Torelló

Notícia

El Ple de Torelló en contra el procés judicial als líders independentistes

En el Ple de novembre de Torelló, es va aporvar una moció de l'AMI i ACM en contra el procés judicial als líder independentistes: els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i els representants del Govern de Catalunya, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Quim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una persecució política que va portar a d'altres polítics catalans a l'exili.
La moció aprovada amb l'abstenció del PSC, per "motius ideològics", demana rebutjar rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als nostres representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre;  l’absolució de totes les persones acusades, captius d’uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment; denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques dels catalans i exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades, a més de mostrar solidaritat amb els represseliats i les seves famílies.
Per la seva banda, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals va manifestar que "'l'Estat Espanyol reprimeix l'independentisme des de l'arbitrarieat de la justícia que acusa de violència a un moviment pacífic i que ha fet bandera de la no-violència. Ens busquen escarmentar", per continuar dient que "cada cop és més clar que només la victòria farà lliure els nostres presos polítics i exiliats". Casals també es va demanar quins podien ser els motius ideoloògics que fa que el PSC no denuncii l'existència de presos polítics i l'utilització del poder judicial en fins de repressió política.

Proposta d'adhesió a la moció que presenten conjuntament l'ACM i l'AMI, a favor de l'absolució dels presos polítics
 
L’1 d’octubre de 2017 Catalunya va votar en Referèndum sobre el seu futur polític. Tot i els innombrables impediments polítics, jurídics i la violència exercida pels cossos de seguretat, més de dos milions de persones, en un acte de dignitat, van poder exercir el seu vot, de forma clarament majoritària a favor de la creació d’un nou Estat. El dret a decidir, reconegut per a tots els pobles del món en els Tractats Internacionals, es va imposar davant un Estat repressor i actuant amb fets antidemocràtics.
 
El 3 d’octubre de 2017, de forma massiva, la societat catalana va sortir al carrer per rebutjar la repressió i la violència policial i reclamar, sempre amb actitud cívica i pacífica, el dret a decidir. La resposta de l’Estat espanyol, però, sempre ha estat la mateixa: negar qualsevol iniciativa democràtica i no oferir cap mena de diàleg ni proposta política. S’ha optat per intentar resoldre el conflicte polític per la via de la repressió i dels tribunals de justícia.
 
Fa més d’un any que es van empresonar els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i al cap d’uns dies els representants del Govern de Catalunya, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Quim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Fa més d’un any que el president Carles Puigdemont, els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret viuen a l’exili lluny de Catalunya. Decisió que també van haver de prendre les diputades Marta Rovira i Anna Gabriel.
 
Després d’un any de presó preventiva, totalment injustificada i injusta, el passat 2 de novembre de 2018 es van donar a conèixer les peticions de penes que demana la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat per a tots els acusats per dur a terme l’organització de l’1-O, en el judici que començarà el proper mes de gener.
 
Aquestes peticions de presó desorbitades, sota els delictes de rebelió, sedició i malversació, parteixen d’un relat d’acusació totalment fals respecte al que va succeir aquells dies, on l’única violència que es va poder veure va ser la que van practicar els cossos de seguretat espanyols contra persones que únicament volien exercir el dret a vot.
 
Atès que la ciutadania han expressat de forma reiterada i pacífica al carrer i a les urnes la voluntat de decidir el futur polític de Catalunya.
 
Atès que la resposta per part del Govern espanyol sempre ha estat la por, els cops de porra, i la presó dels nostres representants polítics i, en definitiva la instrumentalització de la justícia per donar resposta al que és un conflicte polític.
 
Atès que el nou executiu espanyol també ha estat incapaç de buscar una sortida política a la situació catalana.
 
Atès que les peticions de presó i multes per part de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat reflecteixen un caràcter venjatiu, de càstig i d’escarment contra aquells que defensen unes idees polítiques diferents a les dels que proclamen la ‘unidad de España’.
 
Atès que sempre estarem al costat de la defensa dels drets civils i democràtics i per donar veu a la ciutadania i als processos que ho facin possible, perquè posar urnes i expressar-se democràticament no constitueix cap tipus de delicte.

Per tot això, la Comissió informativa, dictamina favorablement la proposta i la sotmet a l’aprovació del ple municipal.
 
 
PRIMER.- Rebutjar rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als nostres representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre de 2017.
 
SEGON.- Exigir l’absolució de totes les persones acusades, captius d’uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment.
 
TERCER.- Denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques dels catalans.
 
QUART.- Exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades. 
 
CINQUÈ.- Donar suport i solidaritat a tots aquells i aquelles que avui pateixen la repressió per part de l’Estat, i a totes les famílies, amics i amigues dels presos i preses polítics i persones exiliades.
 
SISÈ.- Donar trasllat d’aquesta moció als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH). També a l’ACM i a l’AMI.