Torelló

Notícia

Torelló homenatjarà l'1 d'Octubre

El Ple del mes d'octubre de Torelló va aprovar instal.lar un element que homenatgi l'1 d'Octubre, al ser aprovada una moció amb els vots d'ERC-JpT, CiU, CUP i FEM, amb l'abstenció del PSC.
Malgrat que ERC-JpT va presentar una moció, la que es va votar al Ple va ser la de la CUP, que va ser qui la va entrar primer al registre de l'ajuntament. El regidor de Junts per Torelló, Xevi Lozano, va lamentar que el grup municipal de la CUP no acceptés incorporar ERC-JpT i les aportacions (posant èmfasi en l'1 d'Octubre a nivell de Torelló) que van fer els republicans en la moció presentada al Ple, i votada, tal com s'havia fet fins ara en totes les ocasions que hi havia hagut dos grups que havien presentat mocions iguals o bé les de caràcter nacional, que normalment s'obra a tots els partits a presentar-la conjuntament.
El portaveu de la CUP, Cesc Manrique, va justificar-ho amb manca de temps per arribar a acords, quan els tempos sempre han estat els mateixos que en totes les altres ocasions, a vegades menys i tot, com l'exemple que va posar Lozano, quan per problemes informàtics no es va poder entrar dins a termini una moció d'ERC-JpT a favor dels presos i els grups no van acceptar incorporar-la a l'ordre del dia, però que es va acabar entrant per urgència pocs dies abans del Ple (Moció), pel fet que es va empresonar més polítics independentistes, i ERC-JpT la va obrir a tots els grups.
No obstant, ERC-JpT naturalment va donar suport a la moció per tal que Torelló homenatgi institucionalment la jornada de l'1 d'Octubre.

Annex: Moció aprovada, amb les propostes d'incoroporació d'ERC-JpT no acceptades

MOCIÓ DE LA CUP-SP i d‘ERC-Junts per Torelló per dedicar un element commemoratiu dels fets històrics de l'1 d'octubre a Torelló.
 
L’1 d’octubre és el dia que es va dur a terme el referèndum per a la independència de Catalunya convocat per les màximes institucions catalanes, el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat i que va comptar amb el suport de la majoria d’ajuntaments del país, entre ells aquest. Aquest exercici de democràcia real fou una conseqüència plenament legítima del mandat democràtic emanat del poble català en les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015 i l’expressió de la voluntat dels catalans de ser un subjecte històric i sobirà.
 
L’1 d’octubre és també el dia que el poble de Catalunya d’una manera espontània i totalment majoritària i transversal, va defensar als carrers i a les places i davant dels col·legis electorals, de  diverses maneres, el seu legítim dret a decidir el seu futur, malgrat les amenaces, els impediments i les agressions totalment desmesurades de l’estat espanyol.
 
Per tot això, l’1 d’octubre és el dia que es va fer palesa la defensa de la democràcia en la seva dimensió i expressió més bàsica, més essencial i més plena, en la votació directa en un referèndum d’autodeterminació, i en que també es van fer paleses totes les limitacions democràtiques de l’estat espanyol.
 
L’1 d’octubre tant el poble de Catalunya com les seves institucions van demostrar ben clarament la seva vocació democràtica, la seva voluntat de dur-la a terme i la seva capacitat de superar les adversitats. Per això també podem afirmar que marca una inflexió en el procés d’afirmació democràtica del poble de Catalunya que quedarà marcat en el calendari històric de la nostra nació.
 
A Torelló, seguint l’aliança cívica, política i ciutadana a nivell nacional i la unitat d’acció plasmada amb el Consell Ciutadà de Torelló pel Referèndum, la ciutadania es va organitzar per fer possible el referèndum, des de la defensa dels col·legis electorals, davant una possible acció violenta de l’Estat, com va succeir a molts llocs del país, fins a superar les traves que el mateix Estat Espanyol va posar a través d’atacs informàtics o les amenaces judicials.

I reiteradament, el Consistori de Torelló, en tant que representant de la voluntat popular de la ciutadania de Torelló, ha mostrat ens els darrers anys, de forma molt àmplia, el suport al dret a l’autodeterminació de Catalunya i que l’1 d’Octubre en va ser la seva materialització.

 
Per tot això pensem que aquesta data mereix un  reconeixement públic i notori als carrers i les places del nostre país, que és on precisament es va defensar la democràcia. I quina manera millor que dedicar-li un element commemoratiu un espai significatiu del nostre poble?
 
 
Per tot això els Grups Municipals de la CUP Torelló – Som Poble i d’ERC-Junts per Torelló - AM, proposen al ple  municipal l’adopció́ dels següents acords:
 
  • Primer.- Iniciar els mecanismes necessaris per dedicar als fets històrics de “l’1 d’octubre” un element commemoratiu en un dels espais principals del poble.
  • Segon:- Reconèixer la ciutadania de Torelló i de tot Catalunya, les organitzacions cíviques i polítiques i les institucions que van fer tot el possible perquè el referèndum de l’1 d’Octubre fos possible a Torelló i a tot Catalunya.
  • Tercer.- Fixar la data de l’1 d’octubre de 2019 com a data màxima d’inauguració de l’esmentat element.