Tortosa

Totes les notícies

Presentació del candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Tortosa

Dissabte 21 de maig a les 12.00 hores tindrà lloc l'acte oficial de presentació de Xavier Faura com a candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Tortosa. La presentació de l'alcaldable per les eleccions municipals del 2023, que es farà a la plaça de Barcelona, comptarà amb la intervenció del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. La coordinadora territorial d'Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, serà l'encarregada de presentar l'acte.

Esquerra Tortosa reclama dignificar la figura de l'alcalde republicà afusellat Josep Rodríguez

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al pròxim ple de l'Ajuntament de Tortosa per dignificar el record de l'alcalde republicà Josep Rodríguez, que va morir afusellat, víctima de la repressió franquista. En aquest sentit, el grup republicà proposa que es trasllade el monòlit d'homenatge a l'alcalde Rodríguez del grup del Temple a la plaça Sant Jaume, al barri de Remolins i es col·loque una placa en record seu al davant del seu habitatge, al número 28 del carrer Sant Jaume. "L'alcalde Josep Rodríguez era una persona molt coneguda al barri de Remolins, on tenia una fusteria, cal homenatjar-lo en un espai que tingui vinculació amb ell", ha assenyalat el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   En l'exposició de motius de la moció, el grup d'Esquerra Tortosa recorda que el 2007 l'Ajuntament, presidit pel socialista Joan Sabaté, va dedicar un carrer a Josep Rodríguez al grup del Temple, que en aquell moment encara s'anomenava 13 de Gener, en record a la data d'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, un espai sense cap mena de vinculació amb Josep Rodríguez. "Des d'Esquerra ens preguntem si és aquest el carrer que es mereixia l'alcalde assassinat", ha dit Faura. Més endavant, el 2014, es va col·locar una plaça i un monòlit per commemorar el 75è aniversari del seu afusellament en aquest mateix carrer, precisament aquest és el monòlit que ara Esquerra reclame que es trasllade al barri on va viure l'alcalde. De la mateixa manera que les llambordes 'Stolpersteine' es situen a l'entrada del domicili on van viure les persones deportades als camps de concentració, Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que el més lògic és recordar la figura de l'alcalde Josep Rodríguez allà on va viure. Josep Rodríguez Martínez (Tortosa, 26 de juliol de 1896-Tarragona, 8 d'agost de 1939) va ser alcalde de Tortosa durant la Segona República i la Guerra Civil. En finalitzar la guerra va marxar a Barcelona, però va tornar poc després a Tortosa, on va ser detingut el 5 de març i traslladat a la presó de Pilats a Tarragona.

"Cal un replantejament de l’actual finançament local”

Quan va començar a interessar-se per participar directament en la vida política? El meu interès ve de lluny, a nivell d’espectadora. Va ser el projecte conjunt d’Esquerra Republicana i Tortosa Sí per concórrer a les eleccions del 2019 que em va enganxar i vaig pensar que era el moment de fer el pas per treballar per la meua ciutat. Quines funcions desenvolupa el departament de Presidència a les Terres de l’Ebre? És un departament compost de diferents secretaries, però als serveis territorials, dins la secretaria de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, treballem al costat dels diferents ens locals: ajuntaments, consells comarcals i EMD. També hi ha representació territorial de la de l’Esport i l’Activitat Física. Quins són els objectius fixats aquesta legislatura? Dins del Pla de Govern, en l’àmbit local, hi ha la promoció de les relacions amb els municipis i el territori per evitar el despoblament. Una primera mesura ha estat la reactivació del Consell de Governs Locals, com a eina per afavorir la cohesió territorial i donar veu a tots els municipis. Quina és la relació dels serveis territorials amb el món local ebrenc? Per una banda dotar de recursos pel finançament de l’activitat dels ens amb el fons de cooperació local, la compensació per a càrrecs electes locals o el fons extraordinari addicional. També en l’àmbit de la inversió amb les subvencions del PUOSC o dels ajuts extraordinaris per a danys catastròfics. I l’acompanyament pels llocs reservats a habilitats nacionals  i altres formalitats legals. Considera que les administracions locals necessiten més finançament? És evident que cal un replantejament de l’actual finançament local. I el Govern n’és conscient i així ho trobem al pla de Govern. Cal contemplar les diferents realitats a nivell territorial local i garantir que el finançament sigui l’adequat. Perfil. Pilar Caballé és regidora d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí a l’Ajuntament de Tortosa  des del 2019 i directora dels serveis territorials de la Presidència a les Terres de l’Ebre, des del 2021.

Esquerra Tortosa reclama una proposta viable que solucione els problemes de l’Hospital de manera ràpida

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha valorat en roda de premsa el debat d’ahir al ple de l’Ajuntament de Tortosa d’una moció, presentada per Movem Terres de l’Ebre i Ciutadans, per la cessió d’uns terrenys al departament de Salut per la construcció d’un nou hospital. El grup republicà, que es va abstenir, sosté que la moció és “electoralista” i únicament busca la confrontació per treure'n rèdit electoral, ja que, de moment, l’única proposta que hi ha sobre la taula és l’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta.   “La moció de Movem i Ciutadans transmet tot un seguit d’informació incerta i, fins i tot, falsa a la ciutadania per tal de generar confusió i treure’n rèdit electoral”, ha manifestat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Faura ha precisat que no és cert que es construeixen hospitals per tot Catalunya, sinó que en molts casos es fan ampliacions, com la prevista a Tortosa per la consellera Vergés. A més, el grup republicà a l’Ajuntament de Tortosa recorda que per falta de consens al territori, l’Estat va deixar d’executar la continuació de l’autovia A7, “no volem que passe el mateix amb l’hospital”, ha dit Faura.  “Ja n’hi ha prou de mercadejar amb el futur de l’hospital de Tortosa, ja n’hi ha prou de vendre fum i enganyar la ciutadania”, ha afegit regidora i diputada Maria Jesús Viña. El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha manifestat també que la consellera Vergés va fer una proposta d’ampliació de l’hospital per afrontar les necessitats del territori de manera immediata. “Si aquesta solució avui ja no està damunt la taula i n’hi ha una altra, cal dir-ho ja. No podem passar més temps sense clarificar el futur de l’hospital, reclamem una proposta viable i que solucione els problemes de manera ràpida, no podem perdre ni un minut més en inversions en salut per la gent de l’Ebre”, ha assenyalat Viña.

Esquerra Tortosa reclama la gratuïtat de la zona blava de Ferreries pels veïns els dissabtes al matí

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l’Ajuntament de Tortosa del pròxim dilluns per reclamar una modificació de la zona blava al barri de Ferreries. Concretament, el grup republicà proposa que s’aplique l’exempció del pagament de la zona blava als veïns del barri els dissabtes al matí, quan té lloc el mercat setmanal de venda no sedentària a l’avinguda Cristòfol Colom. També el tercer dissabte de cada mes té lloc el mercat d’antiguitats al carrer Alfara. “Es redueixen els aparcaments des de primera hora del matí fins al migdia i els veïns de les zones properes als mercats tenen veritables dificultats per estacionar el vehicle”, ha explicat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Tot i que actualment la zona blava és homogènia a totes les zones quant a horari de funcionament, d’acord amb l’ordenança de circulació, l’Ajuntament pot determinar altres horaris i períodes, així com les dates en les quals no es presta aquest servei. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra planteja resoldre la problemàtica dels veïns de Ferreries amb l’exempció del pagament els matins de dissabte. Una exempció que es podria controlar amb l’aplicació Aparcar Tortosa i la identificació dels domicilis lligats als vehicles per l’impost de circulació. Una altra moció que presentarà el grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí al ple de l’Ajuntament reclama la instal·lació d’il·luminació del camí de Tortosa a Amposta. Aquest camí uneix Tortosa ciutat amb l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó i connecta el municipi amb les instal·lacions esportives del Club de Rem, amb usuaris de diferents edats. “Es tracta d’un tram molt transitat, tant pels veïns de Campredó com pels usuaris de les instal·lacions esportives i els veïns que hi tenen les seues finques, on no hi ha cap tipus d’il·luminació i aquest fet converteix el camí en perillós”, ha dit Faura.

Xavier Faura, escollit candidat d'Esquerra per a les municipals de 2023

L'assemblea de militants d'ERC Tortosa ha ratificat la candidatura de Xavier Faura per les eleccions municipals del 2023. La proposta de l'executiva local ha estat l'única que s'ha presentat i ha aconseguit el suport de la militància per unanimitat. Així, Faura repetirà com a alcaldable amb l'objectiu d'impulsar un canvi a Tortosa i aconseguir que el maig de 2023 Esquerra Republicana sigui la força majoritària a la capital de les Terres de l'Ebre. La presidenta de l'executiva local d'Esquerra Tortosa, Maria Jesús Viña i el portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament i president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, han explicat avui els acords adoptats per l'assemblea de militants extraordinària que va tenir lloc ahir al vespre. "La militància republicana ha tornat a dipositar la confiança amb el candidat Xavier Faura; estem convençuts que amb l'experiència aconseguida, la capacitat de treball i de teixir aliances i l'equip que formem, impulsarem un canvi de rumb a Tortosa", ha dit Viña. Per la seua banda, Faura ha agraït el suport a la militància i ha insistit en la necessitat de canviar la manera de fer política a la ciutat. "Cal un canvi en la manera de fer política a l'Ajuntament tortosí, que ha de ser més transparent, més propera i més participada per la ciutadania", ha manifestat el cap de llista d'ERC. "Necessitem una Tortosa més cohesionada, una ciutat dinàmica, respectuosa amb el medi ambient i pensada per les persones", ha afegit Faura, que lamenta que actualment el municipi no exerceixi el paper de capital del territori. "Tortosa ha de recuperar el paper de capital de les Terres de l'Ebre, però amb generositat, i treballar conjuntament pels reptes de futur des dels valors republicans de progrés, democràcia, feminisme i ecologisme", ha dit el candidat d'ERC. Amb l'elecció del cap de llista, Esquerra obre el procés d'elaboració del programa electoral i la llista de membres de la candidatura per les municipals del maig del 2023.

Esquerra Tortosa reclama feminitzar el nomenclàtor del municipi

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al pròxim ple municipal per feminitzar el nomenclàtor del municipi, coincidint amb la commemoració el 8 de Març del Dia Internacional de les Dones. El carrer és un espai on queda palesa la desigualtat entre gèneres i a Tortosa només hi ha dues vies en nom de dona que no estiguin relacionats amb la religió catòlica o la noblesa. “Hem de capgirar el greuge històric que han patit les dones al nomenclàtor de Tortosa, tenim el repte de generar genealogia femenina recuperant la memòria històrica i la contribució de les dones a l’esdevenir del municipi i les Terres de l’Ebre”, ha dit el portaveu del grup republicà, Xavier Faura.   Actualment, a Tortosa hi ha pocs carrers en nom de dona i aquests estan dedicats majoritàriament a dones relacionades amb la religió catòlica, com verges, santes i religioses, o a la noblesa. Només hi ha dues vies amb nom de dona que no compleixen les característiques esmentades:  el carrer Montserrat Viladrich, al barri del Temple i la plaça Josefa Sol, la Paisana, a Remolins. És per això que el grup municipal d’Esquerra Republicana reclamarà al ple de Tortosa que impulse la incorporació al nomenclàtor de noms de dones que hagin contribuït a l’esdevenir de Tortosa i la nostra societat, tant en l’àmbit local com global. La moció també demana que l’Ajuntament pose totes les eines de què disposa al servei de la defensa dels drets de les dones i la lluita contra la desigualtat. També amb motiu del 8M, Esquerra Tortosa defensarà una altra moció al ple municipal contra la bretxa salarial. La moció referma el compromís de Tortosa en la lluita contra la desigualtat de gènere i planteja la realització de campanyes i accions per sensibilitzar la població respecte la bretxa salarial i les conseqüències que se’n deriven. Finalment, la moció proposa treballar amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial.

El grup municipal d'Esquerra proposa la instal·lació de més espais d'expressió ciutadana a Tortosa

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció al pròxim ple de l'Ajuntament per demanar la instal·lació de més espais d'expressió ciutadana al municipi, on entitats i col·lectius puguin fer difusió dels actes que organitzen. La moció reclama al govern local que no retiri més punts d'expressió ciutadana i reinstal·li els espais retirats al passeig Jaume I i a la cruïlla entre els carrers mossèn Manyà i Enric d'Ossó. D'altra banda, Esquerra Republicana-Tortosa Sí portarà al ple la moció en defensa del cànon de residus a Catalunya. "Tortosa no disposa de prou espais d'expressió ciutadana per tal que la ciutadania i les diferents associacions del municipi puguin fer difusió de les activitats que organitzen a la ciutat. Una manca d'espais que pot limitar la llibertat d'expressió i el dret de la ciutadania a estar informada", ha manifestat el portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. És per això, que Esquerra Tortosa proposarà al ple que es tornen a instal·lar els espais d'expressió ciutadana retirats. També es demanarà al ple la instal·lació de més punts d'expressió ciutadana al centre de la ciutat en espais ben visibles, com la plaça de l'Ajuntament, la plaça mossèn Sol, el passeig Joan Moreira o el parc Teodor Gonzàlez, així com als pobles de Jesús, Bítem, Campredó, Vinallop i els Reguers. I en aquells espais on no es puguin instal·lar punts d'expressió ciutadana, Esquerra proposa que s'hi instal·len cartelleres. A més, la moció del grup republicà planteja la creació d'una oficina d'informació ciutadana virtual on la població de la ciutat pugui expressar-se i anunciar-se també de manera telemàtica i fer arribar el seu missatge a la població. D'altra banda, Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà al ple de l'Ajuntament de Tortosa una moció en defensa del cànon de residus a Catalunya. La moció demana que es blindi el cànon de residus català, davant l'amenaça que comporta la "Ley de residus y suelos contaminados para una economia circular" que s'està tramitant al Congrés dels Diputats.

Xavier Faura i els impulsors de la plataforma Tortosa Sí s'incorporen a Esquerra Tortosa

Xavier Faura, president del Consell Comarcal del Baix Ebre i portaveu del grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, i els promotors de la plataforma ciutadana Tortosa Sí s'han incorporat a la secció local d'Esquerra Tortosa. Així, a més de Faura entre els nous militants republicans hi ha el regidor a l'Ajuntament tortosí, Josep Rima; el número 5 a la candidatura d'Esquerra a les passades eleccions municipals, Pau Galiana; Josep de los Santos, Albert Ferré i Òscar Grau. L'objectiu d'aquestes incorporacions és enfortir la secció local del partit per preparar la candidatura municipal d'Esquerra Republicana a Tortosa. Els impulsors de la plataforma política Tortosa Sí, creada el 2018 i que va concórrer conjuntament amb Esquerra Republicana a les passades eleccions municipals, s'han donat d'alta com a nous militants d'Esquerra Republicana de Tortosa. Concretament, s'han sumat a la militància republicana una desena de persones. "Creixem en militants i seguirem treballant per aconseguir una major implantació d'Esquerra Republicana a Tortosa i els seus pobles per consolidar el projecte republicà i assolir l'alcaldia de la ciutat a les pròximes eleccions", ha dit la presidenta de l'executiva local, Maria Jesús Viña. L'executiva local traslladarà a l'assemblea de militants, prevista pel pròxim mes de febrer, la candidatura de Xavier Faura com a cap de llista per a les eleccions del 28 de maig de 2023. Així, un cop s'hagi pronunciat l'assemblea de militants, Faura repetirà com a alcaldable d'Esquerra Republicana i farà tàndem amb Mar Lleixà, coordinadora territorial d'Igualtat i Feminismes. Amb aquest tiquet electoral, que haurà de ser ratificat per l'assemblea local, els republicans pretenen aconseguir l'alcaldia de la ciutat i consolidar l'hegemonia assolida durant el darrer cicle electoral a les Terres de l'Ebre. "Espero que la militància republicana em faci confiança per liderar la candidatura i que el 2023 siguem la força majoritària a la ciutat, per formar un govern solvent i dur a terme els canvis en positiu que Tortosa necessita", ha assenyalat Faura, que el 2019 va encapçalar la candidatura com independent.