Torelló

Notícia

La Setmana de la República (Catalana), a Osona

Jordi Casals i Prat
Jordi, Casals, Jordi Casals
Jordi Casals

Pau Claris, president de la Generalitat, va establir la República Catalana en el marc de la Revolta dels Segadors i la guerra que la va seguir contra la monarquia hispànica dels Habsburg i el Comte Duc d’Olivares. Des del 1641 fins ara s’han succeït diferents proclames de República Catalana, però confederada amb una república espanyola, des de l’època de la curta en vida I República Espanyola, del segle XIX, fins a les repúbliques catalana de Macià (1931) i de Companys (1934) en el marc d’una “República Federal de Pobles Ibèrics”. Així  doncs des del segle XVII que no hem estat tant a prop de tenir una República Catalana independent.

Vivim un moment històric que passats uns anys les properes generacions observaran i analitzaran en els llibres d’història. Tots els qui anhelem una Catalunya lliure hi hem de posar totes les energies amb la voluntat que reïxi, que la victòria sigui nostra. El camí no és fàcil, tampoc ho ha estat arribar fins aquí, però fer camí ha estat inajornable davant la injustícia permanent vers el nostre país i els nostres conciutadans, per part d’un Estat Espanyol que només ens vol per munyir-nos a base d’impostos i que ens vol anorrear com a nació i com a cultura per tal de fulminar la nostra voluntat de ser.

El fet de viure aquests temps històrics, però també complicats pel context de profunda crisi política, econòmica i social que posa en escac un sistema col.lapsat, fa que des d’ERC Osona organitzem la Setmana de la República per mostrar la voluntat (i la necessitat) de proclamar la República Catalana per tal que tinguem un estat propi que respongui a les necessitat dels catalans. Mai com ara s’havia evidenciat tant per la majoria de la ciutadania els problemes que comporta no tenir un estat propi, sinó un estat que et va a la contra. Tenim un Estat impropi, l’Espanyol, que ens vol trinxar amb una asfixia financera que supera fins i tot la dinàmica contraproduent de l’austeritat desbocada a base de macroretallades.

Aquesta Setmana de la República també ha de servir per mostrar quina república volem els d’ERC. Valgui la redundància, nosaltres aspirem a una república republicana, és a dir, basada en valors cívics i que aprofundeixi en la igualtat, la llibertat i la solidaritat entre ciutadans. En Josep Arisa en un acte a Centelles va resumir el republicanisme en una frase: “la llibertat entre iguals”. A més hi hem d’afegir una profunditat en la democratitzacio de les institucions apropant els electes i les institucions als ciutadans, a més de facilitar la participació d’aquests a través de consultes i ILP. Això fa necessari legislar lleis electorals, de transparència i de consultes, com a mínim.

Ì la República Catalana que volem ha de ser social, que doti als catalans d’un Estat del Benestar al servei de la majoria dels catalans. Quina llibertat pot existir si bona part de la nostra societat en rau exclosa? Ja veiem que el republicanisme va més enllà de tenir un rei o no, oi?

Amb la Setmana de la República hauran passat per Osona primeres espases amb noms com Marta Rovira, Alfred Bosch, Anna Simó, Joan Ridao, Marta Vilalta i Gemma Calvet i haurem gaudit d’una conferència d’Eduard Voltas i de la presentació del llibre “Lliures o morts” de Jaume Clotet i David de Montserrat. I Després? Doncs seguirem perquè el procés sobiranista que viu Catalunya arribi a bon port i els catalans puguem decidir que volem una República Catalana amb tots els ets i uts.

Mots clau
: E J R S