Vilafranca del Penedès

Notícia

"Vete al médico"

Gemma Urgell Rocías, regidora ERC Vilafranca
Gemma Urgell Rocías
Gemma Urgell Rocías

“Vete al médico”, va etzibar un diputat del PP a Iñigo Errejón, quan aquest defensava al Congrés la necessitat de més recursos per la salut mental. Nefast i ignorant comentari que, malauradament, hi ha gent que comparteix. Com també pensen i comparteixen que no existeix la violència de gènere, que hi ha feminazis o que els de fora tenen més suport de les administracions que la gent d’aquí. I així, anem avançant cap al populisme i l’extrema dreta, que amb demagògia, frases apocalítpiques i discursos buits, van agafant més seguidisme.
Cal denunciar aquests missatges i aquests fakes, perquè no hi ha més mala companyia que la ignorància. No pot ser que un representant polític digui aquesta bajanada en un Congrés i se’n rigui i creï més estigma a milers de persones i famílies que estan patint algun problema de salut mental. Perquè, centrant-nos en la salut mental, n’hi ha molts, només cal veure la resposta a les xarxes socials del hashtag #vetealmédico. Molts hem hagut de recórrer en algun moment de la nostra vida a un psicòleg, però malauradament molts d’altres no s’ho poden permetre. Per això és necessari reclamar una millor atenció psicològica a la salut pública perquè tothom pugui tractar-se la salut mental i dotar de més recursos a la detecció, prevenció i la comunicació per trencar amb l’estigma i l’exclusió social que comporten. 
La pandèmia, a més, no ha ajudat i, de fet, ha incrementat la problemàtica: deteriorament del benestar emocional, especialment entre els joves i la gent gran; i un alt cost per als familiars de grans dependents amb problemes crònics de salut mental, que han vist que sobre seu requeia el pes de la cura, amb molts centres i activitats aturades per la COVID. 
Des del Govern de la Generalitat ja es va anunciar que es posarà en marxa un pla de xoc per la Salut Mental. És una bona notícia. Però cal que aquesta també es complementi amb accions concretes desenvolupades des de la pròpia administració local. Per això Jovent Republicà i Esquerra Republicana Vilafranca presenten una moció al Ple Municipal perquè l’Ajuntament desenvolupi un pla amb accions de detecció, campanyes i activitats en equipaments municipals, de la mà de les entitats que ja hi treballen al Penedès. Perquè és amb una millor salut emocional que podrem encara amb èxit els reptes que tenim com a individus i com a societat i que ens ha portat aquesta pandèmia.