Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

Pere Sàbat i el seu equip es reuneixen amb el conseller de Salut Manel Balcells per plantejar millores en àmbit de salut a Vilafranca

Els republicans posen sobre la taula mesures per descongestionar els CAP’s, millores en l’atenció primària, en l’atenció pediàtrica, la millora del transport sanitari i treballar per la integració social sanitària amb l’objectiu d’aportar solucions a les necessitats de la ciutadania   Els municipis tenen competències en àmbit de la salut i l’equip de Pere Sàbat es compromet a desenvolupar-les plenament. En aquest sentit Sàbat es compromet a aprovar el Pla local de Salut de Vilafranca que reculli totes les accions que es duguin a terme a la ciutat i fer-ho en col·laboració amb la conselleria de Salut. Sàbat acompanyat per Laura Pelay i Maria Sardà, membres de la candidatura i expertes en polítiques sanitàries, s’ha reunit amb Manel Balcells, conseller de Salut de la Generalitat, per plantejar-li les necessitats que té Vilafranca en aquesta matèria. Per Sàbat la millora de l’àmbit de la Salut és clau ja que és un dels serveis més importants per la ciutadania i cal que doni resposta a les demandes i necessitats de la gent. En aquest sentit l’equip de Sàbat planteja quatre grans àmbits de millora en salut. Primerament han plantejat que calen mesures per poder descongesitonar els CAP’s i les urgències. Per altra banda millorar l’atenció primària, una necessitat arreu del país, per fer més eficient l’atenció als usuaris i l’atenció ambulatòria pediàtrica per evitar l’augment d’urgències a l’hospital. En tercer lloc la millora urgent del transport hospitalari per connectar els usuaris entre els diferents equipaments del Consorci Sanitari. I finalment avançar cap a un model d’integració social i sanitària per fer més eficient el model sanitari. Unes propostes que els republicans veuen possibles i viables. El conseller Balcells ha afirmat que per afrontar aquestes demandes és vital que la Generalitat tingui pressupostos per poder donar resposta a les necessitats i reptes de la ciutadania de Vilafranca i del país.

“El jovent de Vilafranca reclama un canvi i aquest no el poden fer els de sempre”

Lisbeth Murga, Adrià Machuca i Unai Peña seran els representants de Jovent Republicà que formaran part de la llista de Pere Sàbat La presentació ha comptat amb la presència de la diputada al Congrés, Marta Rosique que ha posat l’accent en la necessitat de renovació democràtica als ajuntaments   “El 28 de maig els i les joves de Vilafranca volem un canvi i aquest, no el poden fer els de sempre”, han expressat amb contundència els tres membres de Jovent Republicà que s’integraran a la candidatura de Pere Sàbat per les eleccions municipals. Davant l’Espai de la Nau, Lisbeth Murga, Adrià Machuca i Unai Peña han explicat els motius que els han portat a fer aquest pas, amb la presència de la diputada al Congrés, Marta Rosique, i el candidat a l’alcaldia, Pere Sàbat. Les tres persones que s’integraran a la llista per a les municipals d’ERC són Unai Peña, nascut el 2004 i veí de la Girada. Va estudiar primària a l’Escola Dolors Piera i la secundària i batxillerat a l’Institut Eugeni d’Ors. Actualment estudia Sistemes Aeroespacials a la UPC Castelldefels. És aficionat al hoquei patins i el passat octubre de 2022  ha assumit el repte de ser el portaveu del Jovent Vilafranca amb l’objectiu de treballar per portar nous temps a Vilafranca. Adrià Machuca, és veí del barri de l'Espirall. Nascut al 2002 va estudiar primària  a l'escola Pau Boada i secundària a l'institut Milà i Fontanals. Té estudis d'enginyeria elèctrica per la UPC i actualment està cursant un CFGS de Vitivinicultura a Espiells. A escala vilafranquina ha estat sempre vinculat amb el món del teatre. Actualment hi participa a través d'un grup de teatre amateur (TAT) i el Casal, participant en l'acte del seu centenari o també conduint el pregó de la festa del barri del Poble Nou l'any 2021.   Lisbeth Murga, nascuda a Trujillo (Perú) el 1998. Des del 2002 viu a Vilafranca del Penedès al barri del Poble Nou on ha participat de diferents espais. Ha format part del Club de Patinatge de l’Escola Estalella i Graells i del Club Artístic Patixou així com en d'altres entitats esportives lligades al bàsquet i al volei.

Propostes dels infants per a Vilafranca

Més jocs infantils i una Vilafranca amb més arbres, les propostes dels infants per millorar la ciutat

Un centenar d’infants han participat a la recollida de cartes pel 2023 que han realitzat els republicans amb l’objectiu de conèixer l’opinió dels més petits de la ciutat i saber quines són les seves prioritats   Els republicans reiteren la necessitat de constituir el Consell dels Infants de Vilafranca durant el proper mandat davant la negativa del govern actual a fer-ho una realitat   “Més arbres i més jocs infantils”. Aquestes són les dues demandes que més han demanat els infants que han participat a la recollida de cartes amb desitjos pel 2023 a l’hora d’imaginar una ciutat pensada pels infants. Són dues propostes que han estat molt generalitzades i que apareixen a més del 50% de les cartes recollides. Les cartes es van recollir tant a la parada del Centre com durant la Fira del Gall.   “Obrir-nos a la perspectiva dels infants és una acció que ens fa ser molt més inclusius a l’hora de dissenyar la ciutats dels propers anys, ens permet situar prioritats d’un col·lectiu de persones de la nostra vila, els infants, que sovint queden silenciades” explica Xavi Vallès, número 5 de la candidatura que lidera Pere Sàbat. Vallès també destaca altres elements de la recollida de desitjos pels infants, com és una vila més neta, carrers més amples i segurs per poder jugar, places on no estigui prohibit el joc i que hi hagi més carrils bici.   Un dels reptes que es marca la candidatura d’Esquerra és avançar cap a una Vilafranca més saludable i més verda. En aquest sentit tal com destaca Gemma Urgell els infants consideren que calen places, parcs i més espais verds amb més arbres. “Les ciutats evolucionen i s’adapten als nous temps, i és una evidència que cada cop més gent i més experts comparteixen que el verd urbà és un element beneficiós per a tota la població i per tenir una ciutat més saludable” afegeix Urgell i remarca que “els infants també ho perceben i cal que hi donem resposta. Un dels objectius que ens marquem pels propers anys és precisament fer que el verd urbà sigui més present a la ciutat”.

Xavier Vallès, Gemma Urgell, Pere Sàbat

ERC recollirà propostes dels infants per Vilafranca durant la Fira del Gall i els dies previs de Nadal

Pere Sàbat i l’equip que encapçala la seva candidatura visiten establiments comercials i activen la campanya ‘Fem Vilafranca, Fem Vila’ per incentivar el consum local   “Infants de Vilafranca, expliqueu al proper alcalde, Pere Sàbat, què voldríeu per Vilafranca?” així comença la carta que ERC distribuirà als infants de Vilafranca aquests propers dies amb la voluntat de recollir idees i propostes dels nens i nenes i incloure-les en el seu programa. Aquesta acció s’emmarca en la voluntat dels republicans de donar un paper més actiu als infants i joves a l’hora de dibuixar i proposar millores per Vilafranca. Com ha explicat Xavier Vallès, de la candidatura de Pere Sàbat, “tenim la voluntat política i el compromís de sumar les veus i les opinions dels infants i joves de forma real a l’hora de dibuixar el model de Vilafranca per a la propera dècada, sobretot en aquelles polítiques públiques que més els afecten: espais públics, cultura, esport, educació i oci”. També ha recordat que el passat mes de setembre ERC va portar al ple municipal propostes per fomentar la participació dels infants i joves en la construcció de Vilafranca que van ser rebutjades pel govern local de Junts per Vilafranca i el PSC. Durant la Fira del Gall, a la parada d’ERC Vilafranca, es distribuirà aquesta carta als infants i també es podrà descarregar al web www.peresabat.cat. Els nens i nenes podran escriure les seves propostes i fer-les arribar a través del web o bé a la seu d’ERC, al carrer Consellers, 5 durant les vacances escolars de Nadal. ‘Fem Vilafranca, Fem Vila’ D’altra banda, els republicans posen en marxa de nou la campanya ‘Fem Vilafranca, Fem Vida’ dirigida als establiments comercials i a la ciutadania amb l’objectiu d’incentivar el consum local i posar en valor el profit que té la ciutat si es compra i es consumeix a la vila, apostant pel comerç local i fent que Vilafranca bategui i generi vida. El cartell i totes les aplicacions gràfiques van anar a càrrec de l’estudi de les dissenyadores vilafranquines Àngels Pinyol i Carla Elias: “Apostem pel talent jove i local, per coherència amb la iniciativa i perquè han sabut plasmar amb encert els objectius de la campanya”, explica la regidora Gemma Urgell, i també perquè, “des de les institucions, associacions, partits polítics, hem de donar exemple i apostar també per proveïdors locals per ‘fer vida’ i ‘donar vida’ a les bones persones professionals que tenim a la ciutat”.

Laura Pelay i Xavier Vallès s’integren a la llista de Pere Sàbat per liderar l’Ajuntament de Vilafranca

Les actuals regidores Montse Espinosa i Maria Sardà continuaran a la candidatura d’Esquerra Republicana com a número 6 i 7 respectivament Pelay va ser Secretària General de Salut i té una llarga trajectòria en la gestió d’equips i relacions laborals Vallès ha liderat projectes en l’àmbit de la salut mental, l’economia social i la inclusió de col·lectius vulnerables   El candidat a l’alcaldia de Vilafranca per ERC, Pere Sàbat, continua presentant l’equip que l’acompanyarà per tal d’iniciar una nova etapa a Vilafranca del Penedès. “Fa un mes vam presentar els números 2 i 3 de la llista, la Gemma Urgell i el Ramon Vilomara; i avui us presentem fins al número 7: la Laura Pelay, el Xavi Vallès, la Montse Espinosa i la Maria Sardà: un equip de persones treballadores, compromeses i amb vocació de servei que tenen l’experiència i la determinació per iniciar una nova etapa al capdavant de l’Ajuntament de Vilafranca”, ha explicat Pere Sàbat en un acte que ha reunit a amics i simpatitzants d’ERC al Claustre de Sant Francesc.   Laura Pelay Bargalló, serà la número 4 de la candidatura. Pelay va ser Secretaria General del Departament de Salut des del 2018, des d’on va gestionar la crisi de la pandèmia de la COVID al capdavant del PROCICAT, entre altres fites. Llicenciada en Ciències Polítiques i Dret, actualment treballa en una multinacional i és professora de Ciències Polítiques a la UB i de Relacions Laborals a la UOC. També ha tingut diferents responsabilitats a la UGT de Catalunya on va gestionar les primeres clàusules d’igualtat als convenis col·lectius i els primers protocols per assetjament sexual a les empreses. Pelay ha explicat que al llarg de la seva trajectòria ha pres decisions que han afectat a la vida de milers de persones, però, “com tothom afirma, fins que no et dediques a la política municipal, no vius en primera persona tot el que pots fer. Poder fer realitat millores tangibles i ser útil als veïns i veïnes i que aquests en vegin el resultat de forma immediata és un dels reptes que m’han decidit a sumar-me a la candidatura”.

Esquerra Republicana incorpora la cessió de la caserna a Vilafranca en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat

  Pere Sàbat “És una bona notícia que s’hagi aconseguit desencallar projectes molt reivindicats per Vilafranca com és la cessió de la caserna”   La cessió de la caserna de la Guàrdia Civil als vilafranquins i vilafranquines ha estat una demanda històrica de totes les forces polítiques de Vilafranca a l’Estat espanyol. Justament el mes d’octubre, el grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar una moció per reclamar a l’Estat aquesta cessió i avui es confirma que ERC ha aconseguit introduir en la negociació pels pressupostos generals de l’Estat la cessió de la caserna de Vilafranca i que, d’aprovar-se, es farà realitat.   La senadora del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Mirella Cortés, ha explicat que a partir de la negociació pressupostària amb el govern espanyol s’ha acordat la incorporació de diverses esmenes transaccionades de la formació republicana mitjançant les quals, com confirma Cortés, “hem aconseguit desencallar demandes provinents de Vilafranca que han de convertir-se en un revulsiu i en una millora de la ciutat”.   Concretament dins dels Pressupostos Generals de l’Estat s’hi inclouen 320.000€ per Vilafranca destinats a la compra a l’Estat de la caserna, un fet que permetrà assumir l’immoble sense que costi un euro a la ciutat. Pere Sàbat, portaveu republicà a Vilafranca s’ha mostrat satisfet per aquest principi d’acord que farà possible “guanyar un equipament per dedicar-lo a habitatge social, una demanda i una necessitat importantíssima per a la ciutat i que ara serà una realitat”.   Per la seva banda la senadora Cortés ha explicat que de moment l’anomenada LPGE comença el seu tràmit al Congrés, però que encara queda camí per recórrer des de l’òptica de la negociació durant els pròxims dies, abans no es pugui donar per fet un acord definitiu amb totes les esmenes. “Durant aquest procés, serem exigents en la defensa d’allò que creiem que és just per Catalunya, i la gent del Penedès”.

Pere Sàbat: “hem de guanyar per transformar i ser útils a la ciutadania, som la única alternativa als de sempre”

Esquerra ha presentat el programa marc de les eleccions municipals en un acte a Vilafranca del Penedès amb Marta Vilalta, Meritxell Serret, Sara Bailac, Alba Camps i Pere Sàbat   Vilafranca ha acollit avui un acte de precampanya d’Esquerra Republicana de Catalunya per presentar les eines que permetran definir la línia d’actuació del municipalisme republicà per als propers anys: d’una banda, els documents estratègics com són la Ponència Política i el Programa Marc per a les eleccions municipals i d’altra banda, l’Observatori Republicà, que avalua l’assoliment de les quatre transformacions que impulsa Esquerra Republicana des de tots els àmbits (verda, feminista, democràtica i social), i les Polítiques Marca, que recull una setantena de propostes concretes impulsades des del món local. L’acte l’ha presentat el candidat a l’alcaldia de Vilafranca, Pere Sàbat, que ha reivindicat que el proper 28 de maig cal que ERC guanyi “per transformar i ser útils a la ciutadania, som la única alternativa als de sempre”. El candidat republicà ha assenyalat alguns dels principals temes a millorar, com l’accés a l’habitatge, la seguretat i la mobilitat. Sobre aquest aspecte ha lamentat que “a Vilafranca, com a molts altres indrets del país, patim la vergonya de Rodalies”. Després, la senadora i vicesecretària general d’Acció Política i Sectorial, Sara Bailac, i la diputada i secretària de Política Municipal i Projectes Transversals, Alba Camps, han presentat les eines a disposició de les seccions locals d’ERC per les properes eleccions municipals. Per una banda, Sara Bailac ha assenyalat que “els ajuntaments són una baula imprescindible de les transformacions i des de l’àmbit municipal volem deixar aquesta empremta”. “I ho fem tenint present la diversitat del país, des de les grans ciutats i les seves àrees metropolitanes fins als municipis rurals, els micropobles”, ha afegit. Per la seva banda, Alba Camps ha subratllat que “no hi ha innovació sense risc, el risc és no innovar, i volem donar una bona resposta a les necessitats de la gent”.

Esquerra Republicana reclama al govern de JxC-PSC que recuperi el recàrrec del 50% de l'IBI per als pisos buits que fa més de dos anys que estan desocupats

  Els republicans lamenten que el govern de JxC-PSC renunciï per segon any a utilitzar totes les eines  per millorar el mercat d'habitatge de Vilafranca amb una mesura sobretot encarada als grans tenidors   En el debat de les ordenances per al 2023 Esquerra Republicana es va abstenir. Els republicans van remarcar que davant el context de tensió econòmica i social no s'oposarien a les taxes i impostos “per responsabilitat”. Aquest fet, però, no és un xec en blanc i per això presenten al·legacions. “És imprescindible que es recuperi el 50% de recàrrec de l'IBI sobre els pisos buits”, afirma el portaveu republicà Pere Sàbat.   Sàbat recorda que per al 2021 es va aprovar l’ordenança fiscal on sí que s'incloïa la demanda del 50% de recàrrec de l'IBI per als pisos buits. Una demanda que diversos partits i entitats havien reclamat insistentment. Lamentablement, recorda Sàbat, des del govern municipal de JxC-PSC “no s'hi va creure mai i no van desenvolupar cap acció que ho fes possible”.   En aquest sentit, a les al·legacions que presentarà ERC s'apunta al desplegament d'una ordenança que exposi reguli què s'entén per habitatge buit i que permeti desenvolupar aquest recàrrec. Com a justificació, el govern de JxC-PSC en paraules del regidor d'hisenda Aureli Ruiz, afirmava que era molt difícil de gestionar i que no s'havia pogut tirar endavant. Unes justificacions que per als republicans són “excuses” i que només busquen “amagar la inacció volguda del govern perquè no creuen amb en la mesura”. Aquesta inacció es fonamenta en què cal l'aprovació de l'ordenança sobre pisos buits per poder aplicar el recàrrec del 50% de l'IBI, un fet que el govern no ha fet. “No és que sigui difícil d'aplicar, és que el govern no ha fet la feina. És molt diferent” conclou Sàbat.   Aquesta mesura per als republicans és clau per poder mobilitzar més habitatges per a lloguer. “Davant la crisi habitacional i els preus desorbitats que hi ha cal posar tots els pisos buits al mercat i permetre d'aquesta manera que l'accés a un habitatge no sigui una quimera sinó un dret”.

ERC fa una crida a la responsabilitat i a evitar el populisme per abordar els reptes de la seguretat ciutadana

Els republicans troben “surrealista” que els membres del govern amb el regidor de seguretat al capdavant encapçalessin la concentració per reclamar més seguretat al barri de l’Espirall i els demana que assumeixin responsabilitats per la deixadesa del barri   La sensació d’inseguretat ciutadana s’ha incrementat durant els últims anys, i ha portat a que es facin mobilitzacions veïnals per reclamar millores en aquest àmbit, tal com va succeir al barri de l’Espirall.   Un dels elements que va sorprendre de la concentració és que els màxims responsables de les polítiques de seguretat a Vilafranca, és a dir el govern municipal, es posessin a primera línia de la manifestació. Un fet molt comentat per veïns i veïnes. En aquest sentit des d’Esquerra Republicana es considera sorprenent que els membres del govern de JXC-PSC participessin en una concentració que precisament posava en entredit les polítiques, o la falta d’elles, que han estat realitzant durant els últims anys.   Els republicans ressalten que la degradació, la deixadesa i l’oblit que pateix el barri és en part la causa de la sensació d’inseguretat ciutadana. Per ERC és evident que cal un reforç de la plantilla de la policia per fer més presència als carrers, però apunten que degut a la manca de planificació de l’actual govern de JXC-PSC aquest fet va per llarg. Pels republicans calen polítiques de barri, que ajudi a desenvolupar-lo i a cohesionar-lo. Calen accions d’habitatge des de la rehabilitació, a la instal·lació d’ascensors a tots els blocs o la dinamització de nous sectors per construir-hi pisos per joves. De la mateixa manera els republicans consideren que calen mesures urbanístiques com ara una millora dels carrers així com millores en la il·luminació que també són claus per millorar la seguretat ciutadana. Unes accions que cal que es recullin en un “Pla de barris” que estigui planificat i no que actui, com les mesures actuals del govern, amb pedaços.