Vallès Occidental

Totes les notícies

Esquerra reclama el traspàs a la Generalitat de la titularitat de la Ronda del Vallès

Esquerra ha presentat , en el marc del debat de Política General al Congrés de Diputats, una proposta de resolució per a traspassar la titularitat de la Ronda del Vallès, actualment de titularitat estatal, a la Generalitat de Catalunya. Esquerra fonamenta aquesta demanda en el fet que el traçat de la via actual aprovat per la Generalitat de Catalunya no contempla en cap cas traspassar cap frontera autonòmica, de manera que la titularitat de la via per part de l’Estat no té raó de ser. Cal aquest traspàs de la gestió per tal de preservar l’autonomia en matèria de planejament territorial que sempre ha ostentat Catalunya.i per enfortir i blindar el planejament territorial impulsat per la Generalitat de Catalunya a través del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, que entre d’altres condicions instaura la funció intercomarcal de la Ronda. Sense el canvi de titularitat que proposa Esquerra, la Ronda del Vallès podria esdevenir, amb el pas dels anys i l’alternança política, una segona via d’ample i abast internacional, la proposta sociovergent inicial, que acabés de destruïr la ja prou maltractada plana vallesana. Des d’Esquerra s’espera que les diferents forces politiques amb representació al Parlament de Catalunya respectin al Congrés de Diputats allò que s’han compromès a impulsar a través del Pla Territorial Metropolità de Barcelona.

Esquerra, Sabadell, Juli fernàndez

Juli Fernàndez és el nou candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Sabadell

L’actual director de l’Agència Catalana de la Joventut, Juli Fernàndez, va ser escollit ahir al vespre candidat a l’alcaldia de Sabadell per l’Assemblea de la Secció Local d’Esquerra. Fernàndez, que va rebre el suport gairebé unànime de la militància (prop del 90% de la militància), va recordar que ERC representa “l’independentisme a l’Ajuntament de Sabadell” i es va comprometre a treballar amb l’objectiu que el seu partit sigui decisiu en el pròxim mandat i possibiliti un canvi en el govern de la ciutat, ara que “l’etapa Bustos està esgotada”. Després de la seva elecció com a alcaldable d’Esquerra, i a partir del treball conjunt amb la secció local i també amb l’actual regidor Magí Rovira, Fernàndez pretén articular els mecanismes necessaris per tal d’escoltar les propostes de la ciutadania i incorporar-les al projecte republicà per a la ciutat de Sabadell. El candidat vol que els sabadellencs i les sabadellenques “tornin a percebre que la política és útil”, i així bastir un projecte de ciutat col·lectiu i engrescador. ERC-Sabadell seguirà mantenint contactes amb l’Entesa per Sabadell per sondejar possibles acords programàtics comuns en l’àmbit local, amb l’objectiu de facilitar una veritable alternativa de govern a la ciutat.

Eduard Voltas

Eduard Voltas: “La llei del cinema és una llei per la llibertat”

Aquest passat dijous va tenir lloc l'acte de proximitat que Esquerra Terrassa va organitzar sobre la nova llei del cinema, la xerrada a càrrec d’Eduard Voltas, secretari de Cultura de la Generalitat, es va fer al local dels Amics de les Arts i va comptar amb la presència d’una vintena d’assistents. Voltas va explicar d’una manera clara i breu perquè s’ha fet la llei, com canviarà la manera de veure cinema al nostre país i com combatran les resistències que s’han trobat per part de les grans distribuïdores i dels exhibidors de cinema. "La llei del cinema és una llei per la llibertat, la llibertat de poder triar en quin idioma veiem una pel·lícula. Aquesta llibertat no l’hem tinguda mai". El 75% de la taquilla anual a Catalunya se l’emporten les pel·lícules de les grans productores de Hollywood, i això no deixa espai a les produccions del nostre país, europees o de cinema independent, de fet el 80% de les pel·lícules que es presenten en els festivals de cinema més prestigiosos del món no s’arriben a estrenar mai a casa nostra. I són aquestes mateixes productores les que no contemplen el tema del català. No volen incloure el doblatge en català per no crear un precedent, ja que les llengües a les que es doblen les pel·lícules ja estan establertes i són totes llengües amb estat propi. És per això que la llei preveu: -Alliberar pantalles, és a dir, crear una xarxa de cinemes a través de convenis amb els exhibidors privats per tal que projectin cinema europeu i independent a les seves sales. En aquest cas sempre en versió original. -Assegurar l’equilibri lingüístic als cinemes obligant a les distribuïdores a repartir la meitat de les còpies doblades o subtitulades al català. Aquesta obligació passarà a ser dels exhibidors un cop les sales s’hagin digitalitzat, i totes les còpies digitals de les pel·lícules incorporin el català en el seu menú lingüístic. Com ja s’ha vist, els articles de la llei que parlen de la llengua han creat moltes reticències per part de les majors i dels exhibidors, que han arribat a amenaçar amb una vaga de distribució de pel·lícules per part de les productores i amb la certesa que s’hauran de tancar moltes sales si això passa.