Torelló

Totes les opinions

Lluís Sabatés

Torelló, presents per l'escola catalana

El dissabte 14 de juny la comunitat educativa de Torelló va estar present a la Manifestació festiva organitzada per Somescola.cat (Omnium) en suport a l'escola catalana. Els vaig acompanyar com a regidor d'Educació, i també hi van ser presents companys d'ERC i de Junts per Torelló. Des de la regidoria i com a acord de la permanent del Consell Escolar Municipal vam coordinar el viatge en bus a Barcelona amb una assistència de 70 persones.

Jordi Casals i Prat

Victòria, celebració... i seguim treballant

El 25 de maig del 2014 restarà en la memòria i en la Història com la data en què ERC guanyava unes eleccions a Catalunya després de 80 anys. Els anys que van des de la República, de Macià i Companys als temps del procés per exercir el dret a decidir sobre la independència de Catalunya. A Torelló també vam sortir victoriosos, com a tota la Vall del Ges. El mapa electoral que queda dibuixat a Torelló i a Catalunya és el d'una ERC victoriosa i que junt amb CiU i ICV aconsegueixen una sòlida majoria a favor del dret a decidir.

La resposta catalana a l'abdicació del rei: ara República Catalana!

Una de les frases més reeixides davant l'abdicació de Juan Carlos I és que quan ERC guanya unes eleccions els borbons tenen la tendència a abdicar. Més enllà de la broma, no s'aparta gaire de la realitat. Les eleccions europees, amb la crisi del bipartidisme de l'status quo, la irrupció de forces reupturistes com Podemos o la victòria d'ERC a Catalunya, han estat la cirereta a un pastís que és una crisi d'Estat a Espanya de traca i mocador: crisi econòmica i social, descrèdit de les institucions de l'Estat i crisi nacional amb Catalunya.

Jordi Casals i Prat, 2n Tinent d'Alcalde de Torelló

Per què no ens fotin el pèl (amb el tren)

tren,Ricard Font,Jordi Casals,Torelló,estació

Després que ADIF ja fa més d'un any anunciés que treurien el personal de l'estació de tren, l'ajuntament i la societat civil de Torelló s'ha mobilitzat i ha iniciat un moviment a favor del tren que va més enllà de la defensa del manteniment del personal a l'estació de Torelló i una automatització amb garanties dels drets dels usuaris del tren. La defensa del transport públic i en particular del tren i de la Línia Barcelona-Puigcerdà és un fet, amb la movilització del terriotri més enllà del nostre poble, a través de les institucions locals i de moviments socials com ara #Pqnoensfotintren.

Jordi Casals i Prat

"Made in Torelló", un poble dinàmic des de la base

Des d'ERC i Junts per Torelló, durant la campanya electoral vam posar molta energia en explicar el nostre projecte de promoció de Torelló per dinamitzar el comerç i la restauració, a través d'activitats directament relacionades amb el comerç, així com aprofitar l'energia civil de Torelló, amb les seves iniciatives socials, culturals o esportives, per tal d'excelir en poble dinàmic. Tenim molts esdeveniments arrelats al nostre poble, com el Carnaval i totes les seves activitats (la Rua, les Senyoretes, el Pullassu.

Jordi Casals i Prat

Seguretat ciutadana: davant els piròmans de PxC, dades

La seguretat és un d'aquells pilars del benestar de la gent que és més antipàtic de parlar-ne que la sanitat, l'educació, la cultura, el treball. Però quan es troba a faltar és dels que afecta profundament a les persones. Què dir de la sensació que hom li queda quan és robat, i ja no diguem si és a casa seva, al seu cotxe o al seu negoci... I la seguretat és una arma política que fan servir els regidors de PxC en cada Ple municipal per atacar a ERC i Junts per Torelló.

Jordi Casals i Prat

Jo, l'àngel caigut que es nega a pactar amb PxC

En el darrer Ple, el de desembre, vam aprovar un pressupost de 14,7M d'euros. L'equip de govern vam comptar amb el suport del PSC per aprovar-los (a canvi del compromís a actuar al Camp del Montserratí, que ja hi comptem a petició de l'AAVV del Barri de Montserrat des de fa temps, i de fer plans d'ocupació), el vot en contra d'ICV (perquè "CiU i ERC-JpT governem sols") i el no vot de PxC, que va abandonar el Ple a l'hora de votar.

Jordi Casals i Prat, tinent d'alcalde de Torelló

Nova tonada en la cançó de l’enfadós del tren?

tren. torelló, jordi casals

Quan vaig començar a moure’m en la política municipal, ja fa uns anys, un dels primers actes en què vaig participar va ser sobre el tren. Crec recordar que el lema de la campanya era “Que no se t’escapi el tren” o similar. Em vaig anar acostumant a la incorporació de partides als pressupostos de Madrid pel desdoblament de la via del tren de la línia Barcelona-Puigcerdà. Una partida ignorada any rere any, legislatura rere legislatura, govern espanyol rere govern espanyol.

Jordi Casals i Prat

La Setmana de la República (Catalana), a Osona

Jordi, Casals, Jordi Casals

Pau Claris, president de la Generalitat, va establir la República Catalana en el marc de la Revolta dels Segadors i la guerra que la va seguir contra la monarquia hispànica dels Habsburg i el Comte Duc d’Olivares. Des del 1641 fins ara s’han succeït diferents proclames de República Catalana, però confederada amb una república espanyola, des de l’època de la curta en vida I República Espanyola, del segle XIX, fins a les repúbliques catalana de Macià (1931) i de Companys (1934) en el marc d’una “República Federal de Pobles Ibèrics”.