Torelló

Notícia

ERC-JpT no avala els darrers pressupostos que certifiquen el final del mandat de CiU i FEM

Torelló, Ple
Ple de pressupostos de Torelló

En Ple extraordinari, es van aprovar els pressupostos de l’ajuntament de Torelló per l’exercic del 2019, amb els vots en contra de l’oposició formada per ERC-JpT, la CUP i PSC i amb l’únic suport del govern local de CiU i FEM Torelló.
El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va començar la seva intervenció afirmant que són «uns pressupostos molt representatius del què ha estat aquest mandat, mostren estancament, no respecten els acords, propostes espectaculars tancats en un calaix, destinen importants recursos a actuacions sense haver fet una reflexió i una planificació prèvia i amb una alarmant incapacitat de prioritzar en les necessitats dels torellonencs i torellonenques».

Ni les actuacions pactades al pressupost del 2017 ni pla de xoc per la millora de l’asfaltat
Jordi Casals va explicar que només havien fet dues propostes per aquest pressupost, acabar de realitzar les propostes acordades pel pressupost 2017 i que encara no s’han portat a terme, i ampliar la partida per arreglar l’asfalt dels carrers amb actuacions de xoc després de la manca d’inversió en els darrers anys. «Ni col·locació de papereres seguint l’annex del Pla de l’Arbrat fet el passat mandat (i que no han estat capaços de trobar en quatre anys), ni compromís ferm en campanyes de civisme per l’abandonament de trastos i pels excrements de gossos, ni projecte per la Plaça Dr. Flemming ni adequació i obertura de l’espai central de la Cooperativa, res d’això, ni partida suficient per fer una actuació de xoc en la millora del ferm dels carrers», va afirmar el d’ERC-JpT.
 
                                   Inversió feta en l’asfaltat dels carrers:
                                               2016: 0€
                                              2017: 28.000€
                                              2018: 18.750€

Davant la resposta del regidor d’Hisenda que s’havia inclòs 50.000€ per actuar en carrers del Casc Antic, Casals es va mostrar escèptic per què «bona part de carrers del centre són per a vianants, nous o són de titularitat de l’ajuntament» per acabar afegint que «és sorprenent que es vulguin destinar més recursos al centre, amb els condicionants que ara hem dit que a tota la resta de poble».

La compra de la nau dels carrossaires i de l’Hotel de les Serrasses. Masses preguntes per tant poques respostes (clica aquí)

Un Pla Financer que condiciona el pressupost
Casals va explicar que són uns pressupostos que venen condicionats per un pla financer ja que el govern local es va saltar la regla de la despesa que imposa la LRSAL. «L’equip de govern ha tret ferro de la imposició de el Pla Financer i sempre ha posat l’accent amb un excés d’inversió en l’exercici del 2017», ja que semblava que el Pla de Barris s’acabava aquell any, «al final s’haurà allargat dos anys més». Però Casals va afegir que «l’altra cara de la moneda del trencament de l’equilibri pressupostari va ser la manca d’execució del pressupost l’any 2016, que ja vam denunciar en el seu moment». «Ambdós factors demostren la incapacitat política per preveure que la Generalitat prorrogaria el Pla de Barris i la manca de lideratge polític per fer efectiu el pressupost executant-lo», va reblar el republicà.

Estancament, burocràcia i focs d’artifici que queden en no res
Jordi Casals va posar èmfasi en l’estancament en les polítiques de comerç, que tant a nivell d’accions i de pressupost, la regidoria de Comerç «viu de la feina feta al passat mandat», en les polítiques d’igualtat, amb un pressupost «petrificat» que no manté les partides per fer accions quan la redacció del Pla d’Igualtat es menja tot el pressupost, així com la incapacitat per impulsar institucional i políticament un projecte pel Museu de la Torneria.
També va posar en evidència les tímides passes endavant en les polítiques d’habitatge per inciativa pròpia del govern municipal, totes les fiscals han vingut a proposta de l’oposició, especialment per part d’ERC-JpT. L’ampliació del parc d’habitatge ha estat minúscul i un programa prou interessant com el de masoveria urbana, té «un impacte raquític i amb un desconeixement total per part de la ciutadania, sobretot en quan als propietaris».
Casals va lamentar que es consolida i s’expandeix la via d’atorgar subvencions a les entitats de l’àmbit educatiu i esportiu per via de la concurrència competitiva i no a través d’un conveni, que permetria «fer un treball conjunt i estratègic més òptim» i que el que comportarà ara serà més burocràcia per les entitats.
El portaveu republicà, va constatar que els grans projectes de FEM han quedat «tancats en un calaix». El primer, situar l’Escola de Música a la Caseta dels Jardins de Can Parrella, amb la previsió de situar mòduls a costa d’espai propi del jardí. De moment, malgrat desaparèixer de l’agenda pública i pressupostària del govern, ja s'han gastat prop de 17.000€ en un projecte que «encara no ens han presentat, tot i demanar-lo per instància ja fa uns mesos». El segon d’aquests projectes era el de fer un Mercat Municipal nou amb una nova gran superfície comercial inclosa. Un model induït pel regidor d’Urbanisme, David Forcada, a través d’un estudi finançat per l’ajuntament amb aquest propòsit, el de fer un mercat municipal donant entrada a una gran superfície comercial. Un estudi que no estudiava les possibles actuacions ni que va estar finançat per la Diputació, tal com va dir en el seu moment el regidor Forcada.

Pla de Barris, capítol a part
El Pla de Barris «es mereix un capítol a part, a part fins i tot d’aquest Ple de pressupostos» va dir Jordi Casals, portaveu d’ERC-JpT, «ens reiterem en la denúncia que aquest govern de CiU i FEM ha estat l’únic govern de Torelló que ha tancat un projecte tant important pel poble al despatx de l’alcalde», tot excloent a l’oposició del treball conjunt que s’havia fet fins llavors i trencant l’eix de la participació ciutadana. «Ha deixat de ser un projecte de poble per ser un projecte administratiu».