Torelló

Notícia

La resposta catalana a l'abdicació del rei: ara República Catalana!

Jordi Casals, Torelló

Una de les frases més reeixides davant l'abdicació de Juan Carlos I és que quan ERC guanya unes eleccions els borbons tenen la tendència a abdicar. Més enllà de la broma, no s'aparta gaire de la realitat. Les eleccions europees, amb la crisi del bipartidisme de l'status quo, la irrupció de forces reupturistes com Podemos o la victòria d'ERC a Catalunya, han estat la cirereta a un pastís que és una crisi d'Estat a Espanya de traca i mocador: crisi econòmica i social, descrèdit de les institucions de l'Estat i crisi nacional amb Catalunya.
L'abdicació és pensada i és un moviment estratègic de les forces de l'Estat per fer un cop d'efecte. Però tot plegat fa un tuf de canvi lampedusià, d'allò de canviar per seguir igual.
Però aquest canvi també ha provocat una reacció del republicanisme espanyol, dèbil i desestructurat, però que instal.la el debat en l'esfera pública (sense capacitat de vèncer a curt termini...). Davant aquest escenari, cal una resposta catalana. Com va ser-hi davant la retallada del TC a l'Estatut. Llavors centenars de milers de catalans vam inundar Barcelona d'estelades. La resposta a les retallades: un nou estat català.
Ara, davant l'abdicació i el debat espanyol si república espanyola o monarquia: nosaltres, República Catalana.
L'horitzó del catalanisme ja no és reformar ni regenerar Espanya, ja no és pedalar per una República Espanyola... el nostre horitzó és la consulta del 9 de novembre.
Mots clau
: I M R