Torelló

Totes les notícies

ERC-JpT demana un Consell Escolar Municipal extraordinari en defensa de l'Escola Catalana

Lluís Sabatés, regidor d'ERC-JpT, membre del Consell Escolar Municipal i antic regidor d'Educació, va demanar el passat 20 d'octubre que es convoqués un Consell Escolar Municipal extraordinari "per reprovar aquests fets i donar suport a l'Escola Catalana i especialment a tots els professionals que dia dia eduquen els nostres nens/nenes de tot Catalunya i especialment els de la comunitat educativa de Torelló", davant els atacs des de l'Estat i l'espanyolisme. En el darrer Ple, ja que no s'havia rebut resposta, Sabatés va demanar al regidor Fontserè si es faria o no el Consell extraordinari, la resposta va ser que ho transmetria a la permanent del Consell Escolar. Sabatés va respondre que tot té el seu moment i que caldira ser àgil.

Xevi Lozano demana que es garanteixi la funció cultural de la Sala Polivalent

Xevi Lozano, regidor d'ERC-JpT, va demanar en el darrer Ple que s'estableixi ja el protocol de funcionament de la Sala Polivalent, per tal de garantir la funció sociocultural del nou equipament i que no sigui només un complement del Pavelló. És per això que Lozano va tornar a insistir en el Ple, que l'equip de govern tingui clar el funcionament i la gestió de l'equipament abans no estigui acabat l'equipament. "No pot passar com al C/ Sant Bartomeu, on s'ha executat l'obra amb canvis substancials en el carrer que afecta a vianants i cotxes, però que no es sabia com gestionar-ho abans d'acabar l'obra i ara tot són problemes. No podem tornar a caure amb improvisacions en un equipament d'aquesta magnitud". Per altra banda, a pregunta de Lozano, l'equip de govern va dir que no farà cap acció per la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

S'aprova que els diners de la sentència del cas COVIT es destini als recursos hídrics de Torelló

Tots els grups van sotasignar una moció, que una veïna va vehicular a través de la CUP, perquè els diners de la sentència judicial del cas de la contaminació de l'aigua per part de l'empresa COVIT es destinin a la recuperació de recursos hídrics de Torelló.  El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals,  va lamentar que "és possible que no es pugui descontaminar el pou", però per això és bo que la moció "contempli tots els recursos hídrics". Per altra banda, Casals, va recordar que "s'ha hagut de construir la potabilitzadora d'Osona Nord per tal de garantir l'abastament d'aigua" per un poble, com és el de Torelló, que "té aigua en tot el seu subsòl. Una paradoxa provocada per l'acció irresponsable de COVIT". "Aquesta inversió es va fer sense cap aportació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), això ho han de tenir en compte davant la demanda que els hi fem amb aquesta moció" La sentència va condemnar a pagar a l'ACA 1.149.647 € i 82.712 € a l'ajuntament.

Parc Pollancredes

ERC-JpT satisfeta per la reforma del Parc de les Pollancredes, estava en el programa electoral

ERC-JpT vota a favor d'una modificació de pressupost on es contempla una partida per la redacció del projecte de reforma del Parc de les Pollancredes, el "Parque". Aquesta actuació formava part del programa electoral dels republicans per aquest mandat, "és una la dels prioritats dins el Pla de Barris, que té el nostre grup", va afirmar Jordi Casals, el qual també va afegir que per ERC-JpT s'hauria de frer participar als veïns. En aquesta modificació de pressupost, els republicans també van manifestar la disconformitat perquè l'ajuntament no hagi arribat un acrod amb els propietaris de la nau del Carnaval per tal d'encarar les inversions necessàries, ja que "estem en règim de lloguer i si marxem de la nau, les inversions allà quedaran" i, a més "que en règim de lloguer són es priopetaris els que paguen les inversions estructurals, com és el cas", malgrat tot, els d'ERC-JpT es van mostrar d'acord en l'actuació de millora. Des d'ERC-JpT també van dubtar en la modificació de pressupost per la compra d'un cotxe elèctric per la policia, "no sabem si s'hauria de començar per la Policia Local alhora d'inccoproprar cotxes elèctrics, no sabem si les prestacions d'aquest cotxe és el millor per un cotxe d'emergència com és el de la Policia".

Els tres regidors d'ERC-JpT, pel referèndum i pel Sí

Els motius dels regidors d'ERC-Junts per Torelló per anar a votar l'1 d'octubre

En el Ple de Torelló, tots els regidors del consistori van raonar sobre la participació en el referèndum de l'1 d'octubre. Els regidors republicans van exposar el següent: Jordi Casals: "Jo aniré a votar al referèndum de l'1 d'octubre pels principis de l'internacionalisme, la fraternitat i la justícia, perquè només des de la llibertat es pot ser internacionalista, fraternal i viure en justícia. Però cal advertir que quan construïm la República Catalana, tenir present que sense justícia social, no es pot ser lliure. A més vaig prendre el compromís amb la ciutadania en la meva promesa en la presa de possessió com a regidor de l'ajuntament prometent el següent:

Torelló aprova una moció a favor del referèndum i una en contra la repressió de l'Estat Espanyol

En el Ple de l’ajuntament de Torelló del mes de setembre, es van aprovar dues mocions referents al referèndum de l’1 d’octubre, ambdues impulsades pels grups municipals d’ERC-JpT, CiU, CUP i FEM. La primera moció era de suport al referèndum de l’1 d’octubre, disposant El ple suport al Referèndum que s’ha convocat pel proper dia 1 d’octubre de 2017 i complir les previsions que es concreten en la Llei del referèndum. Amb aquesta moció el Ple de Torelló certificava el compromís de l’ajuntament de Torelló amb el referèndum d’independència. En la votació va sobresortir l’abstenció del PSC, que fins ara en aquest tipus de mocions havia votat en contra. Aquest fet el va voler destacar el portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, que va manifestar que “en un futur proper espero trobar-nos lluitant conjuntament pels drets civils i democràtics a Catalunya”. Aquest futur proper va arribar en l’aprovació de la moció en contra la repressió de l’Estat Espanyol a Catalunya, en suport als represaliats i a les accions ciutadanes i institucionals en favor del referèndum de l’1 d’octubre. En aquesta moció el grup socialista hi va votar a favor, el portaveu republicà va convidar al portaveu socialista a sumar-se com a cosignant de la moció, cosa que el regidor socialista Juan Carmona va acceptar. Per la seva banda, Jordi Casals va afirmar que l’Estat Espanyol “ha declarat de facto l’Estat d’excepció a Catalunya, intervenint les finances catalanes, ocupant les institucions catalanes, detenint membres del govern, tant polítics com funcionaris, així com a treballadors de diferents empreses; amenaçant a periodistes, funcionaris , empresaris, treballadors i entitats, requisant material electoral i han assetjat seus de partits polítics”, fent referència al text de la moció. Per Casals, som temps d'excepcionalitat i el dia 20 de setembre, amb l'inici de la repressió espanyola a les institucions catalanes, va ser "el dia que ho va canviar tot" la solució és “votar l’1 d’octubre i lluitar per fer-ho possible”.

L'equip de govern tomba una proposta d'ERC-JpT per la reposició immediata dels contenidors malmesos

El Grup Municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Juliol una moció per tal que l'ajuntament fes una reposició immediats dels contenidors que estiguessin malmesos, la qual va ser rebutjada per l'equip de govern, en veu de David Forcada. Aquesta moció, anava dirigida a donar resposta a una problemàtica que s’ha fet molt evident en el darrer mes, que és la manca d’agilitat i rapidesa en la reposició de contenidors malmesos, en aquest cas per haver estat cremats. Per l’època que estem, "tot fa imaginar que ha estat per incivisme, que han estat cremats no per accident, cosa que condemnem i celebrarem si es sanciona els autors", va dir Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT. El republicà va argumentar que "si comptem que la recollida de contenidors és de sis dies a la setmana en els contenidors multiproducte i de rebuig, i de quatre dies a la setmana el d’orgànica, podem veure els problemes que comporta a la ciutadania, en un mes, a l'hora de llençar les deixalles i més, fer-ho de forma fraccionada". "Els ciutadans de Torelló paguen una taxa de deixalles i tenen dret a tenir els contenidors en bon estat", va reblar Casals.   Finalment, el portaveu republicà va afegir que "ja es pateix prou degradació de l’espai públic amb la concentració de trastos al costat de contenidors, com per a més afegir-hi contenidors cremats i malmesos que no es reposen". L'equip de govern va fer referència a què ja havien transmès a l'empresa del Consell Comarcal d'Osona, que s'encarrega de la recollida de residus, per tal que es fes la substitució, però que han anat tard. És en aquest moment, que Casals va fer referència al document de la web de l'ajuntament del catàleg de serveis que fa referència al servei de la recollida de residus, on s'hi diu que "Des de l’Ajuntament també es vetlla pel manteniment i substitució dels contenidors". (www.ajtorello.cat/frontal/salt/recursossalt.php?codi=3331) Forcada, va argumentar que hi votarien en contra perquè l'ajuntament ja està fent la reposició, Casals va enfatitzar que la moció reclamava "que és fes la reposició immediata, que aquesta immediatesa és el què el govern de Torelló no volia garantir".

Es crea el Consell del Teatre Cirviànum, proposat per ERC-JpT

Fa uns mesos, es va aprovar per Ple una moció on ERC-JpT reclamava la creació dels consells del Teatre Cirvianum i de Ràdio Ona, per tal que substituissin els respectius patronats, que es van dissoldre fruit de la Llei Montoro. Aquests patronats regien el teatre i la ràdio municipals i estaven formats per regidors, tècnics i persones i entitats implicades en el teatre, i en quan a la ràdio per personal de la ràdio i regidors de govern i oposició. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va celebrar que "s’hagi aprovat amb tanta celeritat el Consell del Teatre Cirvianum, una proposta del nostre grup que va ser aprovada a través d’una moció".  Per Casals, l'objectiu és el de "suplir la vessant participativa en l’àmbit del nostre teatre que va desaparèixer en la dissolució del Patronat del Teatre, dotant-lo d' un lloc de reflexió i diàleg sobre el teatre de Torelló" i que pugui encarar al més aviat possible "les millores estructurals del Teatre, aprovades en el pressupost d’aquest 2017, a poroposta d'ERC-JpT", va concloure el republicà. El Consell estarà format per regidors de govern i de representants proposats pels grups municipals, així com entitats relacionades amb el teatre.  

ERC-JpT proposa cinc línies d'actuació en l'àmbit de l'oci nocturn i les festes populars

El Grup Municipal d'ERC-JpT, davant les decisions unilaterals i precipitades adoptades per l'equip de govern en l'àmbit de l'oci nocturn, que són una continuitat de diferents actuacions, també censurades per ERC-JpT, com ara l'atac a entitats que organitzen esdeveniments populars a Torelló, ha proposat al regidor de Joventut, que és el qui lidera política la Taula Nits Q (Espai de diàleg i treball amb participació de l'ajuntament, Generalitat, entitats i locals d'oci nocturn, per treballar per un oci nocturn i unes festes populars de qualitat), un seguit de propostes basades en fomentar el diàleg, el civisme i la formació per tal de trobar un punt de trobada entre l'oci nocturn i les festes populars i el descans dels veïns. Per ERC-JpT, la Taula Nits Q, que es va crear en el passat mandat i va ser liderada pel regidor Xevi Lozano, llavors regidor de Joventut, és una bona eina i l'espai adient per treballar per un oci nocturn i unes festes populars de qualitat, però que demana lideratge polític i voluntat de diàleg i consens. Les propostes, que la voluntat dels republicans és poder-les presentar a la Taula Nits Q, són les següents: 1er. ESPAI DE DIÀLEG: AJUNTAMENT, LOCALS I VEÏNS: Que l'alcalde i el seu govern faci un pas enrere en la decisió de restringir els horaris, i que s'estableixi un espai de diàleg entre ajuntament, locals/entitats i veïns de les zones afectades. Aquesta és una indicació explícita del Síndic de Greuges en el seu darrer informe sobre l'oci nocturn. 2on. RESPECTAR EL TEU BAR/LA TEVA FESTA, COMENÇA PER RESPECTAR ELS VEÏNS: Una campanya de llarg recorregut per tal de conscienciar als clients dels locals i als participants dels esdeveniments, que respectar la festa, primer de tot passa per respectar els veïns. 3er. PERSONAL I FORMACIÓ: Cal posar tots els elements necessaris, per part de l'ajuntament contractant, ja sigui directament o a través d'una entitat, persones que facin de gestors comunitaris en aquests espais d'oci, a més d'editar material i fer tallers en centres educatius i formacions en el personal dels locals i entitats organitzadores d'esdeveniments.