Torrelles de Llobregat

Totes les notícies

ERC TORRELLES promou una taula de treball municipal post-covid19

PROPOSEM UNA TAULA DE TREBALL POST-COVID AMB REPRESENTACIÓ DE TOTS ELS GRUPS MUNICIPALS

Grup Municipal d'Esquerra Torrelles | 4 de maig de 2020 La crisi sanitària provocada per l’expansió del SARS-CoV-2 (COVID-19) ens ha agafat a tots per sorpresa, ens pensàvem que mai res podria alterar el mode de vida que portem i ens hem adonat que, d’un dia per l’altre, tot pot canviar. Potser ens toca treure algun aprenentatge de tot plegat i deixar de pensar que som prou forts i prou llestos com per no demanar mai ajuda a ningú, com per seguir pensant que nosaltres sols podem amb tot. No és cert; mai ho és, però ara encara ho és menys. Passada la primera crisi sanitària ens trobarem amb nous escenaris pel que fa a l’economia, les relacions socials i el manteniment d’activitats en grup com poden ser el fer esports, el muntar la festa del poble o l'anar al teatre. Torrelles no serà diferent a la resta de ciutats de l’àrea metropolitana, per més que alguns s’ho pensin o que ho volguessin. No sabem quantes persones al nostre poble es veuran afectades pel cop econòmic de l’aturada, tampoc sabem quantes empreses i persones autònomes es troben en risc d’haver de minimitzar la seva activitat a partir de juny per manca de demanda, encara no està clar com ni quan es podran reactivar les propostes culturals i educatives, en plenitud d’accés, ni com afectarà això a persones que tenien contractes d’extraescolars, per dir-ne un exemple. Un bon grapat de dubtes que encara no sabem respondre, perquè l’abast de la nova realitat que ens ve no és responsabilitat de l’Ajuntament. El que sí és responsabilitat del consistori, més enllà del govern de torn, és intentar preveure, minimitzar o pal·liar les conseqüències d’aquesta crisi en els ciutadans, així que es vagin coneixent les resolucions adoptades pel Govern de l’Estat i pel Govern de la Generalitat. Qualsevol acció que es pretengui fer des de l’emergència COVID-19 alterarà el pressupost municipal aprovat al gener i, per aquesta raó, cal replantejar-se les xifres i les destinacions.

POSICIONAMENT DEL GRUP MUNICIPAL D’ESQUERRA EN EL PLE DEL 8 ABRIL DE 2020

Després de molts dies demanant una trobada virtual de tots els regidors per comentar la situació del confinament la Covid-19 al nostre poble, dimecres 8 d’abril es va fer el primer Ple telemàtic de la història de Torrelles. Ens hauria agradat que el contingut de l’ordre del dia s’hagués treballat conjuntament entre tots els Grups Municipals, com es fa sempre a les Comissions informatives, però aquesta vegada el Govern municipal va decidir tirar pel dret i presentar-nos una ordre del dia decidida per ells. El Ple va començar, com no podia ser d’una altra manera, amb un record per a les víctimes, els malalts i els familiars, però també amb un reconeixement pels treballadors de l’ajuntament i pels voluntaris que estan participant de valent en la cura i prevenció de tots nosaltres. El govern de CAT ens va informar dels 3 decrets de l’ajuntament: modificació de pressupostos 2020, liquidació dels pressupostos  2019 i correccions tècniques d’algunes partides (per errors de transcripció). Cada regidor de Govern va explicar, amb notables diferències de forma i fons, les accions que s’han fet en el seu àmbit de responsabilitat en relació a la crisi i el confinament. ERC va agrair els esforços dels regidors i els va desitjar sort en els seus encerts, tot recordant que des de l’inici de l’actual situació ens vam posar a disposició del Govern per ajudar en el que calgués, més enllà d’estar informats per les xarxes socials –bona gestió de la regidora Maria Vidal– i d’anar rebent respostes a les preguntes que fem els vam demanar al govern de CAT que sigui proactiu i ens consideri part de l’Ajuntament que també som,  com sembla que sí ho fan tots els altres municipis del voltant que mantenen trucades i informacions, en molts casos diàries, entre Govern i oposició. Seguidament es va procedir a l’aprovació dels punts del Ple: 1-Aprovació de l’actualització del conveni-tipus sobre l’assumpció de la gestió informatitzada del Padró d’Habitants en els Ens locals.

#EMQUEDOACASA

ENS POSEM A DISPOSICIÓ DEL GOVERN DE TORRELLES

GRUP MUNICIPAL D’ESQUERRA | Torrelles de Llobregat 17 de març de 2020   El Grup Municipal d’Esquerra ens posem a disposició del Govern Municipal per ajudar en tot el que calgui en aquestes hores greus. Ja els vam traslladar aquest oferiment en la reunió de tots els regidors i regidores del consistori on es va aprovar el Pla d'Emergència Local, que incorpora i segueix les indicacions del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. La reunió es va fer el passat divendres 13 de març a la caserna de la Policia Local i es van dividir les funcions dels regidors en 6 àrees d'atenció; cadascuna d’aquestes àrees té un responsable directe –un dels regidors de Govern– i un substitut –un dels regidors de l’oposició–  i queden totes elles coordinades pel Director del Pla, que és l’actual alcalde. Com és lògic, ens agradaria ajudar treballant de ferm per a la ciutadania i no només quedar-nos mirant com fan la feina els regidors i regidores de govern o esperant rebre les seves notícies. Aquest és l’oferiment, lluitar junts, treballar junts, més enllà de si uns són govern i altres restem a l’oposició. Quan tot això passi ja tornarem als rols que va determinar la majoria de govern actual; però, mentrestant treballem junts, colze a colze. L’Ajuntament som tots i potser és ara que la ciutadania ens ha de trobar com un únic ens preocupat pel benestar comú. En aquest sentit de col·laboració proposem al Govern un seguit de punts d’actuació que creiem poden ser d’utilitat: PROPOSTES DE MESURES MUNICIPALS PER REDUIR L’IMPACTE ECONÒMIC SOBRE FAMÍLIES I SECTOR ECONÒMIC LOCAL      1- Modificació del calendari del contribuent per ajornar i/o fraccionar pagaments de famílies, autònoms i empreses sense costos financers.      2 -Suspensió temporal de les quotes dels serveis municipals no prestats mentre s’allargui l’estat d’alarma.

8 de Març, la lluita feminista

Eulàlia Marcos Fusté, secretària de la Dona ERC-Torrelles de Llobregat   Avui, 8 de Març, commemorem la lluita feminista com cada any    perquè malauradament les dones encara no hem assolit els nostres drets d'igualtat i llibertat en el nostre entorn familiar, laboral, econòmic i social, com tampoc en àmbits com l'educació, els mitjans de comunicació, els esports o la cultura en general. Un exemple d'això seria la música que tenim avui dia, en ple segle XXI. Totes les que tenim una edat recordem terribles balades, per masclistes, que cantaven les nostres mares com a mantres de conformisme a la penosa vida que els havia tocat retornar. Vides on elles eren obligades a deixar les seves feines perquè s'havien de casar i crear família. Una vida sense gaire dret a reclamar res fins a pràcticament la mort del dictador. Recordo quan cap als anys 80, moltes de nosaltres denunciàvem lletres on se'ns menyspreava o fins i tot com en Loquillo deia ens matarien pel sol fet de ser i estar com a dones en el món sense haver de suportar tot allò que no volem ni hem volgut mai. Després de molta lluita, vàrem assolir el reconeixement del masclisme en les lletres de moltes cançons, i els intèrprets es van comprometre a no tornar-les a cantar. Desafortunadament, ara sembla que tot surt de mare i el masclisme torna a desbocar-se. Podríem fer una llista de tot un seguit de lletres que atempten directament contra les dones i ja no perquè el mateix Loquillo hagi tornat a incloure aquelles cançons masclistes als seus concerts, sinó perquè la mateixa Shakira en fa bandera molts cops i vull pensar que sense mala intenció, sols perquè està socialment acceptat. Que està passant ara doncs amb les nostres nenes que de ben petitones estan escoltant horribles lletres on se les fa entendre que hauran de tenir una dependència social de l'home i d'una societat que permet que siguin maltractades? Com podem seguir escoltant i ballant aquestes músiques com el 'reggeton' i obviar el caràcter que van impregnant a les nostres consciències? Hem de doblar els esforços per a salvaguardar la infància i l'adolescència fent un acompanyament crític per visualitzar i educar en igualtat, perquè puguin reconèixer tots els missatges masclistes d'anul·lació envers elles.

Els regidors del Grup Municipal d'Esquerra que han participat avui de la trobada amb el Govern

L'ORDENANÇA DE CIVISME, UNA OPORTUNITAT PEL DEBAT I PEL DIÀLEG

El Grup Municipal d’Esquerra, amb els regidors Ainoa Olza, Joaquim del Pozo i Josep-Manuel Rafí, ha mantingut dijous 27/02 una reunió de treball amb el Govern local per tractar el tema de la proposta d’Ordenança de Civisme (OC). Torrelles és dels pocs municipis de l’Àrea Metropolitana que no comptaven amb una eina normativa d’aquestes característiques. Durant les darreres setmanes, l’equip d’ERC Torrelles ha estat treballant el contingut de l’articulat proposat amb diferents persones i organismes, aquesta recollida d'opinions i criteris diversos va cloure el 26/02 en una assemblea oberta a la sala d’actes de l’Ajuntament. En l'assemblea es van consensuar les esmenes i dubtes a transaccionar amb el Govern per un correcte desenvolupament i entesa de la normativa proposada. ERC ha lliurat un document de sis pàgines al Govern, amb 42 propostes d'esmena i reflexions sobre diferents articles. Una feina molt acurada que pretén ajudar l’equip de govern en el tram final d’aquesta nova normativa. Una Ordenança de Civisme (OC) és una mena d’ordenança municipal que forma un conjunt de normes que pretenen ordenar determinats usos de l’espai i instal·lacions públiques així com la relació de bona convivència entre veïns. Aquestes normes detallen també les sancions del consistori davant els incompliments i que podran facilitar la tasca de la Policia Municipal per fer front a actes i actuacions incíviques. Una OC s'empara legalment en altres normatives, regulacions i lleis tant locals com nacionals i estatals. Val a dir que el redactat de la proposta presentada pel Govern sembla una suma de diferents ordenances municipals o bé del treball de diferents persones. No sembla estar redactada expressament per una comissió de ponència. D’aquesta manera ens trobem textos que parlen, indistintament, de “poble, ciutat, nucli urbà, municipi o urbanitzacions” (hauríem de tenir una única manera de referir-nos al poble sencer); o textos que parlen de “mercat setmanal”, de sancions fins a 2.

Efectes de la llevantada al parc dels Països Catalans

LA LLEVANTADA QUE HEM PATIT

Josep-Manuel Rafí | Portaveu Grup Municipal Esquerra Des d’ERC Torrelles volem donar el condol a les famílies i amics de les persones que han perdut la vida durant la llevantada de la setmana passada. Ens sumem al dol, també, per la pèrdua en els entorns naturals que, des de Girona a Tarragona han assolat les nostres costes, camps i muntanyes; la naturalesa ens ha recordat que hem d’actuar per pal·liar els efectes d’un canvi climàtic que condicionarà el nostre futur. No podem deixar de banda el compromís individual en fer més i en fer-ho millor en aquest sentit. El Grup Municipal d’Esquerra, des del primer moment, ens hem posat al costat del Govern Municipal per ajudar en el que calgués, perquè en moments com aquest tots pensem en ajudar i no s’hi val aprofitar per fer-ne desgast polític. Ens consta que el Govern ha fet el que ha pogut amb els recursos que tenim al municipi; hem valorat, i així els ho hem fet saber, la comunicació per xarxes que han anat desgranant per tenir-nos informats. Sabem que si hi ha res que no ha estat com s’indicava en els seus comunicats és única i exclusiva responsabilitat d’Endesa, una companyia que ha enganyat des del primer moment. Això no treu que en fem reflexió conjunta, aprenem dels errors que es podrien haver evitat i estudiem possibles millores a futur. Els barris de muntanya, especialment Can Guei i Can Güell, han patit talls de llum i telefonia que s’han perllongat, en el cas de Can Güell, fins a tres dies. El mal estat de les xarxes ja estava avisat d'antuvi. També caldrà tenir en compte preparar-nos millor per a futures situacions semblants que, més aviat que tard, haurem de tornar a patir. Haurem de treballar el Pla d’Emergència Local per incloure aquest tipus de fenòmens i preveure punts d’acollida, atenció ràpida a les persones grans que viuen soles i un sistema d’informació complementari al de les xarxes digitals que, aquesta vegada ha estat difícil seguir per la caiguda de Movistar (en aquest sentit ERC proposava al seu Pla de Govern la instal·lació d’altaveus d’emergència al municipi).

ESQUERRA TORRELLES. EL QUE HEM FET EN 7 MESOS

Quan vam presentar el nostre Programa de Govern Municipal i ens vàreu donar la confiança d’obtenir quatre regidors, esdevenint la segona força, us vam dir que treballaríem pel millor benestar de la ciutadania. Sempre hem parlat d’un poble on tots els ciutadans i tots els barris se sentin correctament representats per les polítiques municipals. Ara us fem a mans un breu resum de l’acció i el posicionament que, el Grup Municipal d’ERC Torrelles, hem mantingut en cada Ple des de que el 15 de Juny es va constituir el nou consistori.   Sessió de constitució del Ple 15/06/19 Amb una sala de plens a vessar de gent, vam manifestar la nostra sorpresa per la decisió de Junts i de CAT d’apostar per un govern de continuïtat i d’impedir que ERC pogués aportar en aquesta nova etapa. De fet, les dues formacions polítiques no van voler negociar res amb nosaltres després de les eleccions municipals. Considerem un error no seure a taula a parlar i a dialogar, sobretot si tenim tants reptes com a poble i una agrupació local, amb un soci minoritari i molt afeblit en la seva presència supramunicipal, que han deixat perdre un interlocutor nat com ERC.   A la Sessió extraordinària celebrada el 4/07/19   Es van fer els nomenaments i la constitució dels grups polítics i dels seus portaveus. En la Delegació de facultats del ple a la junta de govern, va quedar aprovat per 7 a 6 (ens vam abstenir). Per contra en la Regulació dels plens comissions informatives, especial de comptes i junta de govern es va aprovar amb els nostres vots a favor. A la Designació representants a òrgans col·legiats i a les Retribucions també es va aprovar amb la nostra abstenció, perquè en aspectes organitzatius del govern municipal nosaltres, majoritàriament, ens abstindrem. En aquest Ple vam demanar que la gravació dels plens sigui disponible per a qualsevol ciutadà via telemàtica, fet que encara no és possible, sent Torrelles un dels pocs pobles de la comarca que no facilita aquest accés a les gravacions dels plens.

La motivació dels infants per la lectura.

Ainoa Olza Garcia, regidora ERC-Torrelles. A l’escola pública de primària on van les meves dues filles, i ja des de fa anys, promouen una iniciativa d’apadrinament de lectura. Els alumnes de 5è apadrinen els de 1r i, al següent any, segueixen amb el mateix padrí. Aquest any, la meva filla gran fa de padrina per primera vegada i la meva filla petita, també per primera vegada, és fillola. A casa ho estem vivint amb una il·lusió incommensurable. La gran està molt motivada, perquè ha d’ajudar la seva fillola a aprendre a llegir i li fa activitats que ella mateixa idearà relacionades amb el llibre que entre totes dues escullen. La petita està emocionada amb el seu padrí, que l’ajuda a aprendre, però també li explica contes i potser faran algun joc relacionat. Fins i tot, padrins i fillols han signat un contracte d’apadrinament on el padrí es compromet a tenir molta paciència i la fillola a fer cas i esforçar-se. Sincerament, ho trobo una idea boníssima, i veig que és quelcom que els motiva i engresca moltíssim. I això em provoca una immensa felicitat, perquè sovint parlo amb d’altres famílies de com motivar els infants a llegir, quan sovint prefereixen jugar, mirar la tele o fer qualsevol altre activitat. Hi ha molt de debat dins el col·lectiu de docents i pedagogs entre si s’ha d’obligar a llegir o no i sembla que la comunitat educativa està força d’acord que no s’ha d’obligar, perquè pot ocasionar un rebuig molt difícil de superar. Així que, hem de trobar la millor manera de motivar aquells infants als quals, ara per ara, no els agrada llegir. Però, perquè hem de motivar-los a llegir? A banda d’adquirir coneixements i lèxic, crec que llegir és una bona manera d’aprendre i incorporar diverses maneres de fer a traves dels personatges. Llegir és, clarament, adquirir competències de vida que els facilitaran eines per a respondre davant les diverses situacions en que s’aniran trobant. Perquè empatitzin, perquè se’ls eixampli la mirada envers el món i les persones, perquè siguin capaços de trobar nous camins, d’inventar o imaginar noves solucions.