Vic

Totes les notícies


Vic, els pressupostos de l’eufòria

Imagini que vostè disposa de 10.000 euros per fer obres a casa. Demana un pressupost a un constructor, que l’hi fa arribar de seguida. El pressupost puja a 10.000 euros però inclou algunes partides sense valorar (hi posa 0 euros), que el constructor diu que ja li cobrarà més endavant, quan vostè tingui més diners, que no ha de patir perquè serà poca cosa. Vostè creu que això és un pressupost? Ho acceptaria? A grans trets, això és el que l’equip de govern ha proposat al ple extraordinari de pressupostos de l’any 2023 celebrat el 27 d’octubre passat. Cap partit a l’oposició va acceptar la proposta. Fa por que una qüestió tan cabdal per al funcionament de la ciutat es tracti amb aquesta irresponsabilitat: un seguit de partides (subvencions a entitats esportives de la ciutat o projectes de benestar social, entre d’altres) han estat congelades sense pressupost, amb el compromís verbal que en un futur es descongelaran dotant-les de pressupost (quan i quant?) gràcies als anomenats romanents de l’Ajuntament. Els romanents són els estalvis que l’Ajuntament ha anat recollint, els estalvis que la nostra contribució (els impostos i les taxes) ha anat generant. Són, per tant, els estalvis de tots el ciutadans de Vic. Com que un pressupost no pot presentar pèrdues, es congelen aquestes partides perquè les despeses no superin els ingressos, una argúcia que fa dubtar que això presentat siguin realment uns pressupostos. Existeixen factors estructurals però també polítics que condicionen els pressupostos d’enguany. Els factors estructurals són els que fan augmentar significativament les despeses: enorme augment de la factura energètica, gran inversió en el canvi d’enllumenat de la ciutat per reduir aquesta factura energètica, i augment de la massa salarial dels treballadors municipals.   Al govern no hi ha contenció i traslladen al ciutadà l’augment de la despesa: l’IBI ha pujat més d’un 16% en els últims quatre anys El primer factor polític és la manca de contenció.

Els vigatans Marta Rovira i Francesc Codina, a la nova Executiva i Consell Nacional d'Esquerra Republicana

La candidatura al 29è Congrés Nacional d’Esquerra Republicana, “Més republicanisme, més llibertat”, encapçalada pel president i la secretària general, Oriol Junqueras i Marta Rovira, ha rebut el suport del 87% dels vots emesos de la militància en la jornada electoral d’aquest passat 6 de novembre, que, a més, ha comptat amb un 50,2% de participació, una xifra similar a les eleccions de l’anterior Congrés, el 2019, que va ser del 57,2%. En concret, han votat 4.309 militants, 3.747 a favor de la candidatura de Junqueras, Rovira, Aragonès i Vilalta i 562 en blanc. D'aquesta manera, la vigatana Marta Rovira continuarà sent la secretària general del partit republicà. Per la seva banda, el vigatà Francesc Codina ha estat escollit per la militància com a representant al Consell Nacional d'Esquerra Republicana. Des de la secció local d'Esquerra Republicana a Vic se'ls hi desitja a ambdós l'enhorabona i molts encerts.

Roser Noguer, relleu de Roger Mas al Grup Municipal d'ERC Vic

Roser Noguer i Alsina agafarà el relleu de Roger Mas com a regidora del Grup Municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Vic. L'anunci ha tingut lloc aquest migdia en una roda de premsa celebrada a la rambla Josep Tarradellas i que ha comptat amb la presència de tot el Grup Municipal. Roger Mas, regidor des del 2019 i que deixarà l'acta en el proper ple que se celebrarà aquest setembre, ha assegurat que la decisió és per motius personals. "Des de fa algunes setmanes ja no visc a Vic i, tot i poder continuar essent regidor, no crec que sigui quelcom ètic. La ciutat de Vic exigeix molta dedicació i aquesta feina no la podria fer des de fora", ha exposat. Mas ha afegit que "només em queda agrair als meus companys i companyes el camí que hem recorregut durant aquests tres anys i mig i desitjar-los molta sort en el futur, així com a la Roser, a qui li dono la benvinguda i li desitjo molts encerts". "Ha estat un honor i orgull fer de regidor per aquesta ciutat i marxo amb la sensació que he fet tot el que he pogut", ha sentenciat. En la seva intervenció, Noguer ha volgut agrair, en primer lloc, la feina de Mas i ha assegurat que "sempre és difícil substituir una persona com en Roger". "Des del Grup Municipal continuarem treballant per als ciutadans i ciutadanes de Vic. Espero estar a l'altura d'aquesta responsabilitat i treballar de la millor manera juntament amb els meus companys i companyes", ha afirmat. La portaveu del Grup Municipal i propera candidata d’ERC Vic a l’alcaldia, Maria Balasch, ha volgut agrair la tasca que ha portat a terme Roger Mas al llarg d'aquesta legislatura. Balasch ha definit Mas com "un regidor incansable que ha fet front a una legislatura complicada marcada per una majoria absoluta i en què ens hem topat malauradament amb una pandèmia". "Sempre ha tingut molt clar que agafava aquesta feina perquè tenia ganes de canviar a la ciutat. En Roger porta Vic al cor i, encara que no hi continuarà vivint, sempre tindrà aquesta ciutat present", ha assegurat la portaveu republicana.

Foto:

Maria Balasch: "Vic necessita un impuls republicà que ofereixi un projecte de ciutat per a tothom"

El Parc Jaume Balmes ha estat l'escenari de la presentació de Maria Balasch i Pla com a candidata per Esquerra Republicana a l'alcaldia de Vic de cara a les eleccions municipals del maig de 2023. El president d'ERC, Oriol Junqueras i la diputada al Parlament de Catalunya, Alba Camps, han acompanyat l'alcaldable republicana que també ha comptat amb el suport de la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, actualment a l'exili i que ha participat en l'acte mitjançant un vídeo de suport a la candidatura. Camps ha estat l'encarregada d'iniciar la presentació avalant la figura de Balasch com una oportunitat de canvi per a Vic. "La Maria és sinònim de canvi cap a l'esquerra, canvi per igualtat, canvi per la justícia social. Ella ens demostra que no hi ha res com el convenciment de combatre les injustícies i poder millorar la vida de les persones del nostre entorn. Apostar per la Maria, és apostar pel bon futur de Vic". Tot seguit, Marta Rovira, ha destacat la importància de canvi que necessita la ciutat, "un canvi de veritat i no de canvis postissos que continuaran convertint i veient Vic, en el Vic de sempre i a on tot continua igual". "Ha arribat el moment de veure Vic amb uns altres ulls i una altra mentalitat. Per fer possible el canvi de veritat s'ha de veure com una oportunitat allò que per alguns és percebut com una amenaça", ha reblat. En el torn de la candidata, Balasch ha incidit en la importància de "l'impuls republicà" que necessita Vic i "que ofereixi un projecte de ciutat, un espai de trobada, més verd i menys gris, amb igualtat d'accés i a tot i per a tothom". "Fem de Vic la capital de viure-hi bé, la capital de la sostenibilitat, i que sigui el millor lloc del món perquè la seva gent hi pugui desenvolupar el seu projecte de vida. Un Vic que integri i que no deixi ningú enrere, un Vic ple d'arbres i ombra, amb gent orgullosa del seu comerç local i amb accés a l'habitatge garantit, que impulsa el seu talent i que convida els seus joves a quedar-s'hi, un Vic amb mirada femenina", ha expressat.

Més arbres per mitigar el canvi climàtic

Hi ha una dita popular que diu: «a la Plana de Vic, nou mesos d’hivern i tres d’infern». I del que portem d’any, i abans de començar l’estiu, ja acumulem dues onades de calor. Ja no podem parlar del canvi climàtic en temps futur, està passant ara i aquí, i els seus efectes són devastadors. Aquests episodis d’onades de calor seran cada vegades més freqüents i més intensos, i com a ciutat ja estem fent tard en aplicar mesures per mitigar aquesta climatologia extrema i adaptar-nos al canvi climàtic.   En primer lloc cal activar accions puntuals durant les onades de calor, com per exemple obrir les piscines a la ciutadania, habilitar espais refrigerats en centre cívics o biblioteques. Cal fer crítica a com s’ha gestionat des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic aquesta última onada de calor. Feia dies que s’avisava que venia un fort augment de les temperatures. El divendres passat, 17 de juny, vam arribar a 38,2ºC de màxima. Des del grup municipal d’ERC Vic vam preguntar i reclamar diverses vegades al govern de la ciutat que s’actués però no hi va haver cap acció. Creiem que en el futur necessitem donar respostes ràpides i vetllar per la salut de les persones més vulnerables en episodis de calor extrema.   No obstant, estem davant un problema estructural que requereix solucions transversals, imaginatives i, sobretot, atrevides. Hem de ser sincers i fer autocrítica: A dia d’avui la ciutat de Vic encara no està preparada per fer front a episodis similars, que cada vegada seran més freqüents. Cal un urbanisme realment compromès amb la salut pública i la sostenibilitat, i des d’ERC Vic creiem que cal impulsar un pla estratègic per establir mesures eficaces que redueixin l’impacte del canvi climàtic en els diferents espais públics de la ciutat.   Per posar només un exemple: És àmpliament sabut que amb la mateixa temperatura ambiental, les ciutats acumulen més calor que un bosc. Aquest fenomen es coneix com a «illa de calor» i es pot combatre amb més vegetació, la nostra gran aliada.

Maria Balasch, al Parc Jaume Balmes de Vic | Albert Llimós / El 9 Nou

Maria Balasch: “Si tenim una actitud passiva amb la segregació escolar la bola es farà gran”

Entrevista a Maria Balasch, regidora i portaveu d’Esquerra a l’ajuntament de Vic; i presidenta d'ERC a la Catalunya Central Guillem Freixa - El 9 Nou | 08.05.2022 Enllaç entrevista Maria Balasch viu el seu segon mandat a l’Ajuntament de Vic i recentment ha confirmat que es presentarà a les eleccions municipals del maig del 2023. En aquest extracte de l’entrevista al programa Angle obert d’EL 9 TV repassa l’actualitat a la capital d’Osona. Un mandat marcat per la majoria absoluta de JxCat. Està sent com s’esperaven? No. És el mandat de la majoria absoluta i la pandèmia. De les dues coses. I totes juntes ho han fet complicat. Ens pensàvem que aquesta majoria absoluta seria gestionada d’una altra manera. Donant més joc a l’oposició i sent una mica més generosos. No ha sigut així. En l’arrencada de mandat deien que farien la mateixa oposició com si no tinguessin al davant una majoria absoluta. Ha sigut així? L’actitud ha sigut la mateixa. Hem fet totes les propostes que crèiem que havíem de fer, hem pactat pressupostos, ens hem reunit amb tothom, hem escoltat els veïns… Hem fet i fem l’oposició que ens toca fer. Quan el retorn no és l’esperat, et pot acabar desgastant. Però continuem fent feina amb els cinc regidors.   “Pensàvem que l’equip de govern donaria més joc a l’oposició, sent més generosos. I no ha sigut així” Van pactar el pressupost i les ordenances del 2021. Què els va convèncer? No eren els nostres pressupostos, però en aquell moment es van posar sobre la taula unes propostes per part nostra que es van acceptar: un era el projecte de reforma del carrer Botànic Micó i l’altre el d’instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis públics. Com que ho van acceptar, hi vam votar a favor. La política és això. Hi va haver un moment que semblava que aquests acords no s’executaven, però s’han acabat fent. I s’han fet tal com s’esperaven? El del carrer Botànic Micó tal com es va plantejar no es farà, però estem contents perquè s’ha escoltat els veïns i si ells hi estan d’acord, nosaltres també.

Raül Romeva presentarà el llibre 'A l'altra banda del mur' a la Sala Modernista del Casino de Vic

La Sala Modernista del Casino de Vic (Carrer Verdaguer, 5) acollirà, el dijous 12 de maig a les 7 de la tarda, la presentació del llibre A l'altra banda del mur. Repensar les presons per millorar la societat, de Raül Romeva. L'autor, exconseller i vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030, conversarà amb Carles Mundó, exconseller de Justícia. La moderació anirà a càrrec de Maria Balasch, portaveu del grup municipal d'ERC Vic. De la mà dels testimonis que ha conegut els últims anys, Raül Romeva planteja un debat incòmode però necessari sobre la vertadera funció que ha de tenir el sistema penitenciari. Hi qüestiona la moral de venjança que sovint s’acarnissa sobre els condemnats i la privació de llibertat com a única forma de condemna, i proposa com a alternativa models provats en altres democràcies, com ara el règim de presons obertes.

Maria Balasch, candidata d'ERC Vic per a les eleccions municipals de 2023

En l'assemblea local celebrada al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic aquest dijous 7 d'abril, la militància d'Esquerra Republicana de Vic ha escollit Maria Balasch com a candidata per encapçalar la llista del partit a les pròximes eleccions municipals del 2023. En el seu discurs, Balasch ha demanat "a totes i tots que em torneu a fer confiança i que junts continuem elaborant un projecte de ciutat engrescador, ambiciós i il·lusionant que ens porti a l'alcaldia de Vic". Envoltada de militants, amics i familiars, i també dels regidors i regidores d'ERC Vic, la candidata ha comptat amb el suport com a convidats de la diputada al Parlament, Alba Camps; el president comarcal d'ERC Osona, Jordi Fàbrega; i Isaac Lozano i Jordi Serra en representació de l'executiva regional de la Catalunya Central. En la seva primera intervenció, Maria Balasch ha explicat a la militància que vol liderar un projecte que proposi una ciutat que inverteixi sense cap mena de dubte en polítiques socials efectives que tractin la ciutat d'una manera valenta. En aquesta línia ha recordat que vol una ciutat "que sigui un clar exemple de cohesió social, que es cregui l'educació i la cultura com a eines de transformació social real i positiva i que aboleixi el clientelisme i els tractes de favor". Balasch ha exposat que vol liderar una candidatura que busqui "una ciutat que pugui tornar a presumir del seu comerç local i on no hi hagi cap barrera al carrer. Una ciutat que impulsi els espais públics com a eina de cohesió social i que fomenti el coneixement i la recerca que ens han de servir per al present, però que ens asseguraran un futur millor". Ha recalcat que això només serà possible a partir d'un procés participatiu que proposi elaborar un projecte de ciutat pels pròxims anys, un procés "obert i ampli per crear un programa electoral i un projecte de ciutat per a tothom, una ciutat on tots i totes ens hi sentim representats i còmodes". La candidata ha promès treballar incansablement amb l'objectiu de governar la ciutat de Vic i ha recordat que vol donar continuïtat a un projecte de ciutat que ERC Vic va plantejar el 2019 i que va més enllà dels últims quatre anys.

Foto: Adrià Costa / Osona.com

Albert Palou pren possessió com a regidor a l'Ajuntament de Vic

En l'últim Ple Municipal del 2021 celebrat aquest passat dilluns, 20 de desembre, Albert Palou ha pres possessió com a regidor pel Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Vic. Palou que substitueix Sandra Quílez, a qui ha agraït la feina feta, també ha volgut donar les gràcies a la resta de companys i companyes del Grup Municipal per la confiança. També ha destacat que és "un honor representar aquesta ciutat i la seva gent, i més fer-ho amb les sigles d'un partit històric com Esquerra Republicana de Catalunya". Palou va tancar la seva intervenció recordant a la represaliada Marta Rovira. Des d'Esquerra Republicana Vic s'està convençut de la bona tasca que l'Albert farà per a les vigatanes i vigatans. També es vol agrair a la Sandra la feina feta durant aquests dos anys de legislatura i desitjar-li molta sort en els reptes futurs.