Ulldecona

Notícia

El Montsià espoliat; defensem el nostre patrimoni

Un camió entrant a l'explotació d'argila de CEMEX, a la falda del Montsià. [AGUAITA.CAT y ACN]
Un camió entrant a l'explotació d'argila de CEMEX, a la falda del Montsià. [AGUAITA.CAT y ACN]
l'activitat extractiva que l'empresa CEMEX fa a la falda del Montsià al terme d'Ulldecona; una actuació que no aporta cap benefici al nostre poble

Des de l’any 2006 anem denunciant l'activitat extractiva que l'empresa CEMEX fa a la falda del Montsià dins del terme municipal d'Ulldecona; una actuació que no aporta cap benefici econòmic al nostre poble, ans al contrari, fa que milers de m2 es vegen afectats i que tones de terra bona, argila, siga extreta per convertir-la en ciment, provocant una afectació mediambiental i patrimonial.

Cal tenir present que esta és una zona d'impacte arqueològic d'alt risc. Hi ha diversos jaciments amb valor arqueològic a les proximitats de la falda del Montsià: la Ferradura, la Torreta, la Cogula, Sant Jaume Mas d'en Serrà, la Moleta del Remei, la Pedrera, el Molló, el Mas de l'Ermitanyo, o el jaciment paleontològic del Mas de Comú; i per tant, no és descartable que puguen aparèixer restes arqueològiques d'importància.

Hi ha nombrosos exemplars d'oliveres mil·lenàries i centenàries, algunes de les quals catalogades. De fet, és el lloc on hi ha el nombre més gran d'estos arbres monumentals al nostre municipi, i per esta raó estem parlant d'un antic paisatge agrícola amb un immens valor històric i cultural.

Hi ha una gran quantitat de construccions en pedra en sec: marges, cocons amagatalls, paravents, cisternes..., així com d'altres mostres d'arquitectura popular: casetes, masos, valones...

Hi ha una xarxa de canals que, com a mínim, tenen el seu origen al segle XIX.
També trobem un gran nombre de lligallos que comuniquen la serra i la Foia, que són un bé de servitud essent una zona de captació d'aigües cap a la Foia.

Tots estos elements posen de manifest la importància de valorar i protegir un paisatge que representa un exemple de la paleoecologia humana del terme d'Ulldecona. Per  estos motius des del grup municipal d’Esquerra Republicana vam presentar al nostre Ajuntament tot un seguit de propostes, ajustades a llei, per revertir en la mesura que fóra possible esta situació.

Entre estes propostes destacaríem fer una declaració institucional com a Ajuntament en contra de les extraccions d'argila que l'empresa CEMEX fa a la falda del Montsià. També ampliar a 1,5 km la distància del perímetre declarat del jaciment La Ferradura - Els Castellets on quede expressament prohibida tota edificació i activitat extractiva de pedra, terra, etc..i qualsevol activitat extractiva i finalment fer les gestions necessàries per declarar la falda de la serra del Montsià com a BCIL (Bé Cultural d'Interès Local).

Entenem que no són unes demandes exagerades i que ens permet com a poble poder decidir què fem del nostre entorn i quin ús en volem fer. Esta proposta va ser rebutjada pel vot dels socialistes, tenen majoria absoluta, amb el suport incondicional del PP local, i vam comptar amb el suport de Fem Poble i Junts. Finalment, vull destacar la faena de denúncia i sensibilització fetes per les entitats Salvem lo Montsià i el GEPEC - EdC.

Mentre dure esta activitat al nostre terme municipal en les condicions que ho fa avui dia, estaria bé que tots aquells que ens estimem el patrimoni natura i arqueològic del Montsià ens mantinguem atents a les possibles afectacions que puga provocar, i no haver de lamentar la seua irreversibilitat.

Alfred Paredes i Poy
Portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana d’Ulldecona

AGUAITA.CAT - Medi natural | Alfred Paredes i Poy | Actualitzat el 14/01/2022