Vallès Oriental

Totes les notícies

Tornarem a vèncer

ARTICLE D'OPINIÓ d'Oriol Ramon, president de la federació del Vallès Oriental d'Esquerra Republicana de Catalunya L’Oriol Junqueras i la Marta Rovira acaben de publicar un llibre amb el títol Tornarem a vèncer. El subtítol també és suggeridor: “i com ho tornarem a fer”. Al Vallès Oriental hem programat 35 presentacions d’aquest volum, actes que es fan en formats molt diversos i sempre d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries. Fins i tot es poden seguir o recuperar en línia a través del canal de youtube d’ERC del Vallès Oriental. Fem aquestes presentacions perquè el text és una proposta estratègica que volem compartir amb el màxim de persones i col·lectius. Pensem que l’Oriol i la Marta –president i secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya– posen damunt la taula la visió que té el partit de com cal arribar a la victòria definitiva. Perquè el llibre s’allunya del revisionisme i dels retrets, i fa l’esforç de lliurar a l’independentisme les claus estratègiques per guanyar. Aquelles persones que l’hagueu llegit us heu adonat, del cert, que es tracta d’un opuscle propositiu, que parteix de l’anàlisi de les fortaleses i de les febleses del moviment independentista, i també del convenciment que l’1 d’octubre (i el 3) del 2017 vàrem guanyar l’estat, però no vam guanyar la república. Ens falta encara camí per recórrer, i si volem arribar a la victòria final n’hem de ser molt conscients i treballar en conseqüència. Hem de ser més i ens hem de preparar molt perquè haurem de ser molt més forts en molts aspectes. I partir d’aquí els dos autors exploren les diferents propostes que ens han de fer guanyar la república. Ja les llegireu. Tanmateix, cal destacar d’aquest llibre i del seu contingut la seva honestedat, la seva honradesa, la seva sinceritat i la seva amplitud de mires. Però també la seva contundència: “som aquí per fer un país millor per a tothom i per això necessitem interpel·lar a aquest tothom.

Una victòria del municipalisme republicà

Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària   Els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats podran fer servir els recursos dels que disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle. Un fet d’una lògica aclaparadora per als que ens dediquem al servei públic però que ha costat una llarga batalla contra un govern del PSOE i Unides Podem que fa mesos que ens repetia, una i altra vegada, que suspendre els topalls de les regles de despesa era, ras i curt, “impossible”. Aquest dimarts, però, ho han aprovat en Consell de Ministres.   Al Maresme i al Vallès Occidental i l’Oriental hi ha nombrosos ajuntaments que es poden beneficiar d’aquesta conquesta. En el cas de les alcaldies republicanes, els municipis poden recuperar un romanent important: els cinc milions de romanent de Martorelles, els 4,7 milions de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) o allò que s’ha fet a Sant Cugat del Vallès, que és eixugar part de l’enorme deute de l’anterior mandat –gràcies a això els pressupostos 21,22 i 23 seran més fàcils de quadrar perquè tindrem menys ingressos–, i encara hi queden 5 milions per determinar. En el cas del Maresme també hi ha casos espectaculars: a Sant Andreu de Llavaneres el romanent arriba als 7,3 milions d’euros (663 per habitant), o bé a Vilassar de Mar amb 6 milions d’euros (291 €/persona). Només un govern proper a la realitat vital de la seva vila, poble o ciutat és conscient de les necessitat que té la ciutadania.  El republicanisme cívic també consisteix en estalviar en època de bonança per esmerçar recursos en temps de dificultats, com és aquesta de la covid19.

‘Tornarem a vèncer’ tindrà 35 presentacions al Vallès Oriental

Mollet enceta dissabte la promoció del llibre de Junqueras i Rovira La proposta estratègica d’Oriol Junqueras i Marta Rovira es presentarà a tot al Vallès Oriental. El llibre Tornarem a vèncer té programats 35 actes promocionals a la comarca. El primer d’ells serà Mollet del Vallès, aquest dissabte al local d’Esquerra Republicana de Catalunya (12 h.) i comptarà amb la presència del periodista Jaume Barberà, el portaveu del grup republicà a Mollet, Oriol López, i Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’ERC. Totes les presentacions es faran segons les mesures sanitàries corresponents als actes culturals i també es podran seguir en línia. L’agenda vallesana de Tornarem a vèncer es perllongarà fins el 30 d’octubre, de manera que gairebé cada dia hi haurà una presentació. Amb aquesta idea ambicioses. La setmana vinent, serà el torn de l’Ametlla del Vallès, dilluns 21 de setembre; Parets del Vallès, dimarts 22 de setembre; Cardedeu, dimecres 23 de setembre; Sant Celoni, dijous 24 de setembre; i Caldes de Montbui, divendres 25 de setembre. Les localitzacions, els horaris i els ponents, així com el calendari complet, es poden consultar a l'agenda d'aquest web.   Maximitzar fortaleses, esmenar les febleses L’opuscle del president i la secretària general republicans, escrit des de la presó i des de l’exili, analitza les fortaleses del moviment independentista que van portar a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017. El text fa una observació especial de les debilitats que van fer que l’estat espanyol pogués aturar l’establiment de la república catalana. A partir d’aquí, es plantegen propostes estratègiques per maximitzar les fortaleses, esmenar les debilitats  amb l’objectiu d’assegurar l’establiment de la república catalana de forma permanent “al servei de tota la ciutadania, no només dels qui volem la independència”.

Lamentem l’aposta del govern del Consell Comarcal pel Quart Cinturó amb el suport dels Comuns

Denuncia l’aplicació estricta del Reglament del plenari Les al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès presentades per l’equip de govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental van ser un dels punts de fricció del darrer plenari de l’ens. El grup d’Esquerra Republicana va posar de manifest que no s’hagi comptat amb el parer de la meitat de les alcaldies de la comarca –les disset d’ERC més les dues independents– ni tampoc amb el consens d’un dels dos grups majoritaris de l’ens, el republicà. Marc Candela, portaveu comarcal d’ERC, va expressar que el seu grup “no ha pogut contraposar propostes i fer un document que pugui ser aprovat amb un ampli suport pel Consell Comarcal. Com a resultat d’això, el contingut de les al·legacions  és un acord “de la sociovergència” que manté el suport a la construcció del Quart Cinturó, i “ens estranya molt que per primer cop el grup dels Comuns (soci comarcal de PSC-Junts) es manifesti a favor d’afegir una nova carretera al Vallès”. ERC, tal com consta a les al·legacions conjuntes amb la federació comarcal del Vallès Occidental, aposta pel reciclatge i la optimització de les vies existents i per l’ampliació dels traçats i l’oferta ferroviària i de transports col·lectius, amb el resultat d’una bona interconnexió entre les dues comarques que superi la radialitat amb Barcelona. El grup republicà també denuncia la maniobra de la modificació del Reglament Orgànic del Consell Comarcal (ROCC) pel que fa a les bases de convocatòria per a la plaça de gerent de l’ens. Per a Marc Candela, es tracta d’una “maniobra de dilació més” per “allargar el procés i no convocar la plaça”, a banda que el grup republicà només n’ha sabut per la comissió informativa pertinent: “Com a grup majoritari se’ns hagués pogut comentar amb anterioritat”. Retard turístic L’aplicació del Reglament també va marcar un altre punt de conflicte a la sessió, concretament a l’hora d’aprovar els fons del Pla de Turisme per al 2020.

Marc Candela, portaveu d'ERC i alcalde de Martorelles

Un any del pacte de conveniència al Consell Comarcal

El grup republicà fa balanç del primer any del mandat del Consell Comarcal del Vallès Oriental ARTICLE PUBLICAT A EL 9 NOU DEL VALLÈS ORIENTAL el 17 de juliol del 2020 Després de la victòria d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del 2019 al conjunt del Vallès Oriental, els grups del PSC, JxCat i Comuns del Consell Comarcal van segellar un pacte de govern de l’ens supramunicipal. Acomplert el primer any de mandat,  cap de les parts no n’ha explicat el contingut. Els socis s’han limitat a gestionar cadascú la seva parcel·la sense cap projecte compartit per a la comarca. De fet aquesta tasca és gairebé impossible quan a l’arrel d’aquesta acció no hi ha el bé comú, sinó la voluntat d'aïllar una força política independentista republicana per un costat i de tenir notorietat per l’altre. En efecte, un pacte comarcal de govern contra la primera força, que gestiona disset alcaldies, persegueix finalitats molt poc constructives. I no era un fet aïllat: es pactava el bloqueig a Esquerra Republicana a una desena de consells comarcals i, escandalosament, a la Diputació de Barcelona, tercera institució del país i –es diu poc– la primera en recaptació i gestió directa d’impostos de la ciutadania catalana. El temps ens ha anat donant la raó. El Consell Comarcal del Vallès Oriental no ha fet política si aquesta s’entén com un debat d’idees i de propostes. No ha fet política si aquesta s’entén com una acció per millorar l’entorn i la vida de la ciutadania. No ha fet política si aquesta s’entén com un servei als municipis. No ha fet política si aquesta vol dir estar atents a les necessitats específiques dels pobles que configuren el nostre territori. Ha passat per davant nostre, per exemple, la possibilitat de debatre conjuntament el PEMV (Pla Específic de Mobilitat del Vallès) i poder presentar algunes al·legacions conjuntes com a institució. El Consell ha estat incapaç de liderar la gestió de la crisi motivada per la pandèmia del covid-19 i esdevenir una eina i un suport útil als ajuntaments.

ERC dels dos vallesos presentem al·legacions al Pla de Mobilitat del Vallès.

Prioritzem les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents. Representants de les federacions comarcals d’Esquerra Republicana dels dos Vallesos han presentat al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès publicat pel Departament de Territori de la Generalitat el passat 3 de febrer. El document presentat per ERC prioritza el desenvolupament sostenible, basat en les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents, descartant nous traçats que envaeixin el territori, així com millorar l’accessibilitat universal del sistema de transport i l’augment de les connexions internes entre les dues comarques. Esquerra Republicana considera els dos Vallesos com una realitat i proposa una “visió completa del Vallès” dins l’àmbit metropolità. Per això aposta per l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el valor ecològic de la regió. La voluntat dels republicans és potenciar les connexions de transport col·lectiu per millorar la mobilitat entre les dues comarques i presenta solucions per modernitzar les carreteres prescindint d’obrir nous traçats –B-40 o quart cinturó. El document al·legatori presentat per ERC està en la sintonia de les propostes presentades per entitats com Fem Vallès, Via Vallès o la plataforma contra el Quart Cinturó. Concretament, ERC insisteix en la priorització de la línia orbital ferroviària entre Sabadell i Granollers, sense transbordaments, dins de l’eix transversal de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró i que pot unir Terrassa, Sabadell i Granollers, amb 3 combois per hora i en el traçat de l’actual R8 paral·lel a l’AP7: Barberà del Vallès (polígons), Santa Perpètua de la Mogoda, Mollet del Vallès, Parets i Montmeló. En un traçat més interior, es proposa un nou tren tramvia entre Terrassa, Sabadell i Granollers que circularia per Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Lliçà de Vall, que permetria donar a servei a centres de gran afluència com l’Hospital de Terrassa, la Mancomunitat i Mercavallès, així com l’Institut de Seguretat Pública.

El ajuntaments republicans de Vallès Oriental sumen 342 mesures contra la COVID19

L’acció social i la promoció econòmica centren el gruix d’intervencions Els vint ajuntaments del Vallès Oriental on Esquerra Republicana participa en el govern sumen 342 accions per pal·liar els efectes de la COVID19. El gruix de les mesures adoptades pels diferents equips de govern són de caràcter social –160– mentre que les destinades a la promoció econòmica arriben a les 123. En el terreny sanitari, s’han fet una seixantena d’iniciatives complementàries a les que ha dut a terme directament el Departament de Salut a la comarca. Aquest és el resultat del recompte fet des de la federació comarcal d’Esquerra Republicana-Acord Municipal. Els disset ajuntaments on ERC és el soci majoritari són els que acumulen més accions de govern en el terreny social, amb tretze mesures aplicades des de cada ajuntament. Els municipis han reforçat els serveis socials, especialment per destinar recursos al seguiment a famílies amb dificultats econòmiques i a la gent gran. També s’ha fet una especial atenció a les dones en situació d’amenaça masclista i s’ha col·laborat amb el departament d’Educació per al repartiment de la targeta moneder entre els escolars, i s’ha fet un gran esforç i perquè totes i tots els escolars tinguin subministrament d’internet i dispositius per seguir el curs telemàticament. Des dels ajuntaments també s’han coordinat i donat suport a les xarxes de voluntariat per a l’ajut a la gent gran i la fabricació i distribució de mascaretes. Cinc municipis també han dispensat ajuts directes a famílies amb problemes. En el terreny econòmic, la major part dels municipis ha dut a terme onze mesures comuns. S’ha ajornat el calendari fiscal o han eximit d’algunes taxes o impostos, tant a particulars com a negocis. En tots els casos s’ha assessorat a comerços, autònoms i petits empresaris per a la tramitació de tot tipus d’ajuts. També s’ha mediat entre propietaris i llogaters per assolir acords per fer més suportable l’aturada econòmica.

ERC demana al govern del Consell Comarcal que “s’aparti” si “no vol fer política”

Qualifiquen de greu que el president Colomé no s’hagi llegit el manifest del Baix Montseny El grup republicà d’Esquerra lamenta un cop més la passivitat del govern del Consell Comarcal després de les declaracions del plenari de maig. Esquerra Republicana (ERC) s’ha sorprès que el seu president, Francesc Colomé, hagi dit que el Consell Comarcal “no pot fer política”. Marc Candela, portaveu del grup republicà, ha respost que “si és així, millor que s’aparti” del càrrec que va obtenir amb el suport del grup socialista i els comuns. ERC va preguntar sobre la posició del president davant les demandes del Manifest del Baix Montseny, qüestió a la que Colomé va respondre que no se l’havia llegit, tot i que la premsa també li ha demanat el seu parer. Es tracta d’una actitud “greu” i que no correspon a la responsabilitat del càrrec. Així mateix, el grup republicà va traslladar diferents preguntes i precs a l’equip de Govern. La consellera calderina Núria Carné demanar si hi ha previstos ajuts immediats al món del comerç, sobretot si hi ha mesures relacionades amb els lloguers comercials. També va proposar la creació d’una ‘central de compres’ d’EPIs per a comerciants i negocis de turisme, així com pel personal dels ajuntaments, amb l’objectiu d’aconseguir material a un preu més baix. Per la seva part, la consellera Assia Cherdal va preguntar si l’ens comarcal té previst fer alguna acció de suport als municipis “davant l’increment de casos de violència de gènere” i “quines mesures o projectes és derivaran del contracte programa 2020 en matèria de polítiques d'igualtat”. En el capítol de precs, Magalí Miracle va requerir que els ajuts a les beques menjador s’informin bé a la població i també als municipis: que siguin fàcils de fer telemàticament: àgils i senzills, i que s’informi dels terminis.” La representant celonina també va demanar un “pla de xoc” en matèria d’habitatge davant la crisi del  COVID19.

Comunicat en motiu de l'explosió d'un artefacte a Caldes de Montbui

Aquest 30 d’abril ha esclatat un artefacte explosiu casolà a la porta del domicili del Jaume Mauri, president de la secció local d’ERC de Caldes de Montbui, segon tinent d’alcalde i regidor de l’ajuntament pel grup republicà. Per sort, l’explosió no ha causat danys personals ni materials, tret de lleus efectes a la via pública i l’exterior de l’habitatge.   La federació Esquerra Republicana de Catalunya del Vallès Oriental condemna l’ús de la violència contra les persones, i en aquest cas l’assenyalament a les que serveixen el poble per mandat democràtic des del compromís ideològic. La intromissió en la vida privada dels càrrecs públics i a les seves famílies no té cap justificació en una societat dialogant i madura, i encara menys en l’àmbit de la política local, on hi ha els espais comuns previstos de participació, en el marc del respecte entre les persones.   Per aquestes raons donem tot el suport al nostre company Jaume, l’empenyem a seguir treballant pel poble, i encoratgem a tot el grup municipal d’ERC de Caldes de Montbui, l’equip de Govern i a la resta del consistori a mantenir la tasca per la millora de la vida de tota la ciutadania i l’entorn del municipi. Ara més que mai, el progrés i la cura de les persones ha de ser la màxima preocupació del debat i l’exercici de la política, especialment la local. Caldes de Montbui és un exemple a la comarca en la gestió dels recursos públics i en la construcció d’un model de poble. I així ha de continuar, amb pau i llibertat.