Vallès Oriental

Notícia

Cal un pla realitzable de gestió de residus

Article publicat al 9 Nou del Vallès Oriental el 9 de novembre del 2020

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells
Marc Candela, alcalde de Martorelles
Verònica Vidal, regidora de Cardedeu
Joan Marc Flores, regidor de Martorelles
Sònia Galtié, secretària general ERC Vallès Oriental

El Vallès Oriental, a través del Consorci per a la Gestió dels Residus, vol liderar en els propers anys una transformació amb l’objectiu, valent, de fer del Vallès Oriental una comarca més responsable amb el medi ambient i compromesa amb la sostenibilitat. Amb un 45% de recollida selectiva, avui som lluny dels objectius del 50% que fixen les Directives de residus de la Unió Europea pel 2020. I més encara de l’objectiu que va fixar-se Catalunya per aquest 2020 (60%). Però la comarca ja treballa de forma conjunta per elaborar un pla que ens permeti acostar-nos a l’objectiu: “Un objectiu sense un pla és només un desig”.
Les millores en la recollida dels nostres residus, fruit de la renovació de bona part de la flota de camions i posada en marxa de sistemes de recollida més àgils, permeten una millora visible del servei. Tanmateix, aquestes mesures no ens acosten als percentatges de recollida selectiva abans esmentats. La reducció del percentatge de la fracció resta o rebuig sobre el total de residus generat (57%) ha de ser avui l’objectiu prioritari de la comarca, de cada poble, de cada barri i de cada família. Només amb el compromís de tothom i amb la implicació decidida del Consorci i els Ajuntaments podrem millorar aquest percentatge i esdevenir referents en la gestió dels residus en comarques densament poblades com la nostra.
Des d’Esquerra Republicana del Vallès Oriental fa anys que treballem sense descans per cercar solucions que ens ajudin a fer una societat millor i un medi ambient més net. Conscients de la realitat heterogènia de cada un dels nostres municipis i barris, des d’Esquerra Republicana al darrer Ple comarcal de les ordenances 2021, i amb el suport també de totes les formacions representades, va introduir en el debat la necessitat de fer un estudi de cada un dels municipis consorciats, apostant pels sistemes de recollida més eficients. Aquest estudi de cadascuna de les realitats ha de donar als municipis les eines i les solucions que acostin els seus percentatges de reciclatge a l’objectiu del Govern de Catalunya: trobar diferents camins per arribar a un objectiu compartit, el reciclatge del 60% les nostres escombraries.
També des d’Esquerra Republicana es va instar als responsables del Consorci per a la Gestió de Residus el replantejament del sistema d’ordenança actual. Cal també valentia en aquest punt. L’assoliment dels objectius de reciclatge ha de ser un incentiu pels municipis, els seus governs i els seus veïns i veïnes. Cal aplicar eines per premiar aquells municipis que més i millor reciclen. Sembla lògic i mediambientalment just que aquells que millor ho fan tinguin algun retorn a aquest esforç i compromís. Des d’Esquerra Republicana ens hem ofert a participar del treball per buscar aquestes eines que facin el model més just i incentivi l’assoliment d’objectius.
En definitiva, estem davant una situació històrica on cal més que mai un pas ferm endavant per part de tothom, un pas endavant que entenem que el Consorci vol donar en nom de tots els municipis de la comarca i associats. La gestió dels residus que generem i la millora dels percentatges ha de ser un “assumpte d’estat”, ha de ser un compromís transversal, de tots, independentment de colors i banderes. Per a Esquerra Republicana de Catalunya al Vallès Oriental el debat sempre serà benvingut i mai rebutjarem cap espai de diàleg on buscar opinions i millores en benefici dels resultats de la nostra comarca i el nostre país però, per sobre de tot, per a tots i cada un dels nostres veïns.