Tortosa

Totes les notícies

Esquerra Tortosa reclama un manteniment adequat del polígon industrial Baix Ebre

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí  presentarà una moció al pròxim ple municipal per reclamar al govern de Tortosa un adequat manteniment de les instal·lacions del polígon industrial Baix Ebre. Concretament, el grup republicà reclama la millora i actualització de la senyalització viària, un pla de seguretat i neteja viària, la renovació de l’enllumenat i del paviment i la construcció d’una depuradora d’aigües.   “El polígon Baix Ebre fa més de quaranta anys que es va inaugurar i des de llavors no s’ha fet cap manteniment integral, cal una actuació urgent”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. Pel que fa a la senyalització de trànsit, tot i que es va canviar fa poc, només es van substituir els senyals vells per nous, seguint el mateix criteri de fa dècades. “Hi ha una mitjana d’un accident de trànsit a la setmana al polígon, per la qual cosa cal actualitzar les indicacions”, ha dit Faura. En el cas de la neteja, Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que no es buiden els contenidors amb la freqüència necessària i la brutícia queda escampada per fora. Quant a l’enllumenat, és necessari substituir tots els fanals per sistema Led, amb l’objectiu d’estalviar en la factura de la llum. Finalment, el grup municipal d’Esquerra proposa a l’Ajuntament tortosí que destini anualment un import equivalent a l’IAE recaptat per les empreses domiciliades al polígon a la correcció de totes les deficiències esmentades, i que una vegada reparades les actuacions urgents es doti el polígon d’una partida pressupostària anual pel seu manteniment ordinari. L’IAE recaptat per l’Ajuntament de les empreses implantades al polígon és de més de 640.000 euros anuals. D’altra banda, Esquerra portarà una altra moció al ple municipal per tal de dotar  els edificis municipals de plaques fotovoltaiques. “L’increment del cost de l’energia produeix  desajustos a l’administració local i dijous passat vam haver d’acordar una modificació de crèdit per atendre l’increment del cost de l’energia, entre altres”, ha explicat el portaveu republicà.

Esquerra Tortosa comença una campanya a peu de carrer per tots els barris i pobles

Esquerra Tortosa ha començat avui una campanya a peu de carrer per conèixer de prop les inquietuds de la ciutadania. Amb el lema ‘Tortosa necessita més’ i quan falten sis mesos per les eleccions municipals, el candidat republicà, Xavier Faura, recorrerà tots els barris i pobles. “Durant les pròximes setmanes visitarem tots els barris per traslladar als veïns i veïnes quines són les nostres propostes pel seu barri, però també per intercanviar opinions i recollir les seues propostes”, ha manifestat Faura.   Amb l’objectiu de fer partícip la ciutadania de les propostes d’Esquerra Tortosa, però també de copsar quines són les seues necessitats, la candidatura republicana ha visitat avui el barri del centre de Tortosa. En aquest cas, Faura ha detallat que les propostes d’ERC passen per frenar l’estrangulament de la circulació viària que pateix el centre de la ciutat per fomentar el comerç i millorar el dia a dia del veïnat; recuperar els terrenys de Renfe per obrir la ciutat al riu i reordenar la mobilitat de la zona; reformar el paviment de la plaça Alfons XII; millorar l’accés a l’Hospital i reformar i millorar la il·luminació de l’accés al Seminari, entre altres. A més, Esquerra Tortosa preguntarà als veïns i veïnes què troben a faltar al seu barri, unes propostes que el candidat recollirà personalment, però que els tortosins i tortosines també poden fer arribar a Esquerra Tortosa a través de les xarxes socials. “Volem liderar el govern de Tortosa per ser útils a la ciutadania”, ha dit Faura. Així, Esquerra Tortosa portarà la campanya ‘Tortosa necessita més’ cada setmana a un barri.  

Sí al servei de llar d’infants municipal, però amb total transparència

Els grups municipals d'ERC-Tortosa Sí,  Movem Tortosa, Ciutadans i CUP reiterem la necessitat que es creï el servei de llar d’infants municipal a la ciutat de Tortosa i respecte a la proposta del govern de Junts per Tortosa al ple del 7 de novembre de constitució d’una comissió d’estudi per a la creació del servei de llar d’infants pública volem manifestar el següent: 1. L’alcaldessa de Tortosa va anunciar el passat 20 d’octubre, en roda de premsa i conjuntament amb el president de Creu Roja Tortosa, un acord amb aquesta entitat per posar en marxa el pròxim curs acadèmic una llar d’infants pública a les instal·lacions de Creu Roja amb una capacitat de 74 places. 2. Considerem que l’anunci anterior provoca que la proposta que es va portar al ple del 7 de novembre per la creació de la comissió d’estudi del servei de llar d’infants, en la qual només té representació política el grup municipal de Junts per Tortosa, naix viciada. L’alcaldessa planteja la creació d’una comissió per estudiar la viabilitat del servei (idoneïtat de l’espai, estudi econòmic i reglament) quan públicament ja ha explicat quina serà la conclusió d’aquesta comissió. 3. En la comissió informativa de Serveis a les Persones, prèvia al ple, tots els grups de l’oposició, a excepció del PSC,  vam fer la petició de formar part de la comissió d’estudi. 4.El ROM permet que les comissions informatives tinguin també funció d’estudi, per la qual cosa insistim una vegada més que l’alcaldessa incorpore un representant de cada grup polític a la comissió per estudiar la creació del servei de llar d’infants, en un exercici de transparència. 5.Rebutgem que des de l’administració pública es promoguin concursos públics on es pressupose el resultat final . Considerem que al marge de l’edifici de Creu Roja existeixen altres espais municipals adients per oferir el servei de llar d’infants pública, que mereixen ser estudiats. 6. Lamentem que aquest curs les famílies de Tortosa amb infants que cursen I2 no gaudeixen de la gratuïtat del servei per la deixadesa de govern municipal, que no ha prioritzat aquest servei, malgrat que des de l’oposició l’hem reclamat durant tot el mandat.

El grup municipal d’Esquerra Tortosa portarà al ple la rebaixa de les ordenances fiscals

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà al pròxim ple municipal una moció per reclamar al govern de Junts per Tortosa una rebaixa de les ordenances fiscals. Esquerra Tortosa ja va traslladar una proposta a l’alcaldessa Meritxell Roigé per millorar les ordenances fiscals, que va ser rebutjada, i ara conjuntament amb Movem Tortosa portarà la qüestió a debat al ple municipal. “L’alcaldessa ha anunciat la pròrroga de les ordenances fiscals i del pressupost sense tenir en compte les propostes dels grups de l’oposició”, ha lamentat el portaveu del grup municipal republicà, Xavier Faura.   La situació actual de dificultat econòmica i incertesa que pateix la ciutadania requereix una càrrega impositiva més justa per part de l’Ajuntament, l’administració més pròxima a la ciutadania. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra Tortosa va plantejar un seguit de modificacions a les ordenances que l’alcaldessa ha rebutjat. Una d’aquestes modificacions era coincident amb una de les propostes de Movem Tortosa, per la qual cosa els dos grups han decidit presentar-la en forma de moció. En aquest sentit, es proposa ampliar la bonificació del 90% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres als nuclis antics de Campredó i Bítem, així com a la zona compresa entre el carrer sant Blai i la rambla Felip Pedrell; la zona de la Casota de Ferreries i les parts més antigues del barri de sant Llàtzer. D’altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana Tortosa-Sí defensarà una moció al ple en reconeixement i desgreuge de les víctimes del franquisme. Tot i l’aprovació de la llei de memòria democràtica de forma definitiva, Esquerra Republicana sosté que la normativa queda “lluny” de ser justa quant a reparació de les víctimes de la guerra civil i la dictadura. En aquest sentit, el grup municipal republicà reclamarà al ple de l’Ajuntament tortosí la publicació, de manera accessible per a tota la ciutadania, dels noms de les víctimes sentenciades pels tribunals franquistes i instarà a l’expedició de certificats de nul·litat de les sentències promulgades pel Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d’Ordre Públic, així com els Tribunals de Responsabilitats Polítiques i Consells de Guerra constituïts per motius polítics, ideològics, de consciència o creença religiosa.

Esquerra Tortosa sosté que l’anunci de l’alcaldessa de creació d’una llar d’infants municipal és “fum”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha manifestat la seua ‘perplexitat’ davant l’anunci de l’alcaldessa de Tortosa de creació d’una llar d’infants municipal a l’edifici de Creu Roja el pròxim curs acadèmic. “Hem reivindicat la necessitat de construir una llar d’infants municipal durant tot el mandat i ara a set mesos de les eleccions, l’alcaldessa anuncia un servei nou que no és real, és fum”, ha dit Faura. En aquest sentit, Esquerra Tortosa ha explicat que no s’ha constituït encara la comissió d’estudi per conèixer quines són les necessitats pel que fa al servei de llar d’infants, ni tampoc s’ha determinat la idoneïtat que aquest servei s’ubique a les instal·lacions existents de Creu Roja.   “L’alcaldessa de Tortosa s’ha precipitat, ha anunciat la posada en marxa d’un servei abans de fer-ne la tramitació corresponent”, ha lamentat el portaveu del grup republicà, que defensa la necessitat que Tortosa dispose d’una llar d’infants pública, una mancança que aquest curs provoca que les famílies de la ciutat amb infants que cursen P2 no gaudeixen de la gratuïtat d’aquests ensenyaments, una mesura implantada pel govern de la Generalitat  a tots els centres de titularitat pública i que el curs vinent s’ampliarà a l’alumnat d’infantil 1. “Com a grup municipal no ens consta cap acord amb el departament d’Educació sobre l’obertura d’una llar d’infants a Creu Roja, ni el nombre de places, ni el cànon a pagar”, ha assenyalat Faura, que manté que aquest és un exemple més de la manera de governar de Roigé. “Govern municipal més feble” El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que el govern local és encara més feble després del trencament del pacte amb el PSC. “L’alcaldessa Roigé hauria d’acceptar que governa en minoria, amb només set regidors, i aprendre a negociar amb els grups de l’oposició, un exercici que no ha fet en tot el mandat”, ha dit Faura, que ha manifestat que el grup d’Esquerra seguirà fent propostes i reivindicant la necessitat de rebaixar els impostos municipals i aprovar un pressupost pel 2023.

Xavier Faura: “No n’hi ha prou amb congelar els impostos”

El portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha lamentat que el govern de Junts per Tortosa i el PSC, en el context actual de crisi,  es limite a congelar els impostos, taxes i preus públics municipals. “No n’hi ha prou en congelar els impostos, des d’Esquerra vam plantejar un seguit de modificacions a les ordenances  per incloure rebaixes dels tributs municipals el pròxim exercici, però l’alcaldessa ho ha rebutjat”, ha assenyalat Faura. “Aquest és el seu tarannà, no accepta cap proposta de l’oposició, no consensua res”, ha afegit Faura.   El grup municipal republicà va proposar ampliar la bonificació del 90% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres a la zona compresa entre el carrer sant Blai i la rambla Felip Pedrell; a la zona de la Casota de Ferreries i nuclis antics de Bítem i Campredó. També va plantejar la rebaixa de la taxa de recollida d’escombraries a les famílies nombroses; la creació d’una ordenança per incentivar les energies renovables; la rebaixa en les taxes de documents administratius i en els preus públics de les escoles de música i teatre. “Congelar els impostos no és cap millora per la ciutadania, és necessària una modificació per a incorporar una càrrega impositiva més justa”, ha dit Faura. “El govern de Meritxell Roigé no vol retre compte amb la ciutadania” Pel que fa a l’anunci de l’alcaldessa de Tortosa que no presentarà pressupost pel 2023, Esquerra Tortosa sosté que és una mostra que no vol retre comptes amb la ciutadania. “La feina del govern és elaborar una proposta de pressupost, sotmetre-la a la consideració de la resta de grups i buscar el consens per tirar-la endavant”, ha manifestat Faura. “És un exercici de transparència, una manera de retre comptes amb la ciutadania”, ha afegit el portaveu del grup republicà. Des del principi del mandat, el grup municipal d’Esquerra ha aprovat diverses modificacions pressupostàries, l’última el passat mes de setembre, quan es va aprovar una modificació de més d’un milió d’euros per permetre l’arranjament de camins, voreres, jardins i enllumenat.

Faura proposa aprofitar la recuperació dels terrenys de Renfe per obrir Tortosa al riu

El portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha reclamat a l’alcaldessa de Tortosa que deixe de fer anuncis sobre la recuperació dels terrenys de Renfe i pose data a la signatura del conveni amb ADIF i concrete també quin serà el cost d’aquests terrenys pels tortosins i les tortosines. Faura ha recordat que va ser el 2006 quan el llavors alcalde socialista va signar un conveni amb ADIF, un acord que els governs de Ferran Bel i Meritxell Roigé han intentat renegociar sense sortir-se’n. “El març de 2019 l’alcaldessa va anunciar que tenia un acord tancat per rebaixar el preu dels terrenys, un acord inexistent. Esperem que aquesta vegada no es torne a quedar en un anunci”, ha alertat Faura.   “Demanem al govern municipal de Junts per Tortosa i el PSC menys anuncis i més concreció de les condicions de la recuperació dels terrenys de Renfe”, ha manifestat el portaveu del grup municipal republicà, que ha recordat també l’anunci del primer secretari del PSC a l’Ebre abans de les municipals en què garantia desbloquejar l’alliberament dels terrenys si governaven la ciutat. A més, Faura ha destacat que en l’última sessió plenària es va aprovar una modificació pressupostària d’1,2 milions i no es va habilitar cap partida per l’adquisició dels terrenys de Renfe. D’altra banda, Esquerra Tortosa lamenta que s’hagi abordat la reforma del carrer Cervantes, una actuació que no considera prioritària, abans de disposar dels terrenys de Renfe i reordenar la mobilitat en aquesta zona. Una actuació que el govern de Junts per Tortosa i el PSC executa paral·lelament a la reforma del carrer Barcelona, la qual cosa provoca un caos circulatori en determinats moments de la jornada. “S’està actuant en dos carrers que condueixen a l’Hospital i a quatre centres educatius del municipi, el govern no planifica les obres tenint en compte els veïns, sinó la data de les eleccions municipals”, ha dit Faura.

El grup municipal d’Esquerra Tortosa proposa modificar les ordenances per incloure rebaixes fiscals

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha traslladat al govern de Junts per Tortosa i el PSC un seguit de propostes de modificació de les ordenances i taxes municipals per incloure rebaixes dels tributs el pròxim exercici, després que l’alcaldessa hagi fet públic que preveu una congelació dels impostos. “En el context actual no n’hi ha prou amb congelar els impostos municipals, la fiscalitat ha de ser una eina de transformació social i econòmica”, ha dit el portaveu del grup municipal d’Esquerra, Xavier Faura, que reclama una “càrrega impositiva més justa, equitativa i útil pels tortosins i les tortosines”.   Concretament, el grup municipal d’Esquerra planteja ampliar la bonificació del 90% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (que ja gaudeix el nucli antic de Tortosa) a la zona compresa entre el carrer Sant Blai i la rambla Felip Pedrell per tal d’afavorir la rehabilitació de locals comercials. També es proposa que els nuclis antics de Bítem i Campredó i la zona de Ferreries coneguda com la Casota gaudeixen d’aquesta bonificació del 90%. Una altra de les ordenances que Esquerra Tortosa sosté que cal modificar és la de la taxa de recollida d’escombraries. En aquest sentit, el grup republicà proposa una bonificació del 20% per les famílies nombroses, sempre que el valor cadastral no supere els 100.000 euros, així com una modificació de les tarifes per trams als supermercats i hipermercats. Amb l’objectiu d’incentivar les energies renovables, Esquerra insisteix en la necessitat  de crear una ordenança fiscal per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. En el cas dels béns immobles que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb una potència elèctrica instal·lada major o igual al 30% de la potència elèctrica contractada, la bonificació serà del 50% de l’IBI. Quant a l’ICIO, es suggereix una bonificació del 95% i en el cas de l’IAE la bonificació anual es calcularà proporcionalment sobre la cobertura solar estimada de la instal·lació, de tal manera que el percentatge de la cobertura estimada del consum anual serà el percentatge de bonificació.

El grup municipal d’Esquerra Tortosa reclama la convocatòria urgent de la Junta Local de Seguretat

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una instància a l’Ajuntament de Tortosa en què reclama a l’alcaldessa de la ciutat la convocatòria urgent de la Junta Local de Seguretat. Una petició que arriba just després que el ple de l’Ajuntament rebutgés la necessitat de reforçar la policia de barri, tot i les queixes veïnals demanant més seguretat i civisme i que aquesta mateixa setmana hagi tingut lloc un atracament mortal en un establiment de la ciutat. Esquerra Tortosa també ha preguntat al govern municipal quines polítiques de seguretat local duu a terme.    “La percepció d’inseguretat ciutadana ha crescut els últims mesos a Tortosa i encara que considerem l’assalt mortal a un bingo un fet puntual, és necessària la convocatòria de la Junta Local de Seguretat de forma urgent”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, que ha lamentat la mort de l’encarregada de l’establiment i ha desitjat la recuperació de la persona ferida, a la vegada que ha felicitat la tasca dels cossos de seguretat. A més, el grup municipal republicà ha requerit tot un seguit d’informació per escrit a l’alcaldessa. Així ha demanat conèixer quines polítiques de seguretat local duu a terme l’Ajuntament per garantir la seguretat ciutadana i un clima de convivència adequat; també ha preguntat sobre l’actualització del Duprocim, el document únic de protecció civil municipal, un document que determina la planificació de protecció civil en l’àmbit del municipi i que inclou tots els riscos que l’afecten. “Ens preocupa la negativa del govern municipal a tenir en compte l’increment de petits delictes de robatoris i furts i situacions de desordre públic durant els últims mesos, el govern local nega la major i prefereix mirar cap a una altra banda”, ha lamentat Faura. Finalment, Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha demanat informació sobre l’existència de la figura d’agents cívics al municipi i quina és la situació legal de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil.