Valls

Totes les notícies

Campanya "Per la Diada, posa una estelada al balcó" de 2009

Esquerra munta una paradeta per Santa Úrsula

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Valls muntarà demà dissabte una paradeta a la Plaça del Blat, amb motiu de la Festa Major de Santa Úrsula, per repartir material i per posar a la venda estelades. El cap de llista per Tarragona, el diputat Sergi de los Rios,  i també el candidat republicà a l’acaldia de Valls a les properes eleccions municipals de 2011, Jordi Cartanyà, entre d'altres companys, hi seran durant la tarda de dissabte.  D'altra banda, l’endemà diumenge, Sergi de los Rios també es desplaçarà a Valls per assistir, com cada any, a la Diada castellera de Santa Úrsula.

Acte d'homenatge a Lluís Companys 2009

Homenatge a Lluís Companys

Esquerra Republicana de Catalunya en les diverses seccions locals organitza actes per commemorar que el 15 d’octubre de 1940 la dictadura franquista va afusellar al castell de Montjuïc el President Lluís Companys, l’únic president democràtic d’un país d’Europa assassinat al segle XX. Enguany se’n commemora el 70è aniversari. A Valls, Esquerra us convida un any més a: 07.00 Tronada a la Plaça del Blat i acte seguit, davant del monument a Lluís Companys (Passeig Lluís Companys), al Fornàs, s’hi llegirà el manifest i es procedirà a l’ofrena floral. Us adjuntem fotos de l'acte de 2009.

Joan Puigcercós, a Miravet amb els candidats per Tarragona

Pallàs i Gavarró participen a Miravet a la trobada per al programa de les eleccions al Parlament

Josep M. Pallàs i Núria Gavarró, representants d’ERC de l’Alt Camp a la llista d’Esquerra per Tarragona a les eleccions al Parlament, han assistit avui 26 de setembre a la trobada de quadres de la demarcació i membres de la candidatura que ha tingut lloc a Miravet . Durant la trobada s'han presentat i debatut els eixos bàsics del programa electoral específic per a la circumscripció de Tarragona. Sergi de los Ríos, Lluís Salvador i Empar Pont (número 1, 2 i 3 respectivament de la llista) han presentat aquests eixos. La trobada s'ha clos amb la intervenció de Joan Puigcercós, qui ha explicat els aspectes més importants que ERC vol defensar, en l’àmbit nacional, a la propera legislatura, entre els quals hi ha el dret a decidir com a condició necessària per a qualsevol pacte de govern amb Esquerra. Els candidats de l'Alt Camp han participat en la inclusió de punts bàsics per a la comarca, com el Museu Casteller o el desdoblament de la carretera Valls-Alcover.

Esquerra pregunta per les mocions pendents d’aplicar

ERC de Valls ha preguntat a l’equip de govern sociovergent sobre cinc mocions presentades pels republicans i aprovades pel Ple en els últims dos anys que encara estan pendents d’aplicar. El portaveu del grup independentista, Josep M. Pallàs, aprofitant que la ciutat ha celebrat la festa de la bicicleta, ha insistit en la moció aprovada al setembre de 2008 que acordava habilitar aparcaments de bicicletes en llocs estratègics de la ciutat i impulsar trams de carril bici en els indrets de la ciutat on sigui més recomanable tècnicament. L'alcalde ha contestat que no tenien subvencions per fer-ho i que prop d’Ikea, al polígon industrial, hi havia un espai habilitat per anar amb bicicleta. Per la seva banda, el regidor d’ERC Jordi de Bofarull ha preguntat sobre l’estat d’altres mocions aprovades i oblidades: la que demana redactar i aprovar un nou reglament orgànic municipal (pendent des de l’octubre de 2008), la que estableix de donar el nom dels Països Catalans a una via urbana de Valls (juny de 2009), la que aprova una sèrie d’acords per al reconeixement de la diversitat sexual (setembre de 2009) i la que acorda que l’Ajuntament doti els grups polítics de l’oposició de la infraestructura i els mitjans necessaris per desenvolupar la seva funció en compliment del marc legal vigent (pendent des del novembre de 2009).

CiU i PSC eviten que Valls se senti moralment exclosa de la Constitució espanyola

Els regidors sociovergents de Valls van evitar que s’aprovés una moció d’ERC que proposava que el municipi vallenc es consideri moralment exclós de la Constitució espanyola. El resultat de la votació en el Ple del 30 de juliol va ser de 7 a favor, 10 en contra i 2 abstencions. La moció també demanava que l'Ajuntament de Valls instés el Parlament de Catalunya a iniciar un procés democràtic perquè Catalunya assoleixi la independència i es constitueixi en un estat de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea, mitjançant la celebració d'un referèndum on aquest nou horitzó sigui sotmès a la decisió lliure i voluntària del conjunt del poble de Catalunya. La moció, igualment, proposava instar les institucions, forces polítiques, societat civil i ciutadania catalana a implicar-se plenament en la nova etapa històrica que s'obre en el camí cap a l'assoliment de la independència nacional. Així mateix, el text manifestava el rebuig a la vulneració de la voluntat popular que suposa la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia, i considerava que amb aquesta decisió les institucions de l'Estat han exclòs la voluntat expressada pel poble de Catalunya del marc constitucional espanyol. Esquerra està promovent la presentació d'aquesta moció arreu dels municipis on té representació, després que CiU, el PSC i Iniciativa per Catalunya avortessin al Parlament la via de la iniciativa popular per convocar un referèndum per la independència.

Estelada al balcó

Per la Diada, l’estelada al balcó

ERC de Valls va tornar a reivindicar que l'Ajuntament pengi la bandera independetista al balcó durant l'Onze de Setembre. Després que durant el Ple del 27 d’agost el grup municipal fes aquest prec formal, ERC va penjar un any més a l’edifici del davant del consistori una gran estelada amb un cartell que demanava “Per la Diada, l’estelada al balcó”. En la sessió del Ple d’agost, el regidor Jordi de Bofarull va recordar que el 2006 i el 2007 l’estelada va presidir el balcó de la casa de la vila durant la Diada, quan ERC era al govern municipal, i que durant el 2008 i el 2009 la sociovergència havia votat en contra de mocions d’Esquerra en aquest sentit. Segons el regidor republicà, “després de l'onada de consultes independentistes arreu del país, i especialment després de la que es va celebrar a la nostra ciutat, amb un gran èxit de participació, creiem que té ple sentit que el consistori celebri la Diada també penjant l'estelada: el dia que Catalunya va perdre les llibertats nacionals és un bon dia per fer-ho”.

Rebutjada la proposta d'ERC d’instaurar l'oferta de batejos civils i laics

La proposta del grup municipal d’ERC de Valls perquè l’Ajuntament ofereixi el servei popularment conegut com a bateig civil, servei de cerimònia civil de benvinguda, a les famílies vallenques amb nounats que ho sol•licitin va ser rebutjat per la sociovergència vallenca al Ple del 30 de juliol. La moció instava, en el marc de la comissió de serveis interns, l’equip de govern elaborés una proposta global de cerimònia civil de benvinguda (protocol, estructura, horaris, preus, etc.) a disposició de la ciutadania vallenca. Aquesta proposta global es presentaria en el termini màxim de sis mesos a partir de l’aprovació d’aquesta moció, per tal de ser debatuda, aprovada i posada en aplicació, com a molt tard, durant el 2011. Tal com va expressar el portaveu republicà al consistori, Josep M. Pallàs, els bateigs civils es basen en la celebració d'un acte social no religiós per donar la benvinguda a un nounat. “Creiem que els pares que per motius religiosos no volen batejar els seus fills a l'església,tenen dret a fer una cerimònia de benvinguda al món per celebrar-ho i expressar públicament el compromís de pares i padrins per educar el fill o filla que acaba d’arribar al món”. Aquest acte no té cap transcendència legal, però és inqüestionable el seu valor simbòlic i és “una fórmula respectuosa de donar a conèixer un nou veí”. El bateig civil -una vella tradició republicana francesa- es van celebrar durant els dos períodes republicans de l’Estat espanyol (1873-1874 i 1931-1939). En l'actualitat són diverses les ciutats d’arreu d’Europa que oficien aquest tipus d'acolliment sota diferents noms; a Liverpool, per exemple, es denominen naming ceremonies, és a dir, cerimònies per donar nom. A Catalunya, el primer consistori a establir i regular el bateig civil fou el d’Igualada, que acollí en una cerimònia digna, laica i plena de simbolisme el nen Marcel Planell, el 22 de desembre de 2004. Des d’aleshores, diversos ajuntaments catalans s’han sumat a la iniciativa: Sant Boi, Sant Feliu de Guíxols, Castellbell i el Vilar, Montcada i Reixac.

Jordi Cartanyà

“Puc aportar la meva forma de treballar, mirant de ser positiu, escoltant i compartint idees amb tothom”

Nascut a Valls fa 44 anys, Jordi Cartanyà va ser escollit la setmana passada alcaldable per Esquerra de la ciutat que el va veure néixer. El Jordi des de jove que està implicat en la societat civil vallenca més activa (com a exemple, fundà el grup pacifista Drap Blanc el 1982 i l’Esplai Quatre Baixos el 1985), i darrerament ha estat president de l’AMPA de l’IES Narcís Oller i president de l’Associació de Companyies Professionals de Teatre per a Tots Públics de Catalunya. Diplomat en fisioteràpia, va exercir de fisioterapeuta del 1988 al 1995, però després de demanar excedència per cuidar els fills va professionalitzar-se en el món de l’espectacle, i actualment treballa com a gerent de la Societat Cooperativa Catalana Limitada Companyia Pa Sucat, i estudia Empresarials a través de la UOC. Des de l’any 2005 és el director artístic del Guant, Festival Internacional de Teatre de Titelles de l’Alt Camp, junt amb Eudald Ferré i Jordi Jubany. És casat i té tres fills. 1. Des de quan i quins motius et van dur a militar a Esquerra? Vaig començar a militar-hi l’any 2004, però de fet ja feia temps que m’ho rumiava, des de l’any 2000, quan vaig seguir un debat al parlament entre Carod-Rovira i Pujol. Literalment em vaig sentir seduït pel discurs del Carod. Després vaig anar seguint les accions d’ERC i llegint-ne l’ideari polític, que es pot trobar a la web, fins a fer el pas definitiu. 2. Com valores la feina que ha realitzat el grup municipal d’Esquerra en aquesta legislatura? Molt bona. Hem estat a l’oposició però fent un treball incansable de seguiment i de planteig de propostes positives per Valls. Fruit d’aquest treball han sorgit fins ara 95 mocions que proposaven millores per a la ciutat (una xifra inèdita en la història de la democràcia vallenca), gràcies a les quals s’ha fet realitat, entre moltes altres coses, el nou enllumenat del Pati, el Consell de Política Lingüística, la creació de la Regidoria d’Habitatge, la creació del banc del temps, l’equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses quant a les ajudes i reduccions d’impostos.

L’assemblea comarcal prepara la campanya per al Parlament

Els militants d’ERC de Valls i de l’Alt Camp es van reunir en assemblea el 27 de setembre passat per determinar els actes de precampaña i campanya que tindran lloc a Valls i a altres punts de la comarca per a les elecions al Parlament de Catalunya. A l’assemblea van assistir Sergi de los Rios i Empar Pont, cap de llista i candidata número 3 per la circumscripció electoral de Tarragona. La reunió va servir per acordar la tipologia d’actes que es duran a terme. Així mateix, es va treballar en una primera proposta de calendari i llocs per a aquestes activitats.