Torrelles de Llobregat

Notícia

POSICIONAMENT DEL GM D'ERC TORRELLES EN EL PLE ORDINARI DEL 15-07-2021

  • Ple ordinari del 15-07-2021
Com sempre us deixem el nostre posicionament de cada punt del passat Ple ordinari de Juliol.
 
1-Proposta de nomenament de la jutgessa de pau i substitut.
Ratifiquem el nostre vot A FAVOR  de la senyora Pilar Martinez Giné com a jutgessa de Pau i del Joan Carles Carbí com a substitut, alhora que agraïm a la senyora Concepció Carreras haver-s’hi postulat.
Els jutges de pau son la primera justícia de proximitat i tenen una vàlua enorme, son persones honestes, bones i honorables, i sovint la solució de desavinences entre veïns, la Pilar Martínez i en Joan Carles Garbí compleixen a bastamentaquests criteris.
 
2-Aprovació del Pla Educatiu de Municipi.
ERC-Torrelles ja portavem el PEM al nostre programa de les eleccions 2019 i desprès altres forces polítiques també ho van comprartir. Sempre hem participat del procés participatiu, s’ha fet molta feina malgrat la dificultat de poder-nos trobar.
Ens sembla molt important destacar que un PEM no te a veure només amb nens i joves estudiants, no dura només una legislatura i per tant no és el PEM d’un govern o un color. És un projecte de societat, de facilitar l’¡aprenentatge al llarg de tota la vida, des de petits a grans, amb lleure, amb participació associativa, amb l’esport, el municipi sencer educa. També afegim que el PEC no ha de quedar-se tancat en Torrelles i ha de permetre connectar el municipi en la realitat que ens envolta.
L’entorn ens ha d’ajudar, però no només, perque hem de ser un poble obert al futur mes enllà del bosc i dels camps. Donar oportunitats als joves i ciutadania de Torrelles, a participar en altres àmbits de coneixement de fora del municipi.
Votem A FAVOR de la Diagnosi que es va fer del Pla Educatiu Municipal.
 
3- Modificació de pressupostos de inversions.
Com sempre fem amb gestions internes del govern, ENS ABSTENIM.
Es fa difícil valorar el motiu pel qual un pressupost s’enfila i s’ha de postposar. Tot i això celebrem la ubicació de la nova plaça prevista entre la part de dalt de la biblioteca i el pati de les antigues escoles,  i el restabliment del nom del carrer de les escoles.
 
4-Declaració de rebuig a l’actual tribut metropolità de l’AMB.
APROVADA PER UNANIMITAT
Entenem que amb aquesta declaració el consistori fa  d’altaveu per tal que la Plataforma en contra del tribut faci arribar les seves queixes i demandes a l’AMB.
El primer que ens agradaria destacar, és que aquesta declaració ha provocat un intens debat entre els 4 regidors del nostre GM, doncs malgrat alguns dels acords son demandes lícites i raonables per part de la ciutadania, i com no pot ser d’una altre manera nosaltres hi serem al costat, creiem que aquestes demandes, com la de demanar el retorn d’un impost ja pagat, tenen una base legal si mes no dubtosa...
També volem posar en coneixement de la ciutadania, que hi ha una sentència ferma del TSJC de l’any 2019 (que ja no es pot recórrer), que diu que tothom ha de pagar pel fet de PERTÀNYER a l’AMB. Una altre cosa és que aquest pagament hagi vingut molt vinculat al transport, i no s’hagi aprofitat per recordar tot el que fa l’AMB especialment en municipis petits com el nostre. Cert que el transport és un problema endèmic i no-resolt a Torrelles, i que com no acaben d’arribar aquestes millores la ciutadania no entén perquè paga l’impost. Però l’AMB aporta molt mes del que rep de nosaltres, sovint serveis gairebé “invisibles” per a la ciutadania. A banda que durant anys ha fet diferents serveis al nostre municipi i no hem hagut de pagat aquest impost com ara.
Per altra banda el model de càlcul de l’impost que la ciutadania va pagar el 2019 surt directament de les dades que proporcionen els Ajuntaments. Per tant, el càlcul del que la ciutadania de Torrelles vam pagar el 2019 NO és erroni, es va fer amb les dades que va facilitar el mateix Ajuntament de Torrelles.
Podem demanar a l´AMB suspendre la implantació del tribut en els 18 municipis de la segona corona pels anys 2021 i 2022, establint les mesures correctores, recomanades i reclamades pel Síndic de Greuges de Catalunya? Bé, hem de tenir present que les recomanacions del síndic son  només això, recomanacions. I que l’AMB ja ha respost el seu  l’informe , i estem a l’espera des de l’AMB de nova resposta per saber si ja estem en la línia que demanava el Síndic o hem de seguir treballant-hi.
Per altra banda a la comissió executiva de l’AMB del passat mes d’abril, es va decidir crear una comissió per l’estudi del finançament a l’AMB composada d’experts tècnics i jurídics EXTERNS. Per tant el 4t punt d’aquesta moció ja s’està fent, i ens n’alegrem, d’igual manera que estem molt d’acord a constituir una taula de diàleg on poder debatre conjuntament  i arribar a acords sobre aquest tribut.
Malgrat tot, malgrat hi ha punts del contingut d’aquesta declaració que creiem que no se sustenten legalment o que caldria revisar-los, VOTEM A FAVOR. Perquè som i serem al costat de la gent, perquè hem d’exigir a l’AMB que faci JA totes les millores en infraestructures que vam acordar, i perquè serem sempre al costat de la gent per a poder debatre-ho tot, sempre i on sigui.
 
5-Moció en rebuig a l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat.
El posicionament del nostre GM en aquest punt és meridianament clar. Una obra de cabdal repercussió (pretesament) en l’economia, ja no de la comarca o del país, sinó també de l’estat, i que des del moment zero aixeca una gran controvèrsia per l’envergadura de les seves repercussions en el territori, i també en el temps, pensem que NO es pot, de cap manera, sotmetre a un xantatge mediàtic com el que estem veient. Les solucions, la solució, no és binària. Les conseqüències d’ara deixar passar el tren del progrés no ens creiem que siguin apocalíptiques. La gran campanya organitzada per a la sensibilització a favor de l’ampliació de la pista passa de puntetes sobre una sèrie d’incompliments consolidats d’AENA ja des de la darrera remodelació de l’aeroport, la que va crear la T1. Incompliments en tema mediambiental, que des del departament d’agricultura ara s’estan posant sobre la taula per exigir-ne l’acompliment previ a iniciar l’estudi de la nova proposta. En aquest sentit, a nosaltres ens sembla que pretendre ara per part d’AENA fer una “restitució” de l’espai usurpat a la zona de l’aiguamoll de la Ricarda en un altre indret, és simplement ridícul. I a part no ens creiem que sigui necessari l’allargament de la pista per tal que puguin maniobrar-hi avions més grans, de grans recorreguts i així possibilitar que el Prat es converteixi en un Hub. Els avions d’alta capacitat estan en regressió. L’A380 s’ha cancel·lat. Els estudis tècnics que serveixen de base per a la campanya a favor de l’ampliació, recullen dades fins a 2019.  A algú se li acut que d’ençà de 2020 han passat coses a nivell planetari que necessàriament afectaran el transport, el turisme, els hàbits de les persones, per conscienciació o simplement per obligació? I ara precisament cal decidir a corre-cuita un tema que decantarà /decantaria el nostre país, i per tant la nostra gent, cap a unes conseqüències molt concretes pel que fa a biodiversitat, medi ambient, economia d’un sector que a Torrelles ens és molt conegut i estimat, a canvi d’unes més que dubtoses contrapartides d’El Dorado que, francament veiem molt d’una altra època.
Ni el model de turisme que tenim actualment, ni el d’infraestructures aeroportuàries, que pensem que es pot optimitzar molt d’altres maneres, ni la pretesa revitalització econòmica fruit d’aquesta ampliació, ni sobretot l’encaix mediambiental, que ni s’ha pres seriosament per part d’AENA, res d’això ens convenç.  S’hi ha de seguir treballant buscant solucions sense greuges. Si es tarda més, es tarda més. Si es perd aquest tren, ja en passarà un altre. (Per cert, els trens sí que cal replantejar-los en positiu). Les pèrdues al territori, al planeta en definitiva, són irreversibles.
El vot del nostre grup municipal és A FAVOR DE LA MOCIÓ.
 
6- El GM ERC-Torrelles presentem la Moció per al reconeixement públic del dol perinatal, neonatal i gestacional.
APROVADA PER UNANIMITAT
La mort gestacional, perinatal i neonatal és molt mes freqüent del que ens pensem, un de cada quatre embarassos no arriben a terme, i sovint son dols “tabús”, dels que no se’n parla, i per tant força traumàtics. És habitual que la gent del voltant pensi que “no fa mal la pèrdua perquè no l’has conegut, ni tens records”. Però la pèrdua per a la família, no és només física; és la pèrdua de l’oportunitat de maternar i les il·lusions que s’hi han posat.
D’igual manera, en les interrupcions voluntàries per motius mèdics,  ens trobem amb una gestació molt desitjada,  on hi ha molt d’amor cap a aquest bebè. I sovint apareixen sentiments de culpa, remordiments i molta soledat.
I precisament per a ajudar les famílies que han patit aquesta pèrdua a acceptar-la d’una manera mes sana, necessiten un espai d’homenatge on poder anar a recordar, portar flors, acomiadar-se….Creiem que el cementiri és un bon lloc, per la seva privadesa, perquè és a l’aire lliure i és un lloc de calma i pau, alhora que és un lloc on el vandalisme és poc freqüent,  per que les famílies que han patit aquestes morts puguin tenir aquest espai d'homenatge, on poder mantenir viu el record i ajudi a processar la pèrdua.
Des de el 2011 a Espanya es poden inscriure en el registre civil els recents nascuts-vius. Si neixen morts a partir dels 6 mesos de gestació o els 500 grams de pes es poden inscriure en el legajo de abortos com a  fetus femella/mascle de “nom de la mare”, el nom del pare/parella no figura i els cognoms tampoc, no reconeixent socialment a aquest nadó part d’un nucli familiar. Fins fa molt poc, si morien abans dels 6 mesos o amb menys de 500 gr, se’ls consideraven “restes biològiques”, i a les famílies no els en quedava absolutament res. Per sort ara en qualsevol estadi d’embaràs son considerades restes humanes, i es poden demanar.
El fet que aquests nadons no siguin reconeguts per la societat, fa que el dol gestacional sigui un dol molt silenciat.  La majoria de vegades no hi ha records físics i l’entorn o inclús els mateixos pares no l’han conegut físicament una vegada nascut, d’aquesta manera les morts perinatals són sempre pèrdues traumàtiques per definició. Això implica major risc de dol complicat i d'afectacions en la salut mental de les mares (i famílies).
Per ajudar aquestes famílies, com a societat hem de:
- Apostar per la visibilització social de les pèrdues perinatals en l'àmbit institucional i en les mateixes poblacions.
- Dignificar i donar reconeixement social a aquestes pèrdues.
- Oferir espais de rituals on poder dur a terme accions de potent valor simbòlic.
- Que aquests espais estiguin a l'abast tots els membres del sistema familiar.
 
 
Finalment volem fer una proposta, arran de l’actual exposició muntada a l’Ateneu sobre la tècnica de la pedra seca Per cert, que considerem excel·lent, i molt adient per Torrelles; i a més molt oportuna en el temps. La proposta és la següent:
Una de les conclusions que vàrem poder escoltar recentment a la sessió virtual de presentació del resum del PEC (Pla Educatiu de Ciutat), a càrrec d’una representant de la FFG, és que seria bo per a tot el col·lectiu de persones en cicle educatiu, sigui quin sigui, una acció d’apropament a l’entorn natural del municipi. Doncs bé, com a mostra que considerem molt valuosa, una primera temàtica d’apropament al medi agro-forestal podria ben ser aquesta, la de les barraques de pedra seca. Sobra dir que en tenim un inventari molt important , i persones altament qualificades i entusiastes d’aquest actiu patrimonial.  Una temàtica entre moltes d’altres (camins, fonts, flora i fauna, ecosistema de la riera.....etc) Planificar un pla d’acció transversal i de llarg recorregut pensem que seria molt bo per Torrelles. Ens referim a entorn educatiu, promoció econòmica, visibilització turístico-cultural del poble, promoció dels barris de muntanya, entre d’altres.
Proposem participar activament en la creació d’una comissió d’estudi d’aquest pla transversal.
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=ABYpyJ0m_zk