Torelló

Totes les notícies

C/ Sant Bartomeu

Canvi de sentit del C/Sant Bartomeu, improvisació o fets consumats?

Xevi Lozano, regidor d'ERC-JpT, va ser molt crític en el darrer Ple pel canvi de sentit del C/Sant Bartomeu, que es va portar a terme sense cap tipus d'avís previ ni d'informació a veïns i comerciants. Lozano va recordar que des d'abans de les obres, el grup d'ERC-JpT ja va reclamar una previsió de com encarar l'afectació de la mobilitat de cotxes després que el C/Sant Bartomeu passés a ser de plataforma única. No es va fer. Posteriorment, ja que hi ha problemes de velocitat en un carrer que ha passat a ser deprioritat pels vianants, "s'ha passat de voler comprar un radar (amb un concurs que va quedar desert) a plantejar el canvi de sentit del carrer", va afirmar Lozano, que també va recordar que el seu grup "ha manifestat mantes vegades la seva preocupació per la gestió de la mobilitat en aquest punt que comporta conseqüències a bona part del poble, però l'equip de govern mai ha aclarit res". És per tot això que el regidor d'ERC-JpT es va demanar si el canvi sobtat de sentit de la circulació al C/Sant Bartomeu era fruit de la improvisió o si era practicar els fets consumats. "Improvisiació perquè no se n'havia informat a ningú, ni en comissió informativa quan es va parlar de les obres de Can Jaumira" o bé "fets consumats, per les ganes que sembla que té el regidor Fontserè de fer el canvi de sentit, i les poques ganes de parlar-ne". Lozano va concloure reiterant la necessitat de fer un estudi de l'impacte en la mobilitat de les diferents mesures que es volien portar a terme, abans de prendre cap decisió. (foto: www.el9nou.cat)

ERC-JpT demana posposar les obres de Can Jaumira fins després de Nadal

El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va criticar durament la manca de previsió de l'equip de govern amb el calendari de les obres a la zona de Can Jaumira. Aquestes obres que haurien d'haver començat fa més d'un any, es realitzaran durant les dates de la campanya comercial de Nadal, afectant en una zona de comerços, sumat al canvi de sentit de direcció del C/ Sant Bartomeu. Casals va recordar que fa dos anys "es va poder evitar in extremis una actuació que tallava el C/ Sant Miquel a inicis de la campanya de Nadal, l'anya passat durant tota la campanya nadalenca hi van haver les obres al C/ Sant Bartomeu, i enguany repetim i ens trobem amb aquestes obres durant la principal campanya comercial, afectant a un dels eixos comercials de Torelló". Casals vareclamar a l'alcalde que reflexionés sobre el fer del seu equip de govern, ja que malgrat ser conscients d'on no es vol anar, s'hi acaba anant i topant amb un problema creat pel mateix ajuntament, en aquest cas unes obres que creen un perjudici a l'activitat econòmica del poble. Finalment, el republicà, va posar de manifest la ironia que en el mateix moment que s'inicia una campanya en favor del comerç de proximitat, anomenada "El nostre comerç és un luxe", és quan s'anuncia que hi haurà obres durant la campanya de Nadal. "Potser el comerç és un luxe que no es pot permetre aquest equip de govern", va reblar Casals.

No d'ERC-JpT a destinar 750.000€ del superàvit del 2016 a bancs

El 2016, l'ajuntament de Torelló va tancar amb un superàvit de més d'1,12M€, això vol dir que "no es van executar actuacions pressupostades per valor d'1,2M€, necessàries i que en part es finançaven amb impostos pagats per la ciutadania de Torelló", segons Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT. Amb la intervenció de l'Estat Espanyol a les finances locals a través de LRSAL, aquest superàvit només es pot destinar a pagar deute (l'Estat prioritza el pagament a bancs, els seus "amics" rescatats amb els diners de tots) i a "inversions financerament sostenible" (que no comportin un cost nou arran de l'inversió, per exemple arreglar el ferm d'un carrer no genera un nou cost, però sí fer un equipament nou, que genera noves despeses en el manteniment i la gestió). L'equip de govern de CiU i FEM van proposar aplicar aquest important superàvit a pagar deute bancari per valor de més de 750.000€, 220.000€ en pagar el deute amb SOREA (d'actuacions de la Potabilitzadora i la xarxa d'aigua) i 149.000€ en "inversions financerament sostenibles". ERC-JpT hi va votar en contra, per què? EN CONTRA de tenir un superàvit de 1,12M€, el pressupost s'ha d'executar, si no, o bé es deixen de fer actuacions necessàries o bé els torellonencs paguen més impostos dels necessaris. EN CONTRA de destinar només 149.000€ en actuacions pel poble i més de 750.000€ en pagar als bancs, deutes assumible per l'ajuntament.  A FAVOR d'eixugar el deute amb SOREA, l'empresa que té el contracte de gestió de l'aigua municipal, que si no es pagava abans de la fi del contracte al 2018, aquest quedava prorrogat. Quan es va fer ús d'aquest crèdit de SOREA el passat mandat, amb ERC al govern, es va agafar el compromís de pagar-lo dins el termini, així s'evitava la pròrroga automàtica i es podia decidir lliurement quin model de gestió de l'aigua vol Torelló.

La parada de bus del barri de Montserrat s'hauria de recuperar al primer trimestre del 2018

A pregunta d'ERC-JpT, que va presentar fa més d'un any una moció per tal de recuperar la parada de bus del Barri de Montserrat, que va ser aprovada, l'equip de govern va dir que segurament es podria recuperar la parada de bus de la Plaça dels Lleons el primer trimestre del 2018. Des que es va aprovar la moció dels republicans a favor de recuperar la parada de bus del barri, representants dels grups municipals de Torelló i de l'equip de govern s'han reunit amb l'empresa Sagalés per fer-ho possible. Després d'una dilatació en les negociacions, finalment l'empresa ha acceptat recuperar la parada a canvi d'unes actuacions que afecta al recorregut (treure aparcaments, semàfors, entre d'altres), tal com ja es van demanar fa gairebé un any en una reunió de Sagalés amb tots els grups municipals. Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va voler recordar que a més de la moció d'ERC-JpT aprovada per tots els grups del Consistori, hi van haver 500 sigatures de veïns del barri de Montserrat reclamant-ho. I, també, que "si l'equip de govern no hagués acceptat treure la parada del centre del barri de Montserrat en el seu moment, no hauríem estat tant de temps amb aquesta disfunció en el transport públic en bus a Torelló". Moció d'ERC-JpT per recuperar la parada de bus del Barri de Montserrat al C/ Girona

La comunitat educativa de Torelló en defensa de l'Escola Catalana

En el Ple Municipal de novembre es va donar compte de l'acord del Consell Escolar Municipal en defensa de l'Escola Catalana, aprovat davant els persstents atacs per part de l'espanyolisme i del govern espanyol. Lluís Sabatés, regidor d'ERC-JpT i ex-regidor d'Educació en el passat mandat, va demanar que es celebrés un plenari extraordinari del Consell Escolar Municipal per tal que la comunitat educativa de Torelló podés donar una resposta als atacs a l'escola catalana. Per Sabatés "és important que tota la comunitat educativa de Torelló hagi aprovat aquesta moció en defensa de l'Escola Catalana" i va alertar que "en els moments que viu el país no es pot donar per fet la continuïtat del model escolar català", per això és important la defensa d'aquest per part de la comunitat educativa. Comunicat del Plenari del Consell Escolar Municipal en defensa de l’Escola Catalana El Consell Escolar de Torelló reunit en sessió plenària el dia 13 de novembre de 2017 i davant la campanya de desprestigi de l’escola Catalana acorda el següent comunicat: Rebutgem els atacs que els darrers dies ha rebut l’escola catalana i que apunten directament als centres educatius i als seus docents, per boca del ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis i del ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, així com dels màxims dirigents del Partido Popular de Catalunya i de Ciudadanos amb la seva actuació al Congreso de los Diputados. Reiterem el compromís amb l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa, a través del consens que hem construït els darrers 30 anys. Durant aquest període de temps, els professionals de l’educació han exercit amb vocació i passió la seva tasca docent, oferint als infants, joves i adults les eines necessàries per desenvolupar-se en la vida adulta. Ho han fet transmetent els valors de la democràcia, del respecte, de la diversitat, de la igualtat, de diàleg i de la tolerància.

La comunicació de l'ajuntament en bilingüe?

Arran de les obres de Can Jaumira, es va fer una comunicació als veïns. Es va fer tard, això no és cap novetat amb aquest equip de govern que té Torelló, però sí que hi va haver una novetat: per primera vegada la comunicació es va fer bilingüe. Les comunicacions de l'ajuntament sempre es fan amb català, com a llengua vehicular de l'ajuntament de Torelló. Va ser una conseqüència del 155? El regidor Lluís Sabatés va preguntar pel fet a l'equip de govern en el darrer Ple Municipal. La resposta del regidor Fontserè (FEM) va ser que no hi hvai hagut cap canvi de criteri en la comunicació de l'auntament, sinó que el redactat el va fer un funcionari de l'ajuntament, de la Policia Local, i que es va repartir sense cap tipus de revisió. Sabatés va mostrar la seva disconformitat sobre el fet que un treballador de l'ajuntament pugui saltar-se els criteris comunicatius de l'ajuntament i que no es revisin ni se sàpiga què es reparteix als veïns. El regidor d'ERC-JpT va reclamar més control amb el què i com es comunica des de l'ajuntament i que es prenguin les mesures pertinents.

Tots els grups municipals donen suport al manifest el 25N, contra la violència envers les dones

Tots els grups municipals van presentar conjuntament i van aprovar el manifest del 25 de novembre en contra la violència envers les dones. Per la seva part, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va demanar fer un seguimet regular del Pla d'Igualtat de Torelló, per tal de poder fer una evaluació efectiva de les accions a portar a terme i del mateix pla. Manifest unitari dia internacional de la violència envers les dones. 25 de novembre de 2017 Avui, en el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, tornarem a denunciar i recordar allò que hauria de ser una obvietat. I ho farem les vegades que calgui. No és una queixa. No és un caprici. Estem reivindicant els nostres drets fonamentals. La violència masclista no és un problema de les dones. És un problema de tothom, tots i totes. I no són casos aïllats ni inevitables. Les dades són alarmants i només com a societat podem erradicar-la. No és fàcil. Hem heretat una tradició on les dones aguanten amb silenci, patiment i sentiment de culpa les agressions. Perquè encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones. Ja n’hi ha prou. Cal construir una societat que no toleri la violència masclista. Perquè ara l’estem tolerant. I no és un desig ni un somni: és una necessitat urgent. N’estem tipes. Estem tipes de tanta violència sexual. A la pròpia llar, al carrer, a la feina. On sigui i quan sigui. Exercida per la parella, per l’exparella, per familiars, per companys, per coneguts o per desconeguts. Estem tipes de ser notícia, de convertir les dones assassinades en xifres, de ser víctimes, que ens matin, que ens insultin, que ens grapegin, que ens violin, que ens vexin, que ens utilitzin. I tot, només pel fet d’haver nascut dones. Estem tan tipes, que avui ens dirigim a vosaltres. Qui contribueix a perpetuar la violència masclista. Qui us amagueu o passeu desapercebuts però sabem que hi sou. Avui us assenyalarem. -Als violadors: sí, vosaltres, els homes que ens heu forçat, que heu utilitzat la vostra força física, l’amenaça o la coerció per sotmetre’ns, que no heu volgut escoltar un no, els que us penseu que arriba un moment que ja és massa tard per dir que no.

Llibertat Jordis

El Ple de Torelló es posiciona a favor de fer efectiva la República Catalana i rebutja el 155

El Ple de Torelló va ratificar una moció de l'ACM i AMI a favor de fer efectiva la República Catalana i derebuig del 155, que s'havia aprovat la setmana passada en Junta de Gover. Tots els grups municipals, a excepció del PSC que s'hi va oposar, hi van votar a favor. En la seva intervenció, Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va manifestar que "el 155 és un cop d'Estat del PP contra les institucions polítiques elegides democràtiques pels catalans, en un context de repressió que inclou presos polítics", també va afegir que estem en un escenari complexe després de la declaració de la República Catalana i va reclamar mantenir la unitat, a més que el món local continuï essent protagonista i "l'ajuntament de Torelló hem de tenir la voluntat de ser-ho". En quan al posicionament del PSC, Casals s'hi va dirigir dient que "el PSC ha passat de cridar "libranos de Rajoy" a ser complices del 155 i de fer-se selfies amb Albiol". Finalment, el portaveu republicà va demanar no oblidar els presos polítics, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i va reclamar a l'equip de govern que es facin accions perquè la ciutadania de Torelló no oblidi als Jordis. L'alcalde va acceptar i va dir que en parlaria amb els grups.

El consistori dins el bus, per estudiar el recorregut

ERC-JpT demana recuperar, ja, la parada de Bus del Barri de Montserrat

En el darrer Ple, el grup municipal d'ERC-JpT va demanar recuperar immediatament la parada de bus al centre del Barri de Montserrat, tal com van reclamar els veïns a través de més de 500 signatures i com es va aprovar per unanimitat en una moció presentada pels republicans. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va demanar una decisió per part de l'equip de govern, davant l'estratègia dil.latòria de l'empresa Sagalés, a l'hora d'acceptar la recuperació de la parada de bus, ja sigui a on era, a la Plaça dels Lleons, o bé a l'entorn de la Plaça de la Sardana. "Fa més d'un any que hi anem al darrera sense resultats, hem fet propostes per escurçar temps en el recorregut del bus per Torelló, ens hem fet socis de l'AMTU (Associació de Municipis pel Transport Urbà) sense saber si ens és útil o no, hem fet reunions mantes vegades amb Sagalés, i el més calent està a l'aigüera", va afirmar Casals, per acabar recordant que "va ser aquest equip de govern qui va acceptar perdre la parada de bus del Barri de Montserrat, ara s'ha de revertir, perquè ho va aprova el Ple". En el seu torn, el regidor Marc Fontserè, va dir, sorprenentment que la situació actual és millor que l'anterior, ja que ara "no passen autobusos pel centre de Torelló". Casals va dir que si el govern creu que estem millor sense la parada del Barri de Montserrat que amb ella, la cosa no pinta gaire bé". Fontserè finalment va dir que també s'està millor perquè hi ha una parada davant del CAP, una demanda que es va fer "a l'anterior equip de govern (CiU-ERC-JpT)" per part dels veïns del barri. Casals va respondre que sí, que va ser "una reivindicació de l'AAVV del Barri de Montserrat de facilitar l'accés al CAP, quan es va tancar el dispensari del barri", però "quin sentit té la parada de Bus del CAP si es treu la parada de bus del barri de Montserrat?".