Vallès Oriental

Notícia

ERC pregunta per les despeses del gerent del Consell Comarcal

Exigeix transparència en detectar 11.000 € a la targeta el 2018

El grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal ha reclamat un “canvi radical de pràctiques” en l’ús dels diners públics, també a l’ens del Vallès Oriental. El grup s’ha “sorprès molt negativament” en comprovar que les despeses en dietes de la targeta de gerència ha sumat onze mil euros durant l’any 2018, una pràctica que “és de la vella política”.
La consellera comarcal Núria Carné, de Caldes de Montbui, ha interpel·lat la resta de grups del plenari “què en pensen d’això” en la sessió celebrada aquest dimecres 30 de gener. La pregunta del grup republicà recalcava la importància de l’ “exercici de transparència, bones pràctiques, bon govern i bona gestió, tan important avui en dia en política i les institucions”, i també “fer-ho davant d’una ciutadania que cada cop demana més comptes”.
 
Pressupostos 2020
La pregunta es va fer al final d’un ple dedicat als pressupostos del 2020, en què el portaveu del grup republicà, Marc Candela, va reiterar que “no és el pressupost del nostre govern, sinó de l’acord entre el PSC, Junts per Catalunya i Comuns”, malgrat que s’ha convidat l’oposició a “algunes trobades per valorar la situació pressupostària”.
Esquerra sí que coincideix en el fet que “els ajuntaments han d’assumir el cost dels serveis conveniats”, però “no veiem bé que s’apliqui l’augment aquest 2020 als municipis sense haver-los avisat, quan la majoria tenen els pressupostos ja aprovats. Això pot portar problemes”, va concloure Candela.
Els republicans, que es van abstenir, consideren que “cal que s’ajustin les despeses”, com la que es desprèn de la targeta de gerència per dietes: “sobrepassa els 10.000€/any, i on es paguen dinars de les reunions de caps d’àrea del consell que no caldria fer mentre es dina”.
 
Queixa sobre l’informe d’irregularitats al Consorci de Residus
Els republicans també van denunciar haver-se assabentat “per la premsa” sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes, que recull irregularitats en l’exercici 2016 del Consorci de Gestió de Residus , en què “els actuals responsables del criticaven la gestió d’aleshores”. ERC demana des de quan el Consell Comarcal el coneix, ja que l’informe data del novembre. Així mateix, es pregunta “què en pensa” el govern de l’ens i si hi pensa fer al·legacions, si hi són a temps.

Moció sobre el Besós
El grup republicà també va donar suport a la moció de la CUP sobre l’aclariment de responsabilitats i per aplicar un pla de xoc arran de la greu afectació sobre el riu Besós ocasionada per l’incendi de l’empresa DERPIN: “Entenem que el Ple del Consell Comarcal s’hi ha de posicionar i no hi hagut cap iniciativa del Govern per posicionar-s’hi”, va afirmar Marc Candela. Es tracta de “fets molt greus i hem de vetllar perquè no tornin a succeir”. La moció no va prosperar.
 
ERC-AM, amb onze representants, és majoritari al Consell Comarcal del Vallès Oriental després de les eleccions municipals del 26 de maig, en què ERC-Acord Municipal és la formació va obtenir més regidors a la comarca. Amb tot, és a l’oposició per un pacte entre el grup socialista –també amb onze consellers– i Junts per Catalunya, que en té sis.