Vallès Oriental

Notícia

Marc Candela: “El pacte de Junts i socialistes no té direcció política”

El relleu presidencial al Consell Comarcal del Vallès Oriental deixa fora ERC del govern
 
El grup d’Esquerra Republicana del Vallès Oriental ha quedat novament fora de l’equip de govern del Consell Comarcal en compliment de l’acord de partició de la presidència entre els grups socialista i Junts per Catalunya amb el suport dels comuns. Els sis consellers nacionalistes han donat suport al candidat socialista Emilio Cordero, que han investit president també amb els onze vots socialistes i els dos dels comuns, evitant la possibilitat d’un govern independentista i d’esquerres amb els onze republicans i el conseller de la CUP.
Marc Candela, candidat republicà, ha presentat candidatura amb la voluntat de donar una nova oportunitat a Junts per establir un govern “independentista i d’esquerres”. L’alcalde de Martorelles considera que el pacte sociovergent “no té direcció política” sinó que es basa en el “repartiment de cadires” que allunya l’ens supramunicipal de la ciutadania. El portaveu d’Esquerra ha defensat l’impuls del Consell Comarcal fet l’anterior mandat amb presidència republicana, quan es va posar en marxa la Taula Avança de promoció econòmica i la marca turística del Vallès Oriental, entre d’altres iniciatives.
Un exemple és que no s’ha publicat el programa de govern, un dels compromisos del primer president d’aquest mandat, el juntaire Francesc Colomé, alhora que també s’han evidenciat diferències entre socialistes i juntaires que han afectat el funcionament de l’ens comarcal. Candela també ha recordat que el pacte dona la presidència a un partit que avala la repressió a polítics independentistes de la comarca, com Josep Maria Jové o el juntaire Jordi Turull o, l’eurodiputat calderí Josep Solé, aquest perseguit pel Tribunal de Comptes. Amb tot, Candela ha ofert la força del grup republicà per arribar a acords de comarca.
La portaveu republicana Anna Cella, davant les acusacions a ERC de voler vetar d’altres forces, ha declarat que “el veto de veritat és el de junts i socialistes per evitar que els republicans no tinguin la presidència” del Consell Comarcal. També ha denunciat la poca transparència aplicada per l’equip de govern, que avisa l’oposició amb poc temps per posicionar-se davant de decisions ja preses, i ha insistit en el “desgavell” dins de la institució, que afecta els serveis oferts als municipis.
 
El Vallès Oriental, un més.
El pacte al Vallès Oriental reprodueix la mateixa composició política que a la Diputació de Barcelona, en què un pacte dels grups socialista, Junts per Catalunya i Comuns serveixen perquè Esquerra, no obtingui la presidència. L’entesa entre socialistes i nacionalistes es repeteix a dotze Consells Comarcals, dels quals en tres hi ha presidències compartides: al Garraf (de PSC a JxCat, canvi ja efectuat), al Tarragonès (de JxCat a PSC, a finals de juliol), i el present del Vallès Oriental (de JxCat a PSC.
Els pactes d’Esquerra a la resta del país són de diferent naturalesa: ERC forma part del govern de 23 consells comarcals. Comparteix govern amb JxCat a dotze ens, i tres amb el PSC (Moianès, Terra Alta i Urgell), però la presidència és republicana per a tot el mandat. ERC presideix 16 Consells i acabarà el període amb 19 presidències.