Torelló

Documents

Discurs al Ple de constitcuió de l’ajuntament de Torelló
El Ple d’avui serveix per elegir l’alcalde de Torelló.
És bo, a l’hora de plantejar-se aquesta decisió fer una ullada a les eleccions on hem estat elegits tots els regidors que formem part del consistori.
Es pot dir que dels tres principals partits elegits, CiU guanya les eleccions mantenint-se amb 6 regidors i els mateixos vots, a l’igual que nosaltres, que ens mantenim i quedem igual, amb 3 regidors.
En el cas del PSC van perdre més de 1.000 vots dels 2.250 amb què comptaven i que la feien ser la primera força, ostentant l’alcaldia.
També cal tenir en compte l’entrada amb 3 regidors d’una formació amb un discurs que pot aportar més problemes per la convivència que no pas solucions a les necessitats del poble i els seus ciutadans.
Però també, cal ressaltar, i per mi és la dada més rellevant, que hi va haver gairebé el 47% dels ciutadans amb dret a vot que es va quedar a casa. Torelló va tenir una de les participacions electorals més baixes, si no la que més, de tota la comarca d’Osona i de Catalunya.
Aquesta dada és molt preocupant. Mostra un allunyament de la ciutadania cap a les institucions democràtiques i la política.
Algú en diu desafecció a la política, i això en la política més pròxima que és la local, és alarmant.
Perquè tinguem una democràcia sana, cal empenta, il.lusió i proximitat de les institucions a la ciutadania, aprofundir en l’exercici de la democràcia i tractar als ciutadans com a subjectes de la democràcia, i no com a números estadístics ni clients.
Per aproximar la democràcia a la gent, també s’ha d’analitzar acuradament els resultats sorgits de les urnes i sumar-les als plantejaments polítics i programàtics de cada grup. Quan l’interès partidista, i ja no diguem el personal, s’imposa a l’interès públic, no es fa res més que allunyar encara més la política, les institucions i la democràcia de la gent, del poble.
ERC, i ara amb la suma de Junts per Torelló, sempre ha respectat la llista més votada. Algunes vegades sumant per governar, d’això ja en fa alguns anys, o per restar a l’oposició, com fa 8 anys o buscant guanyar la confiança de la llista més votada per tal d’arribar a acords, com fa quatre anys. Tots sabem que llavors, malgrat les paraules de l’alcalde en uns primers moments, tot plegat va acabar amb el primer capítol de la sociovergència.
Aquest cop, hem tornat a respectar la llista més votada. Teníem clar, que amb el populisme excloent dins l’ajuntament el govern que sortís del Ple d’avui, havia de ser el més fort possible, però sense caure en la temptació de fer un front comú a dins el govern contra aquest populisme. Hi havia d’haver una oposició democràtica forta a l’oposició.
És per això, que ERC i Junts per Torelló vam apostar obertament per un acord amb CiU, per tal de donar suport a Santi Vivet com alcalde i fer un govern de coalició de CiU i ERC i JpT. Més, quan la fórmula sociovergent va fer passar al principal partit d’aquesta, el PSC, de 7 regidors a 4, perdent gairebé la meitat dels vots respecte fa quatre anys.
Calia un govern fort, format pels dos partits que havíem aguantat el tipus en les eleccions del 22M: CiU i ERC.
Calia un canvi a la letargia sociovergent dels darrers anys.
Amb el candidat d’Unió, Santi Viviet, hem parlat aquests dies de confiança, de lleialtat, de treball en equip, de parlar les coses i de solucionar els problemes.
Així he actuat jo i tot el grup d’ERC i Junts per Torelló.
Hem posat damunt de la taula les nostres prioritats, les ganes de treballar en equip i de fer un equip fort, els uns i els altres, basat amb la lleialtat.
Creiem que les prioritats pel nou equip de govern és la reformulació de les polítiques de Promoció Econòmica, la transparència, el rigor i el reforçament en els serveis socials, el suport a la cultura i la relació amb les entitats, amb més proximitat vers la ciutadania i austeritat en la gestió. I així ho hem estat transmetent.
Érem ambiciosos per voler un Torelló millor i volíem ser protagonistes, al costat dels socis de govern, liderats per Vivet, d’un canvi profund a l’hora de fer una nova política pel poble.
Semblava que aquesta també era l’opció i l’elecció de Vivet. Però per sorpresa i sense cap negociació acabada amb nosaltres, CiU ens va comunicar ahir al vespre que estava tancant un acord amb els socialistes.
Creiem que és un mal pacte per Torelló, perquè no es fa seguint una lectura correcte dels resultats electorals, sinó més aviat seguint interessos partidistes.
És un pacte legítim, democràtic, però no és un pacte per un govern fort pel poble. Amb aquest pacte, que és la reedició del passat, malgrat el desplomament socialista, no fem res més que allunyar encara més la ciutadania de les institucions, de la democràcia i de la política.
Finalment s’ha seguit el principi que ha ressonat per Torelló en la darrera campanya electoral: “Si sumen, pacten”. Han sumat i han pactat.
Nosaltres, doncs, assumirem el paper de principal partit de l’oposició quatre anys més davant un govern sociovergent, ara, però, més dèbil i fet a última hora, fa menys de 24 hores. Si més no, això ens va dir el candidat Vivet.
Però malgrat assumir aquest rol d’oposició, que sincerament crèiem que havia d’assumir el PSC, que ha passat de tenir l’alcaldia amb 7 regidors a tenir-ne 4 ara, volem demostrar que som gent de paraula. Que quan encaixem la mà i donem la nostra paraula, complim.
És per això, que ERC i Junts per Torelló hem votat a favor del candidat Vivet, perquè li vam donar la nostra paraula que faríem tot el possible perquè l’alcalde de Torelló sortís elegit al més fort possible en un mandat que es posarà en entredit la convivència al nostre municipi.
I així ho hem fet. Repeteixo, ara al ja alcalde Vivet, nosaltres som gent de paraula i som lleials als nostres compromisos.
Nosaltres aportem els nostres vots per reforçar l’elecció de l’alcalde en una situació complexa i dificultosa per tot el que fins ara hem dit. A partir d’ara, restarem a l’oposició perquè en Santi Vivet no ha volgut comptar amb el nostre suport, no ha volgut un pacte entre CiU i ERC.
No som ni serem corresponsables de les actuacions de la sociovergència perquè haguem votat a Santi Vivet. Repeteixo, és un vot amb el compromís que avui sortís elegit un alcalde de Torelló el més reforçat possible.
Des de l’oposició estant, esperem que el govern sociovergent estigui a l’alçada dels esdeveniments, que la seva debilitat com govern no perjudiqui a Torelló i als seus ciutadans. Nosaltres vetllarem perquè això no passi. Des de la fermesa en els nostres principis, el nostre programa i des de l’interés general de Torelló


Torelló, 11 de juny de 2011