Vilafranca del Penedès

Notícia

No més desconcert als autònoms, botiguers i restauradors

Gemma Urgell Rocías, regidora ERC Vilafranca

Segons la primera fase de la desescalada, les botigues que puguin podran atendre els clients a partir de demà, 4 de maig, amb prèvia cita. Els establiments de restauració podran obrir, però només per fer entrega de menjar a domicili. Això és el que se sap per les rodes de premsa i els mitjans de comunicació. 
 
És diumenge 3 de maig de 2020 i són les 6 de la tarda. Encara no ha sortit res publicat al BOE. De segur que molts restaurants, bars i comerços de Vilafranca estaran posant-se apunt per aquesta nova fase, però només partint d’anuncis i d’allò que han llegit als mitjans. Perquè al BOE, encara no hi ha aparegut res. 
 
Es parla de desescalament, de primeres mesures d’obertura per negocis i empreses, però encara no s’han atès necessitats bàsiques d’aquests que van haver de baixar la persiana pel decret de l’estat d’alarma fa set setmanes. Fa set setmanes que no tenen ingressos, no saben com està la situació dels seus treballadors, quan encara no s’han aprovat alguns ERTES del mes de març; ni les empreses han aconseguit finançament, perquè els ICOS estant anant lents i encara no saben si podran acollir-se a alguna ajuda per poder pagar el lloguer del seu local comercial. Preocupació i desconcert, és el que senten molts autònoms, botiguers i petits empresaris. 
 
A tota aquesta preocupació global de tot l’estat, se suma una preocupació més per als autònoms i botiguers de Vilafranca. El passat mes de febrer, el ple municipal va debatre unes millores per a les ordenances, amb un acord per tots els grups polítics. Però, encara hi ha molts comerços pendents de rebre l’autorització per poder tenir terrassa o per instal·lar una pèrgola. Pel que diu la fase 2, els bars i restaurants podran treballar a l’aire lliure, a les terrasses. Però clar, si l’ordenança municipal encara no s’executa i aquests no tenen el permís, molts hauran de tancar el negoci perquè sense terrassa ho tindran encara més complicat.
 
Unes ordenances que, a més, hauran quedat obsoletes i requeriran d’una revisió perquè s’adaptin a les noves mesures del confinament. Ja hi ha ajuntaments que treballen per fer compatible terrasses més àmplies sense detriment de l’espai públic per als vianants. I el de Vilafranca, ja hi està treballant? Fa dies que des d’ERC demanem que cal fer-hi atenció. 
 
Cal un Ajuntament que s’impliqui, que vagi per davant de les necessitats de la ciutadania i que doni solucions i faciliti, i més en aquests moments que autònoms i comerços ho estan passant molt malament. 
 
Agilitat i menys traves, si us plau. Al govern de Madrid, però també al de Vilafranca.