Torelló

Notícia

Del nom de la Plaça Josep Vidal i homenatjar els cooperativistes del barri

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

En el darrer Ple es va aprovar per unanimitat una moció de la CUP per canviar el nom de la Plaça Josep Vidal, coneguda popularment com a Plaça dels Lleons, situada en la intersecció entre el Carrer Girona i l’Avinguda de Montserrat.
El motiu de la moció era perquè Vidal va ser alcalde de la dictadura franquista. La voluntat de la moció recolzada per tots els grups era canviar un nom en el nomenclàtor de carrers torellonencs amb reminiscències de la dictadura franquista.
Al marge de ser alcalde franquista, Vidal era empresari i va ser l’impulsor de la cooperativa que va construir les cases de bona part del barri de Montserrat, que se’n van beneficiar sobretot les classes populars, amb preus molt assequibles. La cooperativa, però, no va ser mèrit d’una sola persona sinó del conjunt dels cooperativistes, assumint l’esperit cooperatiu. Aquest origen cooperativista ha quedat plasmat en l’ADN del barri, amb forta identitat i una identitat col·lectiva molt significativa que encara perviu i que els quin hem estat adoptats pel barri ens hem fet nostre.
Hi ha qui li dol el fet que canviar el nom de la plaça és menysprear la cooperativa, que l’identifiquen amb Josep Vidal. Molts d’ells de tarannà netament demòcrata allunyats de qualsevol lògica del franquisme.
Ara bé, col·laborar o no amb el règim franquista ocupant el lideratge polític d’una institució com un ajuntament era una elecció que no tothom podia escollir, perquè la naturalesa franquista expulsava de la vida pública, en el millors dels casos, als enemics del règim, que ho podien ser per “rojos, separatistas o masones”, que incloïa tothom qui no compartia els ideals nacional-catòlics del règim.
Ara tocarà a la Comissió de Noms de Torelló, formada per partits i ciutadans de Torelló, dir si s’accepta el canvi de nom o no i si s’escull, per exemple el nom que es coneix popularment la plaça, o sigui la dels Lleons, o bé se n’escull un altre.
Si es vol mantenir l’esperit de reivindicar la cooperativa que ha donat ànima al barri, segurament el més just no seria centrar-ho amb una sola persona, Josep Vidal, i seria molt més òptim fer-ho a través del que dona sentit a les cooperativistes, com són els cooperativistes. Així doncs per què no mantenir l’homenatge a la cooperativa, sense haver de fer referència a una alcalde franquista, posant el nom de Plaça de la Cooperativa o dels Cooperativistes del Barri? Segur que qui presidí la cooperativa estaria satisfet d’un homenatge col·lectiu abans que un d’individual.

(Publicat al Setmanari Torelló)