ERC Viladecans

Totes les notícies

Representants d'ERC presentant la documentació i les signatures al registre del Síndic de Greuges.

ERC presenta queixa a la Síndica de Greuges de Catalunya pel servei de bus interurbà al Baix Llobregat sud, amb 1.260 signatures

Representants d’ERC a diverses institucions han presentat aquest 27 de juliol una queixa a la seu del Síndic de Greuges de Catalunya pel pèssim servei de bus interurbà al Baix Llobregat sud que presta des de fa més de mig any l’operadora de capital mexicà Avanza, fruit d’un contracte de concessió que penja de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La queixa sol·licita a Esther Giménez-Salinas que reclami tant a Avanza com a l’AMB posar remei amb urgència a les múltiples i reiterades deficiències que acumula el servei de transport públic per carretera, amb autobusos de 15 anys d’antiguitat en estat molt precari i que posen en risc usuaris i conductors subrogats. Els republicans van començar el mes de juny una campanya de recollida de signatures a diversos punts de la comarca per presentar una queixa a la Síndica de Greuges de Catalunya. En total i fins a finals de juliol, n’han recollit 1.260 que han lliurat avui com a expressió del malestar que tenen molts dels usuaris i veïns dels municipis afectats, tal com es va comprovar en la marxa per a un servei de bus digne que va transcórrer entre Gavà i Viladecans el passat 9 de juliol. ERC continuarà recollint signatures per afegir a l’expedient obert avui pels serveis del Síndic de Greuges. Esquerra Republicana es mostra convençuda que un toc d’atenció per part de la Síndica de Greuges farà reaccionar a l’AMB i de retruc a Avanza, ja que fins ara les mesures que han pres s’han demostrat del tot insuficients. De fet, els republicans fa mesos que reclamen al vicepresident de l’Àrea de Mobilitat, Transports i Sostenibilitat de l’AMB, el socialista Antoni Poveda, que adscrigui de forma provisional autobusos d’altres concessions mentre no es renovi la flota actual (quelcom que començaria a materialitzar-se a finals d’any o inicis de 2023), per tal de retirar de la carretera els vehicles antics i atrotinats que representen un perill per a les persones. Els antecedents La unió temporal d’empreses Avanza Baix va guanyar el juliol de 2021 el concurs de Servei Públic de Transport Col·lectiu Urbà de Viatgers entre els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i altres municipis, promogut per l’AMB.

El Ple sobre l'estat de la ciutat s'ha celebrat al CEIP Miquel Martí i Pol.

Lligadas al Ple sobre l'estat de la ciutat, veu manca d'empatia i lideratge a l'equip de govern

La portaveu municipal d'ERC Viladecans i alcaldable republicana el 2023, Bàrbara Lligadas, ha intervingut al Ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat de dimecres 13 de juliol per destacar la manca de lideratge i empatia que ha demostrat l'equip de govern (PSC+Comuns) al llarg d'aquest mandat davant diverses situacions crítiques. En concret, s'ha referit al confinament durant la pandèmia, a les apagades de llum pel temporal Gloria i a la crisi del servei de bús interurbà al Baix Llobregat sud.  Lligadas ha interpel·lat directament a l'alcalde Ruiz: "hem trobat a faltar lideratge i empatia. Amb la covid tots vam remar plegats, però en els dies més durs del confinament esperàvem que l'alcalde s'adrecés a la ciutadania de forma contínua, esperàvem un lideratge per part de la màxima autoritat municipal i no va ser així. Amb el Gloria ens vam trobar amb el mateix, no es van posar a la pell de la gent ni de les famílies que es van quedar sense llum durant 48 hores. I ara, per fi, els donem la benvinguda amb la crisi d'Avanza, però un cop més arriben tard, molt tard. Hem trobat a faltar a l'alcalde des del minut zero. Però vostès no es mouen de la seva còmode i acomodada majoria absoluta fins que la gent surt al carrer, com va passar amb el Polígon Centre al mandat anterior. No pot ser que la gent hagi de sortir al carrer perquè empatitzin amb els veïns. Portem vuit mesos amb un servei de transport públic pèssim, si agafés l'autobús segurament ho sabria. Però no cal patir-ho en primera persona per entendre el patiment. Per això diem que hi ha manca d'empatia", ha etzibat l'alcaldable d'ERC. "Viladecans necessita un canvi, sortir d'aquestes dinàmiques conformistes, cal canviar les coses. Per això ens estan copiant iniciatives com els Fem Barri o anar als comerços a preguntar què necessiten, després de tants anys ara ho promouen a través de l'Ajuntament en format precampanya. Però els comerços haurien de disposar d'un telèfon directe on demanar ajuda i suport al consistori.

Un autobús de la línia L80 avariat per sobreescalfament del motor, deixant sense servei als usuaris a la carretera de la Vila.

ERC trasllada a l’AMB la necessitat de trobar solucions urgents a les incidències del servei de bus interurbà

El grup metropolità d’ERC s’ha reunit aquest dilluns 16 de maig amb el vicepresident de Mobilitat de l’AMB, el socialista Antoni Poveda, per traslladar-li la necessitat de trobar solucions urgents a les incidències del servei de bus interurbà al Baix Llobregat sud. Els republicans han insistit en la possibilitat d’adscriure més vehicles en la franja diürna procedents d’altres concessions metropolitanes, de forma provisional i com a alternativa a la flota envellida i en condicions precàries de la concessionària Avanza.   Tot això, mentre s’està a l’espera de la incorporació o compra de 89 autobusos amb finançament de fons europeus que trigaran encara mesos a arribar i posar-se en circulació. En concret, es calcula que pugui ser durant el primer trimestre de 2023 però els republicans insisteixen en el mentrestant, ja que és essencial prestar el servei en condicions. ERC Viladecans es mostra crítica amb la situació actual del servei de transport públic, amb autobusos de més de 14 anys d’antiguitat que van ser retirats del Consorci Regional de Transports de Madrid per incomplir amb el seu pla de qualitat. Avanza va guanyar la concessió de l’AMB l’any passat i va derivar una part important d’aquesta flota al Baix Llobregat sud, on s’acumulen els episodis de vehicles espatllats al mig de la carretera, retards, incomoditats i situacions de risc per a conductors i viatgers. Esquerra es manté ferma al costat d’usuaris i del comitè d’empresa, amb qui es va reunir al Parlament el passat 2 de maig. Sense alarmismes, els republicans consideren que amb els mesos d’estiu i l’augment de les temperatures, vehicles sense aire condicionat i uns motors antics i sobreescalfats, les complicacions aniran a més. ERC reconeix que la situació és molt delicada i considera que la ciutadania mereix un servei de mobilitat de qualitat, sostenible i fiable. Mentre això sigui impossible, insta l’AMB a moure fitxa i a prendre mesures provisionals que garanteixin la prestació en condicions.

A l'esquerra i per baix, la regidora Myriam Moysset i el diputat Jordi Albert amb els membres del comitè d'empresa.

ERC es reuneix al Parlament amb el comitè d’empresa d’Avanza per buscar solucions a les incidències del servei de bus interurbà

ERC Viladecans ha promogut el dimarts 3 de maig una reunió al Parlament de Catalunya entre diputats del grup republicà i el comitè d’empresa d’Avanza per les múltiples incidències que acumula el servei d’autobús interurbà al Baix Llobregat sud. L’objectiu era analitzar les greus problemàtiques que arrossega la concessió i plantejar possibles solucions davant d’una situació insostenible, amb una flota d’autobusos antiga i en mal estat que suposa un risc real per a conductors i viatgers. Els diputats d’ERC Jordi Albert i José Rodríguez i la regidora d’ERC Viladecans Myriam Moysset s’han reunit amb els representants de la CGT, CCOO i la UGT que integren el comitè d’empresa. Uns i altres han compartit diagnosi i han explorat accions a emprendre des de diferents fronts, inclòs el parlamentari i el governamental. En aquest sentit, s’han emplaçat a mantenir els contactes i des d’ERC es farà un seguiment de les diferents accions que es puguin dur a terme per part de les administracions i la inspecció. ERC Viladecans denuncia des de finals de l’any passat -coincidint amb el traspàs del contracte- l’empitjorament de les condicions laborals dels conductors i de la qualitat del servei, amb usuaris que pateixen trajectes cancel·lats, horaris que s’incompleixen o una flota d’autobusos insuficient i en un estat de conservació molt precari. De fet, segons els sindicats la flota actual té una mitjana de 14 anys i entre un 20 i un 30% dels autobusos no acaben el recorregut o es queden avariats a la cotxera. Preocupen especialment el mal estat dels pneumàtics i la manca de manteniment dels vehicles. Es calcula que només 1 de cada 10 autobusos compta amb rampes automàtiques per a persones amb mobilitat reduïda i la manca d’aire condicionat també ha provocat ja algun desmai. Tant el comitè d’empresa com els republicans coincideixen en assenyalar l’origen del problema en el sistema de contractació pública, que prima el preu per damunt d’altres condicionants com la qualitat i les prestacions del servei.

L'acte de presentació de la candidata d'ERC va tenir lloc a Atrium Viladecans.

ERC Viladecans revalida Bàrbara Lligadas com a candidata a l’alcaldia amb l’objectiu posat al 2023

ERC Viladecans ha presentat Bàrbara Lligadas com a candidata a l’alcaldia de cara a les eleccions municipals de 2023 en un acte davant més d’un centenar de persones aquest passat dijous 7 d’abril. L’alcaldable republicana assegura que representen “un projecte de ciutat fonamentat en tres elements: il·lusió, feina i propostes. Avui faig un pacte, em comprometo a impulsar tres transformacions: per una ciutat republicana amb bon govern, per una ciutat sostenible que cuida i estima el seu entorn i el seu patrimoni, i per una ciutat equitativa que tingui cura de totes les persones. Em comprometo a continuar essent l’eina útil que hem sigut sempre, però el pacte ha de ser bilateral. Ens calen més mans. Tenim dos terços del recolzament que necessitem, només ens falta un terç. Per això ens heu d’ajudar a explicar que l’últim diumenge del mes de maig de 2023 valdrà la pena aixecar-se del sofà i introduir la butlleta d’ERC a la urna si volem que les coses canviïn a Viladecans”. Per Lligadas, “vivim uns temps molt convulsos on tot el debat està enteranyinat per una mena de boirina populista que aplana el camí a l’extrema dreta. Una extrema dreta que ara va a pit descobert i correm el risc que entri a l’Ajuntament. Ja hi va ser fa uns anys amb Plataforma x Catalunya i li hem de parar els peus. Quanta més gent entengui que val la pena votar a les municipals per canviar les coses, més petit serà el nucli de votants d’extrema dreta i més difícil ho tindran per entrar al consistori”. “Qui millor que Esquerra Republicana, un partit amb 91 anys d’història plantant cara al feixisme, per aturar l’extrema dreta al nostre Ajuntament?”, ha reflexionat. La portaveu municipal d’ERC ha afegit que “som els que fem front a la corrupció, 91 anys d’història i 0 casos de corrupció. Perquè en aquest ajuntament encara plana un cas de corrupció sota secret de sumari, el cas Inipro”. En contrast amb el PSC, va dir, “nosaltres no prioritzarem uns barris determinats perquè allà ens voten més o unes franges d’edat perquè són els nostres potencials votants.

En el Día Internacional de la Visibilidad Trans

Hoy es 31 de marzo. Un día que personalmente ha pasado desapercibido año tras año. Pero cuando tu “hija” de 15 años un día caluroso de agosto del año pasado te dice que es trans y quiere ser niño, tu mundo se para, coges aire, analizas y piensas la mejor manera de acompañar al que en ese momento se convierte en tu héroe por tan valiente decisión.  Hoy es 31 de marzo y es el Día de la Visibilidad Trans. No lo voy a celebrar como puedes celebrar un cumpleaños, pero cuando durante todos estos meses te han acompañado y has conocido a tantas personas trans y cada uno con su historia, te das cuenta que el camino no será fácil y los miedos te aprietan tanto que no quieres hacérselos notar a tu hijo.  Este es Nico, es un chico, le está saliendo bigote y le está cambiando la voz tanto que todavía me estoy haciendo a la idea de todos los cambios que se están produciendo y tan rápido. Aún me cuesta no saber nada de Clàudia y poco a poco me despido de ella.  Hoy es 31 de marzo y quiero dar visibilidad a mi héroe, que le queda un camino inmenso, donde seguramente esté lleno de luces y de sombras. Porque las historias que has conocido a lo largo de estos meses de personas cercanas, personas trans, algunas (no todas) te hacen un nudo en la garganta y piensas que a Nico eso no le va a ocurrir. Y si le ocurre, yo estaré a su lado y le diré, esto es así, para esto hemos venido, para que al final de todo seas lo que tú quieras ser. Por lo tanto, levántate, dame la mano y sigamos adelante Nico.  Jamás había visto a mi hijo tan feliz como lo es ahora. Jamás su sonrisa había iluminado tanto una habitación. Encontró su lugar, ese rinconcito donde estás cómodo, donde ríes y tu felicidad se multiplica.  Hoy es 31 de marzo, un día cualquiera, pero hoy quiero dar las gracias por tan maravillosa aventura que estoy viviendo y por todas esas personas trans que están en este viaje tan apasionante como el que está haciendo Nico. Daniel Fabero Secretari d'Imatge i Comunicació d'ERC Viladecans 

Espais de participació al carrer / Ajuntament del Prat (CC BY-NC-SA 2.0).

ERC Viladecans vol més ambició i concreció en el futur reglament de participació ciutadana

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions a la proposta de nou reglament municipal de participació ciutadana que promou l’equip de govern. Els republicans coincideixen en la necessitat d’actualitzar el marc vigent de 2011 però, en paraules de la seva portaveu Bàrbara Lligadas, consideren que “la proposta actual és poc ambiciosa i limita molt elements com la iniciativa ciutadana de convocar òrgans de participació”. En concret, troben a faltar compromisos que van sorgir durant el procés de deliberació previ a la redacció d’aquesta modificació i que han caigut de la versió que PSC i Comuns envien a aprovació inicial.  Lligadas recorda que “des del grup d’ERC-AM considerem la participació ciutadana un element fonamental de la democràcia municipal. I ho hem demostrat al llarg dels diferents mandats, on l’hem exigit en la definició dels diferents projectes urbanístics o en l’elecció del síndic o síndica de greuges municipal. També en la participació de les entitats esportives a l’hora de definir les polítiques sectorials, com la nova ordenança d’equipaments esportius o la definició de futurs poliesportius”, entre d’altres. En aquest sentit, ERC proposa la creació d’un Consell Municipal de l’Esport per generar un espai formal consultiu i d’assessorament entre l’Ajuntament i el potent teixit local de clubs i entitats esportives. “A Viladecans tenim un actiu i un potencial en l’àmbit de l’esport. No només per l’important nombre d’entitats, sinó per la gran diversitat de disciplines i el nombre de famílies i persones implicades. Cal cuidar i estimar aquestes entitats i fer-les partícips de les polítiques que impulsa l’Ajuntament en l’àmbit esportiu. És necessari disposar d’un espai formal entre els clubs i el consistori que serveixi com a òrgan consultiu i d’assessorament de la corporació municipal, i aquest instrument podria ser el Consell Municipal de l’Esport”, ha assegurat Lligadas.

Un autobús d'Avanza a la parada de Plaça Europa.

ERC demana solucions urgents a Ajuntament i AMB davant les deficiències de la nova concessió de bus interurbà

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans ha entrat a registre una instància on demana a l'equip de govern (PSC+Comuns) que emprengui mesures urgents conjuntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) davant l'allau de deficiències que acumula la nova concessionària del servei d'autobús interurbà que enllaça els municipis del Baix Llobregat Sud. Incidències que han aixecat les queixes de molts usuaris i dels propis treballadors subrogats.  El passat 26 de desembre de 2021 es va materialitzar el canvi de concessió del transport urbà per carretera de l’empresa Mohn a Avanza, nova empresa guanyadora del concurs Servei Públic de Transport Col·lectiu Urbà de Viatgers (SPTCUV) entre els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i altres municipis. Tot i que s’ha difós que aquest canvi comportaria moltes millores, la realitat és que el malestar de viatgers i conductors s'està multiplicant per moments. Els republicans consideren que aquesta situació es podria haver evitat amb una gestió més eficient del traspàs d'aquest servei públic essencial.  Tal com explica la regidora d'ERC Myriam Moysset, "una setmana després del canvi de concessió tant el servei com les condicions laborals dels treballadors d'Avanza han empitjorat, situació que preocupa especialment amb la tornada a la normalitat després de les vacances. Pel que fa als usuaris, es constata un incompliment flagrant de la freqüència de pas i una flota antiquada, incòmoda i menys segura. De fet, bona part dels vehicles aportats per la nova concessionària provenen del Consorci Regional de Transports de Madrid d'on van ser retirats per incomplir amb el seu pla de qualitat, després de superar els 10 anys d'antiguitat".  Pel que fa als conductors, no hi ha comunicació entre vehicles i emissora, de manera que si hi ha qualsevol incidència durant el servei, són els treballadors els que han d'avisar a través del seu telèfon mòbil. Molts autobusos no disposen de la mampara homologada per protegir als conductors dels usuaris seguint els protocols de seguretat en pandèmia COVID.

La portaveu d'ERC Viladecans, Bàrbara Lligadas, al Ple municipal.

ERC Viladecans rebutja el pressupost municipal de 2022

El grup d’ERC-AM i segona força a l’Ajuntament de Viladecans ha votat en contra del pressupost municipal de 2022 que l’equip de govern (PSC+Comuns) va aprovar el passat 2 de desembre durant un Ple extraordinari i monogràfic. Entre d’altres motius, els republicans veuen una manca de previsió, planificació i execució en els comptes del govern local, fet que provoca desajustos, incompliments i una realitat molt diferent a la que reflecteixen els papers. La portaveu republicana Bàrbara Lligadas ho justificava així: “hem votat en contra d'aquests pressupostos perquè consoliden un model de ciutat incompatible amb les nostres prioritats. Tornen a apujar l'IBI malgrat que és un dels més cars de Catalunya, estem arrossegant encara la crisi i, a més, cada any acumulen romanent. Pel que fa a les despeses, han eliminat les partides que ajuden a les persones que encara estan patint els efectes econòmics de la crisi. I un cop més tornen a incomplir els seus compromisos amb les inversions, ja que de les incloses al pressupost de 2021 només han executat les que fan referència al Pla de Llevant”. En el mateix sentit, Lligadas afegia: “els comptes municipals de 2022 ratifiquen un cop més allò que venim anys dient i és que l’equip de govern només pensa en els barris nous i s’oblida dels antics. S’oblida d’aquells barris que necessiten ser recosits, repensats, tinguts en compte i que els veïns puguin sentir-se orgullosos de viure on viuen”. La portaveu d’ERC s’adreçava als dos socis de govern: “tenen una manera de planificar la ciutat i els pressupostos que no compartim. I ens sorprèn molt perquè podríem entendre que en un equip de govern que fa dos dies que ha entrat a governar hi hagi capítols que sigui incapaç d’ajustar. Però d’un equip de govern que porta tants anys, que porta dècades, ens sorprèn molt aquesta planificació tan inexacta dels pressupostos. Que han de realitzar modificacions de crèdit constantment al llarg de l’any, que fan aparèixer i desaparèixer inversions previstes, que acumulen romanent i que, tot i acumular romanent, continuen incrementant l’IBI.