Vallès Occidental

Totes les notícies

Volem acollir!

(Article de Pol Altayó, portaveu del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Conseller comarcal d'ERC, president de la Comissió informativa de Benestar Social, Educació i Qualitat de vida.) VOLEM ACOLLIR   “No veieu que això no és cap tragèdia? És un crim. Un crim propiciat per la indústria de la guerra i les fronteres.” “Això ja no és una crisi. És un crim. I el silenci ens farà a tots còmplices d’aquest crim.”                                                                                Òscar Camps, 11 de febrer de 2017   Trencar el silenci. Aixecar-se del sofà. Dir alt i clar que volem acollir. Posar fi a la indignitat de tracte envers persones que fugen per necessitat, no per voluntat. Hi ha tants i tants motius per sortir al carrer el proper dissabte... i no hi pot faltar ningú. Una vegada més la societat impulsa les administracions públiques en la direcció correcta. No podem restar impassibles davant el crim contra les persones que es produeix dia rere dia en les fronteres europees. Perquè aleshores ens convertim en responsables de la situació. Tal com va quedar clar dissabte passat al concert al Palau Sant Jordi, no en som culpables, però si responsables. Ens cal actuar, passar de les paraules als fets. La societat, els municipis i les administracions catalanes en general s’han mostrat disposats a acollir persones que fugen de situacions dramàtiques. Cap d’elles ha marxat del seu poble per voluntat pròpia. Cap d’elles ha decidit patir un viatge d’infern per acabar vivint en condicions inhumanes en camps de refugiats. I, malgrat que ho sabem, no evitem que milers de persones segueixin malvivint en aquests camps. Allargar debats sobre les responsabilitats és estèril. L’important és decidir com ho podem fer per aconseguir acollir. Com podem donar resposta a un clam generalitzat per tractar de manera humana cada una de les persones que arrosseguen amb ells la seva història.

Exigim el soterrament del tren a Montcada i Reixac

El grup parlamentari d’ERC, juntament amb En Comú Podem, PDECAT i Cs, ha presentat una proposició no de llei per exigir que els pressupostos generals de l’Estat per al 2017 incorporin el projecte de soterrament del tren a Montcada i Reixac. En la iniciativa, s’insta el govern espanyol a incloure en els comptes d’aquest any les partides pressupostàries necessàries per poder dur a terme el soterrament, al més aviat possible, de la línia ferroviària R2 Barcelona – Portbou al pas pel municipi de Montcada i Reixac. En la proposició no de llei, els signants fan seva la declaració de tots els grups representats a l’Ajuntament de Montcada i Reixac en què es denuncia l’incompliment dels compromisos subscrits per part del govern de l'Estat per soterrar la línia del tren, un dels principals punts negres de la xarxa ferroviària, on ja s’han produït 167 víctimes mortals per atropellament. Des d’ERC, la diputada Teresa Jordà recorda que ja el 2016 els grups parlamentaris van subscriure una proposició no de llei en aquest sentit. La portaveu republicana a la Comissió de Foment considera "un escàndol" que pràcticament un any després d’aquella resolució, i 10 anys després dels primers compromisos de l’Estat pel soterrament de la línia, "encara no s’hagi fet absolutament res i ja haguem hagut de lamentar la primera víctima mortal de l’any, el passat mes de gener". Jordi Sánchez, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Montcada i Reixac i regidor delegat de Via Pública, Serveis Municipals, Transport i Mobilitat, reivindica la necessitat que l'estat espanyol compleixi els acord signats el 2007. "Montcada s'ho mereix, la línia trinxa la ciutat. S'ha de fer per seguretat, evidentment, ja són 167 víctimes mortals, però el soterrament també és fonamental per a la cohesió urbana i la millora de la mobilitat". El grup d’ERC al Congrés ja va demanar el 10 de gener passat la compareixença en comissió del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i el president d’ADIF, Juan Bravo, per demanar-los explicacions per les incidències a la xarxa de Rodalies de Catalunya, precisament arran de l’atropellament mortal de principis d’any que ha incrementat la xifra de víctimes fins a les 167.

Bernat Picornell

Bernat Picornell defensa la fi de les pràctiques militars a Collserola

El Grup Parlamentari d'ERC demana al Senat que l’exèrcit hagi de demanar permís als municipis per fer pràctiques militars al territori El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat ha portat avui a la Comissió de Defensa una moció per demanar al govern espanyol que l’exèrcit necessiti autorització dels municipis per realitzar pràctiques militars en qualsevol espai públic. Des del Grup Parlamentari d’ERC s’ha defensat que aquestes pràctiques sovint es fan sense coneixement dels municipis on es desenvolupen, i és en aquest sentit que es demana que siguin els mateixos municipis els que autoritzin o no a Defensa fer les pràctiques militars al seu territori. El senador Bernat Picornell ha explicat que aquesta situació de desconeixement s’ha produït en repetides ocasions en el Parc Natural de Collserola, “un espai d’oci per a centenars de milers de persones que surten a passejar, practicar esport, fer excursions, etc”. En aquest sentit, Picornell ha remarcat que “un espai on es passeja, es fa esport i per on passen milers de nens i nenes no és un lloc indicat per fer-hi maniobres”. El Grup d’Esquerra també ha volgut posar en valor el fet que es tracta d’una qüestió fins i tot educativa: “Volem que la ciutadania i les noves generacions siguin educades en una cultura de la pau, renunciant a intervencions militars i escollint viure lluny d’aquestes pràctiques”. Picornell ha recordat que aquestes pràctiques han estat rebutjades per ajuntaments, la Diputació de Barcelona o el mateix Consorci del Parc de Collserola. La moció ha sigut finalment rebutjada amb els vots del Partit Popular, Partit Socialista i Ciutadans.  

Rufián i Jordà demanen la compareixença de De la Serna perquè informi sobre les actuacions no realitzades a Montcada

Ahir a la tarda Montcada i Reixac va tornar a ser un clam unitari per exigir el soterrament immediat de la línia R2 al pas per la ciutat. La societat civil montcadenca i representants de tots els partits polítics, entre els quals hi havia el senador d'ERC Bernat Bicornell, el diputat al Parlament per JxSí Marc Sanglas, el portaveu d'ERC a l'Ajuntement Jordi Sànchez i els regidors Salvador Serratosa i Montse Ribera, es van concentrar per expressar suport als familiars de les víctimes i per exigir el soterrament. Comunicat d'ERC Montcada i Reixac arran de la mort per atropellament d'una altra persona. ERC lamenta profundament la nova víctima a les vies del tren a Montcada produïda el dilluns 9 de gener i transmet el seu sincer condol a familiars i amics.   El portaveu d’ERC al Congreso de los Diputados, Gabriel Rufián, i la diputada de la Comissió de Fomento, Teresa Jordà, han demanat aquest matí la compareixença del ministre de Fomento, Iñigo de la Serna, i el president d’Adif, perquè donin explicacions sobre les actuacions no realitzades a Montcada i Reixac. 167 atropellaments mortals haurien de fer que el Soterrament Total de la línia R2 al seu pas per Montcada i Reixac fos inajornable. Exigim el compliment del compromís de Soterrament del Ministerio de Fomento, contret i pendent des de 2007 i reafirmat el 2016 per part de la ministra Ana Pastor.  Exigim la inclusió pressupostària del Soterrament de cara als pressupostos 2017, complint els compromisos subscrits pels grups parlamentaris en la proposició no de llei aprovada el juliol de 2016. Treballarem conjuntament amb la resta de forces municipals per demanar amb el major consens i la major força possible l’exigència de la inclusió del finançament del Soterrament en els pressupostos de l’Estat del 2017.   No podem tolerar més accidents ni permetre el risc que cada dia assumim, ni els greuges per a la cohesió i la mobilitat que patim. Quan s’ha plantejat un avantprojecte constructiu que redueix significativament el cost de l’obra i quan s’ha acceptat per part de la Generalitat que el finançament de l’obra del Soterrament vagi a compte del deute pendent de l’Estat amb Catalunya derivat de l’addicional 3a de l’Estatut, no podem acceptar més excuses ni endarreriments.

L’Estat espanyol es nega a acabar l’enllaç entre l’AP-7 i l’A2

El dimarts 13 de desembre, el Grup Parlamentari d’ERC al Senat va presentar una moció sobre les actuacions i l’estat de les carreteres de titularitat estatal en la xarxa viària catalana. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PP, i el PSOE es va abstenir. Segons el senador d’ERC Bernat Picornell, existeix “una desafecció constant i permanent respecte de les carreteres i autovies que són de titularitat de l’Estat i que formen part de la xarxa viària catalana, fet que provoca un dèficit crònic en les infraestructures del nostres país”. El senador reitera que això queda molt palès en la deixadesa pel que fa a l’acabament de l’enllaç de les autopistes AP-7, A2 i C-1413. ERC Vallès Occidental creu que la finalització del vial d’enllaç que ha de connectar les autopistes AP-7, A2 i C-1413 en els termes municipals de Sant Andreu de la Barca i el Papiol és una mostra més del maltractament institucional del govern espanyol envers Catalunya. Parlem d’una obra que es va començar ja fa una dècada i que només representava la construcció d’un viaducte de 2,4 quilòmetres. Per ERC, es tracta d’una obra d’alt nivell estratègic per al país i de justícia per als milers d’usuaris que es veuen obligats a passar pel peatge de Martorell. Alhora, volem recordar que és una obra que en si mateixa no resoldrà un dels temes cabdals que cal abordar immediatament, com és la congestió diària de la mobilitat a la B-23 al Baix Llobregat dels vehicles provinents del Vallès, l’Anoia o l’Alt Penedès. Toni Pons, portaveu del grup Municipal d’ERC de Castellbisbal i regidor de Promoció Econòmica, afirma que l’objectiu de la regidoria és “promocionar econòmicament Castellbisbal, així com prendre totes les mesures que estiguin al nostre abast per pal·liar l’atur”. Alhora, adverteix que “aquest objectiu no serveix de res si no va acompanyat de millores substancials en les infraestructures que envolten Castellbisbal, com és l’enllaç entre l’A2 i l’AP-7”.

El 6 de desembre seguim treballant

El 6 de desembre els regidors i regidores d'ERC del Vallès Occidental han mantingut la seva activitat ordinària al servei de la ciutadania de tots els pobles i ciutats i al servei del país. No ens sentim interpel·lats a celebrar un dia consagrat a enaltir un text que impedeix decidir lliurement el futur del poble de Catalunya, un text a partir del qual ens suspenen lleis que tenen una incidència directa en el benestar de la ciutadania, com el decret de la Generalitat que impedia que les empreses de llum, aigua i gas tallessin el servei a les famílies vulnerables que no poguessin pagar. Per tot això, seguim treballant per millorar els nostres pobles i ciutats, al servei de la seva ciutadania, i seguim treballant des del municipalisme per construir la República Catalana. Seguim!

Per una República de dones lliures de violència

Avui, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Avui i cada dia cal lluitar per la igualtat efectiva entre dones i homes. Avui i cada dia diem NO a qualsevol forma de violència o discriminació envers les dones. Construïm una República Catalana de persones lliures i iguals. Us animem a participar en tots els actes organitzats arreu de la comarca. Per a més informació visiteu aquest web. En l'arxiu adjunt, podeu llegir el manifest, i tot seguit us animem a llegir l'aricle de la laura Pujol, secretària comarcal de la Dona. Dones per a representar dones Ser dona a la nostra societat és complicat, dur, complex i, sovint, perillós El 25N serveix per reivindicar l’eradicació de la violència contra les dones. Mentre escric al tren, sento unes noies joves que expliquen les seves relacions amb els seus xicots. Em preocupa, i molt, perquè parlen des de la submissió, el control, la possessió, l’abús, l’autonegació… La primera acció de violència que rebem es troba en l’educació. La primera bufetada no arriba sense avisar, ve precedida d’una educació masclista i patriarcal, on la dona ja ha estat humiliada, menyspreada, on l’autoestima ha estat anihilada. L’hòstia arriba perquè “no ho fem bé”, perquè “som tontes” i ja fa dies que ens hem deixat d’estimar. El patriarcat ja ha fet la seva feina abans que arribem a l’adolescència. A les nenes se’ns educa per ser perfectes; als nens, per ser valents. I això, a més de ser molt cansat, és impossible. Algunes recordem les superwomen de les revistes dels anys 90: intel·ligents, altes i guapes, parelles i mares perfectes, esportistes, socialment compromeses. Calia ser com elles perquè aleshores segur que trobaríem algú que ens estimés i així ja seriem completes. Ai las, així trobaríem la nostra ‘mitja taronja’! Ens cal tenir un entorn amb el cap molt ben moblat que ens digui: “Tu ets la taronja sencera!!”. Però per on comencem? Podríem començar per millorar l’educació emocional dels nostres joves (i no tan joves) i a través de l’escola, els instituts, els espais de lleure, l’esport.

Aquest diumenge, totes i tots a les Fonts de Montjuïc en defensa de la democràcia

Des d'ERC Vallès Occidental fem una crida a tota la ciutadania de la comarca i el país a participar a la concentració unitària impulsada per l'ANC, Òmnium i AMI, que es farà el diumenge 13 de novembre a l'avinguda Maria Cristina en defensa de les nostres institucions, dels nostres electes i de la Democràcia. Condemnem la judicialització de la política. Cal una resposta ferma davant els embats constants del govern espanyol vers les nostres institucions i la democràcia, És per això que des d'Esquerra Republicana, en un moment clau, t'encoratgem a mobilitzar-te per defensar les llibertats, les institucions catalanes, i PER fer costat als representants polítics investigats. Aquest diumenge ens trobem a Montjuïc! PER LA DEMOCRÀCIA. DEFENSEM LES NOSTRES INSTITUCIONS Diumenge 13 de novembre, 12 h Av. Maria Cristina-Fonts de Montjuïc Barcelona

Culmina amb èxit al Vallès Occidental el primer procés per reforçar el caràcter públic del sistema sanitari

(Font: Premsa Gencat) El conseller de Salut, Antoni Comín, ha assegurat que “el primer procés per reforçar el caràcter públic del nostre sistema sanitari ha culminat amb èxit”, en referència a la Clínica del Vallès, gestionada per una entitat privada amb afany de lucre i que fins el passat 15 d’agost rebia activitat per part del Servei Català de la Salut. Ara, l’activitat ha estat absorbida pels centres públics de Hospital Parc Taulí de Sabadell i l’Hospital de Terrassa.  Comín, que ha fet aquestes declaracions a la Clínica del Vallès, ha recordat que la mesura havia de complir tres condicions: que no hi hagués cap acomiadament, que no afectés els pacients i que no perjudiqués el pressupost públic. “Avui hem vingut a comprovar que aquestes tres condicions s’han complert, tal com vam prometre”, ha destacat el conseller. La sanitat pública ha guanyat amb el procés, perquè fins ara la Clínica del Vallès rebia 7,5 milions d’euros anuals per fer una determinada activitat i aquesta quantitat es destinarà al Parc Taulí (5 milions) i a l’Hospital de Terrassa (2,5). “També hem reverificat que fer aquesta mateixa activitat al Taulí i a Terrassa costa menys recursos. Per tant s’assumeixen les altes que abans anaven a la Clínica del Vallès i es podran fer altres coses”, ha incidit. En total, l’activitat de la Clínica del Vallès era de 3.700 altes anuals, de les quals un 66,66% van al Taulí i la resta a Terrassa. D’altra banda, un total de 32 treballadors fixes de la Clínica del Vallès que feien aquesta activitat al centre han estat absorbits pel Taulí (22) i per l’Hospital de Terrassa (10).  Per tal de poder assumir la nova activitat, el Parc Taulí ha posat en marxa una unitat centrada en el malalt gran i crònic amb 24 llits i ha incrementat 15 sessions de quiròfans setmanals i a Terrassa s’han augmentat vuit sessions de quiròfans setmanals i s'ha obert una unitat d’hospitalització amb 20 llits. “Eren llits i quiròfans que estaven tancats”, ha ressaltat el conseller, que ha recordat que l’èxit de la mesura a la Clínica del Vallès és un aval per poder continuar amb el pla per enfortir el caràcter públic de la sanitat.