Vallès Occidental

Totes les notícies

Connectem-nos, Feminisme

Mòdul bàsic de Feminisme - Connectem-nos!

Dins del projecte Connectem-nos! que Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat, es realitza una sèrie de trobades telemàtiques internes (videoconferències) entre la militància de les seccions locals i membres de l’Executiva Nacional, electes de les cambres parlamentàries i alts càrrecs del Govern de la Generalitat de Catalunya on s’inclouen també formacions internes en les àrees d’interès per a la militància republicana. El passat divendres 15 de maig es va dur a terme la formació “Mòdul bàsic de Feminisme” de la mà de Meritxell Benedí Altès, Directora General de Serveis Socials, amb una gran presència de persones militants de tots els municipis de la comarca. La formació, que es presentava com a bàsica, va donar lloc a tractar àmpliament l’evolució feminista i la diversitat que inclou el moviment dins del partit deixant palès que queda molt camí per fer tant internament com a la societat en general. Amb una gran participació de les persones presents que es van emplaçar a seguir treballant perquè la república que farem sigui 100% feminista i a donar difusió dels continguts que es van donar a la formació entre tota la militància de cadascuna de les seccions locals del Vallès Occidental. La voluntat del projecte Connectem-nos! és potenciar la cohesió republicana, fomentar la transparència, compartir informació i cuidar la nostra gent.  

Posicionament d'ERC davant la constitució del Consell Plenari del Consorci de Residus del Vallès Occidental

El dimarts 3 de setembre va tenir lloc la sessió extraordinària del Consell Plenari del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (en endavant, Consorci) en què s'ha constituït el mateix Consell Plenari per al mandat 2019-2023, s'ha escollit el president del Consorci, s'ha constituït la Comissió Executiva i, finalment, s'ha nomenat el nou gerent. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya -Vallès Occidental constatem que s'ha escenificat el segon acte de l'acord entre els partits que van pactar la presidència i el govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental (PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem). Un segon acte que es va gestar en paral·lel a la negociació pel Consell Comarcal: la presidència del Consell Comarcal per al PSC, i la presidència del Consorci per a Junts per Catalunya, que assumiria la proposta de gerent que li fes el PSC. Com a segona força municipal comarcal i també com a segona força pel que fa a representació política municipal en el ple del Consorci, lamentem la política de fets consumats i l'opacitat amb què s'han assolit els acords. En cap moment hem estat informats ni ningú s'ha posat en contacte amb el nostre grup per explicar aquests acords ni per mirar d'arribar a algun tipus de consens, trencant així una dinàmica d'anys de col·laboració i respecte institucional i polític en un ens de gestió i de govern com és el Consorci. Aquests fets es contradiuen amb la predisposició al diàleg i a la recerca de consens que va expressar el president del Consell Comarcal, Sr. Ignasi Giménez, en el discurs el dia de la constitució del Ple del Consell Comarcal o en una intervenció en el ple extraordinari de juliol. La realitat és que ens hem assabentat dels acords i les propostes de nomenaments en veure la documentació adjunta en el correu electrònic de convocatòria del Consell Plenari del Consorci del dia 3 de setembre que s'ha enviat als ajuntaments consorciats. Per tots aquests motius, els i les representants municipals escollits en candidatures d'Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal representats en la sessió del dia 3 de setembre del Consell Plenari del Consorci no van donar suport a cap punt de l'ordre del dia.

Davant les amenaces d'Endesa, el silenci del govern del Consell

L’època d’estiu és un bon moment per treure a la llum segons quines qüestions. I Endesa, coneixedora de la situació, aprofita el mes d’agost i envia unes cartes a certs ajuntaments amb amenaces i ultimàtums sobre els deutes de la ciutadania amb l’empresa i possibles talls de subministrament. Davant aquesta amenaça inacceptable, la resposta ve liderada pels ajuntaments. I ja ens sembla bé, però hem trobat a faltar l’aposta decidida i valenta que es va fer en l’anterior legislatura des del Consell Comarcal d’afrontar aquesta situació i situar la pobresa energètica en l’agenda política més enllà de les competències de cada administració. El silenci no pot ser mai una resposta. Fem una mica de memòria. En l’anterior legislatura, ja des de bon inici, es va creure que la pobresa energètica era un problema que calia afrontar des de l’àmbit comarcal. Sota el lideratge polític de diferents persones i diverses formacions polítiques es va situar aquest problema en l’agenda política comarcal i es va treballar per intentar resoldre la situació i donar compliment a una de les lleis més progressistes de l’àmbit, com és la llei 24/2015. En l’etapa que Esquerra Republicana va ser al govern comarcal, es va treballar per assolir convenis amb les empreses subministradores de serveis. La voluntat era establir quantitats de fons perduts, circuits de comunicació entre administració i empreses, suport als ens locals o definir què calia fer amb els impagaments, entre altres temes. Cal ser realistes. Ens en vam sortir només en part. Les empreses subministradores d’aigua van respondre de seguida i positivament a la crida. Vam assolir part dels objectius marcats. Però també cal reconèixer que la resta d’empreses van fer cas omís de la situació. No vam ni arribar a seure en una mateixa taula per parlar amb les grans empreses d’electricitat i gas. Les mateixes que el 13 d’agost envien unes cartes als ajuntaments amenaçant amb talls de subministrament a la ciutadania si els ajuntaments no abonen unes suposades quantitats d’impagament.

Avui és un gran dia per al projecte Boscos del Vallès

Article de Joan Ballbè, alcalde d'Ullastrell i conseller comarcal per ERC (entre maig de 2015 i novembre de 2017 va ser president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal) Avui és un gran dia no només perquè ja funcionen les calderes de biomassa de la UAB i del CST, no només perquè s’acaba d’inaugurar el Centre Logístic de Biomassa a Terrassa... Ho és perquè es tanca l’etapa de “creació” del projecte i n’arrenca una altra, encara molt més important, que ha de ser la seva consolidació, el seu creixement, l’entesa entre propietaris forestals, la creació de nous llocs de treball al bosc, la necessitat de formació de qualitat en el sector, la gestió forestal eficaç i l’inici d’una renovació energètica als nostres pobles i ciutats, a la comarca i també al país. En l’exercici de la meva tasca sempre m’ha encantat agrair coses; penso que n’hi ha molt poques que s’aconsegueixin per l’esforç d’una sola persona, malgrat que sovint hi posem només una cara, així que en aquesta ocasió he d’agrair la feina del Consell Comarcal en conjunt: de l'Elizabeth i resta de companyes i companys de Grup; de l’Ignasi, la Núria, la Natàlia, el Santi i la resta de persones de TOTES les àrees, i en especial de l’Olga, que hi ha cregut i ha estat tossuda en la idea que s’ha acabat consolidant al llarg de molt temps. En el llarg procés del projecte hi han intervingut molts agents, que s’hi han implicat en menor o major mesura: des de propietaris forestals fins a administracions, centres d’estudis, empreses, associacions... a tots ells, també felicitats per haver contribuït a fer-ho possible! Com a responsable d’un dels ajuntaments que avui hem signat el conveni per poder comprar biomassa en el Servei Comarcal, vull expressar que comprant aquesta estella, independentment del seu cost econòmic, sabem que no estem comprant senzillament combustible. Sabem que comprant fusta del projecte Boscos del Vallès comprem un grapat de coses que només fan que sumar i sumar en un model energètic que és revolucionari i que genera ocupació, prevén d’incendis i posa en valor el bosc de la comarca! En tot projecte hi ha d’haver espai per a l’autocrítica: avui m’hauria encantat signar aquest conveni amb els 23 ajuntaments de la comarca.

ERC-Cat Sí explica a Terrassa que el vot del 21D és també un vot per defensar l'escola catalana

Esquerra Republicana-Catalunya Sí ha fet una roda de premsa per explicar que «el 21-D també hem d'anar a votar per defensar l'escola catalana». El lloc escollit ha estat l’exterior de l’institut públic Montserrat Roig, concretament, davant de la pancarta que demana «Democràcia i llibertat». A la roda de premsa hi han assistit càrrecs electes d’Esquerra Republicana i MES a diferents municipis de la comarca. Teresa Ciurana, mestra i responsable d'educació d'ERC Terrassa, ha dit que estan cansats que “s'acusi l'escola catalana de marginar els nens castellanoparlants, d'adoctrinar i d'aconseguir poques competències acadèmiques”. Ha defensat "la immersió lingüística, amb 30 anys d'èxits, com un sistema que ofereix la igualtat d'oportunitats a la infància." Teresa Ciurana ha recordat les declaracions d'Albiol, “on s'acusa l'escola catalana d'educar en l'odi o de no ensenyar el castellà”. “Acusem el govern del PP de mentir, l'escola catalana és al contrari del que diuen”, ha afegit.    Rafa Homet, diputat delegat d'Educació de la Diputació de Barcelona, ha defensat l'escola catalana com un dels grans actius del país que ha permès "cohesionar el poble català dins de la seva diversitat". També ha afegit que aquest model dona igualtat d'oportunitats a tots els estudiants, independentment de quin sigui el seu origen. El diputat ha explicat que "necessitem un pacte nacional per a l'educació efectiu, que recuperi pactes anteriors i que blindi l'educació com a model d'èxit de futur". Marc Sanglas, candidat al Parlament de Catalunya pel Vallès Occidental i diputat en l'anterior legislatura, ha començat agraint la tasca dels professionals, "que asseguren un model educatiu d'èxit i al qual ens comprometem a destinar més recursos per facilitar-los la feina." Ha defensat l'escola catalana davant els atacs dels del bloc del 155, que “promouen la catalanofòbia per intervenir l'educació pública a Catalunya”. No permetrem que ens toquin un dels tresors més valuosos per a l'equilibri i la cohesió social.

El Grup Comarcal d’ERC fa pública la decisió de sortir del govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental

Comunicat El Grup Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Vallès Occidental (GC ERC) manifestem en primer lloc el nostre compromís inequívoc amb la defensa de la República catalana, els seus representants i les seves institucions. Condemnem l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que suposa un cop d’estat i usurpa la voluntat del poble de Catalunya expressada lliurement, pacíficament i democràticament en les eleccions del 27 de setembre de 2015 i el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017. L’esmentat article 155 liquida l’autogovern, limita els drets i les llibertats i persegueix els representants legítims de la ciutadania de Catalunya. Arran de la complicitat i la justificació del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) vers l’aplicació de l’article 155, el GC ERC hem pres la decisió de sortir del govern comarcal, actualment en coalició amb el PSC i el PDeCAT, per coherència amb el moment que viu el país. El Grup Comarcal d’ERC valorem positivament l’entesa personal i política amb els companys i companyes de govern i la feina duta a terme durant els dos anys i mig de l’actual mandat. Posem en valor la feina feta pel GC ERC i destaquem el canvi de tarannà, la transformació i l’impuls de la institució durant aquest període, tant pel que fa a la gestió interna com als serveis a la ciutadania i els municipis de la comarca, després d’anys erràtics i sota l’ombra de pràctiques irregulars. La transparència i la col·laboració amb els processos judicials oberts ha estat inequívoca, i aquest era un dels pilars bàsics per subscriure el pacte de govern. Per aquest motiu, i en tant que també som copartícips del Pla d’Actuació Comarcal 2016-2020, ens comprometem a dur a terme a partir d’aquest moment una oposició responsable i constructiva, sempre pensant en la institució, la ciutadania i els municipis, sense renunciar a explorar altres acords en benefici del país, la comarca i la seva gent.

Mobilitzacions dimecres 25 d'octubre al Vallès Occidental

Avui dimecres 25 d'octubre, a les 18 h, a Terrassa i Sabadell, us animem a participar a les concentracions 'No ens toqueu l'Educació' convocades pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa davant dels ajuntaments. I, tot seguit, xerrades informatives organitzades per ANC i Òmnium amb diputats per parlar del moment actual: Terrassa, 19 h, al Centre Cultural Terrassa (Rambla d'Ègara, 340), amb Marc Sanglas i Josep Rull. Rubí, 19.30 h, a l'Auditori Museu Vallhonrat /C/ St. Pere, 77-79), amb Àngels Ponsa. Sant Cugat, 20 h, a la pl. de l'Om, amb el conseller Toni Comín. Sabadell, 20 h, pl. Dr. Robert, amb Lluís Llach. Castellar del Vallès, 21.30 h, Sala d'actes d'El Mirador, amb Marc Sanglas. Us hi esperem!

Les dones diem Sí! 12 actes al Vallès Occidental

Actes a la comarca en el marc de la campanya 'El Sí de les dones': Barberà del Vallès. Divendres 15, de 18 a 20 h, parada informativa a la pl. de la Vila. Sabadell. Divendres 15, 20.30 h, a la Cafeteria Clau de Fa (Biblioteca Vapor Badia, C/ Tres Creus, 127), acte ‘Dones per la nova república’, amb les intervencions de Carme Garcia, directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya; Mònica Palacín, regidora d’ERC a Pineda de Mar i secretària nacional d’Organització d’ERC, i Alba Torras, estudiant de Dret. Modera el debat Laia girós, secretària de la Dona ERC Sabadell   Castellbisbal. Dissabte 16, de 10 a 14 h, parada informativa a la pl. de l’Església amb Isabel Méndez, regidora, i Cesca Torres, secretària de la Dona ERC Castellbisbal.   Palau-solità i Plegamans. Dissabte 16, de 10 a 14 h, parada informativa a la pl. del Molí-Mercat Municipal amb la participació d’Ana Surra, diputada al Congrés dels Diputats; Eva Soler, presidenta ERC Palau-solità, i Laia Massana, secretària de la Dona ERC Palau-solità.   Polinyà. Dissabte 16, d’11 a 14 h, parada informativa al C/ Montserrat Roig, 81.   Ripollet. Dissabte 16, d’11 a 13.30 h, parada informativa al C/ Nou, cantonada Rambla Sant Esteve,  amb la presència de Lurdes Serra, portaveu del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Ripollet, i Anna Montero, secretària de la Dona ERC Ripollet.   Sant Cugat del Vallès. Dissabte 16, 12 h, acte ‘Construir una nova república’ al Celler Modernista amb les intervencions de Carmen Echeverría, activista cultural; gemma Aristoy, mestra i presidenta dels castellers de Sant Cugat (Gausacs); Gina Cahís, estudiant, i Esther Madrona, gestora cultural.   Terrassa. Dissabte 16, 12 h, taula rodona al Raval de Montserrat amb Sílvia Alcántara, escriptora; Teresa Ciurana, mestra i presidenta de l’Associació de Mestres Alexandra Galí; Teresa Garcia, mestra i presidenta dels Bastoners de Terrassa, i Ona Martínez, comunicadora política i audiovisual.

1-O. Comença el compte enrere

A poc més d'un mes perquè la ciutadania decideixi en referèndum el futur polític de Catalunya, els i les militants, simpatitzants i amics d'Esquerra Republicana de Catalunya al Vallès Occidental i arreu estem a punt per a la Campanya del Sí. Conscients que és el moment pel qual hem estat lluitant molts i molts anys, la consecució de la República Catalana, ens posem a treballar amb més força que mai, amb més il·lusió que mai i més convençuts que mai que és la millor oportunitat per construir una nova República justa, lliure, pròspera, neta i democràtica al servei de la ciutadania i el seu benestar. Portem setmanes, mesos, anys, dècades esperant aquest moment. Millor dit, portem setmanes, mesos, anys i dècades treballant colze amb colze amb persones, entitats i partits de signe divers, des del carrer i des de les institucions, per arribar on som avui. Perquè és una fita col·lectiva, perquè el poble ha empès, des de baix, per donar l'impuls final a aquest acte de sobirania i democràcia.  L'1-O hi haurà referèndum. Serà un referèndum legal, emparat per una llei aprovada al Parlament de Catalunya; efectiu, amb les mateixes garanties democràtiques, rigor i supervisió interna i externa que qualsevol altra procés electoral, i el resultat serà vinculant i tindrà efecte immediat, tant si guanya el Sí com si guanya el No. Per a més informació, us recomanem que visiteu el web de Garanties.cat.  Ha arribat l'hora i estem a punt. Farem campanya pel Sí a la República Catalana, pel Sí al treball i a l'habitatge dignes, pel Sí a la igualtat efectiva entre dones i homes, pel Sí als salaris i les pensions dignes, pel Sí a una República transparent i neta, pel Sí a una economia productiva i unes infraestructures connectades al món, pel Sí a un sistema integral de salut i atenció social públic i universal, pel Sí a un projecte educatiu de país que garanteixi el dret a l’educació per a tothom, pel Sí a un model de seguretat i protecció civil modern, dotat i plenament coordinat, pel Sí a una educació gratuïta i de qualitat, pel Sí a un territori cohesionat i sostenible, pel Sí a les polítiques culturals.