Vilafranca del Penedès

Totes les opinions

Juanma Torralba, veí del barri de Les Clotes

[RE]descobrim Les Clotes

"Hay una calle en mi corazón que se ha robado de los barrios de mi infáncia".                                                                                                                                                                                                 Forugh Farrojzad.

Salvador Campamà, regidor

No tot és culpa de l’Estat

Els ajuntaments viuen en una situació totalment injusta dins de l’Estat espanyol. Les polítiques d’austeritat han portat a unes lleis draconianes que impedeixen que els ajuntaments donin resposta a les necessitats de la ciutadania. La regla de despesa o l’estabilitat pressupostària son massa sovint unes mesures que escanyen més que ajuden. Cal canviar-les si de veritat ens posem com a objectiu sortir d’aquesta crisi i fer-ho protegint a la gent i al teixit productiu.

Maria Sardà, secretaria de moviments socials, d'Esquerra Republicana Vilafranca

12 de maig. Gràcies

La OMS va establir l’any 2020 com l’any Internacional de la Infermera i la Comadrona, en concret, coincideix el dia 12 de maig amb el 200 aniversari del naixement de Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna. Avui les cures d’Infermeria estan basades en l’evidència científica, en les dades provinents de la recerca, nodrides de la innovació i de la docència. Les infermeres i infermers han evolucionat cap a la presa de decisions de manera autònoma i amb un camp de coneixements propi, amb estudis de grau i doctorat.

Georgiana Ciupag, secretaria de Ciutadania d'Esquerra Republicana Vilafranca

Regularització per combatre el virus

  En els darrers mesos hem vist com la pandèmia, l’estat d’alarma i el confinament han dibuixat noves realitats que ni tant sols ens podíem plantejar, però la part més dura d’aquesta situació la pateixen els milers de migrants que viuen al país i que tenen la situació administrativa irregular. Abans de la pandèmia la conjuntura global ja era greu, però ara els ha abocat en una situació d’extrema vulnerabilitat, suportant les conseqüències econòmiques i socials del confinament en una evident desigualtat.

Pere Sàbat, regidor d'Esquerra Republicana

Cap a un nou model de mobilitat. Guanyem més espai per a les persones

Des de fa vuit setmanes el despertador no sona a les 5.35h del matí. L’estat d’alarma, el confinament i la possibilitat de teletreballar han fet que, com milers de persones, hagi deixat d’agafar la Renfe per anar a l’oficina de Barcelona.   I aquest fet, ha comportat poder veure imatges insòlites durant aquestes setmanes. Veure autopistes buides. Veure la Diagonal a quarts de vuit del matí sense cotxes.

Lisbeth Murga, secretaria de feminismes d'Esquerra Republicana Vilafranca

Les esquerdes que ja existien

Sí, ja hi eren, i sí, ara es veuen encara més agreujades per la COVID19. Violència masclista, treball de cures i la llar, regularització de papers… Companyes aquestes esquerdes ja existien abans de la crisi sanitària.   És esgarrifant la quantitat de dones que han patit, pateixen violència masclista, i ho és encara més saber que aquest número es veurà incrementat arran d’aquest confinament, segons les primeres estimacions es calcula un augment del 20%.

Gemma Urgell Rocías, regidora ERC Vilafranca

No més desconcert als autònoms, botiguers i restauradors

Segons la primera fase de la desescalada, les botigues que puguin podran atendre els clients a partir de demà, 4 de maig, amb prèvia cita. Els establiments de restauració podran obrir, però només per fer entrega de menjar a domicili. Això és el que se sap per les rodes de premsa i els mitjans de comunicació.    És diumenge 3 de maig de 2020 i són les 6 de la tarda. Encara no ha sortit res publicat al BOE.

Gemma Urgell Rocías, regidora ERC Vilafranca

Que només esdevingui quotidià allò que ens fa millors persones

El coronavirus ens ha portat moments de tristesa i angoixa. Nits d’insomni, impotència i llàgrimes. Ens ha deixat a molts sense feina, sense projectes. I en els pitjors dels casos, sense alguna persona estimada. Ens ha fet veure que els polítics i les administracions no estaven preparades per fer front a una crisi d’aquesta magnitud, i que algunes, amb més o menys èxit, intenten aplicar mesures i propostes per fer més fàcil el demà.

Pere Sàbat, regidor d'Esquerra Republicana

Repensar el PIB

Informes del FMI apunten que el PIB a l’Estat espanyol caurà un 8% aquest any. Altres estudis eleven la caiguda fins al 13%. El PIB sembla que sigui la mesura que marca les nostres vides. I que ho sigui per designació divina. I no. Els estats sembla que estiguin presos de la dictadura del PIB, fent d’aquest indicador el que marca si un país va en la bona direcció o no. I és un error. Els països no només construeixen societats en relació a les transaccions econòmiques.