ERC Viladecans

Notícia

ERC es reuneix al Parlament amb el comitè d’empresa d’Avanza per buscar solucions a les incidències del servei de bus interurbà

A l'esquerra i per baix, la regidora Myriam Moysset i el diputat Jordi Albert amb els membres del comitè d'empresa.
A l'esquerra i per baix, la regidora Myriam Moysset i el diputat Jordi Albert amb els membres del comitè d'empresa.
ERC Viladecans ha promogut el dimarts 3 de maig una reunió al Parlament de Catalunya entre diputats del grup republicà i el comitè d’empresa d’Avanza per les múltiples incidències que acumula el servei d’autobús interurbà al Baix Llobregat sud. L’objectiu era analitzar les greus problemàtiques que arrossega la concessió i plantejar possibles solucions davant d’una situació insostenible, amb una flota d’autobusos antiga i en mal estat que suposa un risc real per a conductors i viatgers.

Els diputats d’ERC Jordi Albert i José Rodríguez i la regidora d’ERC Viladecans Myriam Moysset s’han reunit amb els representants de la CGT, CCOO i la UGT que integren el comitè d’empresa. Uns i altres han compartit diagnosi i han explorat accions a emprendre des de diferents fronts, inclòs el parlamentari i el governamental. En aquest sentit, s’han emplaçat a mantenir els contactes i des d’ERC es farà un seguiment de les diferents accions que es puguin dur a terme per part de les administracions i la inspecció.

ERC Viladecans denuncia des de finals de l’any passat -coincidint amb el traspàs del contracte- l’empitjorament de les condicions laborals dels conductors i de la qualitat del servei, amb usuaris que pateixen trajectes cancel·lats, horaris que s’incompleixen o una flota d’autobusos insuficient i en un estat de conservació molt precari. De fet, segons els sindicats la flota actual té una mitjana de 14 anys i entre un 20 i un 30% dels autobusos no acaben el recorregut o es queden avariats a la cotxera. Preocupen especialment el mal estat dels pneumàtics i la manca de manteniment dels vehicles. Es calcula que només 1 de cada 10 autobusos compta amb rampes automàtiques per a persones amb mobilitat reduïda i la manca d’aire condicionat també ha provocat ja algun desmai.

Tant el comitè d’empresa com els republicans coincideixen en assenyalar l’origen del problema en el sistema de contractació pública, que prima el preu per damunt d’altres condicionants com la qualitat i les prestacions del servei. Així ho demostra el traspàs de la concessió de finals de l’any passat fet a corre-cuita i sense previsió, amb la nova cotxera al Polígon Centre de Viladecans a mig fer i una manca d’implicació per part de l’AMB -d’on penja el contracte de concessió- i del govern local a l’hora de buscar solucions.

Els republicans demanaran a l’AMB la retirada urgent de la flota d’autobusos més antics i plantejaran possibles solucions transitòries fins a l’arribada de vehicles nous, previstos per al 2023. Mesures que ERC Viladecans ha estat proposant i exigint a l’AMB i a l’Ajuntament de Viladecans des del primer moment, amb iniciatives al Ple municipal, però que de moment han topat amb la seva indiferència. Es dona el cas que ja s’han avariat al mig del trajecte, en plena autovia, diversos autobusos d’Avanza obligant a transbordar els usuaris amb el risc que això implica. L’últim dilluns mateix a la C-31 a l’alçada de Bellvitge.