Torelló

Totes les notícies

Sant Bartomeu, Casals, Lozano

ERC-JpT demana que es retorni al sentit de circulació d'abans en el C/ Sant Bartomeu

Els regidors d'ERC-Junts per Torelló, Jordi Casals i Xevi Lozano, van explicar la demanda del seu grup per tal que es torni al sentit de circulació anterior en el C/ Sant Bartomeu, és adir, retornar la circulació rodada en sentit sud, cap al C/ Manlleu. Jordi Casals, que va recordar que el seu grup ja s'hi havia oposat en un Consell de Mobilitat, quan es va plantejar de forma precipitada per part del govern local, va fer referència a la inquietud mostrada per bona part de la ciutadania de Torelló, a més de col·lectius concrets com comerciants o famílies d'escoles del centre, on s'ha desviat el trànsit amb el canvi de sentit imposat per l'equip de govern de CiU i FEM. També va recordar que en poc temps es van recollir més de 1.800 signatures a favor de tornar a la situació anterior. Casals va argumentar que aquest canvi de sentit del carrer comporta desviar el trànsit a carrers problemàtics, com ara a la zona on es concentren tres escoles o en carrers que no estan preparats per absorbir tant trànsit com la zona de la Joanot Martorell, "és un canvi que suposa empitjorar la seguretat en un lloc tant sensible com són les escoles", va dir el portaveu dels republicans. També va posar èmfasi en què els cotxes que van cap a altres municipis han d'usar les circumval·lacions, com la ronda del Puig, però aquesta no és vàlida per la mobilitat interna entre les zones del centre i del nord amb el sud. Finalment, Casals va manifestar que finalment ja s'ha fet palès que aquest canvi "és un primer pas de l'equip de govern d'una actuació al C/ Sant Miquel, traient-ne el trànsit, que no té el consens social mínim i sense un debat previ", "fets consumats", va reblar el regidor. Per la seva banda, Xevi Lozano va dir que hi hauria hagut d'haver un estudi i un debat previ en el marc del Consell de Mobilitat, on hi són presents partits i col·lectius del poble. En lloc dels fets consumats i d'imposar aquest canvi, Lozano va apostar per "tornar el sentit original al carrer i prendre mesures de seguretat, sobretot pel control de la velocitat".

Quico Sallés i Jordi Casals

Quico Sallés omple la Biblioteca Dos Rius en la presentació del seu llibre sobre l'1-O

En el marc de la Setmana de la República que ERC organitza a la comarca d'Osona, els republicans de Torelló van organitzar una presentació del llibre de Quico Sallés "On eres l'1-O?". El popular periodista, cronista de la política nacional, actualment al digital "El Món" i col.laborador a TV3 i a Catalunya Ràdio, va omplir la biblioteca de veïns de Torelló, que van escoltar i molts d'ells van participar de l'acte, a l'entorn del llibre, que gira al voltant de l'1 d'octubre, un episodi "sagrat", en paraules de Sallés. Va presentar l'acte, el portaveu d'ERC-JpT a l'ajuntament de Torelló, Jordi Casals, que va dir que "aquest llibre, que explica les vivències com a periodista i com a ciutadà, de Quico Sallés, a mesura en què vas avançant en la seva lectura, et transporta a l'experiència viscuda aquella jornada". "És una lectura que t'ajuda a entendre el moment i també és una lectura altament emocional". Per la seva banda, Quico Sallés va explicar alguns detalls del llibre, com ara la seva experiència viscuda al seu poble, Sant Joan de Vilatorrada, que va ser un dels pobles violentats per la policia espanyola, on per exemple van "atonyinar de valent" a Jordi Pessarrodona, regidor de la localitat, i que és el pallasso que es va fer una fotografia amb un nas vermell al costat d'un guàrdia civil als fets del 20 de setembre. El periodista també va explicar episodis "a Palau", que ajuden a explicar la prèvia d'aquella jornada i la mateixa. Després de les paraules de Sallés, el públic va participar, comentant aquella jornada i reflexionant sobre el moment present i el futur del país.  Finalment, l'autor va signar i dedicar exemplars del llibre que es assistents van poder comprar. També cal dir que es van recollir diners per la caixa de solidaritat pels presos i exiliats i les seves famílies.  

ERC-Junts per Torelló marca la pauta: Tarifació social de les escoles bressol i consulta del camp del Montserratí

La tarifació social, la recuperació de la consulta pels usos del camp del Montserratí i la campanya de civisme, gràcies a les propostes d'ERC-JpT acordades amb el govern local de fa un any. En les darreres setmanes l'equip de govern de Torelló ha portat a terme diferents actuacions de rellevància al municipi, com ara la consulta sobre els usos del camp del Montserratí, l'aprovació de la tarifació social en les quotes de les escoles bressol municipals i una campanya de civisme, incloent una contra els excrements de gossos. En l'elaboració dels pressupostos de l'exercici 2017, el grup municipal d'ERC-JpT va fer una bateria de propostes que van ser acceptades pel govern municipal. Entre aquestes propostes hi havia recuperar la consulta sobre el camp del Montserratí, que van aturar al 2015 el nou govern de CiU i FEM, l'aprovació de la tarifació social per les escoles bressol i fer una campanya permanent contra els excrements de gossos. Un any tard, l'equip de govern ha implementat o ha aprovat aquestes mesures.  En el cas de la consulta sobre el camp del Montserratí finalment s'ha pogut acabar el procés participatiu que va liderar i iniciar en el passat mandat els regidors d'ERC-JpT, que va constar de recollida popular de propostes d'usos per l'espai i assemblees de veïns per concretar-les. L'últim pas, la consulta, malgrat estar aprovada pel Ple fer-la després de les eleccions del 2015, el nou govern de CiU i FEM la van posposar sine die fins que els republicans la van recuperar en els pressupostos del 2017. Xevi Lozano, regidor de Participació en l'últim mandat, va ser crític, però, amb la baixa participació (5%) i va exposar manca d'ambició a l'hora d'encarar les votacions per part del govern i els problemes tècnics i la poca visualització de l'espai virtual pel vot. En quan a la tarifació social de les escoles bressol municipals, que es van aprovar en el darrer Ple, pel curs 2018/19, Jordi Casals va lamentar que no es disposessin mecanismes de readaptació en cas que la situació econòmica d'alguna família canviés dràsticament i suposés l'expulsió d'alumnes per causes econòmiques.

Ple de Torelló

Torelló aprova una moció a favor de la llibertat dels presos polítics

El Ple de Torelló va aprovar una moció a favor de la llibertat dels presos polítics, subscrita per ERC-JpT, CiU, la CUP i FEM. Aquest text, redactat a partir d'una moció que els republicans volien entrar per urgència, i que es va aobrir als grups que volguessin, acorda: Primer.- Rebutjar l’escalada repressiva  i exigir l’excarceració immediata de tots els presos polítics que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràtica, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes i deixi retornar lliurement els exiliats catalans, inclòs el President Puigdemont, en aquests moments retingut a Alemanya.   Segon.- Exigir la fi de la judicialització de la política catalana i condemnar l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol Estat de Dret digne, ha de garantir.   Tercer.-  Denunciar l’allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional, atempta contra els drets humans i defensar que, mentre no es produeix l’excarceració i per raons d’humanitat, es procedeixi immediatament al trasllat de Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a centres penitenciaris catalans, tenint sempre en compte que la prioritat és la seva posada en llibertat.   Quart.- Instar a la Unió Europea i a la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política i que no col·laborin en la política repressiva de l’Estat Espanyol. En el seu torn de paraula, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va dir que "l'escalada de la repressió espanyola a Catalunya no té aturador ni límit d'arbitrarietat, demostrant-nos que això no és només per la independència sinó també per la democràcia". També va afegir que "cada vegada que els catalans fem un pas enrere, l'Estat Espanyol en fa dos endavant i ens acaba trepitjant, com podem veure en les noves detencions i els nous exilis" i va acabar dient que "segurament no sortirem del Ple amb unanimitat de vots favorables, però esperem que com a mínim no sortim amb cap vot contrari a la llibertat dels presos polítics".

ERC-JpT demana que es tingui en compte les 1800 signatures en contra del canvi de sentit del C/ Sant Bartomeu

En el Ple de febrer de Torelló, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va demanar a l'equip de govern que tingués en compte les més de 1800 signatures que s'han recollit en comerços en contra del canvi de sentit del C/ Sant Bartomeu, a més de reiterar la demanda d'iniciar el treball en el Consell de Seguretat Ciutadana i Mobilitat per resoldre els canvis en la mobilitat al centre de Torelló. Des que es van iniciar les obres del C/ Sant Bartomeu que el grup municipal republicà recama treballar per resoldre la mobilitat en el centre, arran de la transformació del C/ Sant Bartomeu a plataforma única, convisquent vianants i cotxes en el mateix espai, en un carrer que forma part de la interconnectivitat de barris a Torelló. L'equip de govern no ha engegat mai aquest treball en la planificació i després de diferents giragonzes ara proposant una pilona, ara proposant un radar, al final va decidir fer un canvi de sentit del carrer de forma precipitada, desviant el trànsit del C/ Sant Bartomeu i del C/ Sant Miquel a la zona de les escoles. El canvi de sentit ha creat malestar en la ciutadania i així es veu plasmat en les més de 1800 signatures contràries a aquesta decisió, recollides en comerços de Torelló.

Degradació zona autocaravanes

Lluís Sabatés denúncia degradació i manca de senyalització en la zona d'autocaravanes de Torelló

ERC-JpT ja va criticar en el seu moment que el projecte que es va impulsar la regidoira de Turisme, liderada pels republicans en el passat mandat, quedava desvirtuat per la nova ubicació impulsada pel govern de CiU i FEM, en un polígon industrial, entre el Tanatori i el local de Vetxarxa. Ara, Lluís Sabatés, afageix a aquesta situació, la denúncia que la zona d'autocaravanes de Torelló està en una estat molt deplorable i que no hi ha cap tipus de senyalització en tot el municipi que indiqui la seva ubicació. Per Sabatés "si no podem oferir un espai de qualitat, estarem enganyant als usuaris que puguin venir i la zona d'autocaravanes de Torelló pot agafar mala fama i restar en lloc de sumar en l'atracció de turisme". El regidor de Comerç i Turisme, Jordi Rossell, va dir que la senyalització la posaria Osona Turisme. La realitat, però, és que després d'un any no s'ha senyalitzat.  

Jordi Casals, al Ple

El grup d'ERC-JpT en contra de destruïr una plaça de treballador de l'ajuntament per passar-la a una empresa privada

En el Ple de febrer, es va portar a terme l'amortització d'una plaça de treballador de neteja en plantilla de l'ajuntament per passar a ser externalitzada a l'empresa que gestiona el servei de neteja en alguns equipaments municipals. El Grup Municipal d'ERC-JpT va mostrar la seva oposició a aquesta praxi, que suposa "la pèrdua d'autonomia i capacitat de decisió de l'ajuntament en relació a una plaça de treballador de l'ajuntament", segons el portaveu republicà Jordi Casals, que també va afirmar que "podem compartir que hi hagi serveis que es gestionin de forma subcontractada per empreses o entitats, però privatitzar places de treball públiques és un pas que no compartim i que ens hi oposem del tot". El govern de CiU i FEM van aprovar-ho amb el suport del PSC.

ERC-JpT a favor de canviar el nom a la Plaça Josep Vidal i veuria bé canviar-lo per Plaça dels Lleons

El Ple de Torelló va aprovar una moció a favor de canviar el nom de Plaça Josep Vidal, que fa refeència a un alcalde franquista. La proposta va tenir e vot favorable de tots els grups, malgrat que no hi va haver entesa en la proposta que feia la moció que es passés a dir Plaça dels Lleons, el nom pel que és coneguda popularment la plaça.  Qui es va mostrar més contrariat amb aquesta proposta va ser e PSC, que creu que no té cap sentit oficialitzar el nom de la Plaça dels Lleons. Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va afirmar que "tindria tot el sentit oficialitzar el nom, ja que la gent s'ha fet seu aquest nom de Plaça dels Lleons". Després que s'aprovés la moció, presentada per la CUP, la comissió del nomenclàtor de Torelló, haurà de decidir.

ERC-JpT s’absté en els pressupostos per la manca de compromís del govern de CiU i FEM

ERC-JpT es va abstenir en la votació dels pressupostos del 2018 del govern local ja que quedaven pendents projectes acordats pels pressupostos 2017 inclosos en la proposta d’enguany del govern de FEM i CiU, però el vot favorable no era possible perquè “aquest govern ha demostrat que no compleix els compromisos adquirits”, digués Jordi Casals, en referència als acords pactats i no acomplerts durant el darrer any. Els republicans van mostrar la seva oposició a un nou sistema de subvencions a les AMPA de les escoles, ja que al passar a sistema de concurrència competitiva es perdria l’estabilitat que donava el sistema a través d’un conveni i complica burocràticament el sistema. També van mostrar dubtes en partides com les de Comerç o les millores d’asfalt que es pressuposten però no s’acaben d’executar. Per contra ERC-JpT va veure bé pressupostar la millora en la infraestructura d’aigua i la reforma del Parc de les Pollancredes. Discurs complert del portaveu d'ERC-Junts per Torelló en el Ple de Pressupostos del 2018 Aquests pressupostos, que són els darrers pressupostos d’aquest equip de govern per un exercici complet, ja que el 2019 hi haurà eleccions municipals, pel nostre grup municipal venen condicionats pels pressuposts aprovats l’any passat amb l’aportació de nou propostes concretes d’ERC-JpT, que van ser incorporades pel govern municipal. Ara fa un any vam poder acordar amb el govern municipal les següents propostes: recuperar el procés participatiu per redefinir els usos del camp del Montserratí pel 2017, protegir les partides socials, culturals i d’ocupació; establir la tarifació social en la matrícula de les escoles bressol, l’adequació d’un espai degradat com és el de la Plaça Dr Flemming, adequar els aparcaments del barri de Montserrat, canviar i posar on fos necessari papereres i bancs, fer una campanya de civisme, entre d’altres per combatre els excrements de gossos en la via pública, iniciar la reforma del Teatre Cirviànum i la millora dels espais de l’escola d’adults de la Cooperativa.