Torelló

Notícia

Jordi Casals: “hi ha la responsabilitat dels mateixos ciutadans per evitar aquests mals hàbits. El civisme no és una cosa que s’hagi d’imposar sinó que un mateix ha d’aplicar-se’l”

civisme,torelló,jordi casals
Presentació de la campanya contra els excrements de gossos
L’Ajuntament de Torelló ha posat en marxa una campanya per sensibilitzar els propietaris de gossos de la necessitat de recollir els excrements dels animals de la via pública. La campanya es concreta en l’edició d’uns díptics i en unes pintades al carrer recordant els bons hàbits i la normativa aplicable.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Casals, considera que l’Ajuntament, a més d’informar i intentar conscienciar la gent, “té la potestat de sancionar amb l’ordenança de civisme”. Tot i així, explica que “posar multes és complicat perquè s’ha d’enxampar l’infractor in fraganti”.

I adverteix que la campanya ha de servir per “cridar l’atenció sobre aquest tema” però puntualitza “hi ha la responsabilitat dels mateixos ciutadans per evitar aquests mals hàbits. El civisme no és una cosa que s’hagi d’imposar sinó que un mateix ha d’aplicar-se’l”. Tal com explicava l’alcalde, Santi Vivet, el problema de les deposicions de gossos “és una queixa que la ciutadania ha manifestat reiteradament, tant a través dels agents cívics com de comunicacions a l’Ajuntament, per escrit o presencialment”. Ara, amb aquesta campanya, s’hi vol actuar d’una manera decidida.

Per això, la regidora de Salut Pública, Carme Francolí, diu que la campanya ha sorgit “d’un clam popular” i explica que “hem volgut que fos una actuació molt visual”, per la qual cosa s’han dissenyat dues estratègies. Per una banda, s’han editat uns díptics que es repartiran als propietaris de gossos censats i als que a partir d’ara es donin d’alta, alhora que els agents cívics en donaran a la gent que vegin que va amb un gos pel carrer. Aquests díptics tenen un lema desdoblat: així, una cara és de color verd amb el lema ‘Ser cívic no té preu’ i es recorden els comportaments adequats; i l’altra cara, de color vermell, l’encapçala el lema ‘L’incivisme es paga!’ i s’hi transcriu l’article de l’ordenança de civisme que fa referència a aquest tema.

L’altre vessant de la campanya consisteix en “unes pintades al terra en forma d’advertiment”, on es recorda que el carrer és de tots i que aquest mal hàbit pot comportar sancions de 300 euros. La regidora creu que la campanya “no passarà desapercebuda”, ja que les pintades es faran estratègicament “en llocs on va la gent a passejar gos i on s’han detectat més deposicions”. En última instància, el que es busca és “conscienciar els propietaris de gossos i fer el possible per tenir un poble més net”.

Durant els últims mesos, ha explicat Casals, els agents cívics, a banda de recollir les queixes dels ciutadans, han fet una exhaustiva feina de detecció de les zones on proliferen més aquests comportaments insalubres i, per tant, on hi ha més excrements en espais públics. Amb el mapa que han elaborat es podrà focalitzar la campanya per tal d’intentar que sigui el màxim d’eficaç.

(font: www.ajtorello.cat / www.el9nou.cat)