Torelló

Notícia

Es congela l'IBI, es rebaixa el valor cadastral un 20% i es crea una petita tarifa de 0,12€/m3 per invertir en el clavegueram

Torelló, 9n, ple,
El Ple municipal
L'Ajuntament de Torelló va aprovar aquest dilluns les ordenances fiscals de l'any 2015 amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU i ERC-JpT) i del PSC. PxC hi va votar en contra i la regidora ICV-EuiA es va abstenir. El regidor d'Hisenda, Albert Portús, en la seva exposició, va destacar que s'ha mantingut l'IBI i que els valors cadastrals baixen un 20%. La majoria de taxes es mantenen i alguna com la d'escombraries, augmenta. Portús va dir que "afectarà els ingressos de l'Ajuntament, ja que tot i congelar l'IBI hi haurà una davallada important de la plusvàlua i per tant, menys ingressos. 

Des d'ERC-JpT es vol posar èmfasi en la voluntat de contenció de la pressió fiscal en els darrers anys, que s'ha anat congel.lant l'IBI, alhora que s'ha anat rebaixant el valor cadastral, amb efectes beneficiosos de cara a tributs estatals o la Plusvalua. Per altra banda, cal indicar que per necessitat, s'ha creat una tarifa de 0,12€/m3 d'aigua consumit per finançar inversions necessàries en clavegueram. Finalment, des d'ERC-JpT es vol reafirmar en l'aposta pel pagament fraccionat de l'IBI i algunes taxes, ja que facilita el pagament d'aquests tributs (dels més voluminosos) a la ciutadania, una vella reivindicació del grup republicà a Torelló, que ICV va posar en dubte pels suposats costos financers que comporta a l'ajuntament.

I va afegir que per tancar els pressupostos s'haurà de fer un exercici de contenció . En aquest sentit, Marc Fontserè va dir que "aquest pla d'estalvi s'hauria d'haver fet des del principi de la legislatura". El grup del PSC hi va donar suport però van demanar "de cara a confeccionar els pressupostos ser valents i encarar aquest pla d'estalvi". També van oferir el seu gra de sorra en l'elaboració d'aquests". 

Per la seva banda, Roser Mas, d'ICV-EuiA va explicar la seva abstenció dient que "ens preocupa que, amb aquesta situació tant complicada a nivell econòmic, ens sembla injustificat que hi hagi increments en les ordenances". Va afegir que "hi ha molta gent que no només no poden pagar les taxes sinó que fer el dia a dia.

Pel que fa els tres regidors de PxC van justificar el seu vot en contra explicant que "si ho poguéssim votar per separat, el vot seria diferent". El seu portaveu, Josep Maria Soldevila va afegir que "segueixen la línia de cada any, no s'ha abaixat res, si un cas mantingut o pujat. Hem proposat alguna cosa però no se'ns ha tingut en compte. (font: www.radioona.com)