Tortosa

Totes les notícies

Xavier Faura: “Esquerra volem un canvi en positiu per Tortosa, no un canvi de cadires”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha explicat avui el seu posicionament davant un hipotètic govern alternatiu, després que l’alcaldessa Meritxell Roigé perdés el passat dia 5 la qüestió de confiança. Esquerra Tortosa s’ha reunit en Movem per buscar una fórmula que garanteixi un govern sòlid i progressista, amb una majoria àmplia, però sense la col·laboració del PSC l’aritmètica ho fa inviable. Tot i que la CUP i Ciutadans han manifestat el seu suport a una moció de censura, no s’incorporarien a un possible govern alternatiu, per la qual cosa es formaria un govern de només nou regidors, cinc de Movem i quatre republicans. “Des d’Esquerra Tortosa no estem pel canvi de cadires, sinó que volem un canvi en positiu per Tortosa”, ha assenyalat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, que ha avançat que mentre l’aritmètica no permeti formar un govern estable, per coherència política, Esquerra no se sumarà a una moció de censura.   Després de reunir-se amb els representants de Movem, l'executiva d'Esquerra Tortosa ha descartat sumar-se a una moció de censura perquè no hi ha possibilitat de formar una majoria sòlida que permeti crear un govern fort que impulse les iniciatives necessàries per marcar un canvi de rumb en positiu a la política municipal. "Un govern d'Esquerra i Movem suma nou regidors, necessitaria sempre el vot favorable de Ciutadans i la CUP per assolir la majoria i només cal revisar les seues votacions per constatar la seua diferència ideològica, amb votacions completament oposades", ha dit Faura. Esquerra Tortosa ha recordat que fa just dos anys, juntament amb Movem, van intentar construir una alternativa de govern amb el PSC, però els socialistes van optar per fer de 'crossa' del PDeCAT. Ara, el PSC no pot sumar-se a una moció de censura perquè ha votat favorablement el pressupost i la qüestió de confiança. Pel que fa a la qüestió de confiança, Esquerra Tortosa ha recordat que va rebutjar-la per la manca de transparència del govern de Meritxell Roigé i l'increment de l'endeutament municipal.

Faura: “És l’alcaldessa de Tortosa qui manté els comptes bloquejats perquè és incapaç de generar consensos”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí no aprovarà el pressupost de l’Ajuntament de Tortosa per l’exercici del 2022 presentat pel govern en minoria de Junts per Tortosa i el PSC. Una proposta de pressupost que tots els grups municipals de l’oposició han rebutjat a la comissió de Serveis Centrals i que, segons el grup d’Esquerra, significaria avalar el crèdit de 9,5 milions d’euros que el govern local va aprovar el passat mes d’abril amb l’abstenció de Ciutadans, el més elevat de la història de l’Ajuntament tortosí. “L’alcaldessa encara no ha entès que governa en minoria i és incapaç de generar consensos, és Meritxell Roigé qui manté els comptes bloquejats”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que el govern local, que encapçala Meritxell Roigé, no ha buscat en cap moment acords amb els grups de l’oposició, sinó que planteja una proposta i exigeix que la resta de grups l’aproven. “Això no és negociar amb la resta de grups, per negociar cal generositat, transparència i que tothom es faci seues les propostes, com passa en altres administracions, com per exemple el Consell Comarcal del Baix Ebre, on tot i governar en majoria, el pressupost s’ha aprovat sense cap vot en contra”, ha manifestat Faura. “Una generositat que l’alcaldessa no practica com podem constatar quan fa servir el seu vot de qualitat per tombar mocions al ple municipal, com dilluns passat en la moció per l’eliminació de les barreres arquitectòniques de la plaça de la Catedral”, ha afegit el portaveu d’Esquerra. A més, el grup republicà he recordat que ja el 2019 va oferir a l’alcaldessa pactar un projecte de ciutat, amb actuacions durant quatre anys, un oferiment que Roigé va descartar i va optar per un pacte amb el PSC. “Esquerra no vam aprovar el pressupost del 2020, però vam permetre la primera modificació pressupostària, en cap moment hem bloquejat l’Ajuntament”, ha assenyalat el portaveu del grup municipal.

Xavier Faura: “Exigim la supressió de les barreres arquitectòniques de la plaça de la Catedral”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l’Ajuntament per reclamar que s’eliminen les barreres arquitectòniques de la plaça de la Catedral, així com un seguit de punts negres detectats en aquest espai públic que poden provocar accidents als vianants. Com l’Ajuntament encara no disposa del certificat de final d’obra, Esquerra proposa que es requereixi als tècnics de l’empresa de construcció que executen una solució que elimine les barreres arquitectòniques d’accés a la plaça des del carrer Costa de Capellans. “Un projecte amb aquestes barreres arquitectòniques mai s’hauria d’haver autoritzat, ja fa setmanes que hem alertat el govern de Meritxell Roigé d’aquesta situació, però com no s’ha adoptat cap mesura ho portarem al ple”, ha explicat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que és “inadmissible” que una obra d’urbanització d’un espai públic incompleixi la llei catalana d’accessibilitat (13/2014, del 30 d’octubre). Una norma que reconeix que l’accessibilitat és un dret de totes les persones i que determina que correspon a l’administració implementar les estratègies i mecanismes per fer efectiu el dret de les persones amb discapacitat a gaudir, en el major grau possible, de les mateixes condicions d’accessibilitat en els béns i serveis. En el cas de la plaça de la Catedral, les persones amb mobilitat reduïda no tenen l’accés garantit pel carrer Croera, ja que l’execució de l’obra no els permet continuar el pas cap al carrer Santa Anna on la plaça finalitza amb uns esglaons en forma de grada que suposen una autèntica barrera arquitectònica. Tampoc és viable la connexió d’aquesta plaça amb el carrer Costa de Capellans per les persones amb cadira de rodes pel pendent d’aquesta via. De fet, la sortida d’aquesta plaça només està dissenyada per les persones sense cap dificultat de mobilitat, a través d’una escala, que tampoc s’ha habilitat pels cotxets de nadons.

Xavier Faura: “Aprovem la sol·licitud d’un crèdit d’1,5 milions d’euros per fer front a la sentència del cas de l’Hospital de Jesús per responsabilitat i evitar més costos a la ciutadania”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha votat avui favorablement la proposta del govern de Junts per Tortosa i el PSC d’autorització d’endeutament a llarg termini de la societat municipal  Gestió Sanitària Assistencial de Tortosa (GESAT) per un import d’1,5 milions d’euros, amb l’aval bancari de l’Ajuntament. Amb aquest import es farà front a la sentència del Tribunal Suprem que anul·la el contracte de subministrament de la unitat d’hemodiàlisi de l’Hospital de Jesús. “Hem votat favorablement l’operació d’endeutament per responsabilitat i per evitar sobrecostos a la ciutadania. Es tracta del compliment d’una sentència judicial i si no adoptem ara aquest acord els costos s’encariran un 30%”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Amb tot, el grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha recordat que ja fa mesos va advertir dels costos que implicaria la resolució judicial que anul·lava l’adjudicació del servei d’hemodiàlisi perquè es va fer conjuntament amb la construcció de l’equipament. “Fa mesos que preguntem a l’alcaldessa Meritxell Roigé quina és la planificació per fer front al deute de GESAT i ara a correcuita convoca un ple extraordinari d’urgència per una altra operació de crèdit”, ha lamentat Faura. L’operació de crèdit d’1,5 milions d’euros del govern de Roigé s’afegeix a la de 9,5 milions d’euros del passat mes d’abril, aprovada amb el suport de Ciutadans, la més elevada de la història de l’Ajuntament tortosí. “Ens preocupa la situació econòmica de l’Ajuntament, fa setmanes que reclamem informació sobre les finances municipals i no ens la faciliten”, ha assenyalat el portaveu del grup d’Esquerra.    

Esquerra Tortosa reclama que es compense els ajuntaments per la supressió de l’impost de plusvàlua

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al ple d’avui de l’Ajuntament de Tortosa en què reclama que s’articulen mecanismes de compensació als ajuntaments per la supressió de l’impost de plusvàlua, ja que aquesta situació posa en risc les finances municipals i desmunta les previsions d’ingressos dels ajuntaments en l’elaboració del pressupost per al 2022. “Demanem a l’Estat que aborde amb urgència la reforma de l’impost de plusvàlua, alguns articles del qual han estat declarats inconstitucionals, la qual cosa comportarà a la pràctica la supressió de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, la plusvàlua”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   El grup republicà reprova la inacció i deixadesa de funcions dels successius governs de l’Estat que han estat incapaços d’adequar el mètode de càlcul de l’impost als requeriments que feia la sentència del Tribunal Constitucional i a les  demandes de les entitats municipalistes. Davant aquesta situació, la moció exigeix al govern de l’Estat que adeqüe d’urgència, a través d’un reial decret llei, la metodologia de càlcul de la base imposable per tal de dotar de plena seguretat jurídica la liquidació de l’impost. I mentre no entre en vigor el nou mètode de determinació de la base imposable, Esquerra Republicana insta a la creació d’un fons extraordinari que compense la pèrdua d’ingressos que ocasiona la sentència del Constitucional sobre les finances municipals. També es demana un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que genere el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment de la suficiència financera. D’altra banda, Faura ha explicat l’altra moció que el grup municipal d’Esquerra defensarà al ple en defensa dels represaliats i càrrecs públics encausats per l’1 d’octubre.

El grup d’Esquerra Tortosa reclama informació econòmica a l’Ajuntament per presentar un pressupost municipal ‘realista’ pel 2022

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una instància a l’Ajuntament sol·licitant tot un seguit d’informació econòmica, tant de l’Ajuntament com de les societats municipals, per tal d’elaborar un pressupost per al 2022 que sigui realista i garanteixi l’estabilitat econòmica municipal. En aquest sentit, el grup republicà ha expressat la seua preocupació per la falta de previsió del govern de Junts per Tortosa i el PSC per tal de planificar com farà front la societat municipal GESAT al deute de 3,1 milions d’euros, a conseqüència de la sentència del Tribunal Suprem que va anul·lar el contracte de subministrament de l’hospital de Jesús, o com es finançaran els 4 milions d’euros que Tortosa Salut ha de destinar el 2023 a la compra de l’edifici de l’antiga Aliança.   “Estem molt preocupats per la situació econòmica de l’Ajuntament, el govern sociovergent ha demanat el crèdit més elevat de la història de l’Ajuntament, de 9,5 milions d’euros, uns diners que es destinen a actuacions que ni són prioritàries, ni responen a un projecte de ciutat”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.  Esquerra Tortosa ha lamentat que l’Ajuntament continue amb un pressupost prorrogat des del 2019. “Si el govern municipal de Junts per Tortosa i el PSC no vol fer la feina i elaborar un pressupost realista, que ens faciliten la informació i ja ho farem l’oposició”, ha dit Faura, que sosté que per presentar una proposta de pressupost municipal és necessari tot un seguit d’informació econòmica. Així, el grup municipal d’Esquerra ha demanat la quantificació de la totalitat dels ingressos previstos pel 2022, amb el detall per capítols: impostos directes, impostos indirectes, taxes, preus públics, transferències corrents, ingressos patrimonials, ingressos per alienació de béns i drets, transferències de capital, actius financers, préstecs i altres passius financers.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa una ordenança municipal que promocione l'energia renovable

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l'Ajuntament perquè s'aprove una ordenança que promocione les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica. Una proposta que va més enllà de l'increment de la bonificació de l'IBI del 20 al 40% plantejat pel govern de Junts per Tortosa i el PSC. "Els beneficiaris d'aquesta bonificació del 40% de l'IBI no han de ser només els titulars d'un habitatge habitual amb valor cadastral inferior a 55.000 euros, sinó que cal ampliar-ho sempre que l'energia solar fotovoltaica supose una potència igual o major a 30% de l'elèctrica contractada per l'immoble", ha explicat el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. A més el grup republicà ha lamentat que per tercer any consecutiu es prorroguen les ordenances i el govern municipal no face cap esforç per a millorar-les. La moció d'Esquerra també preveu una bonificació del 90% de l'ICIO sobre la part del pressupost d'execució material corresponent a la instal·lació d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. I en el cas que la instal·lació se sol·licite per habitatges o locals situats al nucli antic de l'antic, el grup municipal republicà planteja una bonificació del 70% de l'IBI i del 100% de l'ICIO. Faura ha recordat que fa un any el grup municipal d'Esquerra ja va registrar una instància a l'Ajuntament proposant la creació d'una ordenança per a promoure les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica. "Mai hem tingut cap resposta per part del govern municipal i creiem que la modificació de l'ordenança que ha anunciat l'alcaldessa, on es preveu una bonificació de l'IBI del 40%, és totalment insuficient per afavorir l'autoconsum energètic a partir d'energies renovables", ha dit el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí. "Vivim en un dels territoris més amenaçats pel canvi climàtic, és necessari un nou model energètic més democràtic que ens permeti reduir les emissions de gasos contaminants", ha afegit Faura.

Faura reclama explicacions sobre la polèmica construcció als Ports projectada pel regidor d'Urbanisme

El portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa, Xavier Faura, sosté que el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tortosa, el socialista Enric Roig, hauria de sortir al pas sobre la polèmica construcció d'una edificació duta a terme pel subdelegat del govern de l'Estat, el també socialista Joan Sabaté, ja que és precisament Roig l'arquitecte d'aquesta actuació, segons han publicat avui diversos mitjans de comunicació, per tal d'aclarir la seva intervenció. "Si les informacions que han sortit publicades fossen certes i s'ha edificat una construcció a la partida del Mascar que no s'ajusta a la llicència d'obres sol·licitada i hi ha una possible infracció urbanística, en aquest cas el regidor d'Urbanisme hauria de posar el seu càrrec a disposició", ha manifestat Faura. Segons ha publicat La Vanguardia el subdelegat del govern de l'Estat ha edificat una construcció a la partida del Mascar, al terme municipal de Roquetes, que no s'ajusta a la llicència concedida i ha estat requerit per l'Ajuntament de Roquetes per fer-hi modificacions. Concretament, el permís d'obra era per habilitar un magatzem agrícola, però després d'una inspecció de l'Ajuntament de Roquetes es va constatar que hi havia finestres a la façana, il·luminació exterior, la instal·lació d'una antena parabòlica i distribució interior per ús residencial. Un projecte que segons ha sortit publicat Sabaté va encarregar al regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, que és arquitecte. "Ens sorprèn que el regidor d'Urbanisme de Tortosa hagi redactat un projecte urbanístic que no és legalitzable, hauria de donar explicacions a la ciutadania de Tortosa", ha dit Faura. El portaveu republicà també ha expressat la seua sorpresa pel fet que el subdelegat del govern de l'Estat i exalcalde de Tortosa sigui el promotor d'una actuació urbanística que no s'ajustaria a la llicència. "Els càrrecs públics són qui més exemple ha de donar", ha assenyalat Faura.

El grup municipal d’ERC-Tortosa Sí reclama un canvi en el model de festes

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha fet avui balanç de les Festes de la Cinta, un model de festes que consideren està esgotat i que cal canviar. “Enguany s’ha utilitzat la Covid-19 per no renovar el model de festes, un model que des d’Esquerra considerem que s’ha de redefinir. Les festes majors de Tortosa han de ser integradores i adreçades a tots els col·lectius”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana, Xavier Faura, que ha lamentat la falta d’activitats pels joves en la programació de la Cinta 2021.   Les mesures anti-Covid del Procicat han limitat l’aforament i els horaris dels actes programats per l’Ajuntament a les Festes de la Cinta, així com la realització d’altres actes com són les proves de penyes. “La situació de pandèmia que vivim no fa possible dur a terme alguns actes, però la Cinta 2021 s’ha oblidat completament dels joves”, ha dit Faura. En aquest sentit, el grup municipal republicà ha apuntat que de la mateixa manera que s’han programat concerts, ball o espectacles infantils s’haurien pogut programar actuacions adreçades als joves respectant la normativa sanitària. “Aquesta mancança ha comportat que els joves s’organitzessen la seua festa amb botellots al polígon industrial Baix Ebre, amb el perill que comporta el desplaçament en vehicle, sense que es respecten les mesures per frenar els contagis de Covid-19 i amb les molèsties que s’han ocasionat als veïns de Campredó”, ha lamentat el portaveu del grup d’Esquerra. Uns botellots que es van repetir cada nit de festes sense que l’Ajuntament adoptés mesures per evitar-los. D’altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat les mocions que defensarà al ple ordinari del pròxim dilluns. Una de les mocions reclama que l’Estat absorbeixi l’import resultant de les liquidacions negatives corresponents al model de finançament local dels anys 2020 i 2021 i que l’Estat articule el fons Covid de 5.