Vallès Occidental

Totes les notícies

Juli Fernàndez al Parlament / Marc Puig

El Parlament aprova, a proposta d’Esquerra, la creació d’una comissió d'estudi sobre la salut mental i les addiccions

La comissió d’estudi ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris, excepte de l’extrema dreta. El Parlament de Catalunya va aprovar dimecres amb el suport de tots els grups, excepte l’extrema dreta, la Proposta de resolució per crear una comissió d’estudi sobre la salut mental i les addiccions. El diputat Juli Fernàndez, en la seva primera intervenció al Parlament, ha defensat la proposta de resolució afirmant “Aquesta, la catorzena legislatura, ha de ser i serà la legislatura de la salut mental”.   Fernàndez ha començat la seva intervenció “agraint a les entitats del sector de salut mental que estiguin cada dia a la trinxera, cada dia, no només durant la Covid” i ha justificat la necessitat  i la importància de la comissió constituïda afegint “la salut mental no té color polític, és de tothom, doncs, avui proposem a aquesta Cambra la creació d'una comissió d'estudi sobre la salut mental i les addiccions” tot accentuant “és la primera comissió que crearem de les que no són preceptives, i, per tant, és un fet que demostra que sens dubte estem alineats en la prioritat fonamental de l'abordatge de la salut mental”.   El diputat vallesà, ha proposat “En aquesta comissió tindrem la possibilitat de debatre i de construir grans consensos, i permeteu-me que apunti algunes de les qüestions que des del nostre grup parlamentari, que hem tingut la responsabilitat durant aquests darrers anys de gestionar, creiem que és important que hi puguem aportar”. I avançant les propostes que d’Esquerra Republicana en aquesta comissió ha manifestat “parlarem del model i aportarem, doncs, la visió; els valors; els reptes; l'accessibilitat i l'equitat arreu; posar la vida de les persones al centre; la visió comunitària; la integralitat; el respecte; els drets de les persones; la prevenció en tots els àmbits”.         D’altra banda el diputat republicà reblat “Per tant, l'objectiu: facilitar el dia a dia de la gent.

Consell Comarcal Vallès Occidental

El Grup Comarcal d'Esquerra Republicana lamenta que es limiti el debat polític al Consell Comarcal del Vallès Occidental

El Grup Comarcal d'Esquerra Republicana lamenta que es limiti el debat polític al Consell Comarcal del Vallès Occidental El President ha exclòs de l’ordre del dia del Plenari, d'avui dijous 18 de març, dues mocions presentades pel GC d'Esquerra una en solidaritat amb Pablo Hasél i l’altra en suport a l’Amnistia per a les persones preses, exiliades i represaliades. El GC d’Esquerra al Vallès Occidental expressa la més absoluta protesta amb la limitació del debat polític i el bloqueig a l’exercici de participació política que es produeix al Consell Comarcal del Vallès Occidental. I està en total desacord amb l'exclusió de l’ordre del dia del Plenari d'avui per part del president, excusant-se en un informe de Secretaria, de dues mocions presentades pel GC d'Esquerra, una en solidaritat amb Pablo Hasél i l’altra en suport a l’Amnistia per a les persones preses, exiliades i represaliades. Limitació de l'expressió política al Consell Comarcal El GC d'Esquerra recorda que aquesta no és la primera vegada que es limita el dret a la participació política, ja que al ple del passat setembre es va impedir debatre la moció d’Esquerra per retirar els honors a Joan Carles I i reprovar l’actuació del govern espanyol en la seva fugida usant aquesta mateixa argumentació. El GC d'Esquerra ha tornat a presentar pel procediment d’urgència les dues mocions no admeses per aconseguir obrir el debat polític al Ple, conscients que és l'única via possible per salvar la limitació imposada per la Presidència. Juntament amb la defensa de les mocions, Esquerra ha denunciat el bloqueig que suposa a l’exercici de participació política restringir l'única acció propositiva que disposen els grups fora del govern comarcal. El Consell Comarcal hauria de ser un espai autènticament democràtic El GC d'Esquerra, sense a entrar a valorar les argumentacions jurídiques, remarca la indiscutible incoherència que suposa el fet que la mateixa moció es pugui debatre i votar en altres Consells Comarcals o municipis però no al plenari del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Cicle de xerrades telemàtiques #8deMarç

Cicle de xerrades telemàtiques #8deMarç

Des de la Secretaria de les Dones del Vallès Occidental hem organitzat, juntament amb algunes Seccions locals, un cicle de xerrades telemàtiques obertes a tota la militància, amics i amigues entorn del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Les persones que hi vulguin participar podran fer-ho a través de l'enllaç a les sales obertes, que hi ha més avall, o mitjançant inscripció en el cas que aquesta sigui necessària. L’objectiu de aquestes xerrades és divulgar la realitat de les lluites feministes en diferents àmbits d'actualitat: Dona i Salut, Feminisme Trans*, Ecofeminismes, Noves formes de violències masclistes i Feminisme gitano. Aquestes són les xerrades programades:  Dona i Salut, Diumenge 7 de març, 11:00h Gemma Espigares i Tribó, infermera, investigadora i política Anna Torras Simon, metgessa de família i pediatra Modera: Anna Piñol i Serra Enllaç  plataforma Zoom: https://us02web.zoom.us/j/88448946076 Organitza: Dones esquerra Matadepera Feminisme Trans*, Dimarts 9 de març, 19:00h Clara Palau Canals i Judith Juanhuix , activistes feministes Modera: Raquel García Lara Enllaç  plataforma Zoom: https://us02web.zoom.us/j/89019357903 Organitza: Dones esquerra Polinyà Ecofeminisme, Dimecres 10 de març, 19:00h Sílvia Casola Salvatella, Secretaria Transició ecològica ERC Isabel Romàn Martí , Associació Objectiu Residu Zero SPM Modera: Montse Vinyallonga i Flores Enllaç  plataforma Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83403427050 Organitza: Dones esquerra Santa Perpètua de Mogoda Noves formes de violència masclista: obstètrica, digital, vicària i de segon ordre, Dijous 11 de març, 18:00h Janina Pinyol Vives, Treballadora social, especialitzada en l'àmbit de les violències masclistes. Modera: Silvia Grau i Fontanals Enllaç a: http://www.laccio.cat/novesformesdeviolencia/ Organitza: Assemblea dones ERC Terrassa (ADET) Feminisme gitano. Divendres 12 de març, 17:00h Pastora Filigrana, militant feminista anticapitalista Presenta i modera: Francisca Maya Heredia Enllaç  plataforma Zoom: https://us02web.

Revisant-nos amb mirada feminista

Dins el projecte de formació interna en àrees d’interès per la militància republicana, el passat dijous 19 de novembre va tenir lloc el taller “Revisant-nos amb mirada feminista” a càrrec de la formadora i experta en feminismes Clara Giberga.  Aquesta formació realitzada de forma telemàtica, entre un grup reduït de la militància, va tenir com a objectiu identificar, expressar i prendre consciència de les situacions de masclisme quotidià dins de equips de treball. La formadora, mitjançant dinàmiques interactives i participatives va poder crear un ambient de confiança durant la sessió que va permetre  la implicació dels participants i l’assoliment dels objectius. “Vam tenir la oportunitat d’assistir a un taller diferent. Vam copsar el que les feministes dels anys 70 i 80 deien: el que és personal és també polític! Però aquest cop érem  homes d’ERC els que volíem fer un pas endavant per tractar obertament les nostres pors, contradiccions i memòries masclistes. Vam socialitzar les nostres experiències  i  amb el suport de la formadora, que va conduir la sessió amb respecte, empatia, però sense estalviar furgar en els diferents masclismes que van anar sorgint, vam arribar a una conclusió conjunta: Aquest treball ha de continuar amb grups estables, amb l’objectiu que la igualtat entre gèneres i orientacions sexuals, que tant prediquem cap en fora, sigui una realitat dins la vida de la nostra organització.  És un treball que ens pot interpel·lar i ens posa davant del nostre propi mirall. Però fet des de l’empatia i el respecte, et porta a una sensació positiva d’alliberament.  Se’ns va fer curt!” Aquest taller ha estat impulsat per la Secretaria de les Dones i  aquesta primera sessió de prova realitzada a la nostra comarca pretén ser l’inici de futures formacions en matèria de igualtat i convertir la nostra militància en agents transformadors per garantir els drets de les dones i eradicar conductes no pròpies del segle XXI.

I Assemblea de Dones del Vallès Occidental

I Assemblea de Dones del Vallès Occidental

El passat divendres 6 de novembre va tenir lloc la I Assemblea de Dones del Vallès Occidental que es va celebrar per via telemàtica i a la que van estar convocades totes les dones militants i amigues de la nostra organització a la comarca. La creació de la Assemblea de Dones és un dels objectius estratègics recollits en el pla de mandat de l’actual executiva comarcal i es constitueix com a espai de trobada, debat i presa de decisions en matèria de igualtat de totes les dones militants, amigues i joves del jovent republicà del Vallès Occidental. Aquesta Assemblea és el fruit del treball en xarxa dut a terme per les Secretàries de les Dones de les diferents Seccions locals i la Secretària de feminismes del jovent republicà que, de forma coordinada, hem treballat en la organització d’aquest acte com a espai feminista per a compartir experiències i canalitzar els temes que afecten les dones, tenint en compte tota la diversitat de dones que formen part de la nostra organització. En aquesta primera Assemblea inaugural vam poder comptar amb la inestimable presència de la presidenta del Parlament i presidenta honorífica de la Assemblea General de Dones de Esquerra Republicana Carme Forcadell  i de la Eurodiputada i portaveu d’Esquerra Republicana al Parlament Europeu Diana Riba. Visibilitzar les dones referents de la comarca que ocupen espais de poder i de representació a Esquerra Republicana a la comarca, parlar i qüestionar els espais de poder dominats per les actituds patriarcals i quin és el paper de les dones dins el partit van ser alguns dels temes que es van debatre durant la trobada. Des de la Secretaria de les Dones del Vallès Occidental es valora molt positivament la gran participació de dones i l’interès generat en aquesta primera Assemblea i ens emplacem a continuar treballant per donar continuïtat a futures trobades.

Tornarem a vèncer a Rubí.

Tornarem a vèncer a Rubí.

L’anhel de llibertat i justícia social és més viu que mai i el passat 22 d’octubre ho vam poder viure a Rubí i compartir-ho amb tot el territori a l’acte organitzat per la secció local d’aquest municipi del Vallès Occidental. Per mitjà d’una videoconferència vam poder presentar el llibre Tornarem a vèncer, de la mà de la Najat Driouech, Diputada al Parlament de Catalunya per Barcelona i la coautora del llibre i Secretària General d’Esquerra Republicana de Catalunya Marta Rovira. Tot conduit pel portaveu del Grup Municipal d’Esquerra A Rubí, Xavier Corbera. L’acte va tenir un component molt emotiu i ens va permetre compartir unes hores amb la Marta des de l’exili. La Marta ens va desgranar el llibre i el sentit del mateix, deixant clar que es tracta de l’estratègia d’Esquerra per ser més i millors i per trobar la manera de deixar palesa d’una forma incontestable la victòria d’aquest projecte inclusiu i beneficiós per a totes les persones del país. En paraules del propi Xavier Corbera, “No ens podem quedar parats en el 2017. Fora retrets i endavant!. Aprenem del que es va fer bé i del que no es va fer bé. Siguem conscients de les nostres fortaleses i les nostres debilitats. Siguem Realistes i guanyem el següent embat. TORNAREM A VÈNCER! Ho farem treballant per fer del país un lloc millor per viure i per a tothom. Al servei de la gent, treballant perquè tothom tingui feina, un habitatge i una vida digne.”

Tornarem a vèncer a Rubí.

L’anhel de llibertat i justícia social és més viu que mai i el passat 22 d’octubre ho vam poder viure a Rubí i compartir-ho amb tot el territori a l’acte organitzat per la secció local d’aquest municipi del Vallès Occidental. Per mitjà d’una videoconferència vam poder presentar el llibre Tornarem a vèncer, de la mà de la Najat Driouech, Diputada al Parlament de Catalunya per Barcelona i la coautora del llibre i Secretària General d’Esquerra Republicana de Catalunya Marta Rovira. Tot conduit pel portaveu del Grup Municipal d’Esquerra A Rubí, Xavier Corbera. L’acte va tenir un component molt emotiu i ens va permetre compartir unes hores amb la Marta des de l’exili. La Marta ens va desgranar el llibre i el sentit del mateix, deixant clar que es tracta de l’estratègia d’Esquerra per ser més i millors i per trobar la manera de deixar palesa d’una forma incontestable la victòria d’aquest projecte inclusiu i beneficiós per a totes les persones del país. En paraules del propi Xavier Corbera, “No ens podem quedar parats en el 2017. Fora retrets i endavant!. Aprenem del que es va fer bé i del que no es va fer bé. Siguem conscients de les nostres fortaleses i les nostres debilitats. Siguem Realistes i guanyem el següent embat. TORNAREM A VÈNCER! Ho farem treballant per fer del país un lloc millor per viure i per a tothom. Al servei de la gent, treballant perquè tothom tingui feina, un habitatge i una vida digne.”

Una victòria del municipalisme republicà

Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària   Els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats podran fer servir els recursos dels que disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle. Un fet d’una lògica aclaparadora per als que ens dediquem al servei públic però que ha costat una llarga batalla contra un govern del PSOE i Unides Podem que fa mesos que ens repetia, una i altra vegada, que suspendre els topalls de les regles de despesa era, ras i curt, “impossible”. Aquest dimarts, però, ho han aprovat en Consell de Ministres.   Al Maresme i al Vallès Occidental i l’Oriental hi ha nombrosos ajuntaments que es poden beneficiar d’aquesta conquesta. En el cas de les alcaldies republicanes, els municipis poden recuperar un romanent important: els cinc milions de romanent de Martorelles, els 4,7 milions de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) o allò que s’ha fet a Sant Cugat del Vallès, que és eixugar part de l’enorme deute de l’anterior mandat –gràcies a això els pressupostos 21,22 i 23 seran més fàcils de quadrar perquè tindrem menys ingressos–, i encara hi queden 5 milions per determinar. En el cas del Maresme també hi ha casos espectaculars: a Sant Andreu de Llavaneres el romanent arriba als 7,3 milions d’euros (663 per habitant), o bé a Vilassar de Mar amb 6 milions d’euros (291 €/persona). Només un govern proper a la realitat vital de la seva vila, poble o ciutat és conscient de les necessitat que té la ciutadania.  El republicanisme cívic també consisteix en estalviar en època de bonança per esmerçar recursos en temps de dificultats, com és aquesta de la covid19.

Esquerra s’oposa a la suspensió de la condemna a tres anys de presó del Sr. Fernández, exgerent del Consorci de Residus, Turisme i Ocupació al Consell Comarcal del Vallès Occidental.

La Peça 25 bis del cas Mercuri entra ja a la recta final del judici. Recentment, la Fiscalia ha arribat a un acord amb les parts en la condemna per corrupció de Paco Fernández, exgerent de tres consorcis del Consell Comarcal i persona vinculada al PSC. L’acord comporta una pena de presó de tres anys pels delictes dels que s’acusa a Fernández, qui accepta la condemna sempre i quan se li suspengui, i per tant, no l’acabi complint. Tant Junts X Cat, PP, Comuns, Cs i PSC dins del Consell Comarcal presidit per Ignasi Giménez, actual alcalde socialista de Castellar del Vallès, volen acceptar la suspensió de l’entrada a presó del Sr. Fernández, decisió discutida per ERC, que considera no hi ha cap motiu concret i real pel que un condemnat a presó per corrupció incompleixi la condemna penal que li correspon.                Vallès Occidental, 25 de setembre de 2020               Grup Comarcal d’ERC al C.C.V.Occ.