Vallès Oriental

Notícia

Un Consell Comarcal per a la ciutadania i els municipis

Marc Candela, Joan Galiano i Anna Cella

Al Ple del Consell Comarcal del passat 20 de maig el president del consell, el convergent Francesc Colomé, va afirmar textualment que “el Consell Comarcal és un ens finalista sense marge d’acció política” com a resposta a les preguntes i propostes del grup republicà d’ERC-Acord Municipal sobre les mesures preses amb el COVID-19.
Les conselleres i consellers republicans vàrem proposar la creació d’una central de compres d’EPIs per als ajuntaments i per al comerç i empresariat amb l’objectiu d’abaratir costos; ajuts per al lloguer dels locals comercials; l’increment de la despesa en promoció turística de la comarca, que recapta 215.000 euros/any de la taxa turística però  que només s’hi destinen 40.000 euros; o l’agilització dels tràmits en els Serveis socials bàsics comarcals. També vàrem demanar quines polítiques pensen fer en habitatge per ajudar a pagar-ne el lloguer a les famílies afectades; com pensaven lluitar contra l’atur juvenil comarcal aquest estiu; o si tenien pensat augmentar els programes de polítiques de gènere. També es va demanar que l’aportació d’ajuda de la Diputació es traspassi íntegrament als municipis, a la qual van dir que se’n quedarien una part. Totes les proposes i demandes van ser realitzades en positiu i disposats a treballar-ho plegats, tanmateix a totes les demandes l’equip de govern va traspassar-ne la iniciativa i responsabilitat a la Generalitat  o bé a la Diputació de Barcelona. En aquest darrer òrgan de suport als municipis hi governen, com al Consell Comarcal el Partit Socialista i Junts per Catalunya, amb el suport dels Comuns.
Es va demanar també l’opinió al senyor Colomé sobre el Manifest del Baix Montseny, signat per totes les alcaldies de la zona, arran de no canviar de fase la setmana passada, a la qual i per sorpresa de tothom va dir que el desconeixia.
Aquest Ple del Consell comarcal es va celebrar poques hores més tard d’un Consell d’alcaldies del Vallès Oriental convocat de forma extraordinària amb el Delegat del Govern de la Generalitat, Juli Fernàndez, el Departament de Salut i el PROCICAT, per avaluar els canvis de fase a la nostra comarca. Era una reunió que es va celebrar per la insistència del Delegat, que s’estava reunint amb tots els Consells comarcals de la regió metropolitana, i de la demanda també del grup republicà, perquè el senyor Colomé al·legava que una setmana abans ja s’havien reunit les alcaldies, i era cert: 3 hores per parlar de la qualitat de l’aigua del Besòs-Tordera, les llúdrigues que hi apareixen i un vídeo del personal de serveis socials comarcal. Sí, en ple COVID-19 no es va parlar de la gestió de la crisi per disgust de molts dels presents i la indignació del nostre grup.
El Delegat del Govern ens va emplaçar a trobar-nos el proper 4 de juny per avaluar si passàvem a fase 2, i també a una reunió de les alcaldies amb el Departament d’educació de la Generalitat per preparar el retorn escolar. Colomé va assentir a la primera però no va trobar necessària la segona. Li requerim que rectifiqui i convoqui ambdues reunions.
Vist tot això, queda ben lluny a hores d’ara la presidència d’en David Ricard de l’anterior mandat, en què vàrem beneficiar-nos d’un Consell comarcal compromès amb els municipis de la comarca, indistintament de la seva grandària i el seu color polític, però sobretot per treballar conjuntament per oferir serveis de qualitat als municipis i en especial als més petits. Ens hem convertit en una gestoria a mercè de la Diputació i dels partits PSC i JuntsxCat.
Des d’Esquerra Republicana entenem que els ens públics finalistes ho són els municipis, primera porta de la ciutadania a les seves administracions, i que els consells comarcals són i han de ser agents vehiculadors i aglutinadors de polítiques comunes i conjuntes dels municipis. Si el govern actual del Consell Comarcal no es veu amb forces de realitzar polítiques per a la seva ciutadania i teixit productiu, el grup republicà està preparat i disposat per agafar les regnes del Consell, amb una acció política clara d’atenció a la ciutadania i als seus municipis.