Vallès Occidental

Totes les notícies

ERC dels dos Vallesos presenten al·legacions al Pla de Mobilitat del Vallès.

Prioritza les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents. Representants de les federacions comarcals d’Esquerra Republicana dels dos Vallesos han presentat al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès publicat pel Departament de Territori de la Generalitat el passat 3 de febrer. El document presentat per ERC prioritza el desenvolupament sostenible, basat en les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents, descartant nous traçats que envaeixin el territori, així com millorar l’accessibilitat universal del sistema de transport i l’augment de les connexions internes entre les dues comarques. Esquerra Republicana considera els dos Vallesos com una realitat i proposa una “visió completa del Vallès” dins l’àmbit metropolità. Per això proposa l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el valor ecològic de la regió. La voluntat dels republicans és potenciar les connexions de transport col·lectiu per millorar la mobilitat entre les dues comarques i presenta solucions per modernitzar les carreteres prescindint d’obrir nous traçats –B-40 o quart cinturó. El document al·legatori presentat per ERC està en la sintonia de les propostes presentades per entitats com Fem Vallès, Via Vallès o la plataforma contra el Quart Cinturó.   Concretament, ERC insisteix en la priorització de la línia orbital ferroviària entre Sabadell i Granollers, sense transbordaments, dins de l’eix transversal de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró i que pot unir Terrassa, Sabadell i Granollers, amb 3 combois per hora i en el traçat de l’actual R8 paral·lel a l’AP7: Barberà del Vallès (polígons), Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Parets i Montmeló. En un traçat més interior, es proposa un nou tren tramvia entre Terrassa, Sabadell i Granollers que circularia per Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Lliçà de Vall, que permetria donar a servei a centres de gran afluència com l’Hospital de Terrassa, la Mancomunitat i Mercavallès, així com l’Institut de Seguretat Pública.

Vallès Occidental FEMINISTA!

Vallès Occidental, Comarca de Municipis Feministes!

Aquest primer any de mandat de governança republicana hem treballat des del municipalisme per transformar les nostres ciutats i pobles amb una mirada feminista. Als Ajuntaments del Vallès Occidental, tant des dels governs com des de l'oposició, el nostre compromís amb la igualtat ha estat materialitzat mitjançant la presentació de diverses mocions de adhesió a la Carta Europea per la Igualtat entre homes i dones i el compliment d’un decàleg amb unes línies bàsiques de treball que ens comprometen a fer dels nostres municipis uns espais referents a favor de una igualtat més gran. Amb aquestes accions hem declarat formalment com municipis feministes la majoria de municipis del Vallès Occidental Des de la Secretaria de les Dones seguirem treballant per tenyir de lila la nostra comarca!   Aquí hi trobareu la moció per presentar-la al ple del vostre municipi.  

Independència per no canviar res o per canviar-ho tot.

«La independència no és un objectiu, és l'eina. Alguns la volen per tal de seguir governant i que res no canviï, d'altres la farem servir per transformar aquest país» per Mireia Ingla , 3 de juny de 2020 a les 20:00   El dilluns 15 farà un any de la constitució dels ajuntaments sorgits de les eleccions de 2019. A Sant Cugat, aquests comicis van suposar una oportunitat única, històrica: la de trencar amb la inèrcia generada per 32 anys consecutius de governs de CiU, Convergència i PDECat, i tenir una alcaldia republicana. I alhora, la de superar per part de l'independentisme el 50% dels vots i obtenir 18 regidors dels 25 que conformen el Ple de l'Ajuntament. Els vots de la ciutadania van donar com a resultat una correlació de forces que obria un escenari que no s'havia vist en dècades. La política santcugatenca entrava en el marc d'allò que és l'essència de la política: parlar amb tothom, negociar, defensar les teves idees, saber cedir i arribar a acords amb aquells que no pensen com tu.   En base a aquesta filosofia, i una vegada assegurat que la majoria absoluta que formen els partits independentistes assegurava la defensa de la llibertat dels presos polítics i el dret a l'autodeterminació a través d'un referèndum acordat, les tres formacions polítiques d'esquerres, tot i les diferències ideològiques que tenim en molts temes, ens vam posar d'acord. Vam apostar per un pacte de govern perquè consideràvem que la ciutat necessitava un canvi en la seva governança, en el paradigma: havíem de posar les persones al centre de les nostres polítiques per fer un Sant Cugat per a tothom. Tenim una ciutat que ens agrada molt però no oblidem que hi tenim desigualtats molt importants, i no les podem ignorar o fer com si no existissin. Sovint comento que som un municipi obert, plural, mestís: amb gent nascuda a Sant Cugat, persones que hi han vingut a viure recentment, d'altres que hi van venir a viure fa dècades... Preservar aquesta diversitat, posar-la en valor i fomentar l'equitat són les raons de ser del govern que tinc l'honor d'encapçalar.

#AgafaElGuant - Denunciem les violències masclistes!

Des de la Secretaria de Dones de Esquerra Republicana del Vallès Occidental ens adherim a la campanya #AgafaElGuant impulsada per l’Institut Català de les Dones amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la protecció d'infants, adolescents i joves davant les violències masclistes en l’actual realitat derivada per la crisis del COVID-19.   Durant el confinament la convivència forçada amb els agressors ha incrementat i agreujat les situacions de violències masclistes envers infants, adolescents i joves. Aquestes violències atempten contra les seves llibertats i el ple desenvolupament de les seves vides i són una realitat que cal denunciar i visibilitzar amb l’objectiu de  eradicar-les. Denunciem les violències masclistes!

Les Dones d'ERC del Valllès Occidental entrem a la xarxa

Amb l’objectiu de informar-vos de les accions de la nostra organització, des de una mirada feminista, igualitària i posant la vida al centre, les Dones de Esquerra Republicana del Valllès Occidental estrenem correu corporatiu, compte de Instagram i  re-activem els comptes de twitter i facebook. Us animem a seguir i fer créixer els nostres perfils per tal de fer arribar a més persones les activitats i accions impulsades des de Dones esquerra del Vallès Occidental.

17 de maig, dia internacional contra la LGTBIfòbia

Manifest d'Esquerra Republicana en motiu del 17 de maig, dia internacional contra la LGTBIfòbia.

Com cada 17 de maig commemorem el Dia Internacional contra la LGTBfòbia, coincidint amb la data en què fa 30 anys l'OMS va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Una data en què l'orientació sexual de les persones va deixar d'estar patologitzada, tot i que encara no s'ha aconseguit una despatologització absoluta per les persones trans. Durant aquests trenta anys hem aconseguit avenços i èxits significatius. Tanmateix, encara avui hem de fer front a situacions de discriminació, assetjament o humiliació per raó de la nostra orientació i identitat sexual i de gènere. No podem ni volem oblidar que l'homosexualitat segueix sent encara perseguida legalment en una vuitantena de països del món, en alguns casos fins i tot amb la mort, i en molts d'altres s'encobreix, legalment o tàcitament, la LGTBfòbia. Però no cal anar tan lluny. Aquí, a casa nostra, l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i la bifòbia segueixen sent una realitat molt arrelada a la nostra societat. Ens ho trobem a les aules, amb el bullying homòfob i transfob que pateixen molts menors; als centres de treball, on es fa especialment evident la discriminació que pateix el col·lectiu trans; en l'àmbit esportiu; en les dificultats a l'hora d'accedir a l'habitatge; a l'espai públic, en el dia a dia... Discriminacions que no sempre són explícites, a vegades són també omissions i silencis còmplices que agreugen aquestes situacions. No és un tema menor: la LGTBfòbia mata. Queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació (per tal de fer dels centres educatius espais segurs i respectuosos amb la diversitat i prevenir l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere) o el de l'esport, així com en els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans. Enguany, a més, vivim aquest 17 de maig en una situació excepcional i anòmala, amb les mesures decretades per lluitar contra la Covid-19, que ha afectat de manera molt dura i directa la nostra societat.

Connectem-nos, Feminisme

Mòdul bàsic de Feminisme - Connectem-nos!

Dins del projecte Connectem-nos! que Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat, es realitza una sèrie de trobades telemàtiques internes (videoconferències) entre la militància de les seccions locals i membres de l’Executiva Nacional, electes de les cambres parlamentàries i alts càrrecs del Govern de la Generalitat de Catalunya on s’inclouen també formacions internes en les àrees d’interès per a la militància republicana. El passat divendres 15 de maig es va dur a terme la formació “Mòdul bàsic de Feminisme” de la mà de Meritxell Benedí Altès, Directora General de Serveis Socials, amb una gran presència de persones militants de tots els municipis de la comarca. La formació, que es presentava com a bàsica, va donar lloc a tractar àmpliament l’evolució feminista i la diversitat que inclou el moviment dins del partit deixant palès que queda molt camí per fer tant internament com a la societat en general. Amb una gran participació de les persones presents que es van emplaçar a seguir treballant perquè la república que farem sigui 100% feminista i a donar difusió dels continguts que es van donar a la formació entre tota la militància de cadascuna de les seccions locals del Vallès Occidental. La voluntat del projecte Connectem-nos! és potenciar la cohesió republicana, fomentar la transparència, compartir informació i cuidar la nostra gent.  

Posicionament d'ERC davant la constitució del Consell Plenari del Consorci de Residus del Vallès Occidental

El dimarts 3 de setembre va tenir lloc la sessió extraordinària del Consell Plenari del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (en endavant, Consorci) en què s'ha constituït el mateix Consell Plenari per al mandat 2019-2023, s'ha escollit el president del Consorci, s'ha constituït la Comissió Executiva i, finalment, s'ha nomenat el nou gerent. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya -Vallès Occidental constatem que s'ha escenificat el segon acte de l'acord entre els partits que van pactar la presidència i el govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental (PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem). Un segon acte que es va gestar en paral·lel a la negociació pel Consell Comarcal: la presidència del Consell Comarcal per al PSC, i la presidència del Consorci per a Junts per Catalunya, que assumiria la proposta de gerent que li fes el PSC. Com a segona força municipal comarcal i també com a segona força pel que fa a representació política municipal en el ple del Consorci, lamentem la política de fets consumats i l'opacitat amb què s'han assolit els acords. En cap moment hem estat informats ni ningú s'ha posat en contacte amb el nostre grup per explicar aquests acords ni per mirar d'arribar a algun tipus de consens, trencant així una dinàmica d'anys de col·laboració i respecte institucional i polític en un ens de gestió i de govern com és el Consorci. Aquests fets es contradiuen amb la predisposició al diàleg i a la recerca de consens que va expressar el president del Consell Comarcal, Sr. Ignasi Giménez, en el discurs el dia de la constitució del Ple del Consell Comarcal o en una intervenció en el ple extraordinari de juliol. La realitat és que ens hem assabentat dels acords i les propostes de nomenaments en veure la documentació adjunta en el correu electrònic de convocatòria del Consell Plenari del Consorci del dia 3 de setembre que s'ha enviat als ajuntaments consorciats. Per tots aquests motius, els i les representants municipals escollits en candidatures d'Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal representats en la sessió del dia 3 de setembre del Consell Plenari del Consorci no van donar suport a cap punt de l'ordre del dia.

Davant les amenaces d'Endesa, el silenci del govern del Consell

L’època d’estiu és un bon moment per treure a la llum segons quines qüestions. I Endesa, coneixedora de la situació, aprofita el mes d’agost i envia unes cartes a certs ajuntaments amb amenaces i ultimàtums sobre els deutes de la ciutadania amb l’empresa i possibles talls de subministrament. Davant aquesta amenaça inacceptable, la resposta ve liderada pels ajuntaments. I ja ens sembla bé, però hem trobat a faltar l’aposta decidida i valenta que es va fer en l’anterior legislatura des del Consell Comarcal d’afrontar aquesta situació i situar la pobresa energètica en l’agenda política més enllà de les competències de cada administració. El silenci no pot ser mai una resposta. Fem una mica de memòria. En l’anterior legislatura, ja des de bon inici, es va creure que la pobresa energètica era un problema que calia afrontar des de l’àmbit comarcal. Sota el lideratge polític de diferents persones i diverses formacions polítiques es va situar aquest problema en l’agenda política comarcal i es va treballar per intentar resoldre la situació i donar compliment a una de les lleis més progressistes de l’àmbit, com és la llei 24/2015. En l’etapa que Esquerra Republicana va ser al govern comarcal, es va treballar per assolir convenis amb les empreses subministradores de serveis. La voluntat era establir quantitats de fons perduts, circuits de comunicació entre administració i empreses, suport als ens locals o definir què calia fer amb els impagaments, entre altres temes. Cal ser realistes. Ens en vam sortir només en part. Les empreses subministradores d’aigua van respondre de seguida i positivament a la crida. Vam assolir part dels objectius marcats. Però també cal reconèixer que la resta d’empreses van fer cas omís de la situació. No vam ni arribar a seure en una mateixa taula per parlar amb les grans empreses d’electricitat i gas. Les mateixes que el 13 d’agost envien unes cartes als ajuntaments amenaçant amb talls de subministrament a la ciutadania si els ajuntaments no abonen unes suposades quantitats d’impagament.