Vilafranca del Penedès

Notícia

La política de la suma. De l'autocrítica a l'exigència

Grup Municipal Esquerra Republicana Vilafranca
El grup municipal d’Esquerra Republicana sempre ha tingut una actitud proactiva en pro de millorar Vilafranca i les condicions de vida dels vilafranquins i vilafranquines. Mostra d’això és la presentació constant de propostes i accions, sovint pactades amb altres grups,  al govern de Vilafranca encaminades a millorar la vida de la ciutadania. O també, recentment, l'acord per abstenir-nos en els pressupostos del 2020 per tal de desbloquejar cinc àmbits clau pel futur de la vila com són l'habitatge, el comerç, la cultura, el medi ambient o el social. De debò que això no és política responsable i proactiva? Es pot afirmar seriosament que proposar i trobar acords amb els pressupostos és buscar la confrontació? 
 
És sabut que el govern de JXC-PSC i Esquerra Republicana tenim models de ciutat diferents. La nostra responsabilitat és posar sobre la taula propostes i idees amb l'objectiu de poder compartir-les amb quanta més gent millor. Sumar com a màxima prioritat. Malauradament, però, tot i aquesta voluntat propositiva, el grup municipal d’Esquerra Republicana habitualment es troba davant d'un mur: el govern de JxC i PSC. 

A aquest govern que se li proposin coses o se li digui que no ho fa prou bé, no li agrada gens. Prova d'això és que les nostres mocions o són rebutjades completament, o bé acceptades però no desenvolupades, com ha passat amb el 80% de les mocions aprovades sobre qüestions municipals en els darrers quatre anys. Aquest govern porta tan malament la capacitat d’escoltar que sovint les propostes són menyspreades amb comentaris fora de to per part dels membres del govern (trobaríem uns quants exemples fent només un repàs als enregistraments dels darrers plens municipals). I Esquerra no és pas l’única afectada per aquest estil de governar. Rarament el govern escolta i fa participar entitats i veïns
 
A aquest govern li falta autocrítica. Reconèixer els errors és una bona pràctica.  En qüestions sobre memòria històrica o de lluita contra les agressions sexistes i promoció de la igualtat de gènere, per posar un parell d’exemples, el govern de JxC i PSC hauria d’assumir que no està a l’alçada i podria recollir i aplicar les idees i propostes que Esquerra i altres grups de l’oposició han fet, que han estat moltes. A Vilafranca es pot fer més, i fer-ho millor.
 
El febrer de 2017 Esquerra va presentar una moció per retirar del saló de sessions el retrat de qui fou alcalde de Vilafranca durant la dictadura de Primo de Rivera i fou rebutjada. El resultats és que al saló de sessions no hi ha el retrat de cap alcalde democràtic, però sí el d’un de feixista. Per acabar de mostrar quines són les polítiques de memòria del nostre govern, el març de 2018, Esquerra va demanar que s’homenatgés la figura de Fèlix Balaguer, el primer alcalde de Vilafranca escollit per sufragi universal l’any 1934, durant la República. La moció va ser rebutjada. O la última petició, la d’aquest mes de gener, quan Esquerra va proposar fer un acte institucional simbòlic per recordar que fa 81 anys van entrar les tropes franquistes a Vilafranca del Penedès. I no s’hi val a justificar-se recordant que un regidor del Govern va ser present a l’acte d’homenatge de les víctimes de l’holocaust el passat dia 27. Faltaria més! Acte, per cert, que no va ser fruit de la iniciativa del govern, sinó que es va gestar des dels instituts de Vilafranca.
 
La confiança en política es va forjant dia a dia, amb respecte, tolerància i educació. Tenint en consideració tothom: la ciutadania, els agents socials, els grups municipals. Tothom. Malauradament, però, l’equip de govern no actua d'aquesta manera.
 
Des d’Esquerra Republicana creiem que Vilafranca es mereix pensar més en gran, sumar esforços i arribar a grans acords. Ho seguirem intentant tal com hem fet amb els pressupostos pel 2020. I aquest esforç només s'aconseguirà si el govern fuig d’un tarannà curt de mires, apàtic i provincià.