Vallès Oriental

Notícia

ERC demana al govern del Consell Comarcal que “s’aparti” si “no vol fer política”

Qualifiquen de greu que el president Colomé no s’hagi llegit el manifest del Baix Montseny

El grup republicà d’Esquerra lamenta un cop més la passivitat del govern del Consell Comarcal després de les declaracions del plenari de maig. Esquerra Republicana (ERC) s’ha sorprès que el seu president, Francesc Colomé, hagi dit que el Consell Comarcal “no pot fer política”. Marc Candela, portaveu del grup republicà, ha respost que “si és així, millor que s’aparti” del càrrec que va obtenir amb el suport del grup socialista i els comuns.
ERC va preguntar sobre la posició del president davant les demandes del Manifest del Baix Montseny, qüestió a la que Colomé va respondre que no se l’havia llegit, tot i que la premsa també li ha demanat el seu parer. Es tracta d’una actitud “greu” i que no correspon a la responsabilitat del càrrec.
Així mateix, el grup republicà va traslladar diferents preguntes i precs a l’equip de Govern. La consellera calderina Núria Carné demanar si hi ha previstos ajuts immediats al món del comerç, sobretot si hi ha mesures relacionades amb els lloguers comercials. També va proposar la creació d’una ‘central de compres’ d’EPIs per a comerciants i negocis de turisme, així com pel personal dels ajuntaments, amb l’objectiu d’aconseguir material a un preu més baix.
Per la seva part, la consellera Assia Cherdal va preguntar si l’ens comarcal té previst fer alguna acció de suport als municipis “davant l’increment de casos de violència de gènere” i “quines mesures o projectes és derivaran del contracte programa 2020 en matèria de polítiques d'igualtat”.
En el capítol de precs, Magalí Miracle va requerir que els ajuts a les beques menjador s’informin bé a la població i també als municipis: que siguin fàcils de fer telemàticament: àgils i senzills, i que s’informi dels terminis.” La representant celonina també va demanar un “pla de xoc” en matèria d’habitatge davant la crisi del  COVID19.
Joan Galiano va donar veu als micropobles, requerint que el Consell Comarcal faci un protocol per a l’actuació als municipis menors de 5 mil habitants pel que fa al compliment de les normes de desconfinament.
 
Inversions de la taxa turística
Enric Gisbert va reclamar que una part de la taxa turística s’inverteixi en la promoció per al sector al Vallès Oriental, que ha recaptat més de 2,2 milions al Vallès Oriental per aquesta taxa: “s’han d’augmentar els diners que rebem d’altres institucions, com la Diputació”. En nom del jovent republicà, Marina Planellas va demanar què pretén fer el Consell Comarcal respecte l’atur juvenil.
El grup republicà va votar en contra de la “rectificació d’errors i depeses en el pressupost del 2020”. Candela va aclarir que “Vàrem fer un treball i un esforç per l’abstenció, però no se’ns ha explicat res”.  Marc Candela també ha reclamat l’ingrés de la subvenció al grup comarcal, partida que va quedar bloquejada de la tresoreria comarcal, però que s’ha de desbloquejar perquè l’òrgan ja ha sortit de la situació de dèficit.
 
ERC-AM, amb onze representants, és majoritari al Consell Comarcal del Vallès Oriental després de les eleccions municipals del 26 de maig del 2019, en què ERC-Acord Municipal és la formació va obtenir més regidors a la comarca. Amb tot, és a l’oposició per un pacte entre el grup socialista –també amb onze consellers– i Junts per Catalunya, que en té sis.