Vallès Oriental

Totes les notícies

Comunicat ERC Vallès Oriental sobre la mobilitat als vallesos

Granollers, divendres 27 de gener del 2023 Davant la votació, aquest dijous al Parlament, de la moció del PSC sobre la mobilitat als vallesos, Esquerra Republicana del Vallès Oriental manifesta: Entenem que el país passa per moments molt greus que necessiten un impuls pressupostari, i que per això cal aprofitar totes les oportunitats per desencallar un acord parlamentari per aprovar-los. Som conscients de la situació i assumim la decisió del Govern, per responsabilitat i compromís amb l’interès general del país i davant la situació d’urgència social. Alhora diem ben clar que el Quart Cinturó no és el model d’Esquerra Republicana. No ho és, ho sap tothom i ho direm sempre. No ho és, però els pressupostos a favor de la gent sí que són el nostre objectiu. I per això apel·lem a la generositat i a la responsabilitat, i, com el Govern també fem un pas endavant en aquest sentit. Davant el model sociovergent que prioritza el país de les elits, erigim Esquerra Republicana en el compromís amb el bé comú i la preservació de l’entorn. El juny de 2020 les Federacions d’Esquerra Republicana dels dos vallesos vam presentar un seguit d’esmenes al Pla específic de mobilitat del Vallès i del corresponent Estudi ambiental estratègic i també vàrem elaborar i publicar un document amb les propostes per a la millora de la mobilitat entre els dos vallesos. Aquest és el nostre model de desenvolupament i de mobilitat sostenibles, respectuosos amb el benestar i la salut per damunt de qualsevol altre interès. Un model de mobilitat als antípodes del model del PSC i Junts, propi del segle passat. Finalment, ens comprometem a continuar esforçant-nos per empènyer el model de mobilitat que hem treballat i explicat, i a seguir creixent per sumar més forces perquè ningú no tingui cap temptació de continuar la ronda cap al Vallès Oriental ni de persistir en models caducs.  

El Consell Comarcal aprova una moció en defensa de Can Vila

El text incorpora les aportacions d’ERC rebutjades al consistori de Mollet El plenari del Consell Comarcal del Vallès Oriental ha aprovat aquest dimecres 20 de juliol una moció en defensa del centre educatiu de Can Vila de Mollet. Es tracta d’un text semblant al que es va intentar pactar al darrer ple municipal, però que no va prosperar perquè no incloïa les esmenes d’ERC. El grup republicà ha argumentat que les seves aportacions “posen al centre de les demandes les necessitats dels usuaris i usuàries” del centre especial, alhora que “s’ha buscat una solució de consens polític”, fet que “no ha estat possible a Mollet perquè els grups socialista i Podem no han volgut”. Maria Planellas, portaveu molletana del grup republicà, ha reiterat que “des del primer moment ERC ha volgut que la problemàtica no es converteixi en un conflicte entre partits polítics”, sinó que des de les institucions es busqui la millor solució per l’alumnat i el projecte educatiu de Can Vila. Per ERC, “les inversions i obres que s’han de fer haurien de deixar de ser provisionals”, sinó actuacions “a mig termini que dignifiquin les instal·lacions”. Cal evitar el que ha succeït en les intervencions del 2002 i del 2015, que va haver de finançar el Departament d’Educació per permetre augmentar les ràtios d’alumnat. La falta de manteniment d’aquestes edificis provisionals, per part de l’Ajuntament de Mollet, però no va solucionar els dèficits estructurals que impossibiliten l’ús dels mòduls malmesos el curs vinent. Des d’ERC s’entén que “el futur del centre passa perquè les diferents administracions afectades s’impliquin i rescatin el centre, com en el cas del CEE Montserrat Montero”, i es reclama que “la titularitat del centre passi a ser del Consell Comarcal amb convenis amb els ajuntaments afectats”. La solució passa perquè l’ajuntament de Mollet del Vallès “regularitzi amb l’empresa pública INCASOL els usos dels terrenys del Centre Educatiu de Can Vila per permetre les obres i l’activitat de les noves instal·lacions” i garantir la continuació d’un “projecte innovador i de llarg recorregut, construït durant dècades pels seus professionals”.

Raül Romeva: “Gallecs és un cas paradigmàtic dels objectius de sostenibilitat, i s’ha de regular”

El vicesecretari d’ERC també visita municipis on s’implanta el porta a porta   Raül Romeva, vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d’Esquerra Republicana, va visitar Gallecs aquest dijous 14 de juliol, per interessar-se sobre projectes de desenvolupament sostenible al Vallès Oriental. El va acompanyar una delegació del grup municipal republicà de Mollet del Vallès, encapçalat per Marta Vilaret i Oriol López. La primera parada de l’itinerari va ser al Consorci de Gallecs, alhora que també va visitar una farinera i va conversar amb productors agrícoles de la zona. Romeva va constatar que l’entorn de Gallecs “és un cas paradigmàtic” de diferents aspectes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): “En primer lloc, per l’aproximació entre producció i consum”, ja que el parc agrari es troba dins de l’àrea metropolitana. En segon lloc, Gallecs “també és un exemple de protecció de la biodiversitat”, ja que s’hi conreen diferents espècies de blat i d’altres productes agrícoles: “Cal reduir monocultius per garantir l’equilibri mediambiental”, fet que també es tradueix en la diversitat de la fauna. Finalment, Romeva també posa èmfasi en l’objectiu de “repensar el concepte urbà, en repensar les ciutats que visquin properes i de cara als espais naturals”, que es tradueix amb “més qualitat de vida i més salut física i mental”. Per tot això, l’equip republicà va posar èmfasi en la necessitat de posar d’acord les administracions per “regular definitivament aquest espai”, una assignatura pendent per potenciar l’entorn de Gallecs: “Parlis amb qui parlis, tothom ho demana”. Per Romeva, “si tens un parc agrari, és lògic que el departament d’Agricultura sigui al Consorci, i en aquest sentit és una de les coses que ens emportem d’aquesta visita”. Per Marta Vilaret, alcaldable per ERC a Mollet, “cal una seguretat jurídica per a la bona preservació i desenvolupament de Gallecs”.

Raül Romeva visita diferents projectes de desenvolupament sostenible al Vallès Oriental

Trobades amb grups municipals i alcaldies a Gallecs, Cardedeu, Llinars i la Garriga El calderí Raül Romeva, vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d’Esquerra Republicana, visitarà aquest dijous 14 de juliol diversos municipis del Vallès Oriental per conèixer de prop projectes de desenvolupament sostenible a la comarca. El recorregut, que farà acompanyat de càrrecs electes i alcaldes de cada municipi, comprèn l’entorn de Gallecs a Mollet, Cardedeu, Llinars i la Garriga.   Romeva començarà l’itinerari a Mollet del Vallès amb la portaveu del grup municipal republicà Marta Vilaret, on visitarà l’Espai Rural de Gallecs, àmbit en el que s’està portant a terme la conversió a l’agricultura ecològica. L’exeurodiputat es reunirà també amb representants del Consorci de Gallecs i visitarà terrenys i produccions derivades de l’agricultura amb grups de consum agroecològic. A Cardedeu, Raül Romeva es trobarà amb l’alcalde Enric Olivé i l’alcaldable Joan Masferrer per interessar-se per la posada en marxa de la recollida de residus porta a porta, que comença l’endemà divendres 15 de juliol. Romeva participarà en el tradicional dinar d’estiu dels alcaldes republicans del Vallès Oriental en un restaurant que cuina productes de proximitat i que prioritza la sostenibilitat. L’itinerari continua a Llinars del Vallès, on visitarà l’alcalde Martí Pujol i el portaveu del grup municipal republicà Josep Aixandri. En aquesta localitat ja fa mesos que va començar la recollida porta a porta i analitzaran els resultats de la implantació del model. Col·loqui a la Garriga A la Garriga, Romeva també s’interessarà pel porta a porta iniciat a finals d’abril. L’alcaldessa Dolors Castellà i la regidora de Medi Ambient, Neus Marrodán, li informaran dels programes pioners en tractament de Biocides 0 a tot l’arbrat viari i el verd urbà, així com la de recuperació de la llera del riu Congost per aconseguir que la Garriga visqui de cara al riu en un municipi que forma part de la Reserva de la Biosfera del parc del Montseny.

2023: enfortim els municipis republicans

ARTICLE D'OPINIÓ PUBLICAT A El 9 NOU del 26 de maig del 2022 en motiu del tercer aniversari de les eleccions municipals del 2019. Alcaldes del Vallès Oriental: Pep Moret (L’Ametlla del Vallès), Joan Galiano (Bigues i Riells del Fai), Isidre Pineda (Caldes de Montbui), Imma Font (Campins), Enric Olivé (Cardedeu), Dolors Castellà (La Garriga), Martí Pujol (Llinars del Vallès), Marta Bertran (Lliçà de Vall), Martorelles (Marc Candela), Albert Gil (La Roca del Vallès), Núria Masnou (Montseny), Pamela Isús (Sant Pere de Vilamajor), Ignasi Martínez (Tagamanent) i David Ricart (Vallromanes). El 26 de maig de 2019 celebràvem unes eleccions municipals decisives en què es consolidava el projecte republicà al Vallès Oriental i al conjunt del país. Això vol dir que queda un any per tornar a donar la veu a la gent i, per part dels republicans de la comarca, fer propostes de futur a la ciutadania. Després d’un mandat convuls, marcat per contratemps imprevistos, refermem la nostra voluntat transformadora, des dels municipis, per donar respostes a les preocupacions de tothom en aquest nou moment la gent viu més incerteses que no pas fa tres anys. Fem memòria. Les 39 candidatures d’Esquerra Republicana - Acord Municipal obteníem més regidories que ningú (155), accedíem a disset alcaldies i a dinou equips de govern. També vàrem ser la proposta amb més majories consistorials, més presència femenina i, allà on no vàrem guanyar som la segona força més votada. Com dèiem, el mandat ha avançat entre situacions que el 2019 ningú no podia preveure. En qualsevol cas, estem satisfets que molts dels municipis han comptat amb alcaldies i regidories republicanes per afrontar tot allò que ha succeït: els desperfectes de la tempesta Gloria, les onades de calor i, sobretot la crisi de la pandèmia de la Covid19. Per si no fos poc, actualment estem fent front als efectes de la invasió a Ucraïna i la crisi energètica. En tots els casos, hem posat la gent al centre de les nostres decisions i ens hem implicat en reforçar les estructures municipals per respondre a les situacions inesperades.

Posicionament d’ERC Vallès Oriental sobre la futura seu del Consel Comarcal

El Grup republicà del Consell Comarcal del Vallès Oriental celebra que finalment, després de tres anys, el govern del PSOE, Junts, Pdecat i Comuns hagi reconsiderat i retornat al projecte de trasllat de la Seu del Consell als antics jutjats de Granollers, que fa 4 anys que defensa Esquerra Republicana de Catalunya. Discrepem del concepte de “consens polític” en l’elecció definitiva d’aquest emplaçament. No se’ns ha convocat a cap reunió amb tots els grups els darrers mesos per a parlar-ne, només en som coneixedors per alguna conversa de passadís. Entenem que l’equip de govern dona per fet el nostre posicionament, perquè l’hem fet públic diverses vegades, però desconeixem el de la resta de grups, alhora que desconeixem els motius pels quals s’ha prescindit de les altres opcions. Desconeixem el perquè del canvi d’opinió del govern, principalment del grup Junts-Pdecat, que uns mesos enrere defensava l’opció del carrer Mataró. Discrepem de la metodologia de contractació en un sol tràmit de la redacció del projecte i l’execució de les obres. Entenem que ara tinguin pressa, quan s’han perdut tres anys, no sabem ben bé per què. El sistema que proposen pot semblar més ràpid però sense un seguiment exhaustiu i un bon plec de condicions, pot esdevenir un problema econòmic pel Consell. Hem reclamat reiteradament que volíem ser a totes les taules de decisió d’aquest assumpte, i no se’ns té en compte. Ens assabentem de la majoria d’informació per una roda de premsa on no hi som convidats, i on es parla d’uns finançaments i metodologia de treball que no se’ns ha compartit. El grup republicà preferim una redacció del projecte deslligada de l’execució de l’obra, tot i que compartim la necessitat d’una execució per fases i no entenem la pressa del govern quan han perdut 3 anys. Atès que defensem una execució per fases, i com a grup majoritari, entenem que hem de ser a la taula per decidir quines fases i com queda afectat el finançament d’aquestes.

ERC reclama de nou les explicacions sobre els pressupostos comarcals

El grup republicà espera una trentena de respostes des del Ple de desembre Després del plenari del 27 de desembre, el grup comarcal d’Esquerra Republicana encara no ha rebut respostes a la trentena de preguntes sobre partides concretes dels pressupostos del Consell Comarcal. Marc Candela, portaveu d’ERC, va insistir en la demanda, ja que després d’un mes no s’ha rebut cap resposta: “Només tenim els dos raonaments que es van donar al mateix ple de desembre”. Tal com es va dir fa un mes, es tractava de demandes relacionades “en qüestions tècniques”, per concretar les raons d’algunes “partides que pugen o baixen”. El grup republicà va votar en contra dels pressupostos del 2022 justament per la manca de concreció, per exemple, de l’increment d’un 13,5% del capítol de personal.   Una moció inapropiada Al mateix ple de gener, ERC es va abstenir en la votació duna Moció per reclamar una reunió amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per tractar les concentracions nocturnes en diferents punts de la comarca. Pel conseller republicà Joan Galiano, “una moció no és la manera correcta, ja que ha de ser una demanda del Consell d’Alcaldies” i demanar-ho pels canals establers. Galiano va precisar que aquesta reunió és necessària i vital.  

Oriol Junqueras presenta ‘Contra l’adversitat’ a Sant Celoni

Primera visita al Vallès Oriental després d’haver sortit de la presó   El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, visitarà Sant Celoni el proper dimarts 18 de gener a la tarda. El motiu és la presentació en públic del llibre ‘Contra l’adversitat’, que tindrà lloc a l’Espai Forum de la Sax Sala a les 18.30 h. Aquesta és la primera visita de caràcter públic que el líder republicà fa al Vallès Oriental des de la seva sortida de la presó. Junqueras es trobarà a primera hora de la tarda amb càrrecs electes de la comarca, i posteriorment farà un passeig pel centre de la població amb l’ànim de conversar amb la ciutadania. La presentació del llibre estarà limitada per les normes d’aforament actuals, i el públic interessat s’haurà d’inscriure a través d’un missatge a la direcció [email protected] L’organització posarà mitjans tecnològics per seguir l’acte telemàticament.   Des de la presó El text de ‘Contra l’adversitat’ es va escriure encara des de la presó. El llibre conté una sèrie de pensaments sobre el compromís social i polític, el republicanisme, la importància del diàleg, el canvi climàtic, la igualtat i el pes de la història dialoguen amb els orígens familiars, les lectures més estimades, la duresa de l’encarcerament i les cartes als fills. En definitiva és una proposta per encarar els debats que ens encaminaran cap a una societat millor. A partir de la cita d’Homer “davant les adversitats no cal lamentar-se, sinó aportar solucions”, Junqueras obre un espai de  reflexió íntim i alhora compartit. Amb una voluntat plena d’optimisme i neta de retrets, l’autor proposa una mirada cap endavant: pensaments, idees, somnis i possibilitats tenen cabuda en la pregunta sobre com afrontar els reptes individuals i col·lectius que defineixen la nostra societat i el nostre temps.

L’oficina parlamentària escolta les demandes d’Aturem la Contaminació

Portarà el cas a la comissió d’Acció Climàtica i a responsables del Govern   Els membres de l’Oficina Parlamentària Comarcal del Vallès Oriental es van reunir amb la plataforma Aturem la Contaminació de les Franqueses del Vallès aquest dimarts 4 de gener. El soroll i les emissions d’algunes empreses del Pla de Llerona preocupen al veïnat de Corró d’Avall que viu a menys de 500 metres de la zona industrial. Els membres de la plataforma, així com els regidors republicans de Les Franqueses, van exposar les molèsties que ocasionen certes activitats de forma continuada, com el soroll, els fums o les possibles filtracions al subsòl, just en un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000 de la llera del riu Congost. La portaveu d’ERC Imma Ortega va afirmar que des d’instàncies locals “s’avança poc”, i si bé l’ajuntament ha creat la Taula de Soroll, “el control de les emissions de l’aire depèn de la Generalitat”. Com a associació ciutadana, a més, Aturem la Contaminació “no tenim recursos per fer un informe amb dades tècniques”. Amb tot, la plataforma està pendent d’un estudi de sonometria anunciat pel febrer, mentre que a nivell de contaminació “és més complex recollir dades i requereix més temps”. Tal com va puntualitzar Ortega: “No es tracta d’anar en contra ningú, sinó que es compleixi amb el reglament i que es garanteixi la qualitat de vida”. Joan Pocurull, membre d’Aturem, va afegir que l’ajuntament “ha obstruït” els processos de control. Els diputats Chakir El Homrani i Ángeles Llive van avançar que, d’entrada, concertaran visites amb la comissió d’Acció Climàtica del Parlament, alhora que també es presentarà el cas als membres del Govern que porten les qüestions de la contaminació atmosfèrica. Per la seva part, Martí Pujol, com a diputat de la Diputació de Barcelona, va informar que l’ens provincial “elabora sonometries a demanda” a càrrec de la pròpia institució, i que els ajuntaments han de fer complir els nivells sonors.