Torelló

Notícia

Concentració a Torelló per la República Catalana

abdicació, torelló, república,
Torelló per la República Catalana
Gairebé 200 persones es van concentrar dilluns al vespre a la plaça de la Vila de Torelló, davant l'Ajuntament, per reclamar la República Catalana, després de l'anunci d'abdicació del Rei Joan Carles. Diversos municipis de la comarca d'Osona i ciutats d'arreu de Catalunya i de l'Estat es van omplir de veus a favor d'un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia. 

ERC, ICV i la CUP de Torelló van difondre a través de les xarxes socials la convocatòria que va començar a les 8 del vespre. A Torelló es va llegir un manifest conjunt entre Francesc Manrique, de la CUP, i Jordi Casals, portaveu d'ERC i tinent d'alcalde. Manrique va dir que "Juan Carlos de Borbon es va fer amb el tron impulsant una transició tutelada pels militars i els poders fàctics i econòmics del règim franquista, que no va representar una ruptura amb la dictadura i la seva repressió, sinó la imposició d'una monarquia, sense que tinguéssim capacitat real de decisió de si la volíem o no". El text també recull que "després de 39 anys, de regnat de Juan Carlos I, els poders polítics i econòmics de la monarquia ens han portat al col·lapse social i econòmic. I a Catalunya, a més, al col·lapse nacional, amb la negació a cap avenç nacional a través del pacte". 

Per la seva banda, Jordi Casals, va reprendre la lectura del text dient que "la nació catalana està empresonada en una Constitució que és un marc de domini sobre els Països Catalans i que ens sotmet a una institució anacrònica i antidemocràtica que és la Monarquia, imposant un cap d'Estat per dret de naixement, que no és elegit pel poble". És per tot això que "cal una resposta catalana a la monarquia espanyola i al sistema polític i econòmic que patrocina". L'horitzó de tots aquests partits "no és el d'un altre Felip de Borbó, sinó el de la consulta del 9 de novembre, on lliure i democràticament expressarem la nostra voluntat de ser". El manifest finalitza amb "la resposta catalana és el clam per la Democràcia, per la Llibertat i per la Justícia: per la República Catalana!". Tot seguit, es van sentir crits a favor de la independència. 

Entre els assistents a la concentració, alguns dels quals portaven estelades, també hi havia la regidora d'ICV-EuiA, Roser Mas; i els regidors d'ERC-JpT Lluís Sabatés i Xevi Lozano. 

(Font: www.radioona.com)

(Foto: www.osona.com , d'Adria Costa)