Vallès Oriental

Notícia

Un any del pacte de conveniència al Consell Comarcal

Marc Candela, portaveu d'ERC i alcalde de Martorelles
Marc Candela, portaveu d'ERC i alcalde de Martorelles
El grup republicà fa balanç del primer any del mandat del Consell Comarcal del Vallès Oriental
ARTICLE PUBLICAT A EL 9 NOU DEL VALLÈS ORIENTAL el 17 de juliol del 2020

Després de la victòria d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del 2019 al conjunt del Vallès Oriental, els grups del PSC, JxCat i Comuns del Consell Comarcal van segellar un pacte de govern de l’ens supramunicipal. Acomplert el primer any de mandat,  cap de les parts no n’ha explicat el contingut. Els socis s’han limitat a gestionar cadascú la seva parcel·la sense cap projecte compartit per a la comarca. De fet aquesta tasca és gairebé impossible quan a l’arrel d’aquesta acció no hi ha el bé comú, sinó la voluntat d'aïllar una força política independentista republicana per un costat i de tenir notorietat per l’altre.
En efecte, un pacte comarcal de govern contra la primera força, que gestiona disset alcaldies, persegueix finalitats molt poc constructives. I no era un fet aïllat: es pactava el bloqueig a Esquerra Republicana a una desena de consells comarcals i, escandalosament, a la Diputació de Barcelona, tercera institució del país i –es diu poc– la primera en recaptació i gestió directa d’impostos de la ciutadania catalana.
El temps ens ha anat donant la raó. El Consell Comarcal del Vallès Oriental no ha fet política si aquesta s’entén com un debat d’idees i de propostes. No ha fet política si aquesta s’entén com una acció per millorar l’entorn i la vida de la ciutadania. No ha fet política si aquesta s’entén com un servei als municipis. No ha fet política si aquesta vol dir estar atents a les necessitats específiques dels pobles que configuren el nostre territori.
Ha passat per davant nostre, per exemple, la possibilitat de debatre conjuntament el PEMV (Pla Específic de Mobilitat del Vallès) i poder presentar algunes al·legacions conjuntes com a institució. El Consell ha estat incapaç de liderar la gestió de la crisi motivada per la pandèmia del covid-19 i esdevenir una eina i un suport útil als ajuntaments.
En aquest any de gestió també hem pogut constatar la manca de lleialtat política i hem hagut d’aguantar reunió rere reunió el flagell de la presidència i la gerència del Consell culpant de tots els mals de la institució la nostra gestió anterior o bé els departaments de la Generalitat gestionats per Esquerra. Aquest joc tan deshonest com infantil és el reflex de la manca de projecte polític de l’ens comarcal.
Els sotasignats, les onze conselleres i consellers comarcals d’ERC al Vallès Oriental teníem ganes, i estàvem preparats, per treballar per la comarca. Volíem continuar els projectes iniciats i havíem redactat el nostre pla estratègic comarcal amb l’ajuda de molta gent. El pacte de conveniència però, va barrar el pas de la força que havia obtingut més alcaldies, amb diferència, i que havia guanyat les eleccions a la comarca. En breu veurem com la presidència de Junts ha estat un vol gallinaci per cedir el lideratge al grup socialista.
Malgrat tot, les republicanes i republicans continuem treballant des de l’oposició d’acord amb els nostres principis d’equitat, solidaritat, sostenibilitat i feminisme. Demanem als grups polítics que governen i a la gerència de l’ens el respecte institucional i polític que mereixem.
 
Marc Candela, Anna Cella, Joan Galiano, Pam Isús, Assia Cherdal, Ignasi Martínez, Núria Carné, Enric Gisbert, Imma Ortega, Magalí Miracle, Marina Planellas, conselleres i consellers comarcals per ERC.