Valls

Notícia

Esquerra defensa a l’Ajuntament de Valls que les restes vegetals es puguin cremar als camps de conreu

Diem no a una llei estatal que perjudica la pagesia.
Diem no a una llei estatal que perjudica la pagesia.
El ple municipal aprova una moció republicana contra l’article de la llei estatal que obliga la pagesia a triturar les restes i prohibeix cremar-les al camp de manera segura com s’ha fet sempre. 
 
El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Compromís per Valls a l’Ajuntament de Valls ha presentat avui durant la sessió plenària una moció per defensar que els pagesos i les pageses puguin continuar fent de manera segura les cremes de restes vegetals agràries i silvícoles als seus propis camps de conreu. La moció ha estat aprovada amb el suport de tots els grups polítics excepte el PSC, i insta al govern espanyol a modificar i adequar la nova normativa per fer possible aquesta tasca agrícola com s’ha realitzat sempre.
 
La regidora republicana Teresa Rull Ferré ha exposat durant el plenari que el Congrés de Diputats va aprovar, el passat mes de desembre, la ‘Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular’,  la qual en el seu article 27 limita i prohibeix la crema de restes vegetals i estableix sancions. Així, “Esquerra Republicana vam presentar diferents esmenes a aquest article, recollint l’oposició i el malestar del món agrari, però van ser rebutjades pels partits del govern que impulsaven la llei”.
 
L’article al qual es fa referència especifica que “amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. Només podrà permetre’s la crema d’aquests residus amb caràcter excepcional, sempre que compti amb la corresponent autorització individualitzada que permeti aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament...”.
 
Teresa Rull ha apuntat que la llei espanyola demana que les restes vegetals generades a l’entorn agrari o silvícola tinguin un reciclat biològic mitjançant el seu piconatge o trituració: “Per fer-ho possible caldrà o bé traslladar les restes a centres de piconatge o bé comprar o llogar maquinària per triturar-les; per tant l’emissió de CO2 serà més alta, així com l’impacte econòmic que rebrà la pagesia, perquè no es pot permetre el sobrecost que implica”.
 
A més, la regidora ha denunciat que aquesta normativa “podria comportar unes despeses elevades als ajuntaments perquè els pagesos i pageses que fins ara cremaven les restes vegetals a les seves finques, si no les poden triturar, potser optaran per portar-les a la deixalleria o deixar-les pels contenidors, o simplement faran abocaments il·legals”.
 
Esquerra-Compromís per Valls s’ha felicitat perquè el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, que també s’ha mostrat contrari a aquesta mesura de la llei espanyola, estigui cercant solucions jurídiques que permetin a la pagesia continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als mateixos camps de conreu. Esquerra promou aquesta moció amb el suport de les associacions agràries en tots els ajuntaments on té representació i, aquesta mateixa setmana, interpel·la el govern espanyol al Senat amb una sèrie de preguntes per escrit.