Vic

Totes les notícies


Foto: Adrià Costa / Osona.com

Albert Palou pren possessió com a regidor a l'Ajuntament de Vic

En l'últim Ple Municipal del 2021 celebrat aquest passat dilluns, 20 de desembre, Albert Palou ha pres possessió com a regidor pel Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Vic. Palou que substitueix Sandra Quílez, a qui ha agraït la feina feta, també ha volgut donar les gràcies a la resta de companys i companyes del Grup Municipal per la confiança. També ha destacat que és "un honor representar aquesta ciutat i la seva gent, i més fer-ho amb les sigles d'un partit històric com Esquerra Republicana de Catalunya". Palou va tancar la seva intervenció recordant a la represaliada Marta Rovira. Des d'Esquerra Republicana Vic s'està convençut de la bona tasca que l'Albert farà per a les vigatanes i vigatans. També es vol agrair a la Sandra la feina feta durant aquests dos anys de legislatura i desitjar-li molta sort en els reptes futurs.

És violència, és masclista i és digital

Quan preguntem a les nostres amigues, companyes de feina o dones i nenes de la família si han patit algun tipus de violència a les xarxes socials, molt probablement la resposta sigui que sí. Tot i que l’accés a les diferents eines digitals sovint ha permès l’apoderament de les dones arreu del món brindant la possibilitat de ser informades, de participar, d’interaccionar, així com poder donar visibilitat a projectes molts cops invisibilitzats; en el context de la Unió Europea 1 de cada 10 dones hem patit ciberviolència i un 23% de les dones hem patit abús o assetjament en línia. Les violències masclistes són un problema estructural de la societat en què vivim i les digitals en són una manifestació més. Parlem de violències masclistes digitals en plural, ja que en són moltes i molt diverses i es canalitzen principalment a través de les xarxes socials. La cosificació de la dona, l'assetjament, la cultura de la cancel·lació i l'odi viral cap a dones o organitzacions activistes encapçalades per dones en són exemples i són tant culpa de l'individu que les exerceix com de les plataformes digitals que permeten que aquestes violències passin en el seu espai. Aquestes violències tenen conseqüències com l'aparició de problemes de salut mental o l'autocensura de les dones que es veuen obligades a abandonar el món digital o a adoptar pseudònims, fet que perjudica greument la seva trajectòria professional. A més, el registre digital permanent fa difícil l'eliminació de les dades utilitzades o derivades dels atacs i facilita la revictimització i ressorgiment del trauma en les dones que ho han patit. Com a societat no ens podem permetre perdre les veus femenines en cap espai.   La cosificació, l’assetjament i l’odi viral cap a la dona són tant culpa de l’individu que les exerceix com de les plataformes digitals que permeten que passin. Les violències masclistes digitals amplifiquen la vulnerabilitat de les dones i nenes davant de les violències masclistes de qualsevol caràcter com és el cas de les dones víctimes d'altres tipus de violència per part de parelles o familiars a través de la vigilància de les xarxes socials i dels dispositius electrònics.

El Centre Cívic Can Pau Raba de Vic acollirà la xerrada-debat 'Autodefensa digital feminista amb perspectiva de gènere'

Amb motiu del 25N: Dia Internacional per a l'eliminació de les violències envers les dones, la secció local d'Esquerra Republicana de Vic se suma a l'agenda d'actes que el partit republicà ofereix arreu del territori. En concret, el dijous 2 de desembre a les 7 de la tarda, tindrà lloc al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic la xerrada-debat 'Autodefensa digital feminista amb perspectiva de gènere' que anirà a càrrec del col·lectiu DonesTech i que s'organitza juntament amb el Jovent Republicà d'Osona-Lluçanès. En aquesta trobada es parlarà sobre les violències patriarcals estructurals, les violències masclistes digitals i què proposa el ciberfeminisme per contrarestar-les, amb seguretat holística, eines FLOSS (Free Libre Open Source Software) posant la cura de les nostres dades al centre i estratègies de prevenció i resposta.

El Vic present que no volem

A final d’any, els ajuntaments aproven les modificacions de les ordenances fiscals i els pressupostos per a l’any entrant. És el moment de presentar el balanç d’ingressos i despeses previstos, així com la relació d’inversions que es pretenen portar a terme. Els ingressos i les despeses es preveuen per a l’any natural: quina quantitat es recollirà gràcies a tributs municipals i impostos (les ordenances fiscals regulen, per posar dos exemples, l’IBI o la taxa d’escombraries) o quina es percebrà via subvencions, i quina quantitat s’utilitzarà per al normal funcionament de la ciutat i el benestar del ciutadà (serveis municipals, sous municipals, adquisicions, manteniments, ajuts, i un molt i molt llarg etcètera). Les inversions, en canvi, es preveuen a quatre anys vista donat que la seva execució i el seu finançament s’estén durant un període important de temps i solen ser els grans projectes de ciutat. El passat dijous 28 d’octubre es va dur a terme el ple extraordinari de l’Ajuntament de Vic per a l’aprovació de les ordenances fiscals i dels pressupostos. Ambdós es van aprovar gràcies a la majoria absoluta del govern de la ciutat. El grup municipal d’ERC va votar en contra tant de les ordenances com dels pressupostos. A diferència de l’any passat, quan vàrem trobar punts de coincidència i projectes comuns que van permetre un vot favorable, enguany no ha estat possible. L’oposició a l’ajuntament ha vingut criticant les decisions del govern a l’hora de determinar l’ús de les partides alliberades del romanent. Recordem que el govern espanyol va permetre als municipis emprar els seus romanents (els “estalvis”) per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. A ulls nostres, aquests estalvis no s’han utilitzat prioritàriament amb aquest objectiu i estem perdent l’oportunitat de transformar la ciutat per adaptar-la als problemes que arriben o que ja són aquí: la crisi energètica, la mancança de matèria primera i de productes, el canvi climàtic, les tensions socials.

Guillem Dorca, en una imatge captada al nucli antic de Vic | Albert Llimós

“Hem abaixat la mitjana d’edat de l’executiva però alhora es manté una línia de continuïtat”

Guillem Dorca, nou president de la secció local d’Esquerra a Vic Guillem Freixa (Foto: Albert Llimós - El 9 Nou | 01.11.2021 Enllaç entrevista Després d’uns anys vinculat a l’executiva, fa el pas cap a la presidència. Per què? Porto vinculat a l’executiva local des del 2016, i el 2018 faig un primer pas com a secretari d’organització i finances. A Esquerra creiem que la lluita per la justícia social i nacional és una cursa de relleus. En aquest moment és quan ho parlem amb Roger Mas, que també és regidor a Vic, i decideixo fer el pas cap a la presidència. Ha estat en l’executiva sortint. Quina valoració fa d’aquests dos anys? La valoració és positiva. Estem en un projecte en creixement. Cal agrair públicament la tasca de Roger Mas. No és mai fàcil posar-se al capdavant d’una entitat de manera voluntària, i menys en una època de pandèmia com la que hem passat. Com a executiva ens hem sabut consolidar a Vic, i la mostra és que s’ha aconseguit donar entrada a cares noves. D’altra banda, hi ha hagut una vinculació plena amb el grup municipal per presentar mocions de ciutat i treballar per millorar el dia a dia dels vigatans i vigatanes. Un dels objectius era rejovenir l’executiva. S’ha aconseguit? Sí, i es pot veure en l’equip que m’acompanya. Incorporem molta gent jove com la secretària d’organització, Clàudia Fontserè; Joan Solà, a coordinació interna i finances; Cristina Casals, en feminismes; David Pallarols, en imatge; Enric Furriols, en transició ecològica o Pol Serena com a representant del Jovent Republicà. Hem abaixat la mitjana d’edat de l’executiva però a la vegada es manté una línia de continuïtat amb l’anterior. Hi mantenim cares consolidades que ens donen un punt de vista de més experiència. En política, i en una ciutat com Vic, el fet de rejovenir és sempre positiu o pot tenir certs desavantatges o manca d’experiència? Falta d’experiència no crec. Tots venim d’anys de picar molta pedra en moviments socials o en les joventuts d’Esquerra, per tant tenim una experiència contrastada.

La nova executiva local d'Esquerra a Vic, amb Dorca al centre de la imatge | ERC Vic

Guillem Dorca encapçalarà la nova executiva d'ERC Vic

La Sala Coll i Bardolet de l'edifici El Sucre ha acollit aquest dijous, 21 d'octubre, l'assemblea local d'Esquerra Republicana a Vic que ha servit per escollir per unanimitat la nova executiva local en què Guillem Dorca, de 28 anys i politòleg, ha agafat el relleu de Roger Mas, regidor del grup republicà a l'Ajuntament de Vic i fins ara actual president. Dorca, fins ara secretari d'organització i finances, ha agraït la bona feina i el compromís a Mas en els darrers dos anys, on el partit ha fet un salt qualitatiu a la ciutat. La nova executiva destaca per la seva joventut i la presència de cares noves com Clàudia Fontserè, secretària d'organització; Joan Solà, secretari de coordinació interna i finances; Cristina Miralles, secretària de feminismes; David Pallarols, secretari d'imatge; i Bet Guix, secretària de ciutadania. A més de Dorca, repeteixen a l'executiva Albert Palou, Santi Crusellas, Enric Furriols i Marta Rovira. Maria Balasch, portaveu del grup municipal, i Pol Serena, com a representant del Jovent Republicà, també formaran part de l'executiva. L'assemblea local ha comptat amb la participació destacada del senador Josep Maria Reniu, que ha estat l'encarregat de fer la cloenda, i amb la projecció d'un vídeo de la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, qui s'ha adreçat a la militància i ha volgut donar l'enhorabona a la nova executiva i agrair la tasca a la sortint.  

ERC Vic anuncia un relleu al grup municipal

El grup municipal i l’executiva d’ERC-Vic han anunciat aquest dimecres 13 d’octubre que la regidora Sandra Quílez finalitzarà properament la seva tasca com a regidora a l’Ajuntament de Vic, i que passarà el testimoni a Albert Palou, número sis de la llista municipal a les eleccions municipals de 2019. La Sandra Quílez, que és artesana de la pell i treballa des de fa anys pel comerç de la ciutat, ha acceptat formar part de la junta de Vic Comerç. Per evitar possibles incompatibilitats amb aquest nou càrrec en un futur, ha decidit cedir les seves responsabilitats com a regidora. L’Albert Palou, investigador a la UVic-UCC i amb una llarga trajectòria com a activista municipal en diversos àmbits, s’incorporarà a partir del ple de desembre a la tasca del grup municipal d’ERC Vic. Des d’ERC-Vic sempre s’ha considerat que els càrrecs de representació pública requereixen una dedicació plena, exercida amb independència i de forma temporal. És per aquest motiu que ERC-Vic li agraeix el gest a la Sandra, atès que la seva decisió s’alinea perfectament amb els valors que el partit té com a propis.

El Tribunal de Contractes del Sector Públic suspèn cautelarment la tramitació del pàrquing soterrat al parc de Maria Àngels Anglada de Vic

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha acceptat la petició dels grups municipals d’ERC, Capgirem Vic i PSC de suspendre cautelarment la tramitació del pàrquing soterrat al parc de Maria Àngels Anglada de Vic. La suspensió, a la qual s’havia oposat l’equip de govern de l’Ajuntament, actualment amb majoria absoluta de Junts per Catalunya, en considerar-la poc fonamentada, és ferma i no s’hi pot interposar cap recurs.   Ara caldrà esperar a que el Tribunal resolgui el recurs especial que els tres grups de l’oposició de l’Ajuntament de Vic van presentar contra la contractació per fer la redacció del projecte i execució de les obres i la gestió i explotació de l’aparcament soterrat. Fins aleshores, tot quedarà parat.   El Tribunal considera que si no es dicta la suspensió cautelar, en cas que finalment es doni la raó a les tesis de l’oposició, si ara es continua amb el procediment de contractació, «el risc de l’efectivitat de la resolució del recurs i els perjudicis que podrien derivar-se serien de difícil o impossible reparació».   La resolució dictada en data 30 de juny de 2021, matisa que la suspensió cautelar de tota la tramitació es fa sense perjudici de la valoració sobre el fons de l'assumpte que farà el Tribunal de Contractes del Sector Públic en el seu moment.   ERC, Capgirem Vic i PSC van presentar el recurs davant el Tribunal de Contractes del Sector Públic després d’esgotar, infructuosament, la via política i davant d’un equip de govern absolutament tancat en banda davant les múltiples argumentacions de l’oposició en una operació urbanística que no beneficia els interessos de la ciutadania, sinó únicament els interessos privats de l’empresa Consultori Bayés Vic SL.   Els vuit arguments tècnics contra el pàrquing del parc de Maria Àngels Anglada, exposats en el recurs presentat davant el Tribunal de Contractes del Sector Públic, van ser resumits també en una roda de premsa conjunta dels tres grups municipals i es poden consultar en aquesta nota de premsa.

Els tres grups de l’oposició de l’Ajuntament de Vic presenten un recurs conjunt contra el pàrquing soterrat al parc de Maria Àngels Anglada

Les regidores portaveu dels tres grups de l’oposició de l’Ajuntament de Vic, Maria Balasch (ERC), Carla Dinarès (Capgirem Vic) i Carme Tena (PSC) han explicat que aquest dimecres al matí els tres grups han presentat conjuntament un recurs judicial contra la construcció d’un aparcament soterrat al parc de Maria Àngels Anglada de la ciutat. Ho fan després d’haver esgotat, infructuosament, la via política i davant un equip de govern absolutament tancat en banda davant les múltiples argumentacions de l’oposició en una operació que no beneficia els interessos de la ciutadania, sinó únicament els interessos privats de Can Bayés.   En concret aquest dimecres al matí s’ha presentat conjuntament per part dels tres grups municipals un recurs especial en matèria de contractació davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Ho fan contra l’anunci de licitació, els plecs de condicions i els altres documents contractuals que ha aprovat l’equip de govern de Junts per Catalunya en solitari, servint-se de la seva majoria absoluta, i sempre amb el vot en contra dels tres grups de l’oposició. En el recurs se sol·licita anul·lar i deixar sense efecte la licitació de la construcció de l’aparcament i també que s’adopti, com a mesura cautelar, la suspensió del procediment mentre no es resolgui el recurs.   Els vuit arguments tècnics contra el pàrquing del parc de Maria Àngels Anglada El recurs es basa en totes les irregularitats, incompliments de la normativa i incoherències que té el projecte de la construcció de l’aparcament:  1- Primer de tot, el fet de que l’expedient es fonamenta en una necessitat d’aparcament que no existeix. L’informe de necessitats es basa en un estudi del 2010, que no és un document normatiu executiu i que està obsolet, donat que hi ha normativa vigent que, no només el contradiu, sinó que hi està per sobre.  2- En concret, l’Estudi d’Avaluació de la Mobilitat Generada del POUM de 2019, normativa actualment vigent i de rang superior a l’estudi de 2010, conclou que no existeix un dèficit d’aparcament, per tant no hi ha necessitat de construir el nou aparcament que es pretén.