Tortosa

Totes les notícies

Esquerra Tortosa reclama un manteniment adequat i un millor accés al parc municipal

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí defensarà una moció en el pròxim ple ordinari de l'Ajuntament perquè s'inverteixi al parc municipal, on reclama que es realitzen les actuacions necessàries de manteniment i millora de l'accés. "Cal dignificar el parc Teodor González com un espai de trobada dels tortosins i les tortosines", ha manifestat el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. En el cas dels accessos al parc, el grup republicà sosté que les entrades actuals no són adequades. Així, l'entrada a través de les escales significa un accés limitat i a més actualment ja no existeix el pas de vianants que connectava aquest accés amb l'avinguda de la Generalitat. Tampoc estan senyalitzades les entrades pel carrer Rosselló, mentre que per la banda del riu per accedir al parc cal passar entre els vehicles estacionats. "Reclamem un nou disseny dels accessos al parc que milloren la seua integració com espai verd de la ciutat", ha dit Faura. Quant a l'espai verd del parc, Esquerra Republicana-Tortosa Sí hi troba a faltar vegetació que convide la ciutadania a passejar-hi i no un espai sec, polsós i amb brutícia. "En moments puntuals, com quan es va traslladar la font de la plaça de l'Ajuntament, s'inverteix en la plantada de flors caduques", ha lamentat el portaveu d'Esquerra. A més, el grup republicà proposa que es fomente l'ús del parc municipal com espai de trobada del jovent, amb activitats específiques per als joves. D'altra banda, el grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí plantejarà al ple l'aprovació d'una moció per la creació i participació del govern espanyol en un fons de transició justa de les zones nuclears catalanes. Concretament, la moció demana al govern de l'Estat que implemente un pla de transició nuclear a partir de 2023, per assegurar la diversificació econòmica i la reindustrialització de les àrees nuclears d'Ascó, Vandellòs i Cofrents arran del tancament definitiu de les centrals.

El grup municipal d'Esquerra Tortosa pregunta al govern local per quin motiu limita l'ús de la plaça de la Catedral

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una bateria de preguntes a l'Ajuntament, adreçades a l'alcaldessa de Tortosa, per conèixer en quin acord es basa el govern de Junts per Tortosa i el PSC per limitar l'ús de la plaça de la Catedral a actes organitzats per l'Ajuntament o el Bisbat. El grup d'Esquerra desconeix l'existència de cap acord en aquesta línia i sosté que en cap cas s'ha consensuat amb els grups de l'oposició. "Hem conegut per xarxes socials i a través dels mitjans la decisió del govern local de limitar l'ús de l'espai públic de la plaça de la Catedral, reclamem informació sobre quines raons objectives hi ha per aquesta restricció si és que existeixen", ha explicat el portaveu d'Esquerra Tortosa, Xavier Faura. La polèmica sobre l'ús de la plaça de la Catedral ha sorgit arran de la denúncia realitzada pel col·lectiu Vaga Feminista que havia demanat permís per fer un acte en aquest espai el pròxim 1 de juliol. Un permís que el govern tortosí ha denegat. "Ens ha sorprès la limitació d'ús d'un espai que és finançat amb diners públics i que és de tota de la ciutadania", ha dit Faura. Esquerra Tortosa també ha preguntat si hi ha altres entitats o col·lectius que hagin demanat fer actes a la plaça de la Catedral i se'ls hi ha denegat el corresponent permís. A més, Esquerra recorda que l'actuació urbanística en aquest espai ha estat envoltada de polèmica, pel retard i sobrecost de l'obra i per les barreres arquitectòniques d'una plaça que ha costat 2,4 milions d'euros. Finalment, el grup municipal republicà ha interpel·lat el govern sobre l'existència d'altres espais públics de la ciutat amb restriccions d'ús.  

El grup municipal d’Esquerra Republicana reclama el manteniment del passeig de Ribera de Tortosa

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al pròxim ple de l’Ajuntament de Tortosa per denunciar la deixadesa actual del passeig de Ribera i reclamar-ne un manteniment adequat. “El govern municipal està executant la renovació de voreres d’algun tram de carrer de la zona de Vora Parc, però s’oblida d’un espai on hi ha moltes mancances com és el passeig de Ribera i on caldria actuar de forma immediata”, ha assenyalat el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura. En aquest sentit, el grup republicà reivindica un passeig de Ribera “més amable”, que sigui realment un parc fluvial amb un manteniment adequat de les instal·lacions de fusta, unes passarel·les que  permetin accedir al bosc de ribera i la interconnexió dels carrils bici, entre altres.   Concretament, la moció del grup republicà reclama que s’executen les actuacions necessàries per a reparar i mantenir adequadament les instal·lacions de fusta del passeig (tarima, marquesines i passarel·les), així com plantar vegetació que s’enrame a les marquesines. També es demana restablir les passarel·les que permetien accedir al bosc de ribera. I en el cas que aquestes actuacions de millora no siguin responsabilitat de l’Ajuntament, hauria de reclamar-ne el manteniment a l’autoritat competent. Un altre dels punts de la moció fa referència als carrils bici que transcorren pel passeig de Ribera, ja que hi ha trams en què el carril bici està doblat i altres punts on  no s’ha executat la interconnexió amb un altre tram de carril bici molt pròxim. “El mapa de carrils bici de Tortosa és un desgavell, sense connexió entre ells i, en el cas del passeig de Ribera, trobem dos carrils bici que circulen en paral·lel: un que va per sobre de la zona de terra del passeig i l’altre que discorre per la vorera”, ha denunciat Faura. Així, la moció proposa eliminar el tram de carril bici que va per sobre la vorera entre el pont del Mil·lenari i fins al punt en què el carril que va per sobre la terra es desvia cap a la vora del riu.

Xavier Faura: “Esquerra és l’alternativa real de govern a l’Ajuntament per transformar Tortosa”

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha acompanyat avui el cap de llista d’ERC a Tortosa per les eleccions municipals de 2023, Xavier Faura, en la seua presentació pública. Faura, que actualment presideix el Consell Comarcal del Baix Ebre i el COPATE i és regidor del grup republicà, repeteix com a candidat. “Esquerra és l’alternativa real de govern a l’Ajuntament, volem transformar Tortosa en una ciutat amable per millorar la qualitat de vida dels tortosins, tortosines i veïns i veïnes de Campredó, Jesús, Bítem, els Reguers i Vinallop”, ha dit Faura. Per la seua banda, Junqueras ha destacat l’oportunitat de “construir uns Tortosa que mire amb orgull el seu futur i el passat pel qual tantes vegades ha combatut”. “Una Tortosa orgullosa de ser capital de les Terres de l’Ebre, orgullosa de la realitat que l’envolta que ja és majoritàriament republicana”, ha manifestat el president d’Esquerra.   Més d’un centenar de persones han assistit avui a la presentació oficial del candidat d’ERC a l’alcaldia de Tortosa, Xavier Faura. Un acte públic amb el lema ‘Escrivim la Tortosa republicana del futur’, que ha tingut lloc a la plaça Barcelona, ha presentat la coordinadora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà i ha comptat amb la participació del president del partit, Oriol Junqueras. Faura ha reivindicat la necessitat de “transformar” Tortosa per fer-la una ciutat més “amable”. “Una ciutat feta i pensada per a les persones que hi viuen i atractiva com a lloc de residència per a la gent de fora. Un municipi de valors republicans, una Tortosa més feminista, més social, més verda, més democràtica i econòmicament més pròspera”, ha dit l’alcaldable d’Esquerra. El cap de llista d’ERC ha detallat quins seran els principals eixos del seu programa i que implicaran fomentar la corresponsabilitat amb les cures i la millora de la gestió de l’ús del temps; polítiques d’ajuts socials des de l’escola bressol fins a la inserció laboral; l’accés a l’habitatge amb un pla per joves i un pla d’habitatge social; l’ampliació i connexió dels carrils bici; la creació de comunitats energètiques; la potenciació del comerç, del turisme i de la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, així com recuperar el paper de capital “real” i “efectiva” de les Terres de l’Ebre.

Presentació del candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Tortosa

Dissabte 21 de maig a les 12.00 hores tindrà lloc l'acte oficial de presentació de Xavier Faura com a candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Tortosa. La presentació de l'alcaldable per les eleccions municipals del 2023, que es farà a la plaça de Barcelona, comptarà amb la intervenció del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. La coordinadora territorial d'Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, serà l'encarregada de presentar l'acte.

Esquerra Tortosa reclama dignificar la figura de l'alcalde republicà afusellat Josep Rodríguez

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al pròxim ple de l'Ajuntament de Tortosa per dignificar el record de l'alcalde republicà Josep Rodríguez, que va morir afusellat, víctima de la repressió franquista. En aquest sentit, el grup republicà proposa que es trasllade el monòlit d'homenatge a l'alcalde Rodríguez del grup del Temple a la plaça Sant Jaume, al barri de Remolins i es col·loque una placa en record seu al davant del seu habitatge, al número 28 del carrer Sant Jaume. "L'alcalde Josep Rodríguez era una persona molt coneguda al barri de Remolins, on tenia una fusteria, cal homenatjar-lo en un espai que tingui vinculació amb ell", ha assenyalat el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   En l'exposició de motius de la moció, el grup d'Esquerra Tortosa recorda que el 2007 l'Ajuntament, presidit pel socialista Joan Sabaté, va dedicar un carrer a Josep Rodríguez al grup del Temple, que en aquell moment encara s'anomenava 13 de Gener, en record a la data d'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, un espai sense cap mena de vinculació amb Josep Rodríguez. "Des d'Esquerra ens preguntem si és aquest el carrer que es mereixia l'alcalde assassinat", ha dit Faura. Més endavant, el 2014, es va col·locar una plaça i un monòlit per commemorar el 75è aniversari del seu afusellament en aquest mateix carrer, precisament aquest és el monòlit que ara Esquerra reclame que es trasllade al barri on va viure l'alcalde. De la mateixa manera que les llambordes 'Stolpersteine' es situen a l'entrada del domicili on van viure les persones deportades als camps de concentració, Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que el més lògic és recordar la figura de l'alcalde Josep Rodríguez allà on va viure. Josep Rodríguez Martínez (Tortosa, 26 de juliol de 1896-Tarragona, 8 d'agost de 1939) va ser alcalde de Tortosa durant la Segona República i la Guerra Civil. En finalitzar la guerra va marxar a Barcelona, però va tornar poc després a Tortosa, on va ser detingut el 5 de març i traslladat a la presó de Pilats a Tarragona.

"Cal un replantejament de l’actual finançament local”

Quan va començar a interessar-se per participar directament en la vida política? El meu interès ve de lluny, a nivell d’espectadora. Va ser el projecte conjunt d’Esquerra Republicana i Tortosa Sí per concórrer a les eleccions del 2019 que em va enganxar i vaig pensar que era el moment de fer el pas per treballar per la meua ciutat. Quines funcions desenvolupa el departament de Presidència a les Terres de l’Ebre? És un departament compost de diferents secretaries, però als serveis territorials, dins la secretaria de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, treballem al costat dels diferents ens locals: ajuntaments, consells comarcals i EMD. També hi ha representació territorial de la de l’Esport i l’Activitat Física. Quins són els objectius fixats aquesta legislatura? Dins del Pla de Govern, en l’àmbit local, hi ha la promoció de les relacions amb els municipis i el territori per evitar el despoblament. Una primera mesura ha estat la reactivació del Consell de Governs Locals, com a eina per afavorir la cohesió territorial i donar veu a tots els municipis. Quina és la relació dels serveis territorials amb el món local ebrenc? Per una banda dotar de recursos pel finançament de l’activitat dels ens amb el fons de cooperació local, la compensació per a càrrecs electes locals o el fons extraordinari addicional. També en l’àmbit de la inversió amb les subvencions del PUOSC o dels ajuts extraordinaris per a danys catastròfics. I l’acompanyament pels llocs reservats a habilitats nacionals  i altres formalitats legals. Considera que les administracions locals necessiten més finançament? És evident que cal un replantejament de l’actual finançament local. I el Govern n’és conscient i així ho trobem al pla de Govern. Cal contemplar les diferents realitats a nivell territorial local i garantir que el finançament sigui l’adequat. Perfil. Pilar Caballé és regidora d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí a l’Ajuntament de Tortosa  des del 2019 i directora dels serveis territorials de la Presidència a les Terres de l’Ebre, des del 2021.

Esquerra Tortosa reclama una proposta viable que solucione els problemes de l’Hospital de manera ràpida

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha valorat en roda de premsa el debat d’ahir al ple de l’Ajuntament de Tortosa d’una moció, presentada per Movem Terres de l’Ebre i Ciutadans, per la cessió d’uns terrenys al departament de Salut per la construcció d’un nou hospital. El grup republicà, que es va abstenir, sosté que la moció és “electoralista” i únicament busca la confrontació per treure'n rèdit electoral, ja que, de moment, l’única proposta que hi ha sobre la taula és l’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta.   “La moció de Movem i Ciutadans transmet tot un seguit d’informació incerta i, fins i tot, falsa a la ciutadania per tal de generar confusió i treure’n rèdit electoral”, ha manifestat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Faura ha precisat que no és cert que es construeixen hospitals per tot Catalunya, sinó que en molts casos es fan ampliacions, com la prevista a Tortosa per la consellera Vergés. A més, el grup republicà a l’Ajuntament de Tortosa recorda que per falta de consens al territori, l’Estat va deixar d’executar la continuació de l’autovia A7, “no volem que passe el mateix amb l’hospital”, ha dit Faura.  “Ja n’hi ha prou de mercadejar amb el futur de l’hospital de Tortosa, ja n’hi ha prou de vendre fum i enganyar la ciutadania”, ha afegit regidora i diputada Maria Jesús Viña. El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha manifestat també que la consellera Vergés va fer una proposta d’ampliació de l’hospital per afrontar les necessitats del territori de manera immediata. “Si aquesta solució avui ja no està damunt la taula i n’hi ha una altra, cal dir-ho ja. No podem passar més temps sense clarificar el futur de l’hospital, reclamem una proposta viable i que solucione els problemes de manera ràpida, no podem perdre ni un minut més en inversions en salut per la gent de l’Ebre”, ha assenyalat Viña.

Esquerra Tortosa reclama la gratuïtat de la zona blava de Ferreries pels veïns els dissabtes al matí

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l’Ajuntament de Tortosa del pròxim dilluns per reclamar una modificació de la zona blava al barri de Ferreries. Concretament, el grup republicà proposa que s’aplique l’exempció del pagament de la zona blava als veïns del barri els dissabtes al matí, quan té lloc el mercat setmanal de venda no sedentària a l’avinguda Cristòfol Colom. També el tercer dissabte de cada mes té lloc el mercat d’antiguitats al carrer Alfara. “Es redueixen els aparcaments des de primera hora del matí fins al migdia i els veïns de les zones properes als mercats tenen veritables dificultats per estacionar el vehicle”, ha explicat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Tot i que actualment la zona blava és homogènia a totes les zones quant a horari de funcionament, d’acord amb l’ordenança de circulació, l’Ajuntament pot determinar altres horaris i períodes, així com les dates en les quals no es presta aquest servei. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra planteja resoldre la problemàtica dels veïns de Ferreries amb l’exempció del pagament els matins de dissabte. Una exempció que es podria controlar amb l’aplicació Aparcar Tortosa i la identificació dels domicilis lligats als vehicles per l’impost de circulació. Una altra moció que presentarà el grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí al ple de l’Ajuntament reclama la instal·lació d’il·luminació del camí de Tortosa a Amposta. Aquest camí uneix Tortosa ciutat amb l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó i connecta el municipi amb les instal·lacions esportives del Club de Rem, amb usuaris de diferents edats. “Es tracta d’un tram molt transitat, tant pels veïns de Campredó com pels usuaris de les instal·lacions esportives i els veïns que hi tenen les seues finques, on no hi ha cap tipus d’il·luminació i aquest fet converteix el camí en perillós”, ha dit Faura.