Vallès Oriental

Notícia

U i tres d'octubre: Revolta permanent, lluites compartides

Oriol Ramon, president d'ERC Vallès Oriental
3 octubre, Granollers, Vallès Oriental, Referèndum independència,
El 3 d'octubre a Granollers

ARTICLE PUBLICAT AL 9 NOU DEL VALLÈS ORIENTAL, 4 d'octubre del 2019
La força de qualsevol moviment que pretén fer una revolució que sacsegi els fonaments d’un estat, és la seva diversitat. La força de la nostra revolta és precisament que qui l'empeny no és un sol col·lectiu sinó molts, que venim de tradicions polítiques diverses i que tenim programes polítics diferents. La nostra força justament és consolidar l’estratègia comuna dins d'aquesta diversitat. L’u d’octubre de 2017 en va ser un exemple.
Aquell octubre, també, vam aprendre moltes coses i vam experimentar com la repressió es treia la màscara del damunt. La repressió que havíem tastat en les dècades de revoltes, la que havíem denunciat durant molts anys en solitari, ara es mostrava descaradament contra tot un poble. I durant aquest llarg període post u d’octubre, dins d’aquest moviment tan divers i transversal, hi ha hagut col·lectius i persones que han caigut al parany de l’estat i han emprès croades estèrils que només afebleixen el moviment.
L’acció de l’estat espanyol contra tot l’independentisme està molt ben orquestrada i això ens exigeix intel·ligència, reflexió i mirada llarga per damunt de tot. I una gran dosi de confiança entre els diversos actors. Ningú no pot ni ha de dubtar de cap col·lectiu.
Malgrat la repressió, l’escapçament de la seva cúpula, i la desorientació inicial, Esquerra va fer un esforç titànic després d’aquell octubre de 2017 per fer una lectura dels fets i proposar eines i estratègies de futur. Les conclusions d’aquella Conferència Nacional les ha dit i explicat generosament. Les ha posat damunt la taula en totes les trobades estratègiques on ha assistit.
El moviment independentista ha d’entendre que no pot vendre fum, que estem en una fase d’acumulació de forces i això vol dir que la nostra revolta ha de ser permanent i coordinada. I que hem de tenir la voluntat i la capacitat d’interpel·lar totes les persones demòcrates del nostre país: aquelles que creuen que el conflicte s’ha de resoldre per la via política i democràtica. Són persones que no volen presos polítics i que estan disposades a sortir al carrer per exigir l’amnistia. Però no compren discursos simbòlics.
Cal que fem l’esforç d’arribar a aquest 80% de persones que sortirien a votar en un referèndum d'autodeterminació. I les hem de portar a la nostra revolta perquè amb elles compartim també moltes lluites: la de la justícia social, la de la igualtat d’oportunitats, la de la justícia ambiental, la de l’habitatge digne, ...
En definitiva, sabem que som capaços de fer molts u d’octubre. Sí. I hi estem disposats i n’estem preparats. Sabem que la república catalana vindrà després d’un referèndum. Hem triat el camí de la no violència perquè és el que garanteix victòries duradores, eternes. Estem en mobilització permanent. Desobeirem quan tingui sentit i objectiu fer-ho. I també hem d’entendre que cal trobar-nos amb tota la ciutadania amb qui compartim altres lluites. Aquesta serà, també, la nostra força.