Vallès Oriental

Totes les notícies

ERC Vallès Oriental apel·la a omplir la Caixa de Solidaritat

Suspès l'acte de suport a Josep Maria Jové a Les Franqueses La federació comarcal d’Esquerra Republicana ha suspès l’acte solidari amb Josep Maria Jové, previst per aquest diumenge 15 de març a la plaça de l’Espolsada de les Franqueses del Vallès. El motiu són les mesures preventives per aturar l’expansió del coronavirus. L’organització insisteix, però, en la necessitat imperiosa d’omplir la Caixa de Solidaritat per donar suport a totes persones encausades per organitzar l’1 d’octubre. “Estem en deute amb els que s’ho han jugat tot”, afirmat Oriol Ramon, president comarcal, i per tant “apel·lem tothom a fer una aportació, per petita que sigui”, per fer front a la repressió. La jutge instructora del TSJC imposa una fiança de responsabilitat civil de 2,8 milions d'euros en el cas de Josep Maria Jové, i d'1,6 milions en el cas de Salvadó. A aquesta quantitat se li ha de sumar 1.634.785,42 euros que els demanen a tots dos de manera solidària per responsabilitat civil. En total, la fiança puja a més de 4 milions i mig d’euros. La instrucció acusa Jové i Salvadó pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets per la seva participació en l'organització del referèndum de l'1-O. La tardor del 2017, Jové exercia el càrrec de secretari general del departament de Vicepresidència. Salvadó era el exsecretari d'Hisenda del mateix departament. Aquest dimecres 11 de març, ambdós republicans s’han presentat davant del tribunal, moment en què companys de la comarca s’han concentrat davant del Tribunal al passeig de Lluís Companys.   Parades a les poblacions La federació comarcal, però dóna llibertat a les seccions locals d’ERC per valorar de muntar parades solidàries a cada població, coincidint amb els mercats setmanals, si no es suspenen. En el moment de redactar aquesta nota, la secció local de les Franqueses del Vallès tenia previst mantenir la parada durant el matí de diumenge 15 de març.

ERC dels dos vallesos farà al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès

Les federacions dels republicans a les dues comarques del Vallès asseguren que el Pla Específic de Mobilitat del Vallès es queda a mig camí del desenvolupament sostenible que requereix l’actual situació d’emergència climàtica. Les comarcals d’Esquerra Republicana al Vallès Oriental i al Vallès Occidental anuncien al·legacions al Pla de Mobilitat Específic del Vallès en considerar que es queda a mig camí del desenvolupament sostenible que requereix l’actual situació d’emergència climàtica fet que obliga a qüestionar de manera ferma tot allò que no sigui donar-hi resposta. Des d’ERC “creiem que cal canviar el paradigma de desenvolupament “desarrollista” hereu dels anys 60, perquè és un model caduc i que no es correspon amb les necessitats actuals del nostre territori”. Les al·legacions van dirigides a constatar que cal apostar per una planificació on el desenvolupament sostenible sigui l’eix central de les propostes de mobilitat del Vallès, i incideixen en allò que equilibrarà la balança dels aspectes socials, econòmics i ambientals. Esquerra Republicana al Vallès Oriental i al Vallès Occidental reclama un pla valent que aposti fermament pel transport públic i amb una clara determinació per la inversió per la mobilitat ferroviària vers el viari. Sobre el document actual, asseguren que “estem davant un document que defineix la mobilitat dels propers anys al Vallès; per tant, és un pla de país, i per això reclamem que les actuacions que es realitzin han de ser pensades i definides des de la proximitat. No ens calen planificacions estatals que van més enllà de la mobilitat del Vallès, reclamarem la titularitat i els recursos corresponents”. Les al·legacions incideixen en el tractament que dona l'actual redactat  a la carretera B-40 (Quart Cinturó) que els republicans consideren que és una infraestructura que representa tot el contrari a un desenvolupament sostenible; no es pot acceptar una via d’alta capacitat que comportaria la destrucció de l’entorn natural i a la modificació del paisatge, en un context d’emergència climàtica.

ERC pregunta per les despeses del gerent del Consell Comarcal

Exigeix transparència en detectar 11.000 € a la targeta el 2018 El grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal ha reclamat un “canvi radical de pràctiques” en l’ús dels diners públics, també a l’ens del Vallès Oriental. El grup s’ha “sorprès molt negativament” en comprovar que les despeses en dietes de la targeta de gerència ha sumat onze mil euros durant l’any 2018, una pràctica que “és de la vella política”. La consellera comarcal Núria Carné, de Caldes de Montbui, ha interpel·lat la resta de grups del plenari “què en pensen d’això” en la sessió celebrada aquest dimecres 30 de gener. La pregunta del grup republicà recalcava la importància de l’ “exercici de transparència, bones pràctiques, bon govern i bona gestió, tan important avui en dia en política i les institucions”, i també “fer-ho davant d’una ciutadania que cada cop demana més comptes”.   Pressupostos 2020 La pregunta es va fer al final d’un ple dedicat als pressupostos del 2020, en què el portaveu del grup republicà, Marc Candela, va reiterar que “no és el pressupost del nostre govern, sinó de l’acord entre el PSC, Junts per Catalunya i Comuns”, malgrat que s’ha convidat l’oposició a “algunes trobades per valorar la situació pressupostària”. Esquerra sí que coincideix en el fet que “els ajuntaments han d’assumir el cost dels serveis conveniats”, però “no veiem bé que s’apliqui l’augment aquest 2020 als municipis sense haver-los avisat, quan la majoria tenen els pressupostos ja aprovats. Això pot portar problemes”, va concloure Candela. Els republicans, que es van abstenir, consideren que “cal que s’ajustin les despeses”, com la que es desprèn de la targeta de gerència per dietes: “sobrepassa els 10.000€/any, i on es paguen dinars de les reunions de caps d’àrea del consell que no caldria fer mentre es dina”.   Queixa sobre l’informe d’irregularitats al Consorci de Residus Els republicans també van denunciar haver-se assabentat “per la premsa” sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes, que recull irregularitats en l’exercici 2016 del Consorci de Gestió de Residus , en què “els actuals responsables del criticaven la gestió d’aleshores”.

El Congrés comarcal revalida la presidència d'Oriol Ramon

El nou mandat pretén "enfortir-nos i feminitzar-nos" Oriol Ramon repeteix com a president de la federació comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés del Vallès Oriental, celebrat el divendres 24 de gener. La militància ha ratificat amb un 97% de suport l’única candidatura presentada pels propers quatre anys. El projecte de Ramon proposa consolidar i ampliar l’hegemonia republicana a la comarca, i ho farà amb una executiva ampliada i renovada. El Congrés també ha escollit tres representants vallesans al Consell Nacional. L’executiva sortint ha presentat un balanç positiu del darrer quadrienni, que ha culminat amb les successives victòries electorals d’ERC el 2019 al conjunt de la comarca: les espanyoles del 28 d’abril i del 10 de novembre, les municipals del 26 de maig, sense oblidar la primera victòria republicana al Parlament el 21 de desembre del 2017. Actualment, Esquerra Republicana-Acord Municipal ostenta 17 alcaldies al Vallès Oriental, amb la representació de 155 regidors, onze consellers comarcals i un diputat provincial. El mandat passat també ha estat el de la implicació d’Esquerra en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, des de la campanya de Junts pel Sí fins a la celebració de la jornada històrica, que ha iniciat un període de no retorn cap a la independència de Catalunya. La candidatura encapçalada per Oriol Ramon afronta el nou mandat amb la voluntat de “créixer, mobilitzar-nos, enfortir-nos, feminitzar-nos, comunicar i explicar, organitzar-nos, formar-nos, ser transparents”. El nou equip s’ha compromès a elaborar un Pla de treball en els propers dos mesos i sotmetre’l a debat i aprovació per part de l’executiva. La permanent comarcal està formada per Sònia Galtié, de Vallromanes (secretària general), Xavi Pinyol, de Granollers (secretari d’organització), Montse Martínez, de Vilalba Sasserra (secretària de finances), Joaquim Barrera, de Cardedeu (secretari d’entorn, acció política i sectorial), Manoli Garrido, de Lliçà d’Amunt (secretària de política municipal), Núria Bustos, de Mollet (secretària de formació), Àngels Llive, de Caldes (secretària de ciutadania), Assia Cherdal, de Canovelles (adjunta a la secretaria de ciutadania), Carme Herrero, de Parets (secretària de transició ecològica), Zoraida Díaz, de Sant Celoni (secretària de les dones), Josep Torà, de la Llagosta (secretari de polítiques LGTBI), Roger Parera, de Martorelles (secretari d’Imatge i Comunicació), i Jett Kirkerud, de Granollers, com a representant del Jovent Republicà.

Assemblea informativa, gener 2020

Josep Maria Jové explica detalls de la negociació per la investidura El diputat Josep Maria Jové, membre de l’equip negociador d’Esquerra Republicana per a la investidura al Congrés espanyol, ha parlat a la militància del Vallès Oriental de les converses amb el PSOE. Els republicans han celebrat una assemblea informativa aquest dimarts 14 de gener per parlar de l’actualitat política, en la que també hi han participat Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, llibertats i Lluita antirepressiva. A la reunió, celebrada a Parets del Vallès, Jové va explicar de primera mà que la part republicana va establir els paràmetres de les negociacions: “Parlar de la repressió, de la resolució del conflicte polític i la celebració del diàleg bilateral entre els governs català i espanyol”, mentre que “els socialistes anaven d’entrada a fer una negociació convencional, a parlar de carreteres, aeroports, finançament,... però nosaltres no hi vàrem entrar”. El resultat és el “reconeixement d’un conflicte polític, de la Generalitat com a actor institucional i de la resolució del conflicte per la via política”. Jové no va defugir dels riscos de l’abstenció del grup republicà, i per això també va insistir en mantenir la mobilització: “La taula no ha de substituir ni adormir el carrer”. Per la seva banda, El Homrani va avançar que el consens pels pressupostos està finalitzant i tot indica que comptaran amb el suport de la majoria del Parlament: “S’incrementen 2 mil milions d’euros, però tot i així no podrem arribar a totes les necessitats del país”. El conseller granollerí va destacar l’accent social dels comptes: ”Ens esmercem a tenir una comunitat cohesionada”, alhora que també s’ha aconseguit acordar una fiscalitat progressiva.  

La militància del Vallès oriental debat la ponència i els estatuts

Una vuitantena de militants d’Esquerra Republicana del Vallès Oriental van celebrar aquest dimarts 26 de novembre el Congrés Comarcal dins el procés congressual que culminarà el 21 de desembre a nivell nacional. El partit republicà debat el text de la ponència política i els nous estatuts que marcaran la dinàmica del partit els propers quatre anys. La militància va votar punt per punt les esmenes presentades als dos esborranys –ponència i estatuts–, bona part d’elles a iniciativa del col·lectiu ‘1 d’octubre’. Algunes de les aportacions ja s’havien acceptat prèviament per l’equip redactor, mentre que l’assemblea vallesana ha rebutjat totes les esmenes debatudes. Ambdós textos s’acabaran de debatre al Congrés Nacional que es celebrarà 21 de desembre.   El partit Republicà viu l’actualització interna de forma simultània a una activitat política intensa i excepcional, marcada per la celebració per tres eleccions –quatre incloent les europees–, la publicació de la sentència i el manteniment a la presó i a l’exili dels líders del partit. La ponència política, que porta per títol Enfortim-nos per tornar-hi; enfortim-nos per guanyar, s’estructura en quatre apartats: l’anàlisi del context global i del moment; el camí cap a la República, en què s’analitzen els darrers passos polítics del país; enfortir el moviment republicà, com a estratègia de creixement del moviment independentista i del partit; i finalment els objectius finals per al proper quadrienni: d’amnistia, autodeterminació i la República catalana. Pel que fa als Estatuts, la proposta de l’esborrany vol adequar la normativa interna al creixement del partit en militància, càrrecs electes i presència institucional, alhora que persevera en el caràcter assembleari i participatiu, alhora que enforteix els òrgans de decisió i també guanya en agilitat executiva.   El senador Bernat Picornell va tancar la sessió la dient que  ERC està fent allò que vàrem dir que faríem, tant el 28 d’abril com e 10 de novembre.

Esquerra: compromís, coherència i coratge

«De què serveix el no a tot per sistema? Cal valentia i fer política. La resta de posicions són molt còmodes però no serveixen per a res.» Oriol Junqueras ARTICLE del president d'ERC Vallès Oriental a 'El 9 Nou', 8 de novembre del 2019 El nostre és un país complex i divers, molt divers. Des d’aquesta perspectiva, el camí que de fa temps hem emprès cap a la República catalana no es pot entendre sense tenir en compte l’esforç de moltes persones i també de col·lectius per posar en valor la idea que som un sol poble. Aquesta idea transformada en realitat, en fets que tothom pugui entendre és la força que ens ha de portar cap a la victòria final. En aquest sentit cal reconèixer la feina que durant dècades molt difícils van realitzar les associacions de veïns, les entitats culturals diverses, també les parròquies dels nous barris de les nostres ciutats, els sindicats, i partits polítics com el PSUC o el PSC d’aquells moments, quan la lluita veïnal per assolir unes condicions de vida dignes per a tothom ocupava les prioritats de les esquerres. Així, el creixement brutal i desmesurat de les àrees metropolitanes catalanes va aconseguir, poc a poc, una certa dignificació, tot i que en aquest terreny encara queda molta feina per fer. Que no la vam acabar, ens ho demostren les dificultats que experimenten les noves onades migratòries i la incapacitat de la societat de donar-hi una resposta amb perspectiva de futur. En un altre nivell, també cal constatar que l’adhesió a la vida col·lectiva catalana de persones i col·lectius vinguts de terres espanyoles va ser possible gràcies a la convicció d’alguns partits polítics i sindicats. Aquests van ser determinants com a eines inclusives. Van aconseguir, en gran mesura, que la lluita per la dignitat, la igualtat i la justícia social, entrés a l’agenda dels col·lectius d’alliberament nacional. Hom es pregunta, però, on són aquelles persones i on són aquells ideals: què n’han fet del seu compromís social i nacional? Ara que vivim una fase acumulativa del nostre camí cap a les llibertats individuals i col·lectives, que després de traçar i provar altres opcions ja només obre pas a la independència.

Bargalló: "Som el carril central i treballem per tornar-ho a fer"

Llibertat, Amnistia i Autodeterminació Resum de les declaracions al míting electoral celebrat el dimecres 6 de novembre a Granollers: ▶️ Núria Mainou, portavou d'ERC a l'ajuntament de Granollers, dona el condol al MHP Carles Puigdemont en la benvinguda al míting; ▶️ Núria Mainou,: "La Replica catalana serà feminista, perquè el veritable terrorisme és el que pateixesn les dones cada dia; ▶️ La candidata al senat Mirella Cortés: "Amb quatre anys, quatre eleccions i CAP PROPOSTA per Catalunya. Només Porres i jutges. Amb la repressió no es va enlloc. Tanquen espais digitals, investiguen grups musicals, humoristes,.... tenim uns tribunals mordaça, un estat mordaça, un govern mordaça; ▶️ Mirella Cortés: "Pedro Sánchez és el PSOE de fa dos anys. El que va votar el 155 i avala la Sentència del Procés, i la sentència no és el final tal com diu el candidat. El votant del PSC no s'ha de deixar enganyar: votar el PSOE és votar el PP: el 10 N omplim les urnes de vots republicans! ▶️ Josep Bargalló, conseller d'Educació: La mort d'un pare és molt dura, però encara ho és més en la distància per culpa de la repressió. El meu condol a Carles Puigdemont; ▶️ Josep Bargalló: A Lledoners, just després de la sentència, Oriol Junqueras em va dir que la gent pot setar emprenyada per les penes de presó, però de seguida s'ha de refer i posar-se a treballar il·lusionada; ▶️ Josep Bargalló: el decret contra la llibertat a internet és tornal molt enrere. No l'admetria de Guttenberg; ▶️ Josep Bargalló: Ara tornarem a guanyar perquè és la manera de seguir treballant; ▶️ Josep Bargalló: Hi ha gent que té dret a ser independentista i ser de dretes, i hi ha gent que té dret a ser independentista i d'esquerres. I aquí és on hi ha la unitat ; ▶️ Josep Bargalló: Als presos no els traurem guanyant batalles judicials. Ho guanyarem al carrer. Els joves són a les places per això i d'altres hem de conquerir tots els espais institucionals que puguem.

Consellers/res comarcals d'ERC al ple extraordinari

El Consell Comarcal rebutja la Sentència al Procés

Catorze vots a favor a la iniciativa d'ERC, Junts x CAT i CUP El plenari del Consell Comarcal ha aprovat aquest dijous 17 d'octubre la Moció de Resposta a la Sentència del Tribunal Suprem, en què es rebutja la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista. L'han presentat conjuntament els grups d'Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP al ple extraordinari, a la que s'han incorporat algunes aportacions de la CUP al text genèric de l'Associació dels Municipis per la Independència La moció s'ha aprovat per 14 vots a favor, per part dels consellers presents dels tres grups indepependentistes, i 11 en contra. El grup republicà lamenta que els comuns hagin votat en contra. Marc Candela, portaveu d'ERC, també ha criticat els arguments del grup socialista, que ha qualificat de "frívols" i "inversemblants". El grup republicà també ha aprofitat la sessió per donar suport a la Marxa per la Llibertat que aquest mateix dijous creuava la comarca. Al mateix temps, s'ha condemnat qualsevol tipus de violència, "especialment la que ve de l'estat espanyol, com la de l'1 d'octubre del 2017 i en actuacions repressives posteriors". Per Marc Candela, aquesta violència ha provocat la situació que vivim després de la sentència: "D'aquí plora la criatura". El grup d'Esquerra ha insisitit que "els polítics hem de resoldre les problemàtiques de la ciutadania, i que les lleis les fem els polítics, i no ens hem d'escudar en les lleis per bloquejar el debat polític". Pel que fa a la Sentència del Procés a l'1 d'octubre, l'alcalde de Martorelles afirma que "la condemna diu que es pot ser independentista però no proclamar la independència; que es pot ser republicà però no fer la república.", i que això es pot traduir en què "es pot ser d'esquerres i no fer polítiques d'esquerres", tal com veiem en l'actualitat "perquè quan l'IBEX35 truca a la porta de la Moncloa, s'acaben les polítiques d'esquerres.