedor” i va mostra el seu compromís de treball per "aquest projecte, primer en el que queda d'aquí a les eleccions" per fer conèixer la proposta d'ERC-JpT al màxim de ciutadans i després "per portar-lo a terme des de l'ajuntament". Pel candidat, l'objectiu és “l'alcaldia, un objectiu ambiciós però possible amb el suport i capacitat de treball i empenta que tenim tota la gent d'ERC-JpT, i volem l’alcaldia per liderar el canvi que Torelló necessita, ens esperen dies molt apassionants”. També va posar èmfasi en què Torelló “recuperi el seu lloc en el lideratge territorial que li pertoca”. Marçal Ortuño també va tenir un record pels presos polítics i els exiliats i va denunciar el judici contra l’independentisme i afirmar que “hem de sentir-nos orgullosos d'aquest ho tornaríem a fer que tanta força dona davant els que pensen que amb la por d'una justícia imparcial ens faran callar”. També en relació en la política nacional, el candidat va dir que, des de Torelló, "treballarem per una República que ens permeti ser qui som sense haver de demanar permís a ningú i treballarem perquè tothom en aquesta República hi tingui cabuda i s'hi senti a gust”.

Torelló, Ple

ERC-JpT no avala els darrers pressupostos que certifiquen el final del mandat de CiU i FEM

En Ple extraordinari, es van aprovar els pressupostos de l’ajuntament de Torelló per l’exercic del 2019, amb els vots en contra de l’oposició formada per ERC-JpT, la CUP i PSC i amb l’únic suport del govern local de CiU i FEM Torelló. El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va començar la seva intervenció afirmant que són «uns pressupostos molt representatius del què ha estat aquest mandat, mostren estancament, no respecten els acords, propostes espectaculars tancats en un calaix, destinen importants recursos a actuacions sense haver fet una reflexió i una planificació prèvia i amb una alarmant incapacitat de prioritzar en les necessitats dels torellonencs i torellonenques». Ni les actuacions pactades al pressupost del 2017 ni pla de xoc per la millora de l’asfaltat Jordi Casals va explicar que només havien fet dues propostes per aquest pressupost, acabar de realitzar les propostes acordades pel pressupost 2017 i que encara no s’han portat a terme, i ampliar la partida per arreglar l’asfalt dels carrers amb actuacions de xoc després de la manca d’inversió en els darrers anys. «Ni col·locació de papereres seguint l’annex del Pla de l’Arbrat fet el passat mandat (i que no han estat capaços de trobar en quatre anys), ni compromís ferm en campanyes de civisme per l’abandonament de trastos i pels excrements de gossos, ni projecte per la Plaça Dr. Flemming ni adequació i obertura de l’espai central de la Cooperativa, res d’això, ni partida suficient per fer una actuació de xoc en la millora del ferm dels carrers», va afirmar el d’ERC-JpT.                                      Inversió feta en l’asfaltat dels carrers:                                                2016: 0€                                               2017: 28.000€                                               2018: 18.750€ Davant la resposta del regidor d’Hisenda que s’havia inclòs 50.

aigua torello

ERC-JpT a favor de gestionar l'aigua a través de l'empresa pública comarcal

En el primer Ple Municipal de de l'any a Torelló, es va aprovar la delegació de la gestió de l'aigua en baixa (l'aigua de les cases) en la nova empresa pública del Consell Comarcal d'Osona. La delegació serà per cinc anys, prorrogable a cinc més i es mantindrà la mateixa oficina d'atenció al públic que hi havia fins ara i s'han subrogat els treballadors que treballaven a Torelló a través de SOREA. Aquests dos darrers, eren uns aspectes dels quals el grup d'ERC-JpT hi havia mostrat interès. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va anunciar que el seu grup donaria suport a aquesta delegació, però que "l'ajuntament de Torelló no es quedi sols amb una delegació del servei" cal que "s’empoderi i prengui lideratge en l’empresa comarcal i que participi activament en els òrgans de govern i en espais de seguiment i planificació per tenir un control efectiu de la gestió". Per Casals, davant la nova empresa pública comarcal "Torelló ha de ser i voler ser protagonista i tenir lideratge en la nova empresa comarcal d’aigua, que a partir d’ara l’hem de fer créixer i construir, tenint en compte per exemple que en dos anys es farà un estudi sobre tarifes per establir-ne de noves" i, a més "ho hem de fer des de la confiança i lleialtat amb els altres ajuntaments i institucions, essent conscients que estem en un projecte d'abast comarcal i no local". Pel d'ERC-JpT, però, "Ha quedat pendent traslladar informació i debat sobre gestió de l’aigua a la ciutadania, aquesta tasca l’ha assumida el col.lectiu Volem l'Aigua Neta, Clara i Nostra" que ha organitzat diferents activitats per fer difusió de la gestió de l'aigua. Casals va reclamar que es faci "un esforç per donar a conèixer a la ciutadania com funcionarà a partir d’ara la gestió de l’aigua" i va afegir, dirigint-se al públic on hi havia membres del col.lectiu Volem l'Aigua Neta Clara i Nostra, que "ens continuin acompanyant, tal com han fet en tot aquest procés durant els darrers anys, en aquest nou projecte, tant a nivell comarcal com a nivell local, que ens ajudin a fer-lo créixer des dels principis del bé comú".

Serrasses, Torelló

La compra de la nau dels carrossaires i de l’Hotel de les Serrasses. Masses preguntes per tant poques respostes

En el Ple extraordinari per aprovar els pressupostos del 2019, el portaveu republicà, Jordi Casals, va fer especial esment a les dues gran inversions d’aquest pressupost la compra de la nau de carrossaires i l’Hotel de les Serrasses. La nau dels carrossaires suposarà 554.800€, que està en propietat de la SAREB. Casals va mostrar algunes qüestions significatives com que «les negociacions pel preu es fan en un context de pressió perquè el contracte de lloguer s’acaba en un mes, i el gestor local d’aquest immoble ha posat aquesta data límit com a eina de pressió per negociar», també que «a la nau s’hi han fet importants inversions de millora i que no es tindran en compta a l’hora de posar el preu de compra». Unes inversions fetes que no seran les últimes ja que en el pressupost del 2019 hi ha prop de 60.000€ per una primera acció d’adequació. A més d’això, Casals, després d’afirmar amb contundència que «no hi hagi cap dubte que ERC-JpT estem i hem estat sempre d’acord en que és millor una nau pel Carnaval en propietat que de lloguer», es va preguntar si l’equip de govern havia valorat si aquesta nau és la millor opció pel present i futur pels carrossaires, si reuneix les millors condicions per desenvolupar-hi les activitats que s’hi fan, si podria donar resposta a un projecte incipient que els de la creació d’una escola de carrossaires i si està en el millor lloc en quan a la gestió de la mobilitat i aparcaments dels carrossaires que hi van a treballar. Jordi Casals també va lamentar que no s’havia implicat en la presa de decisió a la resta de grups del Consistori i, sobretot, a carrossaires i gent del Carnaval. «No creiem que hagi estat ni la millor manera de negociar ni la millor manera de trobar i acordar una solució que serà per anys per una de les activitats socials i culturals centrals del poble», va afirmar el d’ERC-JpT, que va posar en dubte que l’ajuntament hagués fet una reflexió en profunditat per tal d’escollir la millor opció.

Jordi Casals anuncia que no encapçalarà la candidatura d'ERC-JpT a les municipals del maig

Jordi Casals, candidat pels republicans des del 2003, ha anunciat a través del seu blog que no es tornarà a presentar a les properes eleccions municipals del maig. En un apunt titulat "Abandonar un somni personal per albirar l’èxit col·lectiu", Casals exposa que que fa un pas enrere perquè "si volem aconseguir el canvi que necessita el nostre poble, cal motivar a la gent perquè vagi, com a mínim, a votar. Com vaig dir als meus companys d’ERC en la darrera assemblea, ens hem d’obrir encara més i hem de construir una candidatura de poble. I el primer pas per fer-ho possible és fent jo un pas enrere".  I és que Casals reflexiona que "ara fa quatre anys, molta gent tenia el convenciment que ERC-Junts per Torelló podia sacsejar la política torellonenca i liderar una majoria alternativa. Malgrat pujar de vots i esdevenir la segona força, ens vam estancar en els tres regidors, per quatre vots. Però no podem ofuscar-nos en els quatre vots que ens van faltar per aconseguir el quart regidor, perquè el problema real va ser que gairebé el 50% dels torellonencs es van quedar a casa el dia de les eleccions. I aquí hi ha el quid de la qüestió". El fins ara candidat d'ERC Torelló, en coalició amb Junts per Torelló des del 2011, agraeix a qui l'ha acompanyat en aquest projecte i que el compromís polític amb Torelló "resta intacte i tindré el paper que les meves companyes i companys decideixin, això sí, amb nous lideratges". Jordi Casals es va presentar per primera vegada al 2003, on va obtenir un regidor, al 2007 va obtenir tres regidors que els va mantenir fins a les eleccions del 2015, on es va quedar a les portes d'obtenir el quart. Amb ERC-JpT, coalició existent des del 2011, va situar la seva candidatura com a segona força al Consistori. Del 2012 al 2015, Casals va governar amb CiU, essent Tinent d'Alcalde de Ciutadania i Seguretat i regidor de Secguretat Ciutadana, Mobilitat, Comerç, Turisme i Barris. Podeu llegir l'apunt sencer a: casalsprat.

ERC-JpT

ERC-JpT convoca assemblea conjunta per elegir el seu candidat

Els militants d'ERC i els membres del col.lectiu Junts per Torelló, que revalidaran la coalició en què s'han presentat des del 2011, estan convocats a assemblea conjunta el proper 13 de febrer per tal d'escollir qui encapçalarà la llista electoral a les eleccions municipals del mes de maig. Jordi Casals, candidat republicà des del 2003 i que ha liderat electoralment la coalició des del 2011, ha anunciat que no es tornarà a presentar com a cap de llista en les properes eleccions, així que l'assemblea escollirà un nou candidat. L'assemblea es realitzarà a la Sala d'Actes de la Cooperativa de Torelló.  

bombers torelló

Jordi Casals reclama a l'equip de govern que estigui al cas del Parc de Bombers de Torelló

En el torn dels precs i preguntes del Ple, el portaveu dels republicans, Jordi Casals, va demanar a l'equip de govern que estiguessin amatents a la situació del Parc de bombers de Torelló, que ja ha hagut de tancar alguns dies per manca de personal, però també que s'estigués alerta amb "la remor de fons" que diu que es vol tancar permanentment el parc del municipi. Casals va recordar els casos de les urgències mèdiques nocturnes i de l'estació de tren, que van començar amb rumors que es tancarien i es deixarien sense personal, respectivament, i es va demostrar que l'amenaça no era falsa. En el primer dels casos es van perdre per Torelló, passant a ser centralitzades a Vic, i en el segon cas durant el passat mandat i gràcies a la mobilització social, sobretot, i també des de l'ajuntament, es va poder revertir la intenció inicial d'ADIF. És per tot això que Casals va demanar al govern local d'estar alerta i fer les gestions necessàries per tenir informació fefaent al respecte i donat el cas actuar per no perdre el Parc de bombers de Torelló.

Ple Torelló

El Ple de Torelló dona suport a mocions a favor dels nens celíacs i de rebuig a l'operació i detencions del 16 de gener

ERC-JpT va votar a favor de dues mocions presentades per la CUP i que van ser aprovades pel Ple de Torelló. Una era per adherir-se a la campanya de l'Associació Catalans de Celíacs "cap nen sense caramel", per tal que en els àpats o obsequis amb menjar es tingui en compte els celíacs. En nom d'ERC-JpT, Xevi Lozano, va dir que estaven d'acord amb la campanya però que estaria bé fer un reconeixement a les moltes entitats de Torelló que ja actuen amb sensibilitat cap als celíacs. La segona moció era de rebuig a l'operació i detencions del 16 de gener d'enguany, contra l'independentisme. Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT va argumentar que "aquesta operació policial va ser d'escarment i escarni a l'independentisme a les portes del judici, una advertència en forma de policies encaputxats actuant sense ordre judicial". ERC-JpT va votar-hi a favor, en una votació que va comptar amb l'abstenció del PSC.

Primers set pisos buits que tindran bonificació fiscal per incorporar-se a la Borsa de Lloguer Social de Torelló

En el Ple de desembre de l'ajuntament de Torelló es van declarar d'interès social set pisos buits que s'han incorporat a la Borsa de Lloguer Social de Torelló, que tindran una bonificació de l'IBI tal com es va aprovar en les ordenances fiscals del 2018 a proposta d'ERC-Junts per Torelló. Aquesta mesura dels republicans busca fer emergir els pisos buits a partir d'avantatges fiscals, lligat al fet que es posin a disposició de la Borsa de Lloguer Social que ha d'oferir els pisos a un preu inferior al de mercat. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va afirmar que "nosaltres hem apostat i apostem per la Borsa de Lloguer Social  i hem de ser proactius per incorporar més pisos buits a la borsa i una eina que tenim són les bonificacions fiscals. L'habitatge és un dret fonamental de ciutadania". Per altra banda, en el Ple de les ordenances del 2019, es va aprovar una moció d'ERC-JpT per crear un registre de pisos buits de forma permanent, per tal d'aplicar-los hi una taxa.