Vallès Oriental

Notícia

Isidre Pineda: “Cal aplicar subsidiarietat en la gestió dels fons Next Generation”

El senador Josep Maria Reniu inicia a Caldes una ronda de visites al Vallès Oriental

Josep Maria Reniu, senador per Esquerra Republicana de Catalunya, ha iniciat a Caldes de Montbui una sèrie de visites a ajuntaments del Vallès Oriental per captar necessitats dels municipis i traslladar-les a les institucions de l’Estat espanyol. L’alcalde Isidre Pineda, junt amb els regidors Ángeles Llive (Igualtat) i Jordi Martín (Habitatge) van exposar dimarts 6 de juliol les preocupacions en matèria d’habitatge, creixement sostenible, energia, i d’altres qüestions com la cultura, la igualtat i el patrimoni a l’hora d’obtenir recursos per part de l’estat.
Per Pineda, una de les qüestions que preocupen més el consistori calderí –en relació amb l’Estat- són els habitatges del banc públic SAREB i que ara administren fons voltors. Els habitants d’aquests pisos del centre de Caldes estan en una situació de vulnerabilitat i estan a mercè dels fons voltors a que SAREB ha cedit la gestió dels pisos”. Davant d’això, de moment “l’únic que ha aconseguit l’ajuntament és el reconeixement com a mediador”, però la voluntat a Caldes de Montbui és aconseguir que els pisos passin al règim de “lloguer social”. Reniu, en aquesta línia, va afirmar que una de les lluites del grup republicà al Senat és aconseguir que la SAREB destini el 30% dels pisos a habitatge social.
Per la seva part, el regidor de l’àrea, Jordi Martín, va afirmar que calen ajuts per respondre a la demanda d’habitatge que hi ha al poble. L’ajuntament té projectats diferents punts on voldria fer pisos de règim social: “Destinem un 20 per cent del capítol d’inversions a Habitatge, amb projectes com la Sala polivalent, però no és suficient”. Al mateix temps, l’ajuntament també ha detectat que Caldes té un important parc d’edificis que acusen el pas del temps, i que també caldrà mantenir actualitzats.
 
Habitatge i energia
En aquest sentit, Isidre Pineda va destacar la importància de poder administrar bona part dels fons Next Generation des dels ajuntaments: “Cal aplicar el principi de subsidiarietat. Som les ajuntaments els que més coneixem les necessitats per posar-nos al dia, però fins ara l’opacitat del Govern espanyol és total”. Per exemple, el govern calderí també creu interessant tenir recursos per aplicar el Pla d’Acció Climàtica per acomplir els objectius 2030, que en el cas de caldes hi té un punt destacat la creació de la Comunitat Energètica Local (CEL) per produir i distribuir energia elèctrica des dels equipaments municipals: “Les CEL  són normatives que venen d’Europa però a Espanya no es desenvolupen els reglaments per la pressió del lobby energètic”. A banda d’això, per Caldes, seria interessant ampliar de 500 metres a 3 quilòmetres la capacitat de subministrament des de les plaques fotovoltaiques que podrien instal·lar-se a les dependències locals.
La xerrada també va tractar qüestions com la perspectiva de gènere en tots els projectes urbanístics i municipals, alhora que també la possibilitat d’aconseguir recursos de l’1% cultural per al foment de la Cultura, el Patrimoni i el Turisme, com per a l’ampliació del Museu Thermalia.
Reniu va prendre bona nota de tota la conversa, i va especificar que “els elements que donen solidesa als projectes que es presenten a Next Generation ve marcada per vincular les propostes a la creació immediata d’ocupació”.