Torelló

Totes les notícies

Torelló homenatjarà l'1 d'Octubre

El Ple del mes d'octubre de Torelló va aprovar instal.lar un element que homenatgi l'1 d'Octubre, al ser aprovada una moció amb els vots d'ERC-JpT, CiU, CUP i FEM, amb l'abstenció del PSC. Malgrat que ERC-JpT va presentar una moció, la que es va votar al Ple va ser la de la CUP, que va ser qui la va entrar primer al registre de l'ajuntament. El regidor de Junts per Torelló, Xevi Lozano, va lamentar que el grup municipal de la CUP no acceptés incorporar ERC-JpT i les aportacions (posant èmfasi en l'1 d'Octubre a nivell de Torelló) que van fer els republicans en la moció presentada al Ple, i votada, tal com s'havia fet fins ara en totes les ocasions que hi havia hagut dos grups que havien presentat mocions iguals o bé les de caràcter nacional, que normalment s'obra a tots els partits a presentar-la conjuntament. El portaveu de la CUP, Cesc Manrique, va justificar-ho amb manca de temps per arribar a acords, quan els tempos sempre han estat els mateixos que en totes les altres ocasions, a vegades menys i tot, com l'exemple que va posar Lozano, quan per problemes informàtics no es va poder entrar dins a termini una moció d'ERC-JpT a favor dels presos i els grups no van acceptar incorporar-la a l'ordre del dia, però que es va acabar entrant per urgència pocs dies abans del Ple (Moció), pel fet que es va empresonar més polítics independentistes, i ERC-JpT la va obrir a tots els grups. No obstant, ERC-JpT naturalment va donar suport a la moció per tal que Torelló homenatgi institucionalment la jornada de l'1 d'Octubre. Annex: Moció aprovada, amb les propostes d'incoroporació d'ERC-JpT no acceptades MOCIÓ DE LA CUP-SP i d‘ERC-Junts per Torelló per dedicar un element commemoratiu dels fets històrics de l'1 d'octubre a Torelló.   L’1 d’octubre és el dia que es va dur a terme el referèndum per a la independència de Catalunya convocat per les màximes institucions catalanes, el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat i que va comptar amb el suport de la majoria d’ajuntaments del país, entre ells aquest.

Els tres regidors d'ERC-JpT, pel referèndum i pel Sí

Els motius dels regidors d'ERC-Junts per Torelló per anar a votar l'1 d'octubre

En el Ple de Torelló, tots els regidors del consistori van raonar sobre la participació en el referèndum de l'1 d'octubre. Els regidors republicans van exposar el següent: Jordi Casals: "Jo aniré a votar al referèndum de l'1 d'octubre pels principis de l'internacionalisme, la fraternitat i la justícia, perquè només des de la llibertat es pot ser internacionalista, fraternal i viure en justícia. Però cal advertir que quan construïm la República Catalana, tenir present que sense justícia social, no es pot ser lliure. A més vaig prendre el compromís amb la ciutadania en la meva promesa en la presa de possessió com a regidor de l'ajuntament prometent el següent:

Torelló aprova una moció a favor del referèndum i una en contra la repressió de l'Estat Espanyol

En el Ple de l’ajuntament de Torelló del mes de setembre, es van aprovar dues mocions referents al referèndum de l’1 d’octubre, ambdues impulsades pels grups municipals d’ERC-JpT, CiU, CUP i FEM. La primera moció era de suport al referèndum de l’1 d’octubre, disposant El ple suport al Referèndum que s’ha convocat pel proper dia 1 d’octubre de 2017 i complir les previsions que es concreten en la Llei del referèndum. Amb aquesta moció el Ple de Torelló certificava el compromís de l’ajuntament de Torelló amb el referèndum d’independència. En la votació va sobresortir l’abstenció del PSC, que fins ara en aquest tipus de mocions havia votat en contra. Aquest fet el va voler destacar el portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, que va manifestar que “en un futur proper espero trobar-nos lluitant conjuntament pels drets civils i democràtics a Catalunya”. Aquest futur proper va arribar en l’aprovació de la moció en contra la repressió de l’Estat Espanyol a Catalunya, en suport als represaliats i a les accions ciutadanes i institucionals en favor del referèndum de l’1 d’octubre. En aquesta moció el grup socialista hi va votar a favor, el portaveu republicà va convidar al portaveu socialista a sumar-se com a cosignant de la moció, cosa que el regidor socialista Juan Carmona va acceptar. Per la seva banda, Jordi Casals va afirmar que l’Estat Espanyol “ha declarat de facto l’Estat d’excepció a Catalunya, intervenint les finances catalanes, ocupant les institucions catalanes, detenint membres del govern, tant polítics com funcionaris, així com a treballadors de diferents empreses; amenaçant a periodistes, funcionaris , empresaris, treballadors i entitats, requisant material electoral i han assetjat seus de partits polítics”, fent referència al text de la moció. Per Casals, som temps d'excepcionalitat i el dia 20 de setembre, amb l'inici de la repressió espanyola a les institucions catalanes, va ser "el dia que ho va canviar tot" la solució és “votar l’1 d’octubre i lluitar per fer-ho possible”.

Referendum

Es crea la Taula pel Referèndum de Torelló

L'ANC, Òmnium, els sindicats CCOO i UGT, els partits ERC, CUP, PDECAT i FEM i l'organització política juvenil de les JERC van signar el manifest constituent de Taula pel Referèndum d'independència de Catalunyade Torelló. La Taula ha de ser una eina per fer front, des del nostre poble, als reptes derivats de la celebració d’aquest referèndum. La seva constitució vol ser un espai de col·laboració i coordinació entre els diferents signants. Els membres signants del manifest, conviden a totes les entitats del poble a que s'adhereixin al manifest, per donar suport a la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència. Per part d'ERC Torelló, el signant va ser el president local David Ramon, i per part de les JERC, Adrià Jaumira. Podeu llegir el manifest aquí: MANIFEST DE LA TAULA PEL REFERÈNDUM SOBRE LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA  

Torelló

Torelló s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum

Amb els vots d'ERC-JpT, CiU i la CUP, es va aprovar l'adhesió de l'ajuntament de Torelló al Pacte Nacional pel Referèndum, a través d'una proposta que també inclou convidar a la ciutadania i a les entitats de Torelló a adherir-s'hi, punt que ERC-JpT va demanar de fer bé i facilitar que els torellonencs se'ls hi faci fàcil si s'hi volen adherir. El PSC va justificar el seu vot en contra afirmant que el que necessita Catalunya és reformar Espanya i una reforma de la Constitució, per aconseguir un Estat Federal. Jordi Casals va dir que aquest era un discurs "aturat en el temps, tot just abans que Guerra passés el cepillo a l'Estatut". Casals va dir que prop del 80% dels catalans estan a favor de decidir el futur de Catalunya a través d'un referèndum," molt més enllà dels independentistes". "La qüestió, però és què farà el món dels Comuns de Colau i d'ICV quan l'Estat Espanyol rebutgi de nou un referèndum pactat, se n'aniran a casa a esperar que Espanya canvii o continuaran fent camí per votar sí o sí d'aquí a uns mesos?", va reblar. (foto twitter Setmanari Torelló)

ERC-JpT respon les justificacions de CiU i Fem Torelló per haver tombat una moció a favor del referèndum

El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, ha escrit dos articles d'opinió responent a dos altres escrits de CiU i Fem Torelló on justificaven el seu vot contrari a la moció que els republicans van presentar a favor del referèndum i d'iniciar un procés constituent, on entre d'altres coses es titllava a ERC-JpT de moure's per interessos partidistes. Podeu llegir les respostes de Casals en els següents enllaços: Quan el QUI és més important que el QUÈ (Setmanari Torelló) ... i el Ple de Torelló va rebutjar una moció a favor del referèndum (El 9 Nou)