Vallès Oriental

Notícia

Difamar o explicar-se: cosa de tarannàs

Oriol Ramon, president d'ERC Vallès Oriental
Article d'opinió publicat al 9 Nou del Vallès Oriental, edició del 9 de juliol del 2021
He començat a escriure aquestes línies unes quantes vegades, tantes com les he esborrades. He deixat passar el temps després de llegir l’entrevista a Francesc Colomé, expresident del Consell Comarcal,que aquest diari va publicar el dia 28 de juny i que acaba amb un lacònic “aquí ho deixo” després de fer diverses insinuacions, la intenció de les quals queda més que clara: generar sospites contra Esquerra per justificar un pacte de difícil explicació entre Junts i PSC.
En aquesta entrevista queda palès que la política maldestra és aquella que necessita la confrontació per sobreviure i no donar explicacions sobre els propis actes; és aquella que vol justificar les males decisions a suposats errors dels altres; és aquella que tracta el poble d’ignorant servint-li els plats cuinats perquè se’ls empassi. La vella política que practiquen alguns, en definitiva, es basa en allò de “blasfema o menteix, que alguna cosa queda”. I això se sol fer sense que et pugin els colors o et caigui la cara de vergonya. Com entendran els lectors i lectores, aquest no és el tarannà republicà ni la nostra manera d’entendre i de fer política.
Efectivament, en democràcia, la ciutadania s’expressa a les urnes i nosaltres tenim el deure i la legitimitat de traçar ponts amb la resta de forces polítiques d’acord amb l’aritmètica dels vots, fruit de la sobirania popular.
En aquest sentit, els resultats de les eleccions del maig del 2019 van legitimar dues forces polítiques, ERC i el PSC, a liderar la recerca d’aquests ponts, a trobar vies d’entesa a partir dels programes per als qual els havia votat la ciutadania. Com sempre fem, Esquerra va elaborar un document programàtic amb les propostes estratègiques que té per al Vallès Oriental. Potser al senyor Colomé no el van informar prou bé, però aquest document el vam intentar treballar en dos sopars amb equips negociadors a la Garriga. Ja hem explicat més d’un cop, i seria redundant tornar-hi, a banda que no ens porta enlloc, que la nostra prioritat era tornar a repetir l’entesa amb Junts (abans CiU) al Consell Comarcal i a partir d’aquí buscar més aliances i acords si així ho consideràvem oportú tots dos grups.
També hem explicat que en cap dels dos sopars vam poder debatre ni explicar els nostres eixos programàtics, que, n’estem segurs, no estaven tan lluny dels de Junts, perquè els seus negociadors tenien altres interessos, objectius i finalitats, que podien ser legítims si trobaven amb qui sumar: nosaltres volíem començar la casa pels fonaments. Constatem un cop més que el tarannà ens distancia molt. Per tant, ja n’hi ha prou de pervertir la política amb falsedats, mitges veritats i autojustificacions complaents.
Deixin-nos tranquils perquè ERC va ser exclosa d’un acord mentre Junts, PSC i Comuns es repartien els càrrecs comarcals, no teixien un projecte. I si ho van fer, encara no l’han explicat dos anys després.
Aquesta és la política que practiquen alguns, aquells que s’estimen més governar amb el PSC al preu que sigui, sense pactar cap model estratègic per a la comarca i negociar pressupostos amb Ciutadans abans d’asseure’s a fer-ho amb la força que va guanyar al Consell Comarcal. Els exercicis de funambulisme arriben a l’extrem a justificar que, amb el PSC, hi té més punts en comú, quan els ha expulsat del govern del seu municipi, i quan encara no ha sabut dir quins són els punts que comparteixen.
I mentrestant, és la ciutadania qui rep les conseqüències d’aquesta manera tan destralera i perversa d’entendre la política. Per això ens en desmarquem i per això he escrit aquestes línies amb un to que no solc utilitzar gairebé mai, perquè no volem que ens hi arrossegui ningú. Som persones que fem política ideològica per millorar la vida de la gent, per treballar per uns municipis, una comarca i una república justos, diversos, igualitaris i sostenibles.
I això es fa amb la bona gent i la bona política, del color que sigui. Esperem d’aquí dos anys poder-nos asseure un altre cop i teixir noves complicitats per tal d’aconseguir que la comarca sigui independentista i republicana.
Oriol Ramon
president de la federació del Vallès Oriental
Esquerra Republicana de Catalunya