Vallès Occidental

Notícia

8 de març Dia internacional de les dones

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
 
De nou, el 8 de Març de 2022, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i que impregna els 365 dies de l’any i a totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.
 

Des d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. Entenent aquesta lluita pels drets de les dones, pels drets humans, des d’una òptica interseccional, sent molt conscients que les persones estem constituïdes i influenciades per una infinitat d’eixos de desigualtat o de categorització social  que travessen les vides, els cossos i les experiències.
 
Aquests darrers dos anys hem pogut veure com, els sector feminitzats i amb menys reconeixement social i econòmic han estat precisament les feines essencials que no han pogut aturar-se. És evident que, des de l’inici d’aquesta pandèmia les situacions de vulnerabilitat que pateixen les dones s’han agreujat. A més, segons l’últim informe de Govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 22,2% a Catalunya. Mentre que al País Valencià, a les Illes i la Catalunya Nord suposa un 21,6%, un 15,9% i un 13%, respectivament. Això es tradueix en que les dones cobren de mitjana entre 3000€ i 7000€ menys a l’any que els homes; tenen pitjors salaris en tots els nivells formatius; només un 10% de dones accedeix als llocs de direcció i gerència; i pateixen una major precarietat laboral, la qual cosa es tradueix en una feminització de la pobresa i un atemptat contra la independència econòmica i personal d’aquestes. Considerem que és un tema fonamental sobre el qual hem de dirigir la nostra acció política.  
 
Des d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà treballem per impulsar la corresponsabilitat entre dones i homes, així com amb les administracions públiques. Defensem que el temps i el treball estiguin repartits amb equitat de gènere i que hi hagi una corresponsabilitat real entre dones i homes en les tasques associades al treball reproductiu. Des de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, estem tirant endavant polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes. També és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles per afavorir aquesta corresponsabilitat i les dones no siguin penalitzades a l’àmbit professional quan exerceixen la maternitat. A més, continuarem treballant per implantar al nostre país uns horaris més racionals que permeti cobrir amb les necessitats socials i personals i consolidar el factor temps com un dret garantia de llibertat, equitat i benestar.
 
Cal continuar reivindicant el dret com a dones a decidir sobre el seu cos i el dret a una maternitat lliure i segura.  Per tant, donem suport a qualsevol persona a exercir els seus drets lliurement i defensem l’avortament lliure, legal i segur. Demanem la despenalització d’aquest a tot el món.
 
Continuarem denunciant i combatent les violències que patim les dones. Parlem de violències masclistes, en plural, perquè la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica, la violència institucional, la violència vicària i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho són, també, violències masclistes.
 
El compromís d'Esquerra Republicana i el Jovent Republicà per a la igualtat de gènere el vam plasmar en un Pla per la Igualtat intern que ens ajuda a continuar treballant per la plena participació política de les dones. També liderem la transformació feminista des del Govern i a més, hem assumit el compromís d'adoptar per les eleccions municipals el format de llistes cremallera arreu del territori. Així ho vam fer l’any 2019 a la pràctica totalitat de municipis de més de 3.000 habitants on vam presentar llistes. El repte per a unes properes eleccions municipals és fer-ho també en els de 2.000 habitants. Això ha suposat i ha de seguir sent un pas més per millorar la presència de les dones a les institucions catalanes en tots els nivells. Perquè la Igualtat no només es predica, sinó que s’exerceix, amb compromís, amb ambició i amb responsabilitat.
 
Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària que faci de la República Catalana una República Feminista de dones i homes lliures.
 
Dones amb tots els drets!