Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

Esquerra Republicana veu millorable la proposta de pla d’aparcaments de Vilafranca i aposta per fer-lo més assequible i útil per dinamitzar la ciutat

Els republicans volen ampliar els aparcaments dissuasius a l’entorn de la ciutat, apostar per preus reduïts per qui utilitzi el transport públic i per impulsar zones verdes d’aparcament per ús prioritari dels veïns i veïnes en diversos espais de Vilafranca   El pla d’aparcaments ha de ser una eina per dinamitzar la ciutat i ha de ser útil a la ciutadania. Aquest és l’objectiu que ha de tenir el Pla d’Aparcaments que el ple de Vilafranca haurà d’aprovar aquest any segons la visió d’Esquerra Republicana. Un objectiu que el pla presentat pel govern Junts-PSC, no recull.   El portaveu republicà, Pere Sàbat apunta que el pla d’aparcaments ha de respondre al model de ciutat que es busca, i des d’Esquerra es vol que el nou pla permeti dinamitzar econòmicament i comercialment la ciutat, permeti una mobilitat pensada per la gent, ajudi a reduir el trànsit al centre i sigui un element que potencií el transport públic.   Manca de planificació del govern El passat 21 d’abril va finalitzar la concessió de la zona blava, i per tant, del model d’aparcament de Vilafranca. Des d’Esquerra es lamenta la manca absoluta de planificació del govern actual que malgrat saber la data de finalització no havia planificat el nou model, produint d’aquesta manera un “buit” en el model d’aparcament de Vilafranca. La finalització de la zona blava ha imposat a un període d’impas on no es regula l’aparcament a Vilafranca, i on les mesures de limitació temporal, utilitzant els “rellotges” s’han demostrat que no estaven preparades, ja que s’han esgotat els rellotges disponibles.   Aquesta situació tal com expliquen els republicans demostra la manca de projecte i de model i la constant forma de governar del govern municipal a partir de pedaços i posen de relleu la gravetat que s’hagi arribat a aquesta situació ja que “no és que hagi passat un imprevist, és que fa 15 anys que tothom sabia que acabava la concessió i el govern no ha fet la feina”.

Pere Sàbat es reuneix amb alcaldes de diferents ciutats amb la voluntat d’establir sinergies i recollir idees per Vilafranca

Aquesta iniciativa s’emmarca en la Ruta del Canvi que aquest darrer any ha portat als republicans a reunir-se amb representants polítics de Pontevedra, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Sitges, El Masnou, Salt i Porto Captar idees, establir aliances i recollir projectes innovadors per a poder aplicar a Vilafranca són alguns dels objectius de la Ruta del Canvi, una proposta d'Esquerra Republicana de Vilafranca, encapçalada per Pere Sàbat. Des del setembre de 2021, Sàbat s’ha reunit amb alcaldes i representants de diferents ciutats de Catalunya, Galícia i Portugal per tractar els principals reptes que tenen actualment: mobilitat, transició energètica, educació, entre d’altres.  La darrera trobada va tenir lloc la setmana passada, a Tarragona, amb l’alcalde Pau Ricomà i alguns dels regidors d’aquest consistori. Els temes que es van tractar van ser, per una banda, com fer front a la segregació escolar aportant respostes per aconseguir una escola justa i de qualitat per millorar l’aprenentatge dels estudiants i la cohesió de la ciutat, i, per l’altra, el repte del pas dels trens de mercaderies, aspecte que els dues ciutats comparteixen, amb la finalitat de treballar plegats per trobar una resposta compartida on els dos territoris i la seva gent hi guanyin.  També, una de les visites a destacar va ser a Pontevedra, on Sàbat es va reunir amb el seu alcalde, Miguel Anxo Fernandez Lores, el passat mes de febrer i va visitar la ciutat. L’Ajuntament de Pontevedra, des del 1999, impulsa una reforma urbana que ha rebut premis internacionals i ha servit de model per moltes ciutats aconseguint que un 70% dels desplaçaments es facin a peu o en bicicleta, que un 91% dels infants arriben caminant a les escoles i que el 91% dels vehicles no entren al centre de la ciutat. Un model de ciutat saludable i que posa a la gent al centre. Sàbat es va reunir també amb l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, per tractar dos aspectes importants: la participació ciutadana i la seva vehiculació en les polítiques públiques i l’emergència climàtica i el Pla d’Acció que aquest govern municipal desenvolupa per posar la transició energètica al centre i de forma consensuada amb ciutadania i agents del territori.

Teresa Jordà “Vilafranca necessita passar del gris al color i recuperar la il·lusió per encarar els grans reptes que tenim”

Els republicans celebren el desplegament real de la vegueria Penedès després d’anys d’espera i es reivindiquen com els que fan la feina útil pel territori Més de 90 persones van assistir al Dinar de la República que organitza Esquerra Republicana de Catalunya a Vilafranca. L’acte, que es va celebrar finalment després de dos anys sense poder-se dur a terme a causa de la pandèmia, va aplegar militants i amics d’ERC de Vilafranca i de la comarca i també va comptar amb la participació de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. L’esperat desplegament del Govern de la Generalitat al Penedès va centrar gran part dels parlaments. Per una banda, el candidat a l’alcaldia Pere Sàbat, que hi va participar de forma telemàtica a causa de la Covid, va expressar satisfacció pel fet que aquest 2022 ja hi hagi la meitat dels Serveis Territorials al territori i, l’any vinent, la resta: “quan Esquerra Republicana té capacitat per governar, hi ha transformacions, avancem”. En vistes a les eleccions municipals 2023, Sàbat va demanar la màxima implicació de tothom: “sou imprescindibles perquè torni la il·lusió a Vilafranca. La consellera Teresa Jordà va lloar el candidat Pere Sàbat: “El Pere representa el canvi que Vilafranca necessita. Vilafranca mereix passar del gris al color, transformar la ciutat posant les persones al centre i encarant els grans reptes alimentari, de transició energètica i pagesia, entre d’altres. Els superarem a fons i em tindreu sempre al vostre costat”. Un dia històric pel Penedès Per la seva banda Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí i president d’ERC comarcal, va fer una gran defensa de la feina que la Delegació del govern al Penedès ha fet en aquest primer any de legislatura, que ha fet possible aconseguir, després de molts anys d’espera, el desplegament territorial i l’inici de la vertebració de la vegueria. “Amb el desplegament hem viscut un dia històric, de posar el Penedès al centre, de donar-li la importància que cal.

La Societat La Principal Casal, Premi Salvador Armendares 2022  

Amb aquest premi Esquerra Republicana reivindica la defensa de la memòria històrica com a pilar d’una societat democràtica i destaca el compromís amb Vilafranca i el Penedès Reivindicar els valors republicans i recuperar la memòria històrica del període republicà a Vilafranca, aquests són els objectius del Premi Salvador Armendares que organitza anualment Esquerra Republicana. En l’edició del 2022 el jurat ha decidit guardonar a La Societat La Principal Casal, per la seva trajectòria centenària en l’impuls cultural de Vilafranca.   Societat La Principal Casal, la Vilafranca cultural i activa El jurat del premi Salvador Armendares 2022 ha estat format per Maria Rosa Ferré, Oriol Celis, Imma Pulido, Joan Tarrada i Agnès Vallvé. Com a portaveu Vallvé ha exposat els motius que per unanimitat ha portat a guardonar a El Casal. Vallvé ha destacat que "l’entitat ha destacat per dinamitzar el teixit cultural de la Vila durant més d’un segle i ha aixoplugat les iniciatives socials i de lleure de nombroses generacions". El jurat també ha posat de relleu que "des de fa uns anys l’entitat treballa per esdevenir un referent dins el teixit associatiu de Vilafranca amb activitats que van molt més enllà de la seva massa social". Marcel Esteve, Jordi Solà i Salvador Casals han representat l’entitat per recollir el Premi. Esteve, actual vicepresident, ha agraït el reconeixement i ha defensat la voluntat del Casal per obrir-se més a la societat vilafranquina i penedesenca per tirar endavant projectes culturals i socials, uns àmbits indestriables. Esteve ha posat de relleu la importància del teatre que aquest any fa el centenari i els projectes de futur per seguir sent una entitat de referència que combina des d’esports, cultura, idiomes i projectes socials entre d’altres.   Ser una entitat centenària dona per molt, i ho ha demostrat Esteve que ha entregat a Pere Sàbat un retall de diari de 1927 on s’informava d’una conferència celebrada al Casal sobre medicina que hi va fer Salvador Armendares.

Maria Dantas “donar suport a la ILP per la regularització és un acte de ciutadania i de treballar per un país just per a tothom”

Lisbeth Murga i Georgiana Ciupag defensen la necessitat d’acabar amb el racisme institucional imperant a l’Estat espanyol i fan una crida a la ciutadania a donar suport a la ILP i arribar a les 500.000 firmes per tramitar la proposta al Congrés dels diputats Es necessiten 500.000 signatures perquè la Iniciativa Legislativa Popular que demana la regularització de les persones que actualment no tenen la ciutadania reconeguda es debati al Congrés dels diputats. Aquesta #ILPRegularizacion retorna al Congrés la necessitat urgent d'assumir les fractures produïdes per la Ley de Extranjería votada pel PP i CiU i el racisme institucional imperant. I per mobilitzar suports a aquesta iniciativa, dissabte a Vilafranca es va posar la primera parada de signatures. Lamine Sar, del sindicat Top Manta, Maria Dantas, diputada al Congrés dels diputats per ERC, Lisberth Murga i Georgiana Ciupag d’Esquerra Republicana i Jovent de Vilafranca van demanar a la ciutadania que firmi per guanyar un país “on no hi hagi ciutadans i ciutadanes de primera i de segona”. Sar defensa que “no és cert que els Pactes Europeus prohibeixin als Estats membres portar a terme processos de regularització. No és cert que les regularitzacions hagin comportat un efecte crida” i que “amb l'actual situació d'invisibilització de les persones migrants en situació administrativa irregular perdem totes en conjunt com a societat”. El representant del sindicat afegeix que “demanem signatures a aquella gent que té el dret de fer-ho, nosaltres no podem, per tant demanem que s’impliquin per fer possible que tota la ciutadania pugui guanyar drets”.  La diputada Dantas lamenta que el govern espanyol no hagi fet res per fer front al repte de regularitzar la situació de les més de 600.000 persones sense drets que hi ha a l’Estat espanyol. Per la seva banda Ciupag va apuntar que cal tallar el discurs d’odi de l’extrema dreta contra les persones que arriben d’altres països.

D'esquerra a dreta, Montse Espinosa, Pere Sàbat, Carme Forcadell, Gemma Urgell i Lisbeth Murga

Forcadell: “Posar les persones al centre de la política és fer política feminista”

Carme Forcadell ha estat a Vilafranca per participar en una jornada dedicada al feminisme i per presentar el llibre que va escriure des de la presó   La presidenta del Parlament Carme Forcadell ha passat la tarda de dijous, 24 de febrer, a Vilafranca, per participar en una taula rodona organitzada per Esquerra Republicana Vilafranca i que duia per títol “Mes feministes. Dones, transformacions i política”, juntament amb les regidores Gemma Urgell i Montse Espinosa, i la secretaria de feminismes de la secció local d’ERC, Lisbeth Murga. Era la primera vegada que Forcadell visitava Vilafranca des de la seva sortida de la presó i ha agraït de tot cor els vilafranquins i vilafranquines que durant la seva llarga estada sense llibertat la van encoratjar i animar: “a la presó no em vaig sentir mai sola, trista sí, però mai sola perquè us tenia a tots vosaltres”. Un escalf i suport que la va ajudar molt, a ella i també la seva família. “El feminisme pot canviar el món i la societat on vivim i Carme Forcadell ho ha demostrat sobradament. A tot arreu on ha estat, com activista, al Parlament de Catalunya, a la presó, ha onejat la bandera lila i ha fet que les coses fossin més justes i més humanes” ha explicat Urgell al començar l’acte. De fet, Carme Forcadell va escriure el llibre ‘Escrivim el futur amb tinta lila’ a la presó i en ell explica com a la presó, amb dones doblement víctimes, van poder aconseguir petites victòries per fer aquell entorn més just, per tant, més feminista. “Allà pateixes una triple condemna: la del jutge, la d’estar en una presó feta per homes i la d’haver d’escoltar que has deixat la família sola”, explica Forcadell. “Les dones que vaig conèixer a la presó, abans de delinqüents, eren víctimes. Si no haguessin patit el que han patit, haurien delinquit? I la resposta és que no”. “No pot ser que el 51% de la població mundial estigui discriminada. Tothom pot entendre que lluitar contra aquesta discriminació millorarà la societat”.

La MAT planifica 7 torres de molt alta tensió a Vilafranca i ERC insta al govern local fer un front ampli de ciutat per oposar-s’hi

Els republicans ja van alertar al govern local al passat novembre que la MAT afectava al municipi i l’instaven a fer accions. El govern de JXC i PSC va assegurar que “la MAT no passava per Vilafranca”. Unes afirmacions que ara s’ha demostrat que no eren certes  La MAT que vol enllaçar l’Aragó amb Catalunya i que travessa el Penedès comptarà amb 7 torres de molt alta tensió a Vilafranca. Així consta en l’avantprojecte de l’empresa Forestalia i que ERC ja havia alertat el passat novembre i que després de setmanes d’investigacions per part dels republicans, finalment s’ha confirmat. . Pere Sàbat, portaveu dels republicans, reclama un front ampli de ciutat per fer front a aquesta amenaça.  El passat mes de novembre, com ha explicat Pere Sàbat, Esquerra ja va alertar que la MAT afectava el terme municipal de Vilafranca. En aquell moment i a partir dels mapes que els republicans havien obtingut, se situaven tres torres. Al tenir-ne coneixement, ERC va avisar al govern, tant a Pere Regull com a Francisco Romero d’aquest fet. La resposta, que va ser publicada pels mitjans, va ser que el govern de JXC-PSC afirmava que “la MAT no passa per Vilafranca”, fent cas omís als mapes de l’empresa promotora que ho mostraven i que els havia facilitat ERC. “Hem de tenir un govern que davant dels reptes i de la realitat no hi giri la cara i miri cap a una altra banda. El que cal es afrontar la realitat” afirma Sàbat, que lamenta que “s’hagin perdut aquests mesos on s’hauria pogut pressionar i buscar més informació per preparar bé totes les al·legacions”, que acaben el 30 de març. Sàbat ha anunciat que han entrat un paquet de preguntes al govern perquè expliquin quines han estat les accions fetes durant aquests mesos ja que “no n’hi ha prou amb aprovar una moció, que ja s’ha fet, el que calen són accions reals i actuar i més quan des del novembre hi havia prou informació que la MAT passava pel terme municipal de Vilafranca”.

Roda de premsa seguretat

ERC proposa recuperar la policia de proximitat i presenta un pla d’accions a 10 anys per aconseguir una Vilafranca més segura

Els republicans proposen incrementar el nombre de policies i d’agents cívics per fer més acció comunitària, un acord per fer la nova comissaria i un pla per la transparència per evitar casos que embrutin el nom de la policia de Vilafranca   Una de les preocupacions dels veïns i veïnes de Vilafranca és la sensació de seguretat. Durant els últims anys aquesta percepció de manca de seguretat ha anat augmentant arran de l’existència de baralles, problemes a diversos bars, de robatoris, drogues i d’altres casos violents. L’àmbit de la seguretat és un dels reptes que haurà d’afrontar la ciutat per guanyar una ciutat més segura i amb més qualitat de vida. A més, caldrà posar fil a l’agulla, apunten els republicans per renovar la policia local per fer front a les jubilacions dins del cos, resoldre la ubicació de la caserna així com impulsar un pla per la transparència després de diversos casos que han acabat portant el cap de la policia als jutjats com a imputat.   L’aposta per la seguretat humana Per garantir la seguretat els republicans tenen molt clar que aposten pel model de “seguretat humana”. Aquest model es basa en entendre la seguretat com un servei de proximitat a la ciutadania i per entendre les tasques que hi estan relacionades com a responsabilitat de tots els agents socials i totes les administracions. Tal com explica Pere Sàbat, portaveu dels republicans “cal avançar en la coproducció de seguretat, és a dir, en polítiques coordinades de seguretat on hi intervinguin tots els agents implicats: des d’entitats, fins a totes les administracions, des d’agents cívics fins a la policia”.   La percepció de seguretat és un element que canvia en el temps. En el món actual, connectat i on hi ha bombardeig d’informació constant, la sensació d’inseguretat ha augmentat així com la percepció social del risc i la globalització d’aquesta sensació d’inseguretat. Per encarar aquests nous reptes, apunten els republicans “cal tenir present que el contrari d’inseguretat no és la ‘policialització’ de la societat sinó ‘convivència’”.

Oriol Junqueras visita Vilafranca i fa una crida a fer front a les adversitats “l'objectiu és la República i per això cal que siguem molts”

El líder republicà va estar acompanyat de Pere Sàbat, candidat a l'alcaldia, amb qui va compartir trobades amb els agents econòmics i socials de la ciutat i va omplir el Vinseum en la presentació del seu últim llibre   Tarda vilafranquina d'Oriol Junqueras. Després de quatre anys a la presó per posar urnes, el líder republicà, acompanyat de Pere Sàbat candidat a l'alcaldia, va tornar a Vilafranca, i ho va fer per practicar una de les màximes junqueristes “escoltar, aprendre, explicar”. Agenda atapeïda amb trobades amb els agents econòmics i socials de la ciutat, des de comerciants, comitès d'empresa i empresaris, trobades amb botiguers i deixant petit l'auditori del Vinseum amb la presentació del seu últim llibre “Contra l'adversitat”.  Tant en la trobada econòmica com a l'acte, Junqueras va fer una defensa de l'estat del benestar com a garantia dels drets de la ciutadania i de la igualtat d'oportunitats i va posar en valor el teixit econòmic i la importància dels sectors agroalimentaris, la pagesia de quilometre zero i la restauració lligada al territori com a pilars del Penedès i del país. Junqueras i Sàbat van escoltar diverses demandes del món econòmic vilafranquí com la necessitat de més ajudes, una major simplificació administrativa, més autoestima comercial, la necessitat de revertir les retallades socials o la importància que s'aposti de forma clara per les energies renovables i la necessitat de tenir un model propi a Catalunya i al Penedès, entre d'altres.   Cartes per a una generació “A la presó vaig rebre més de 100.000 cartes, i especialment m'interessaven les de la gent jove, ells són qui han de prendre el relleu, i per això he fet aquest llibre”. Declaració d'intensions de principi a fi. El llibre “Contra l'adversitat” vol ser una carta a les generacions més joves del país, on Junqueras contextualitza la història i marca reptes que com a societat haurem d'afrontar. La feminització de la societat, la lluita contra el canvi climàtic, una major democratització, garantir el dret a l'habitatge digne, una economia que funcioni per la gent i no pels oligopolis o l'enfortiment de l'Estat del benestar, són part d'aquesta conversa que Junqueras ha emplaçat el jovent.