Torelló

Totes les notícies

Èxit en la manifestació unitària de la Comissió 11 de Setembre de la Vall del Ges

La manifestació unitària de l'11 de Setembre, organitzada per primera vegada per totes les organitzacions inependentistes de la Vall del Ges va acollor un centenar de persones, reivindicant que el Països Catalans han de ser reconeguts per creure en l'UE. La manifestació va transcórrer acompanyada per cants i crides a la llibertat de Catalunya. La manifestació va acabar al monument de Rafael de Casanovas on Gerard López va llegir el manifest de la Comissió. Per acabar es va fer una "classe" sobre els entrebancs que s'ha trobat el poble català del 1714 ençà.

ERC-AM de Torelló proposa transformar la "Carrera" en un centre cultural

Felicitats Pescallunes! Gràcies a la col•laboració de tots hem aconseguit fer canviar d’opinió el grup socialista perquè el Centre de Dia s’edifiqui al costat de la Residència de Cals Avis, aprofitant així part de les infrastructures ja existents. Era l’opció més lògica des d’un principi, després d’haver parlat amb totes les entitats, associacions i professionals de l’assistència a la gent gran. Gràcies al seu assessorament nosaltres ja ho vàrem proposar en el nostre programa electoral (pàg.30). Ara ens toca seguir pressionant perquè el projecte vegi la llum al més ràpidament possible, ja que la nostra gent gran s’ho mereix. Parlant d’inversions; si ho recordeu, una de les previstes per a aquest 2004 era l’adequació de l’antic IES de Formació Professional per encabir-hi diferents entitats. Som al mes de setembre i el més calent , a l’aigüera. Esperem que com a mínim es comencin les obres abans d’acabar l’any. Com bé sabeu, ara s’acosta el moment de planificar, amb els nous pressupostos del 2005, les inversions de l’any vinent, i des del GM d’ERC volem posar sobre la taula dues inversions que pensem que cal desencallar i acabar d’una vegada per totes. L’Arxiu Històric i Municipal. S‘ha d’acabar d’una vegada aquesta infrastructura. La incapacitat de CiU i del PSC s’ha demostrat similar en aquest tema i potser seria hora que consideressin altres maneres de fer i escoltessin idees fresques. Centre Cultural. Un dels eixos bàsics del programa de cultura que presentàvem era la realització d’un Centre Cultural des d’on poder canalitzar totes les inquietuds culturals de la ciutadania de Torelló (pàg.3). La nostra proposta d’ubicació, un cop alliberada de la feixuga responsabilitat d’encabir-hi el Centre de Dia, seria la casa de La Carrera. Una casa tan important històricament per la seva arquitectura seria el lloc ideal perquè fos el centre neuràlgic de la cultura a Torelló. D’aquesta manera es preservaria també de forma definitiva una peça molt important del nostre patrimoni.

El PSC tomba una moció d'adhesió a Free Catalonia

Els grups municipals de l’Ajuntament de Torelló de CIU, ICV-CdG, ERC i IpT, davant la decisió presa pel PSC de no deixar prosperar la moció presentada d’adhesió a la campanya Free Catalonia, així com la negació d’aquest grup a fer-hi una mínima aportació econòmica per rebre material i difondre’l, volem manifestar: - Que la campanya Free Catalonia neix sense estar lligada a cap partit polític i des del món associatiu, i que està avalada pel suport d'institucions amb prou credibilitat com el CNJC (Consell Nacional de joventut de Catalunya) o el CJB (Consell de Joventut de Barcelona), així com per altres Ajuntaments, particulars i associacions d’arreu dels Països Catalans. - Dir que la transparència econòmica a què apel•lava la portaveu del PSC per tal de no recolzar la moció, està més que garantida doncs els moviments econòmics de la campanya esmentada es fan a través d'Òmnium Cultural, i que això per si sol ja és símbol inequívoc de transparència. - Que el PSC no te dret a apropiar-se de les opinions dels ciutadans ni amb l'excusa de la majoria absoluta, i que per tant no pot esgrimir motius com els d’anar en contra de la voluntat de la majoria dels ciutadans de Torelló tal i com va fer per a defensar el seu legítim posicionament davant la moció, doncs els grups favorables a la moció sumem entre tots més vots dels aconseguits per aquest grup en les eleccions locals, i en cap cas se’ns acudiria de fer-ho. - que la campanya Free Catalonia no es només una campanya per a repartir enganxines com va manifestar en desdeny la portaveu del PSC Flora Vilalta, sinó una campanya de normalització nacional en el marc del Fòrum de les Cultures del qual Torelló n’és col•laborador. Es per això que els grups municipals de CIU, ICV-CdG, ERC i IpT hem decidit fer a compte propi l’aportació econòmica que es proposava en la moció perquè Torelló sigui partícip de la campanya de Free Catalonia, així com també distribuir els materials que es rebin entre totes aquelles entitats locals que venen treballant habitualment en la defensa de la llengua i la cultura catalana per tal de què en facin difusió.

ERC denuncia la poca voluntat participativa de l'equip de Franch en l'Hotel d'Entitats

Jordi Casals va manifestar el malestar d'ERC-AM davant "el què sembla que l’equip de govern ha donat per finalitzat, unilateralment, el procés de participació ciutadana en quan a la configuració de la política d’equipaments per les entitats". Per Casals l'equip de govern traiciona l'esperit de consensuar i informar a "totes" les entitats els passos que es vagin donant i, ara, no s'està fent. Pel portaveu republicà "no pot ser que l’equip de govern, perquè tingui majoria absoluta es carregui la comissió d’equipaments i carregant-se així també, la participació de les entitats" i afegint que l'equip de govern "no creu en la participació ciutadana". Per acabar va demanar que es faci una reunió de la comissió, encara que "sigui de clausura.”

El PSC imposa una esmena en una moció d'ERC-AM perquè el català esdevingui llengua oficial d'Europa.

• No creiem que l’esmena dels PSC aporti res a la moció presentada per ERC-AM. A excepció del tercer acord proposat, la resta del text no aporta res, al contrari: no compartim la idea que els estats ja no juguen un paper principal a Europa, si no perquè no està feta la connexió del TGV entre les ciutats catalanes de Perpinyà i Barcelona? No entenem el per què es parla que Catalunya “retroba la seva vocació europea, Catalunya mai l’ha perdut aquesta vocació, sembla que als socialistes se us ha “colat” el discurs de campanya de les europees del “tornar a Europa”, Catalunya fa mil anys que estem a Europa. Tampoc no entenem perquè es parla de partidisme quan la nostra moció fa un plantejament eminentment jurídic, que pugui aglutinar sense cap problema als altres grups polítics. Creiem que aquesta esmena no és més que una OPA hostil recolzada per la majoria absoluta en què compte el PSC. Creiem que la moció d’ERC-AM és vàlida i que la moció socialista no aporta es, per això recolzem la moció d’Esquerra. En tot cas lamentem que no s’hagi pogut arribar a una moció de tots els grups polítics en un tema tant sensible com és el de la llengua, i que els socialistes hagin imposat la seva moció que a més barreja nocions com el d’Euroregió, que no té res a veure amb l’oficialitat del català, si més no tant com els drets de l’occità o el francès. Amb aquesta moció, vostès apliquen el partidisme que denuncien.

ERC de Torelló per la gent gran

A Torelló tenim una residència amb una filosofia de fa vint anys. Ara la realitat demana noves accions i molt important és la de fer una política d’atenció a la gent gran integral i òptima. També som conscients que s’ha de retardar l’entrada de les persones en centres de dia i residències, hi ha mitjans a la nostra disposició que ho ha de permetre. Tampoc podem oblidar els cuidadors, no sols per les feines que porten a terme, també hem de tenir en compte les seves emocions, el seu desgast psicològic, és per això que s’ha d’actuar amb celeritat pensant amb ells, també. La política de la gent gran és molt important, doncs la nostra societat, com la de la resta d’occident s’envelleix ràpidament, el sector vell de la població cada cop serà més gran, doncs la política social de gent gran tindrà més demandant. Per això, el Grup Municipal d’ERC-AM Torelló, fem diferents propostes, adquirides ja en campanya electoral, que se sumin a les dels altres grups municipals i entitats de Torelló i en ares de la busca del consens polític i social. Les nostres propostes són: • El Centre de dia ha de ser l’element central de la política d’atenció a la gent gran de Torelló, tenint en compte que és tant important la gent gran que viu al poble, com els assistents o familiars d’aquest col•lectiu. La seva ubicació creiem podria ser al costat de la residència, a través d’una ampliació, aprofitant la zona i equipament, i no dispersar el servei. Però pel projecte concret s’ha d’arribar a un consens polític i social. • Hi ha d’haver una política social que promogui el SAD, que ajudi a cuidadors i cuidats, retardant la sortida del malalt de casa seva. • Política d’habitatge protegit destinada a la gent gran, incloent la opció de pisos tutelats. • Hem d’aconseguir que la gent gran estigui informada dels serveis que té a la seva disposició. • Hem d’augmentar el servei de telealarma, fins al punt d’assolir que tota la gent gran que ho demani pugui gaudir d’aquest servei i de la seguretat que aporta.

ERC vota en contra dels pressupostos del 2004

Nosaltres no votarem a favor d’aquests pressupostos per diferents raons: Primer per coherència, ja que també es vota els llocs de treball i ERC-AM vam votar en contra de la catalogació en el seu moment per unes raons ja explicades quan tocava. També hi votarem en contra per la manera com se’ns ha presentat la proposta a la resta dels grups municipals: amb demora i en una setmana tant sensible pels torellonencs com és la de Carnaval, que no seria un gran problema sinó fos perquè sols se’ns ha permès una setmana per estudiar aquests pressupostos, que donada la situació és totalment insuficient. Esperem que els dilluns després de Carnaval no esdevinguin dilluns de pressupostos i aquests pressupostos de Carnaval. També hem trobat a faltar la sessió informativa que ens va enunciar el regidor d’Hisenda per explicar-nos el canvi de metodologia que han provocat la demora de la presentació dels pressupostos d’enguany. Hem trobat algunes coses, entrant una mica en la concreció, que no ens acaben d’agradar, com un pressupost de Cultura, que s’hi li restem el què es destina al Teatre Cirvianum, és pobre. També és una llàstima que l’estudi sobre les necessitats de la gent gran no estigui acabat i no s’hagi pogut pressupostar alguna actuació més a més a més de les que hi ha com la del Servei de Teleassistència a Domicili. Hi ha inversions pressupostades en el pressupost del 2003 i que no s’han gastat del tot la partida assignada i ERC-AM veiem que en el pressupost d’enguany això no es reflecteix, les inversions són per executar-les. Hi ha coses que no entenem, com el lloguer dels mòduls per la pista d’skate o el de pressupostar una partida tant petita com la de 500€ pel manteniment del Viver d’Empreses, els mateixos que es van pressupostar pel 2003, però que a més no es van gastar. Per acabar també voldríem ressaltar que un tema com el de la participació ciutadana, que ERC-AM en vam fer eix de la política municipal, i que l’actual govern ha manifestat que també ho assumia, no veiem res que reflecteixi en el pressupost un canvi en aquest aspecte de la política.

La vorera esfondrada del Passatge Manel Colomer

Fa tres anys que Esquerra demana que s'actuï en la vorera esfondrada per les pluges

Des del Ple Municipal de setembre del 2007, Esquerra ha reiterat el seu interès per arreglar la vorera del Passatge Manel Colomer, al costat de la carpa de Torelló i del riu, que es va esfondrar aquesta setmana per les fortes pluges. El mal estat de la vorera és més que evident i posava en perill la seguretat dels veïns. Fins ara l'equip de govern ha derivat sempre totes les responsabilitats cap a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el grup municipal d'Esquerra Torelló lamenta que s'hagi hagut d'esfondrar la vorera sense que s'hagués arreglat i que ara es correrà a actuar-hi. Pels republicans, més de tres anys amb una vorera a mig esfondrar-se no és tolerable i no s'entén com l'equip de govern ho ha permès i com l'ACA no ho ha considerat prioritari. A més de l'interès mostrat al 2007, com a mínim, el grup d'Esquerra ha reclamat, públicament, que s'actuï en el mur i la vorera del Passatge Manel Colomer en dos plenaris municipals més durant aquest mandat.  

Els jardins de Can Parrella

Esquerra insisteix amb la necessitat de labavos als jardins de Can Parrella

Fa mesos, Esquerra va reclamar que s'instal.lessin uns labavos públics als jardins de Can Parrella, un espai molt concorregut per gent gran i quitxalla i sense cap labavo públic a l'entorn. L'equip de govern, llavors, ho va descartar i es va emplaçar a una futura actuació a la caseta dels jardins de Can Parrella. En el Ple de setembre, es va informar que l'actuació de la caseta es demorava i Esquerra va tornar a demanar els labavos públics. Franch, de nou ho va descartar. El portaveu republicà va dir que insisitiria ja que era una necessitat pels usuaris dels jardins.