Vallès Occidental

Notícia

Notícia Solidaritat, autoritat moral i ètica

Jordi Sánchez, tinent d'alcalde i president de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac
Els veïns i les veïnes de Montcada patim problemes de civisme, de neteja, de dignificació de l’espai públic. Abocaments incontrolats, defecacions de gossos que no es recullen, indisciplina urbanística, activitats il·legals... Totes aquestes actuacions perjudiquen la ciutadania de Montcada. Qui embruta l’espai públic, qui és incívic, està sent insolidari amb la resta de montcadencs i montcadenques.
 
A l’Ajuntament, l’organització de la qual ens hem dotat democràticament per gestionar el bé comú, li toca vetllar per crear i mantenir un espai públic que pugui gaudir tota la ciutadania. Revertir aquesta situació no és fàcil. Ho hem de fer comptant amb la resta d’actors socials: escoles, famílies, associacions, mitjans... Cal educació i civisme, conscienciació. Calen actuacions de dignificació urbanística a tots els barris. Cal endreçar i netejar. I, també, cal sancionar una minoria incívica que és impermeable a les campanyes de conscienciació.
 
Malauradament, el fet d’haver tingut uns representants polítics esquitxats per la corrupció a tots nivells ha creat un clima de desconfiança en la legitimitat de l’Ajuntament per gestionar el bé comú. Qui actua sense civisme prima l’interès propi, el “campi qui pugui”, el “tot s’hi val”... Aprofita la manca d’autoritat ètica i moral de l’Ajuntament. I és des de l’esquerra que hem de recuperar la consciència que compartim un espai del qual hem de tenir cura perquè tothom en pugui gaudir. La igualtat d’oportunitats s’ha de garantir i ha de fer-se efectiva per a tothom, ja que són els més poderosos, els més "espavilats", els mancats d’escrúpols, els que s’aprofiten de la permissivitat i la impunitat. I ho hem de fer des de l’esquerra, per fer-ho compatible amb l’ajuda als més desafavorits, també als refugiats, en una societat solidària, que no oblidi que la desigualtat genera injustícia i conflicte.
I ho hem de fer des de l’esquerra, perquè si no ens passarà com a d’altres llocs d’Europa, on no afrontar els problemes de convivència obre la porta a la dreta més racista i xenòfoba.
 
Ser incívic i insolidari no pot sortir de franc. Les autoritats públiques hem de garantir la convivència en igualtat, recuperant l’autoritat ètica i moral dels poders públics.

*Article publicat al web d'ERC Montcada i Reixac