Vallès Oriental

Totes les notícies

Posicionament d’ERC Vallès Oriental sobre la futura seu del Consel Comarcal

El Grup republicà del Consell Comarcal del Vallès Oriental celebra que finalment, després de tres anys, el govern del PSOE, Junts, Pdecat i Comuns hagi reconsiderat i retornat al projecte de trasllat de la Seu del Consell als antics jutjats de Granollers, que fa 4 anys que defensa Esquerra Republicana de Catalunya. Discrepem del concepte de “consens polític” en l’elecció definitiva d’aquest emplaçament. No se’ns ha convocat a cap reunió amb tots els grups els darrers mesos per a parlar-ne, només en som coneixedors per alguna conversa de passadís. Entenem que l’equip de govern dona per fet el nostre posicionament, perquè l’hem fet públic diverses vegades, però desconeixem el de la resta de grups, alhora que desconeixem els motius pels quals s’ha prescindit de les altres opcions. Desconeixem el perquè del canvi d’opinió del govern, principalment del grup Junts-Pdecat, que uns mesos enrere defensava l’opció del carrer Mataró. Discrepem de la metodologia de contractació en un sol tràmit de la redacció del projecte i l’execució de les obres. Entenem que ara tinguin pressa, quan s’han perdut tres anys, no sabem ben bé per què. El sistema que proposen pot semblar més ràpid però sense un seguiment exhaustiu i un bon plec de condicions, pot esdevenir un problema econòmic pel Consell. Hem reclamat reiteradament que volíem ser a totes les taules de decisió d’aquest assumpte, i no se’ns té en compte. Ens assabentem de la majoria d’informació per una roda de premsa on no hi som convidats, i on es parla d’uns finançaments i metodologia de treball que no se’ns ha compartit. El grup republicà preferim una redacció del projecte deslligada de l’execució de l’obra, tot i que compartim la necessitat d’una execució per fases i no entenem la pressa del govern quan han perdut 3 anys. Atès que defensem una execució per fases, i com a grup majoritari, entenem que hem de ser a la taula per decidir quines fases i com queda afectat el finançament d’aquestes.

ERC reclama de nou les explicacions sobre els pressupostos comarcals

El grup republicà espera una trentena de respostes des del Ple de desembre Després del plenari del 27 de desembre, el grup comarcal d’Esquerra Republicana encara no ha rebut respostes a la trentena de preguntes sobre partides concretes dels pressupostos del Consell Comarcal. Marc Candela, portaveu d’ERC, va insistir en la demanda, ja que després d’un mes no s’ha rebut cap resposta: “Només tenim els dos raonaments que es van donar al mateix ple de desembre”. Tal com es va dir fa un mes, es tractava de demandes relacionades “en qüestions tècniques”, per concretar les raons d’algunes “partides que pugen o baixen”. El grup republicà va votar en contra dels pressupostos del 2022 justament per la manca de concreció, per exemple, de l’increment d’un 13,5% del capítol de personal.   Una moció inapropiada Al mateix ple de gener, ERC es va abstenir en la votació duna Moció per reclamar una reunió amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per tractar les concentracions nocturnes en diferents punts de la comarca. Pel conseller republicà Joan Galiano, “una moció no és la manera correcta, ja que ha de ser una demanda del Consell d’Alcaldies” i demanar-ho pels canals establers. Galiano va precisar que aquesta reunió és necessària i vital.  

Oriol Junqueras presenta ‘Contra l’adversitat’ a Sant Celoni

Primera visita al Vallès Oriental després d’haver sortit de la presó   El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, visitarà Sant Celoni el proper dimarts 18 de gener a la tarda. El motiu és la presentació en públic del llibre ‘Contra l’adversitat’, que tindrà lloc a l’Espai Forum de la Sax Sala a les 18.30 h. Aquesta és la primera visita de caràcter públic que el líder republicà fa al Vallès Oriental des de la seva sortida de la presó. Junqueras es trobarà a primera hora de la tarda amb càrrecs electes de la comarca, i posteriorment farà un passeig pel centre de la població amb l’ànim de conversar amb la ciutadania. La presentació del llibre estarà limitada per les normes d’aforament actuals, i el públic interessat s’haurà d’inscriure a través d’un missatge a la direcció [email protected] L’organització posarà mitjans tecnològics per seguir l’acte telemàticament.   Des de la presó El text de ‘Contra l’adversitat’ es va escriure encara des de la presó. El llibre conté una sèrie de pensaments sobre el compromís social i polític, el republicanisme, la importància del diàleg, el canvi climàtic, la igualtat i el pes de la història dialoguen amb els orígens familiars, les lectures més estimades, la duresa de l’encarcerament i les cartes als fills. En definitiva és una proposta per encarar els debats que ens encaminaran cap a una societat millor. A partir de la cita d’Homer “davant les adversitats no cal lamentar-se, sinó aportar solucions”, Junqueras obre un espai de  reflexió íntim i alhora compartit. Amb una voluntat plena d’optimisme i neta de retrets, l’autor proposa una mirada cap endavant: pensaments, idees, somnis i possibilitats tenen cabuda en la pregunta sobre com afrontar els reptes individuals i col·lectius que defineixen la nostra societat i el nostre temps.

L’oficina parlamentària escolta les demandes d’Aturem la Contaminació

Portarà el cas a la comissió d’Acció Climàtica i a responsables del Govern   Els membres de l’Oficina Parlamentària Comarcal del Vallès Oriental es van reunir amb la plataforma Aturem la Contaminació de les Franqueses del Vallès aquest dimarts 4 de gener. El soroll i les emissions d’algunes empreses del Pla de Llerona preocupen al veïnat de Corró d’Avall que viu a menys de 500 metres de la zona industrial. Els membres de la plataforma, així com els regidors republicans de Les Franqueses, van exposar les molèsties que ocasionen certes activitats de forma continuada, com el soroll, els fums o les possibles filtracions al subsòl, just en un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000 de la llera del riu Congost. La portaveu d’ERC Imma Ortega va afirmar que des d’instàncies locals “s’avança poc”, i si bé l’ajuntament ha creat la Taula de Soroll, “el control de les emissions de l’aire depèn de la Generalitat”. Com a associació ciutadana, a més, Aturem la Contaminació “no tenim recursos per fer un informe amb dades tècniques”. Amb tot, la plataforma està pendent d’un estudi de sonometria anunciat pel febrer, mentre que a nivell de contaminació “és més complex recollir dades i requereix més temps”. Tal com va puntualitzar Ortega: “No es tracta d’anar en contra ningú, sinó que es compleixi amb el reglament i que es garanteixi la qualitat de vida”. Joan Pocurull, membre d’Aturem, va afegir que l’ajuntament “ha obstruït” els processos de control. Els diputats Chakir El Homrani i Ángeles Llive van avançar que, d’entrada, concertaran visites amb la comissió d’Acció Climàtica del Parlament, alhora que també es presentarà el cas als membres del Govern que porten les qüestions de la contaminació atmosfèrica. Per la seva part, Martí Pujol, com a diputat de la Diputació de Barcelona, va informar que l’ens provincial “elabora sonometries a demanda” a càrrec de la pròpia institució, i que els ajuntaments han de fer complir els nivells sonors.

ERC vota en contra els pressupostos del Consell Comarcal per falta d’aclariments tècnics

El Govern del Consell Comarcal no aclareix les preguntes del grup republicà sobre l’augment del capítol 1 i la falta de concreció amb la nova seu   El grup d’Esquerra Republicana del Consell Comarcal va votar en contra dels pressupostos del 2022 al ple extraordinari ajornat d’aquest dilluns 27 de desembre. Segons Marc Candela, portaveu republicà, el motiu és la “manca de concreció a qüestions tècniques” referides a partides concretes, com l’increment d’un 13,5% del capítol de personal. Els republicans, a més, alerten de la desídia en el funcionament de l’ens supramunicipal. El ple extraordinari pels pressupostos s’havia de celebrar el dimecres 22 de desembre, però es va haver d’ajornar cinc dies perquè no s’havia penjat el document dels comptes a l’espai de gestió d’expedients: “No vàrem poder comprovar quin pressupost anava al Ple”. El grup republicà va participar en dues reunions sobre el pressupost on el govern no va explicar les partides pressupostàries, i quan aquestes es van enviar als grups de l’oposició, no se’ls va citar a cap més reunió.   Compromís amb la seu ERC demana explicacions i concreció, ja no política, sinó “en qüestions tècniques”, per a conèixer els motius pels quals algunes partides pugen o baixen, ja que en el Ple no se’ls va respondre. A banda de l’increment esmentat de les atribucions del personal, els republicans no entenen per què ha desaparegut l’aportació per a la nova seu del Consell, que sí que constava el 2021: “Era una partida de més de 2 milions per a la qual no es va acabar demanant el crèdit, i que ara no hi és”. La resposta del president va ser que aquesta inversió es farà en el moment del tancament dels comptes i amb el romanent de caixa, però pels republicans aquesta és una opció que, de moment, no compromet a res: “Demanem un compromís més explícit” de cobrir la necessitat evident pel Consell Comarcal. El grup republicà va reiterar la “voluntat de sumar” per tirar endavant els projectes, però per fer-ho i donar el suport “cal explicar bé cada incorporació als pressupostos”.

El Consell Comarcal aprova la moció republicana pel traspàs de Rodalies

El grup d’ERC demana que no es demori el projecte de la nova seu de l’ens El Consell Comarcal del Vallès Oriental s’ha sumat a les institucions catalanes que reclamen el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. El ple d’aquest dimecres 17 de novembre, celebrat presencialment al Carrencà de Martorelles, ha aprovat la moció presentada pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya sobre la gestió catalana de RENFE i de la xarxa ferroviària. La moció va rebre el vot favorable de Junts, PDeCat i els Comuns, mentre que els socialistes van votar en contra. El portaveu republicà Marc Candela, alcalde de Martorelles, va argumentar el traspàs de la gestió de RENFE perquè sota l’administració estatal “el Vallès Oriental pateix un endarreriment d’inversions important: l’Estat incompleix reiteradament els seus pressupostos”, i és difícil de canviar aquesta realitat perquè “la història ens porta a creure i veure que no es compleixen les inversions.” El ple comarcal també va aprovar un manifest en motiu del 25 de novembre, dia contra les violències masclistes. Per la part republicana, la portaveu Núria Carné va afirmar que “cal combatre el patriarcat creant noves formes de relació basades en la llibertat i en la igualtat”. Per ERC, malgrat els avenços normatius assolits al Parlament de Catalunya, cal lamentar que “s’han produït 22 feminicidis als Països Catalans aquest any”. Per això “calen polítiques preventives i efectives que també posin accent en les ‘noves’ violències, com la vicària o l’obstrètica, i també les que afecten la respresentació política”. Carné va concloure amb una “crida a tots els homes per sumar-se a una lluita per la igualtat efectiva.”   La seu als jutjats, endavant En l’apartat de precs i preguntes, el grup republicà va demanar una reunió amb l’equip de Govern perquè “informi de quins projectes es presentaran als fons Next Generation”, perquè “ens n’assabentem per la premsa o per comentaris al Ple fets de passada”.

El ministeri de Transports NO aclareix si hi haurà un accés adaptat a Mollet-Sant Fost des de Martorelles

Pel govern espanyol, és un “pas de ciutat” en resposta al senador Josep Maria Reniu   El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha emès una resposta difusa a la pregunta del senador Josep Maria Reniu sobre l’accessibilitat del pas subterrani de l’estació de Mollet-Sant Fost (R2). Segons l’escrit rebut pel grup d’Esquerra Republicana, el projecte de remodelació de l’estació contempla l’adaptació a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda “dins l’àmbit de l’estació”, mentre que “en relació amb el pas de vianants inferior pel que s’interessa la pregunta, s’indica que la previsió és que es configuri com un pas de ciutat”. Els alcaldes dels pobles del costat est de les vies, que són els de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles i de Santa Maria de Martorelles han reclamat històricament aquest pas, que milloraria la comunicació amb Mollet al marge de la carretera. Per ells, la resposta del Ministeri no concreta aquest extrem i es limita a consultar el projecte de l’estació. Tal com Reniu i els alcaldes afectats van denunciar el 21 de juliol passat, els plànols aconseguits no aclareixen la qüestió. Els grups municipals republicans del Baix Vallès van presentar mocions als plenaris i acords amb els altres grups municipals, com en el cas de Mollet, per reclamar conjuntament la modernització dels passos. La Moció, aprovada el juny a Martorelles, incloïa la comunicació de la demanda al Ministeri corresponent, però la resposta obtinguda aquesta setmana diu que “no consta cap sol·licitud d’informació ni comunicació per part de l’Ajuntament de Martorelles”. Marc Candela, alcalde, ha afirmat que reclamarà la notificació de recepció per part del Ministeri.   Pas sostenible Tal com es va detallar el juliol passat, el traç estret de la carretera entre Martorelles i Mollet fa perillosa la mobilitat amb bicicleta o vehicles de mobilitat personal per acostar-se a l’estació de tren, i l’alternativa de mobilitat sostenible de la passarel·la per damunt del riu s’estronca a les vies del tren, on només hi ha un pas subterrani amb escales.

U d’Octubre: construir república municipi a municipi

ARTICLE D'OPINIÓ PUBLICAT A EL 9 NOU de divendres 1 d'octubre de 2021 L’acte de desobediència civil –i institucional i política– més gran d’Europa al segle XXI es va fer a Catalunya l’1 d’octubre del 2017, barri per barri, poble per poble El referèndum per la independència suposa el moment fundacional de la història present que ens dona l’oportunitat de fer tot el possible perquè culmini amb la independència de Catalunya. Fa quatre anys, l’acció descentralitzada va ser una de les claus de l’èxit de la jornada. Els alcaldes i regidors republicans del Vallès Oriental ens vàrem comprometre en la celebració de la jornada, i alguns patim persecució judicial per haver-hi participat. Tenim molt clar que la manera més contundent i efectiva de transformar el país i d’arribar a quotes més altes de benestar i bona gestió pública és des dels ajuntaments. Per això aquestes línies commemoratives no les signen dirigents des de la seu nacional de Barcelona. Som quinze alcaldes, 73 regidores i 82 regidors republicans que pensem que la millor manera de construir el país és posant-nos al costat dels nostres veïns, pensin com pensin, vinguin d’on vinguin. L’important és fomentar la il·lusió per allà on anem, a base de l’acumulació de conquestes diàries: de drets, de qualitat de vida, d’igualtat,... Aquests són els valors republicans portats als nostres carrers. Practiquem i defensem tot el contrari que aquells que ens volen fer combregar amb rodes de molí des de la Meseta: una monarquia corrupta que és la cúspide d’un Estat empedreït en l’autoritarisme centralista; un estat captiu de la ultradreta al poder judicial; una gestió política esclava de l’oligarquia econòmica i financera, i ben poc productiva; i un alt funcionariat que és només al servei dels privilegiats. És tota aquesta ‘carcunda’ la que decideix sobre aeroports i cinturons d’asfalt, mentre irriga amb comptagotes una xarxa ferroviària decadent; o imposa el preu de la llum sense permetre que produïm energia allà i com nosaltres decidim, i al preu que nosaltres decidim; o que especula amb l’habitatge des d’un banc anomenat ‘públic’.

Llinars reclama una passera sobre l’AP7 per als veïns de Sant Josep

El senador Josep Maria Reniu recull la històrica demanda per part de l’alcalde Pujol   L’alcalde Martí Pujol ha presentat la demanda d’una passera adherida al pont de l’AP7 durant la visita del senador Josep Maria Reniu a l’ajuntament. El veïnat de Sant Josep de Llinars del Vallès pateix la manca d’espai per a vianants a la carretera que creua l’autopista que uneix el barri amb el nucli del poble. Per l’alcalde Pujol, totes les millores que l’ajuntament ha fet, així com les previsions al pla general per millorar el passeig fluvial “queden estroncades” al pont de l’autopista, “i això depèn de Foment”. La mancança afecta directament més d’un miler de veïnes i veïns de Sant Josep, que representa un deu per cent dels habitants, així com tots els usuaris del passeig fluvial: vianants, bicicletes o vehicles de mobilitat personal, alhora que també dificulta el pas escolar. Reniu ha pres nota de diferents qüestions que depenen de l’administració de l’estat i que formen part del paquet de preguntes que el grup d’ERC presenta habitualment a les Corts de Madrid. Una altra de les preocupacions de l’equip de Govern llinarssenc és l’inici de les obres del pas subterrani i de l’aparcament de l’estació de rodalies R2. Per Pujol, “sabem de casualitat que ho porten organismes diferents” (Adif pel que fa la supressió del pas a nivell, i Renfe en el cas del pàrquing): “Ens agradaria saber si es farà de forma coordinada i, sobretot, quan començaran.   Restauració de pintures del Castell Nou En el terreny de les inversions culturals, l’ajuntament de Llinars del Vallès també reclama la dedicació del 3% Cultural a la restauració de les pintures de la sala noble del Castell Nou, que són “un frescos únics pel seu contingut i perquè representen una mostra valuosa de l’art del Renaixement català”, segons Pujol. Aquest projecte ja compta amb els recursos municipals, però el Ministeri de Cultura també destina fons a casos com aquest.